Felújítás és jogviszony kérdés


laci79 # 2008.04.04. 07:21

Köszönöm az építő jellegű tanácsokat, így már tisztább a dolog. Türelmet kell erőltetni magunkra, hogy ne bukjunk bele ebbe a dologba. Vagy költözni...

Köszönettel,
Laci

SolnesM # 2008.04.03. 16:04

Így van, jobb várni !
Nagy felújítás csak egyetértéssel érdemes, kis karbantartás pedig a lakhatás ellentételeként elvárható !

laci79 # 2008.04.03. 13:52

No igen, minden relatív.
Mindazonáltal visszatérve az eredeti problémámra, ezek szerint azt javallod - mint ahogy mások is - hogy vagy vásároljunk ki minden létező pácienst az ingatlanból és utána újítsunk fel, vagy helyezkedjünk várakozó álláspontra és majd ha rendeződnek a dolgok, akkor fogjunk neki.
Eredetileg arra gondoltam, hogy felújítás előtt és után kihívok egy ingatlanbecsüst, és a felújítás alatt számla/dokumentálás/fényképezés stb.-vel tudnám igazolni, hogy az értéknövelés egyes-egyedül az én művem. De ahogy olvasom a hsz-eket ez nem tűnik jogilag járható útnak...

SolnesM # 2008.04.03. 13:45

Így vagyok az én 6.5 m2 -es konyhámmal.

A gyerekeim állandóan azt hajtogatják, hogy ezt kell csinálni, azt kell csinálni - fel kell újítani - szerintük.
Kaptam is már kedvcsinálónak egy mosógató gépet tőlük. Szépen beinstaláltam a régi - 30 éves konyhabutorunk 'rendjébe' - beüzemeltem, kitünően működik. A konyhát egyébként nem KELL felújítani. Így jó ahogy van nekem és a nejemnek - első szerzemény.
Természetesen LEHETNI LEHET, akár 600 - 700 eft -ot (ha nem többet is) el lehet költeni erre a szerencsétlen konyhára, de így jó ahogy van - szerintem. Mondom nekik - majd a tiétekben mehet a luxus !!

laci79 # 2008.04.03. 13:43

Helló SolnesM!

A kell és a lehet ebben a megfogalmazásban érthető, és igen marginális különbséggel bír. Életveszélyesnek nem mondanám az ingatlant, sőt lakhatónak is tudom mondani, mindazonáltal kezd olyan szinten amortizálódni, hogy pl. lassacskán az ember kétszer meggondolja, mielőtt egyszer elmegy WC-re...
Szóval akkor szavaidból kivéve ne költsek egy fillért se' az osztott tulajdonú ingatlanra, csak amit kell.
Műszakilag sajnos két okból sem tudom különválasztani az ingatlant: egyrészt bár két külön lakrészként lakunk: mi a nejemmel és a nagymami. De ezek egybe vannak építve, közös gáz-víz-villany stb. infrastruktúrán, aminek különválasztása szintén anyagi ráfordítást igényel.
A másik, ami miatt nem szívesen fognék bele a dologba az az, hogy ezzel az érintetteket ismerve kb. azt váltom ki belőlük, hogy még jobban megutálnak engem/minket, mert miért szeparálódunk, utáljuk a nagymamit stb. stb.
Szóval a szerkezeti különválasztás nem járható út (meg a felújítási terveimben az a rész igencsak más szerepet kapna) és ahogy látom a felújítás is... Mindenesetre már kevésbé vagyok bizonytalan, ez sztem haladás :)) Köszönöm!

SolnesM # 2008.04.03. 13:35

Helló laci79 !

Figyelj, ha elég nagy az ingatlan egyszerűbb a műszaki megosztás, aztán mindenki azt csinál az ingatlanrészével amit akar.

Azért valami hibádzik nálad.

Az ingatlanoknál csak az élet és vagyonbiztonsági dolgokban áll az a kitét, hogy kell.
Azt el kell végezni.
A többi : hát hogy mit lehet egy ingatlanon végezni - mindent, az a végtelenségbe torkolhat.
Azért nem ártana bizonyos dolgokat kivárni - kár türelmetlennek lenni.
Vissza a kell és a lehet alternativára.

