használati jog


monalisa1 # 2008.04.01. 13:56

A felső lakást neked 2001-ben eladó hölgynek semmibe nem került az adásvételi szerződésbe belevenni azon külön pontot, hogy kutya is jöhet - örült hogy vevő akadt a lakásra...

Az ő "engedélye" nem magától értetődő az alsó lakás tulajdonosára - őt speciel zavarhatja a kutyaugatás stb.

SolnesM # 2008.04.01. 12:07

Idézet :
Ez egy egyszerű családi ház. Egy helyrajzi száma van.

Sok ilyen van Mo.-on. Általában családok építik a szülők azon reményében, hogy igy ott maradnak a 'gyerekek'.
De az élet más. Amikor már két idegen tulaj van gyülnek a problémák - nem csak a kutyások.
Az még csak jó, ha az udvaron jelenkezik a probléma, de sokszor nincs 'igazi' műszakilag elkülönült lépcsőház. Ilyenkor a helyzet csak 'fokozódik'.
De a lényeg - ezek az ingatlanok nem érnek annyit amennyit a tulajok szeretnék.

Aztán : az alsó és felső lakáshoz is tartozik megfelelő kert rész vagy közösen vagy külön külön - függetlenül, hogy mi volt a korábbi megállapodás.
Ja a kutyával vigyázni kell, én pl. a végtelenségig vagy még tovább "kötném az ebet a karóhoz", hogy ott ne legyen - eb !

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 10:34

Nem kell megismételned. Én értem. Te vagy az, akinek a jelek szerint fogalma sincs róla, hogy mi is a jogi helyzet valójában. Nem tudod, mit vettél, mihez van jogod, mit akarsz eladni etc.

És mindig fogom a fejemet, ha azt látom, hogy valaki nem tudja, mibe mászott bele.

Hogy tanácsot is adjak: menj el egy ügyvédhez. Hogy DrAttika kolléga örökbecsű hasonlatával éljek, a te ügyed már az a kategória, amikor a feladat a gané visszalapátolása a lóba. Amit meg lehet oldani - de pénzbe lesz.

Julianna # 2008.04.01. 09:58

Nem értem miért fogja a fejét kedves Kovács Béla Sándor.
Lehet, hogy az imént nem fogalmaztam érthetően. Megpróbálom érthetőbben leírni:
Egy 2 szintes családi ház tulajdonosa egy hölgy 2001-ben eladta a háza felső szintjét nekem plusz közös megegyezéssel beleírtuk az adásvételibe, hogy az ingatlanon tarthatok kutyát és ruhaszárítási lehetőség is megillet plusz átjárás a kerten mivel onnan közelíthető meg a lakásomhoz tartozó pincerész. Külön mérőórákat szereltettem, külön bejáratot építettem, teljesen független, szép kis lakás, csak kert további használata nem az enyém, kivétel a fent említett használati jogok. Ügyvéd ellenjegyezte.Semmi baj nincs ezzel.
2007-ben a hölgy az alsó szintet is eladta egy harmadik személynek a kert ehhez az alsó lakáshoz tartozik tulajdonjogilag. Attól, hogy az alsó szint is eladásra került az az én tulajdonviszonyomat nem zavarta és gondolom az sem változott meg, hogy én a kertben kutyát tarthatok, hiszen nekem ilyen feltételekkel adta el a hölgy a felső házrészt.
Kérdésem, hogy az új alsó tulaj beleszólhat az én 8 évvel ezelőtt megvásárolt jogaimba? Illetve eladhatom a tulajdonrészemet egy kutyás vevőnek? Az adásvételiben rögzített használati jog is átruházható vagy az csak személyre szóló?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 08:35

Jézusom... Amikor megvetted az osztatlan közös tulajdonnak ezt a tulajdoni hányadat, akkor kellett ott közreműködni egy ügyvédnek. Nem mondta el, hogy mit csinálsz, vagy ennyire nem figyeltél?

"Kerthasználati jog; kutyatartási jog..." [Fejét fogja]

Julianna # 2008.04.01. 06:19

Ez egy egyszerű családi ház. Egy helyrajzi száma van. Nincs társasháznak nyilvánítva, de 2 tulajdonosa van. Az alsó szint és a kert az új tulajdonosé,(2007 óta) a felső szint az enyém klf. kerthasználati jogokkal(2001 óta), amelyet most árulok és erre a lakásra jött a kutyás vevőjelölt.
A felső lakást korábban mástól vettem azzal a joggal hogy az ingatlanon kutyát tarthatok, függetlenül attól hogy nem az enyém a kert. Ebbe nem akar beleegyezni az alsó lakó, így kénytelen vagyok elküldeni a vevőjelöltemet? A kutyatartási jogot a lakással együtt annak idején megvettem a korábbi tulajdonostól. Keresztbe húzhatja az alsó lakó (aki szintén új tulaj.)az adás-vételt?
(egy családé volt a ház és külön értékesítette a családi ház felső és alsó szintjét klf. időpontokban. Én 2001-ben költöztem, az alsó lakó 2007-ben)

Goodwitch # 2008.03.31. 14:55

Ez egy társasház,

vagy közös udvar,

vagy osztatlan közös tulajdonban van az ingatlan, és a tulajdonosok megállapodtak, hogy az egyik az egyik lakást, míg a másik a másik lakást használja?


Goodwitch

Julianna # 2008.03.31. 13:39

Szeretnék véleményt kérni az alábbiakban.
2001-ben vettem egy családi házrészt (emeleti rész). Az eladóval az adás-vételi szerződésben rögzítettük, hogy az emeleti házrészen kívül a kertben bizonyos használati jogokat biztosít, miszerint a megvásárolt lakáshoz tartozó pincerészhez a kerten keresztüli átjásást, valamint a kertben teregetési lehetőséget sőt még azt is, hogy kutyát tarthatok az ingatlanon. Ezidáig nem volt gond, de most szeretném eladni az akkor megvásárolt tulajdonrészemet a használati jogaimmal együttesen, csakhogy a vevőjelöltnek kutyája van, sőt azóta más a tulajdonosa az alsó lakásnak, nem az akitől vettem és az új tulajdonos kizárta hogy kutyás embernek adjam el a lakásomat. Csakhogy én annak idején azon az ingatlanon lakást vettem az említett használati jogokkal együtt amely a kutyatartást is tartalmazta. Engedjem el a vevőjelöltemet vagy nem rúghatja fel az új tulajdonos az én adás-vételimben rögzített jogaimat arra hivatkozva hogy már neki van egy kutyája és zavarná őt mégegy.... Mit javasolnak ilyenkor?