LAKÁSVÁSÁRLÁS ELŐTT,adásvételi szerződés


ObudaFan # 2008.03.29. 09:45

Az eladó(k) részéről jó lett volna ha a kiskorú tulajdonostárs miatt már előzetesen megkéri a gyámhivatal engedélyét a lakás eladásához.,

A gyámhatóság nem tud hozzájárulni, amíg a végleges szerződést nem ismeri.

Annyi, hogy a foglalót ilyenkor célszerűbb ügyvédi letétbe teljesíteni, és azt is ki lehet kötni, hogy amennyiben a gyámhatóság nem járul hozzá, azt a felek úgy tekinti a foglaló szempontjából, hogy az eladó felelőssége. Annál is inkább, mert ebben az esetben lesz némi bankköltséged, ami teljesen fölöslegessé válik.

monalisa1 # 2008.03.28. 22:10

Az eladó(k) részéről jó lett volna ha a kiskorú tulajdonostárs miatt már előzetesen megkéri a gyámhivatal engedélyét a lakás eladásához., a kiskorút megillető vételárrész vagy gyámügyi letétbe kerül 18. életéve betöltéséig, vagy a szülője felel a gyámhivatal felé azért, hogy kiskorú vagyonkája továbbra is ingatlanba - annak arányos hányadáként - kerül befektetésre, az ő nevére.

Én csak ezt.

aranyalma # 2008.03.28. 21:17

Pontosabban" A jelen előszerződéssel átadott foglaló beszámit a vételárba....." De attól még foglaló...

aranyalma # 2008.03.28. 21:11

Foglalót adtam:-(

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.28. 20:24

Nincs ellentét.
Ha belemész az egyoldalú elállási jog kikötésébe, akkor egyszerűen nemfizetés esetén, vagy ha a bank bármi okból meggondolná magát, az eladó elállhat, a foglalót megtarthaja, az előleget nem.

aranyalma # 2008.03.28. 18:51

Én nem állok el,de mi van ha a gyámügy nem adja meg az engedélyt?
Hogy hogy elállnak? A bank eleve nem engedélyezte,hogy kifizetési dátum szerepeljen. A hitelesem a szerződés kötés után,amint a földhivatali bejegyzés megtörtént inditja a hitelt. Az önrész utolsó kifizetési ideje máj 31. Azt mondta,hogy kb 2 legkésőbb 3 hét mulva a számlájukon lesz a pénz. A megállapodásunkban (amit nem irtunk le) a birtokba adás juni 30 lenne. De most nem irtak dátumot,helyette:
"Az eladók a teljes vételár kifizetése után 30 napon belül bocsátják az ingatlant a vevő birtokába"
Ha mondjuk juni 15.-én utalnak akkor juli 15-ig kellene ki költöznie. A hiteles szerint az lenne a korekt ha azt irnák,hogy: birtokba adás juni 30, de legkésőbb a banki utálastól 2 héttel.
Mi az egyoldalú elállási jog?
Mi van akkor az eddig kifizetett pénzemmel?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.28. 18:27

1.-es, 2-es pontok lemaradtak, pedig tettem!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.28. 18:25
  1. Nem gondolod meg magad, amíg a gyámhivatal jogerős határozata meg nem születik, és ha már megvan, akkor a szerződés visszaható hatállyal lesz érvényes.
  2. Úgy kell megállapítani a fizetési határidőt, hogy az önrész kifizetése után kérj 60 napot, a bank általában 5 héten belül utalja a hitelt.

A 2. rész arról szól, hogy a fizetési határidő lejárta után még ráhagynak egy kis időt, de ha az is lejár, akkor a vevők elállnak az eladástól.
Amikor aláírjátok a szerződést, a tulajdoni lapra rávezetteted széljegyként a vételi szándékodat. Abban az esetben ha minden határidőről lecsúszol, akkor az eladó eláll az eladástól és a vételi szándékodat törölteti a földhivatalban.

aranyalma # 2008.03.28. 17:56

Sziasztok.Lakásvásárlás ügyében kérném a jogtudók segitségét. Április 1-én kéne aláirnom az adásvételi szerződést,de van számomra 1-2 pont ami nem tiszta.
Az ügyvédet én fogadtam (ami természetes ebben az esetben)
mégis az eladó tegnap készitetett vele egy szerződést. Az eladók közül az egyik kiskorú s van haszonélvezet is a lakáson,ezért kérte az ügyvédem,hogy küldjem be az eladót. Ma külön kérésemre fénymásolták a szerződést,amit ő már tegnap meg kapott! A hitelesem szerint nem tiszta valami:-(
Amit nem értek:
1- A felek megállapitják,hogy a 2sz eladó kiskorú,ezért jelen szerződés létrejöttéhez a ...gyámhivatal jóváhagyása szükságes.Szerződő felek tudomásul veszik,hogy a jelen szerződés-a megkötésének időpontjára visszaható hatállyal- csak a jóváhagyó határozat jogerőre emelkedésével jön létre,mely feltétel bekövetkeztéig a felek a szerződéses jognyilatkozataikhoz kötve vannak.
2-A felek megállapodnak,hogy amennyiben a vevő a teljes vételárat a fizetési határidőig nem fizeti ki és az eladók a szerződésben fent meghatározott egyoldalú elállási jogukkal éltek,úgy a vevő már most feltétlen beleegyezését adja,hogy az ingatlan tulajdonlapjáról az adásvétellel kapcsolatos széljegyet a földhivatal az ingatlannyilvántartásból törölje.
A lakásra hitelt veszek fel,amit csak az önrész kifizetése után utalnak. Milyen "egyoldalú elállási jogról" beszélnek?
Segitségeteket előre is köszi :-)