Anno korábban az egyik kiadandó lakásomnál - a mustra során egy szimpatikus asszonyka a megtekintés után mondta, hogy tetszik neki a kégli - kivenné, de még a 'férj-ura -parancsolója is megtekintené.
Ok. semmi akadálya, mondtam .
Másnap - harmadnap megjelenik a kis család. Látom a férj csalódottságát. Csupa szemrehányás az asszony felé.(majd megverte ott előttem).
Majd hozzám, hogy itt ezt kell csinálni, azt kell csinálni stb.
Sőt, Ő szivesen meg is csinálja - kezdené az étkező lambériázásával. Mit lehetett erre mondani ?
- Majd megbeszéljük, mondám.
Még szerencse, hogy pénz nélkül jöttek, a kivételt, a foglalást másnapra szánták.
Másnap ment egy telefon részemről: sajnálom - műszaki próblémák miatt momentán nem kiadó a lakás.
Egy olyan bérlő aki , abban a hitben/meggyőződésben van, hogy a bérleménnyel ezt - azt kell - csinálni - kész csapás. Majd a sajátjával , ha úgy érzi kell valamit csinálni Ok. a sor végtelen.
Így vagy Te is , abban hitben vagy, hogy sok mindent KELL csinálni azzal az ingatlannal - mad ha a Tietek lesz - mindent LEHET !

laci79 # 2008.04.03. 04:35

SolnesM-nek!

Köszönöm válaszod. Szóval a felezés örökösök közt törvényi előírás. Köszönöm.

Csavarok egyet a sztorin: nagynéni nem lakik a házban. A szomszéd. A felújítás sajnos évek óta tervezett dolog, most kezd akut lenni a probléma: cúgos nyílászárók foghíjas tető, retetk fürdőszoba stb, stb. csak most jutottunk el arra a szintre, hogy csináljunk vele valamit. De ahogy olvaslak benneteket egyre jobban az az érzésem, hogy ha hozzányúlok anélkül, hogy kivásárolnám a társtulajokat, magam alatt vágnám a fát.

Goodwitch # 2008.04.02. 23:32

Henriett1-nek

Elvileg a lakásbérleti szerződést írásban kell kötni, és felmondani is. Ha így veszem, akkor nektek 15 napos felmondási időtök van holnaptól, ha írásban is felmondotok (és nincs más a bérleti szerzőésben).

Azaz még fél havi bérleti díjat tarthat vissza, a többit köteles visszaadni.

Egyébként a bérleti szerződést nem nektek kell az APEH-ba bejelenteni, hanem a bérbeadónak, így benneteket semmilyen hátrány nem érhet, ha a követeléseteket bíróságon érvényesítitek.

De azt gyanítom, hogy esetleg az APEH említése jobb belátásra térítheti a főbérlőt, és talán mégis elenged benneteket, és visszaadja a kauciót.

Neki egy esetleges APEH ellenőrzés ui. sokkal többet venne ki a zsebéből, mint az a 100000,- Ft.


Goodwitch

SolnesM # 2008.04.02. 20:37

a nagymama úgy gondolja, hogy 25% ide-oda”,
Azt a törvény gondolja/írja így elő.
A mami gondolhatná máskép is, pl. a nagynénié legyen az egész 50 % -a, így a nagynéni kerül a többségi tulajdonba 75 %-ával- erről rendlkezhetne is.
A mami gondolom lakik a saját 50 % -ában ti a nej 25 % -ában + a hepciás nagynéni 25 % -ában.
Én ha a helyében lennék, csak kérnék ezért valami reális bérleti díjat.

Majd ha a nagynéni megörökli a 2x 25 % -ot, felújítja a házat a saját izlése szerint, addig várni kell. Jó a maminak a helyzet, jó a nagynéninek.
Majd az új többségi tulaj dönt - vagy jön az árverés !
Konkrétam mi a baja annak az ingatlannak ?
Csak az élet- és vagyonveszélyt kell elhárítani, a többi csak hóbort !
Ha nem tetszik egy ingatlan, egyszerű nem kell használni !

laci79 # 2008.04.02. 19:33

"Még mindig nincs válasz a lakhatás ellenértékéről !!!" - ezt nem értem, bár nem vagyok képzett jogász.

Ennek kapcsán nem hiszem, hogy a nagynéni sustorgói konyítanának bármit is a joghoz. Inkább az önös érdek vezérelte birtoklási vágy hajtja őket...

Ami az öröklődést illeti valószínű a nagymama úgy gondolja, hogy 25% ide-oda, és mindenki hepi.
Csakhogy pont azt szeretném elkerülni, hogy én növelem az ingatlani értéket, ezáltal ha ki akarom vásárolni a nagynénit, én fizetek többet. Azt ugyanakkor erősen gyanítjuk, hogy ez fordítva nem fog bekövetkezni. Azaz a nagynéni csak tartani fogja a markát, és én jogszerűen a lehető legkevesebbet szeretnék ebbe belerakni, ugyanakkor lakhatóvá is szeretném tenni a házat.
Remélem valakinek van valami jó ötlete (bár az eddigi segítségért is nagyon hálás vagyok/vagyunk!!!)

SolnesM # 2008.04.02. 16:57

Még mindig nincs válasz a lakhatás ellenértékéről !!!

