Építkezés jelzáloggal terhelt telekre


gitron # 2008.04.12. 06:38

Építési engedélyhez nem kell a jelzálogjogosult hozzájárulása. Az engedélyről értesítést kap, ha úgy gondolja, hogy sérti az érdekeit, megteszi a megfelelő lépéseket.
(Bontási engedélyhez viszont szükséges a hozzájárulása.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 14:34

Ööö... Szerintem nem kell a jelzálogjogosult engedélye. Hiszen ez nem sérti sem a terhelési, sem az elidegenítési tilalmat. Ha másnak engedne rápíteni, az más lenne.

Goodwitch # 2008.04.10. 13:40

Apró kényelmetlenség lesz, hogy az építkezéshez szükséged lesz a bank engedélyére. Valószínűleg meg fogja adni, de jobb, ha számolsz vele. A legjobb, ha már a szerződéskötéskor megkéred az engedélyt.


Goodwitch

smartcode # 2008.04.10. 13:19

ja és egyébként köszi a választ :)

smartcode # 2008.04.10. 13:18

Majdnem fél évem elment arra, hogy kiderítsem, hogy járok a legjobban. Az tény, hogy az építési hitel anyagilag jobban megéri, de van egy csomó más tényező, ami miatt nem azt választottam (annak tudatában, hogy az "önrészem" a telekbe került), pl.:

  • mindenhol lépcsős fizetés, de ezek közül is csak egyetlen bank vállalja az előre fizetést
  • az egyes lépcsőfokok elkészülése és a következő fizetés között akár több hét, hónap is eltelhet (a bankok erre nem vállalnak garanciát)
  • Amerikában találtam egy céget, akik a magyar árnál jelentősen olcsóbban készítenek olyan házat, amilyet én szeretnék (talán még jobb minőségben is), de ők nem vállalják a bankhiteles módot, ráadásul a bankok sem vállaják a külföldre történő átutalást
  • van jópár olyan költség, ami a házzal kapcsolatos, de nem fér bele az építési hitelbe

Röviden, így sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és nem sokkal drágább. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:06

Csak kíváncsiságból: biztos, hogy a szabadfelhasználású kölcsön kedvezőbb az államilag támogatott építési kölcsönnél?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:06

Nem. De ha a ház felépül, a jelzálog természetesen nem csak a fölrészletet, hanem az egységes ingatlant fogja terhelni.

smartcode # 2008.04.10. 13:03

Van egy jelenleg tehermentes építési telkem. Erre szeretnék építkezni, amihez szabadfelhasználású hitelt fogok felvenni (egy másik ingatlanra terhelve). Úgy tűnik, hogy az ingatlan hitelfedezeti értéke nem elég ahhoz a hitelösszeghez, amit fel szeretnék venni.
Ha kiegészítő fedezetként bevonom a telket is, akkor ez jelenthet bármilyen problémát az építkezés engedélyezése, illetve az építkezés során?