Lakásbérlet problémák


W_Wallace # 2008.04.09. 17:37

De nem történt tulajdonképpen 28-án felmondás. A lakásbérletről szóló tv. szerint felmondani csak írásban lehet. Ilyen itt nem volt.
Pár nappal később szólt a tulaj, hogy költözzenek ki, mert van új bérlője. Ők beleegyeztek, kiköltöztek. Mi ez ha nem közös megegyezés? És akkor nincs semmilyen felmondási idő, amire követlést lehetne támasztani.

SolnesM # 2008.04.09. 15:20

Még megjegyezném az az említett 10 milliós lakás a szerényebb kategóríába tartozik !

SolnesM # 2008.04.09. 15:17

Helló W_Wallace

Azért itt több dolog se stimmel. Így :

a forduló mindig 10 -én van „Mivel márciusban a márc.10-től ápr.10-ig terjedő időszakra kifizette ”- lehet bármikor - megállapodás kérdése.
A felmondás 28-án történt - tehát 1 hónapos felmondásnál ápr. 28 -ig tart a bérlet.
Ha a bérlő menne van olyan konstrukció, hogy a maradék időt felezik. Tehát ha megy/ ment 7.-én a maradék idő 21 -nap(10-g fizetve), 18 nap ezt felezik - kimegy 7 -én és még fizet 9 napot - kevesebb mint a bérleti díj harmada. Mind a két fél jól jár, a bérlő a harmad díjjal, a bérbeadó meg gyakorlatilaag nyomban kiadhatja, vagy takarít mustrát tart stb.
Aztán elvileg a számlák mindig csúszással jönnek a rezsivel mindig van hátralék - ezek elviekben néha majdnem kompenzálják a kauciót - sőt a fifikás bérlők elve ilyen költözési szándéknál általában tovább csúsztatják a befizetéseket. Temészetesen az ilyen szóbeli megállapodást nehéz később bozonyítani, de kell csinálni egy végelszámolást, lehet a bérlő járt jól - több az elmaradása mint a kaució.
Egyébként mesedélutánt lehetne tartani, hogy na most le sértődjetek meg a 'meztelenfenekű ' bérlőjelőltek milyen igénnyel lépnek fel.
A kaució pl. ez első szürő arra, hogy fizető képes e a bérlő.
Van aki beköltözne egy 10 milliós lakásba és azon méltatlankodik - első alkalommal 120 - 130 eft-ot le kell tenni e. Sajnos van akinek nincs ennyi sem. És nincs hitele se sehol - már.
Van aki meg csak egy kandallóra simán elkölt egy milliót.

W_Wallace # 2008.04.09. 12:22

Most beszéltem az ismerősömmel, aki megosztott még velem néhány infót:

Márc. 28-án hívták fel a tulajt, hogy felmondanák a bérleti jogviszonyt, s a tulaj mondta hogy rendben van, de a 30 napos felmondási idő miatt áprilisban még maradniuk kell. Ebbe az ismerősöm akkor bele is ment, majd ápr.2-án jött a telefon a tulajtól, hogy van új bérlője, és 7-ig költözzenek ki a lakásból. Ezt az ismerősöm elfogadta, s 7-ig ki is költöztek.

Meglátásom szerint így egyértelműen közös megegyezésről van szó: a 2-án érkezett telefonhívást miszerint a tulaj meg akarja szüntetni a jogviszonyt szóban ismerősöm elfogadta.

Az, hogy 2. és 7. között kiderült, hogy mégsem tud új bérlőt a tulaj, nem lehet a bérlő felelőssége, s nem gondolhatja meg magát a tulaj, hogy most akkor mégis legyen felmondás, s akkor a 30 napos időre kéri a bérleti díjat.

Erősítsetek meg kérlek, hogy jól gondolom-e.

W_Wallace # 2008.04.09. 12:10

Én is azon gondolkozok, hogy tulajdonképpen itt közös megegyezéssel szünt meg a bérleti jogviszony. Ebben az esetben pedig április 7. utáni időpontra nem lehet követelése a tulajnak, és vissza kell adnia a kauciót.

Jól gondolom?

A közös megegyezés esetén szükség van írásba foglalásra vagy az szóban is érvényes?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.09. 12:05

Tulajdonképpen szóbeli megegyezéssek megszüntették a szerződést - csak vita esetén ezt bizonyítani is kell tudni.

W_Wallace # 2008.04.09. 11:50

Sziasztok!

A következő problémában kérnék gyors segítséget.

Egyik ismerősöm április 7. napjával kiköltözött az albérletéből. Elvileg ő mondta fel a bérleti szerződést (de a felmondást nem foglalták írásba), de gyakorlatilag már egy ideje tudta a bérbeadó is, hogy ki fog költözni, sőt azt mondta az ismerősömnek, hogy már talált is új bérlőt, aki a kiköltözése után azonnal beköltözne. Mivel márciusban a márc.10-től ápr.10-ig terjedő időszakra kifizette a bérleti díjat abban állapodtak meg szóban, hogy még a tulaj megkapja az ápr. 7-ig terjedő időszakra a rezsit, de április hónapra bérleti díjat már nem kér. Ennek ellenére ma küldött egy sms-t, hogy mégsincs új bérlője, és mivel a szerződésben 30 napos felmondási időt kötöttek ki, ezért kéri április hónapra is a bérleti díjat. Továbbá, hogy a kauciót is majd csak májusban adja vissza.

Mit lehet tenni szerintetek ebben az esetben? Követelheti a tulaj még az áprilisi bérleti díjat is? Illetve visszatarthatja a kauciót májusig?