Megvenni , megváltani csak azt lehet, ami eladó !

Egyenlőre a mami él - valószinű van haszonélvezete, ő az 50 % -os tulaj, az ő szava a döntő.
Lehet a nagynéninek is vannak tervei az ingatlan részével, ami most 25 ,de idővel 50 % lesz !

Akkor lesz az igazi mecs !

"de nagynénit és a fülébe sustorgókat ismerve "

Ők valószinűleg 'képzett' jogászok !!

laci79 # 2008.04.02. 12:52

"Ez viszont nem úgy működik, hogyha felújítod valakinek a tulajdonát, az értéknövekedés automatikusan, minden ellentételezés nélkül a nagynéni tulajdonába megy át."

Ezek szerint bármit csinálok - ingatlanbecsüs felújítás előtt illetve után, dokumentálás, névre szóló számlák stb. - azzal minden tulajdonostársra vonatkozóan megnövelem az ingatlani értéket, tehát a kivásárlás alapját mindenképp az aktuális állapot alapján kell számítani?
Ezt nem lehet valahogy elkerülni?

Mellesleg igazat adok abban, hogy a személyes kérdések tisztázása a legnehezebb, csak sajnos elég meleg ez a pite, így nem szívesen vágnék bele, hacsak nincs más út.

Egyjogász # 2008.04.02. 12:27

"a tulajdoni jogviszonyok rendezéséről (mi a feleségemmel hajlandóak lennénk anyagilag is megváltani) senki sem akar egy szót sem hallani mert az etikátlan."

Ez szerintem sem nem jogtalan, sem nem etikátlan.

A nagymamát még meg is értem valahol, az örögek már nem szeretnek ügyvédhez járni, papírokat aláírni.

De hogy a nagynénit miért zavarja az, hogy egy olyan házból, amelyben nem is lakik, ki akarjátok vásárolni a tulajdonrészét???

Ennek valóban csak az lehet az oka, hogy arra spekulál, ha felújítjátok az ingatlant, annak több lesz az értéke. (Talán inkább nem ez az etikátlan??)

Ez viszont nem úgy működik, hogyha felújítod valakinek a tulajdonát, az értéknövekedés automatikusan, minden ellentételezés nélkül a nagynéni tulajdonába megy át.

Szerintem itt nincs más út, csak a tulajdonostársaknak leülni, megbeszélni, a megállapodást rögzíteni. Tudom, hogy sokszor ez a legnehezebb...

laci79 # 2008.04.02. 12:17

Ja, és semmi nem terheli az ingatlan, tiszta, mint a patyolat. Csak le van lakva... :))

laci79 # 2008.04.02. 12:15

Sziasztok!

Először is nagyon köszönöm ezt a gyors reagálást, és a segítő szándékot.
Másodszor is akkor a sztori lyukainak a foldozgatása:
Nagymamával jelenleg hárman lakjuk a házat. A sztorihoz még hozzátartozik, hogy elviekben senki nem akar rosszat senkinek, de nagynénit és a fülébe sustorgókat ismerve készülnék fel jogilag a dologra.
Tehát arról van szó, hogy fel kellene újítani a házat, sajnos egyre jobban szükséges, viszont a tulajdoni jogviszonyok rendezéséről (mi a feleségemmel hajlandóak lennénk anyagilag is megváltani) senki sem akar egy szót sem hallani mert az etikátlan. Szőnyeg alá seprés tipikusan.
A feleségemmel mi szeretnénk felújítani, és tiszta sor, hogy egyik társtulaj sem ad bele semmit sem, hiszen végülis az ingatlant magunknak szeretnénk. Csak nem akarom megnövelni az ingatlan árát ezzel és annak kifizetni az 50%-át, amivel ugye magamat rövidíteném meg.

Henriett1 # 2008.04.02. 09:52

Sziasztok,
A következő esetre kérnék SOS segítséget!

Budapesten bérelünk lakást. Szerződés a két fél között született de nincs bejelentve sem az önkormányzathoz sem az APEH-hez. A bérleti díjjat és rezsit rendben határidőre fizettük. Kaukciót kért 100.000.-

A főberlője szóban közölte hogy ez év nyár végéig szeretne beköltözni a tulajdonába.
Mi ennek megfelelően elkezdtünk lakást kereseni és rövid időn belül találtunk.
Ezt a főbérlőnek szóban jeleztük, és az időpontot is hogy mikor költözünk.
A költözés rendben megtörtént. Ma a kulcsokat vittük leadni és szerettük volna elrendezni véglegesen. A lakást rendben hagytuk kitakarítva, úgy ahogy kaptuk.
A főbérlő ennek ellenére azt mondta, hogy nem adja vissza, mert nem szóltunk csak elmentünk.

