INGATLAN LÍZING SÚLYOS KITÉTEL


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.15. 11:34

Nem éri meg. Ha albérletben lakik, akkor nincs annak a kockázata, hogy több millió forintot ki kelljen fizetnie a semmiért. Egyszerűbben: a hajléktalan szállón is fizetnie kellene a tartozását.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.15. 11:32

Így van.
Ezeket a szerződési feltételeket még sem nyilvánította tisztességtelennek.
"A hitel nem ajándék." És ha bebukik a hitel, akkor az állam nem fog abban segíteni magának, hogy a korábbi életkörülményeit helyre tudja állítani. Az Alkotmánybíróság a lakhatáshoz való jogot nem minősítette alkotmányos alapjognak.

Jamina # 2008.09.15. 11:30

A kérdésem továbbra is nyitott: MEGÉRI E EGY LÍZINGET BEVÁLLALNI EGY ALBÉRLET HELYETT

Köszönettel veszem véleményeiteket!

Jamina # 2008.09.15. 11:27

Én pont egy ilyen ügylet előtt állok. Az üzletszabályzatot gondosan elolvastam. Ez után úgy gondolom ínkább bukok az építtetőnél 100 ezer foglalót és fizetek albérletet, semmint hogy egy ilyen rizikót bevállaljak.

Ez nem fordulhat így elő a való életben?

Mohos Gábor hozzászólását amúgy nem értem.
Csak egy megjegyzés: az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket tönkre tehetik-e a bankok kényük kedvükre. Kvázi jogukban áll e egy többmilliós tartozást csinálni egy másik ember terhére. Mert itt konkrétan ez történne. nekik ugyanis kockázatuk nincs és nem is áll semmilyen érdekükben magasabb áron értékesíteni.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.15. 11:21

Ha az aláírás után olvasta el, akkor miért csodálkozik.
A Ptk alapelvi rendelkezése szerint az adott helyzetben általában elvárható magatartást kell tanúsítani. Továbbá saját felróható magatartására, előnyök szerzése végett- főszabály szerint- nem lehet hivatkozni.
Egyszerűbben fogalmazva: eső után köpönyeg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.15. 11:12

Ez veled így megesett, vagy csak olyan "gondolom formán"?

Jamina # 2008.09.15. 10:42

Sziasztok!

Szeretném felhívni a figyelmeteket egy kritikus kockázati tényezőre ami egy ingatlan lízing kapcsán került napvilágra. GOndolom ez sokaknak nem új mert egy hitelnél hasonlóan járnak el, de mivel egy lízingről van szó, tehát a lakás tulajdonjoga banké marad a futamidő végéig, igencsak leesett az állam mikor az üzletszabályzatot elolvasva kiderült, ha nem tudom fizetni a havi díjakat az ingatlant elárverezik, először a becsült érték 70% értékén, ezt kétszeri sikertelen ismétlés után árra tekintet nélkül.
Ez a gyakorlatban hogy néz ki:

  1. Kinézel egy lakást, nincs önerőd, de ott egy rakás jobbnál jobb reklám, ma már önerő nélkül be lehet költözni. Ne fizess albérletet, mert így a sajátod fizeted, ami a végén a tiéd lesz.
  2. Ez utóbbitól vezérelve belevágsz, foglalózol az építtetőnél beadod a papírokat.
  3. A lízingdíjakat szépen fizeted, 10millió Ft 25 év futamidőre havi 55+ rezsit fizetsz
  4. Kb 2 év múlva kiderül, bajban a cég ahol dolgozol, nem biztos hogy lesz állásod, rájössz, még pár hónapig tudod fizetni, szépen visszadnád, nem lelakva, ugyanolyan állapotban ahogy átvetted, mint egy albérletet, még azt is vállalnád hogy bánatpénzként 1-2 hónapot kifizetsz.
  5. A bank szépen küld neked egy levelet hogy a lakáson van még 9 millióakárhászázezer tőketartozás + kezelési ktg, és nagylelküen felajánlja 15 napon belül megveheted.
  6. Te nem tudod megvenni fizeted tovább a lízingdíjat és közben a lakás árverésre kerül. Először kb. 7 millióért. Mivel vidéki lakás senkinek nem kell. Ezt kétszer megismétlik, utána meg már bármennayiért.

Simán előfordulhat, hogy a 10 milliós vételárú lakást végül eladják 4 milláért, miközben neked mint lízingbevevőnek eladták volna 8millióakárhányszázezerért.

7. A bank utána szépen küldd neked egy levelet, hogy a 8 millóakárhányszáezer tartozásod továbbra is fennáll, és ha nem fizetsz, végrehajtja az összes többi vagyonondon.
8. Most már lakásod sincs, viszont van 8 milliós tartozásod!

Egy kérdésem lenne csak: Akkor miért is éri meg inkább a lízing mint egy albérlet??

Hol védi az ügyfelet bármi is????

Üzletszabályzat apró kis pontja: a bank nem vállal felelősséget azért ha az ingatlanon bármilyen teher van, ő csak a sajátját jegyzi be. Tehát ha építési hitelt is felvett rá a vállalkozó akkor mi van?

Kíváncsian várom hozzászólásaitokat!!