A kérdésem az lenne megteheti ezt? Illetve, ha mi szeretnénk valamit tenni mik a lehetőségek.
A békés megoldást szeretnénk de 100.000.- sem akarunk elesni.

Várom a mielőbbi választ!

Köszi H.

Egyjogász # 2008.04.02. 09:47

Amennyit a beírás alapján ki lehet hámozni, úgy látom itt a nagynénivel van a probléma, aki nem akar beszállni anyagilag a felújításba, de az előnyeiből részesedni akar.

Egyébként a közös tulajdont - ha csak lehet - meg kell szüntetni, mert mint a régi mondás is mondja, az csak gonddal, bajjal, veszekedéssel jár. ("Közös lónak..." ... és hozzáteszem, ingatlannak.)

Mint már egy másik topicban kielemeztük, ha valaki sokat akar idegeskedni, bosszankodni, vitatkozni, stb. költözzön társasházba. Ha még ennél is többet, közös tulajdonú ingatlanba.

Abba már bele sem megyk, hogy az osztatlan közös tulajdoni státusz a forgalmi értéket is csökkenti, a fentiek miatt.

Szóval csak azt tudom ismételni, amíg a nagymamával és a nagynénivel nincs minden írásban fehéren-feketén lerendezve, egy vasat sem szabad költeni egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan felújítására.

Goodwitch # 2008.04.02. 09:18

Laci79!

Nem terhelt az az ingatlan véletlenül a nagymamád haszonélvezetével?

Ez is számíthat.


Goodwitch

SolnesM # 2008.04.02. 09:13

T. laci79 !

Valamit nem írtál !
Nem szól arról a fáma, ki használja jelenleg a házat/ingatlant és milyen arányban .
Elviekben belátható időn belül a feleséged lesz 50% -os tulaj abból következtetveve, hogy jelenleg 25 %-os valószinű a mama révén. Ki kell várni a változást aztán tisztázni a használati arányokat - a tulajdonviszonyokat a törvény rendezi.

Úgy általában vannak lakáshasználók akik fillérre számon tartják a ráfordítást egy közöstulajdonú általuk használt ingatlannál, de a használat ellenértékéről hajlamosak megfeledkezni !

Egyjogász # 2008.04.02. 09:00

Közös tulajdon esetén egy ilyen jellegű munkához a Ptk. szerint a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges és természetesen ennek költségeit a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni.

Tehát ha a munkálatok elvégzéséhez a másik két tulajdonostárs nem járul hozzá, bele sem kezdhettek.

Az megint egy más kérdés, ha úgy járulnak hozzá, hogy a 25 %-os tulajdonos csináltassa meg nyugodtan a munkát, de a saját költségére.

Ez önmagában a tulajdonviszonyokban (tulajdoni arányokban)változást nem eredményez, de természetesen arról rendelkezni kellene, hogy ez ajándékozás volt a részetekről a másik két tulajdonosnak, vagy milyen ellentételezést adnak azért, hogy a tulajdonukat felújítjátok.

Szerintem ezt mindenképpen előzetesen rendezzétek, lehetőleg írásban, ügyvéd bevonásával, mert pont az ilyen ügyekből lesznek aztán az évekig tartó pereskedések.

laci79 # 2008.04.02. 08:32

Kedves fórumozók!

Az alábbiakban kérném segítségeteket. Adva van egy ház, amelynek jelenleg három tulajdonosa van: feleségem (25%) feleségem nagymamája (50%) és a feleségem nagynénje (25%).
A ház állapotában igencsak vannak hiányosságok és most állunk úgy anyagilag, hogy egy-két nagyobb volumenű felújítást tudnánk rajta végezni.
Viszont hosszú távra tervezve és a családi viszonyokat áttekintve ez elég veszélyes dolognak látszik.
Onnan kezdődik, hogy feleségem idős nagymamája nem akar a ház, és a kapcsolódó jogviszony kapcsán végrendelkezni, így "majd ti megbeszélitek" címszóval zárja le az ügyet. Viszont abban az esetben, ha felújítjuk a házat (és így jelentősen megnöveljük annak értékét) a másik örökös gyaníthatóan az így megnövekedett érték alapján fogja kérni a ház rá eső részét (véleményünk szerint a felét)
A kérdésem az volna, hogy milyen módon tudom bebiztosítani magam úgy, hogy bizonyítani tudjam egy esetleges vita során, hogy csak mi (a feleségemmel) voltunk azok, akik megnöveltük az ingatlan értékét? Felmerült bennem, hogy a felújítás előtt-után becsüssel értékeltessem fel a házat, nyilatkozatot irassak alá az érintettekkel, hogy ők nem adtak ebbe bele semmit, illetve az, hogy mindent ledokumentálok.

Előre is köszönöm a segítséget!