Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


vételi szándéknyilatkozat - letét visszajár - e?

matthiasi # e-mail 2008.10.13. 13:20

mivel azt mondták neki, hogy a lakásra sok érdeklődő van és ha nem írja alá, akkor másnak fogják eladni

Ez minden eladásra/kiadásra érvényes.
Ez az egy eset amikor az eladó/kiadó lódíthat, ennek nincs következménye. (pl. én az első érdeklődőnek azt mondtam ő a 7. és másik 3-mal tárgyalásban állok) Annak viszont igen, ha olyant állít ami nem igaz. Bizonyos dolgokat el lehet hallgatni, de ellenkezőjét állítani - csalás !
Tanulság - nem bedőlni a szép szavaknak.
Más tanulság : lakás eladásnál a vevőjelölt bármit kérdezhet, rá kérdezhet , megismételtetheti az eladóval - sőt udvariasnak se kell lenni.
Ez viszont bérlet keresésnél nem jön be.
Ott pont fodítva : a leendő bérlőnek kell a legjobb arcát mutatni - különben ? nem adják ki neki a lakást !
MI.

Barceo # e-mail 2008.10.12. 20:19

monalisa1,
igen, józan paraszti ésszel én is így gondolom, kérdés, hogy mit mond erről a jog...

monalisa1 #   2008.10.11. 16:51

Az egy dolog, hogy a barátod megnézhette volna a földhivatalban a kínált ingatlan tulajdoni lapját - "a nézés" ingyenes.

A másik az, hogy az ingatlanosnak rendelkeznie kellet volna egy aktuális kivonattal, és azon fehéren-feketén látható: 5 m2 és egy fél szoba "hiányzik" az eladó meséjéből.

5 m2 differencei az komoly százezrekre- milliós összegre rúg, tehát szvsz a letéti jegy visszajár az ingatlanostól - okuljon ő a dologból.

Monalisa
laikus hozzászóló

Barceo # e-mail 2008.10.11. 10:01

Kimaradt: mind a szándéknyilatkozat, mind a letéti szerződés a közvetítő ingatlanirodával köttetett.

Nem védeni akarom a barátomat (csak egy kicsit :), de hónapok óta keresett lakást és ebben az esetben végre úgy érezte, hogy megtalálta az igazit. Ráadásul ekkor már neki is sürgős lett volna a vétel, mert a régi lakásából ki kellett költöznie. Nem egy gyakorlott ingatlan vásárló, ezért teljesen megbízott az ingatlanközvetítőben, aki az eladóval együtt jól megvezette. Abszolút jóhiszeműen és naívan (vö hülyén) járt el.
Megnézte a lakást és még aznap aláírta a papírokat, másnapi szerződéskötési dátummal, mivel azt mondták neki, hogy a lakásra sok érdeklődő van és ha nem írja alá, akkor másnak fogják eladni.
(Ez persze rossz ingatlanos duma, de szerencsétlen az első ingatlanját vette volna és nem látott át a szitán.)

Barceo # e-mail 2008.10.11. 09:48

Köszönöm a hozzászólásokat.
(A történet nem kitalált, szóról szóra így esett.)

Hozzá kell még tennem, hogy a vétel a barátomnak sürgős volt, magát is védeni akarta a szándéknyilatkozattal, hogy ne happolják el előle a lakást. (Ezzel együtt persze hülye volt, hogy nem tájékozódott megfelelően.)

2 dokumentumot írt alá, a vételi szándéknyilatkozatot és a letéti szerződést. Mindkettőben szerepel a szerződéskötésre kijelölt nap, amikor ő meg is jelent a foglalóval a zsebében, csak hát ott derültek ki, amiket leírtam.
Józan paraszti eszem azt diktálja, hogy a letét ez esetben visszajár, hiszen azért állt el a szerződéstől, mert gyakorlatilag félrevezették. Kérdés, hogy a jog mit mond...
Mindenesetre már irattam vele egy (tértivevényes, ajánlott) levelet a közvetítőnek, amelyben részletes indoklással visszakéri a letétet. Ebből nagy baj szerintem nem lehet... aztán majd meglátjuk.

Egyjogász #   2008.10.08. 07:45

"A szerződés megkötésekor derült ki, hogy az előztes tájékoztatással szemben a lakáshoz tartozó előkert nem szerepel a tulajdoni lapon"

Egy ingatlan tulajdoni lapja nyilvános, bárki (a vevőjelölt is) bármikor megnézheti. Én eddig bármikor ingatlant vásároltam, az volt az első, hogy lekértem a tulajdoni lapját. Mielőtt ingatlanügyben bárki bármit aláír, meg kell nézni a tulajdoni lapot!

Az egyik rokonom most árulta ingatlanközvetítőkön keresztük a lakását, mind a három ingatlanközvetítőnek az volt a gyakorlata, hogy a vételi szándékot bejelentővel egy vételi (szerződéskötési) ajánlatot írat alá, és ennek komolysága jeléül a vételi ajánlatot tevőnek le kell tenni 100 ill. 200e Ft-ot.
Ez alapvetően azért van, mert a vételi ajánlat megtételekor az iroda nem hirdeti tovább az ingatlant, így esetlegesen potenciális más vevőket elveszíthet az eladó.

A vevőjelölt aláírja, hogy kifejezetten egyetért azza és alfogadja, hogy ha megkötésre kerül a szerződés, az összeg beszámításra kerüla vételárba, ha viszont vételi ajánlatát bármilyen ok miatt egyoldalúan visszavonja, a letett összeget, mint "fájdalomdíjat" elveszti.

Egy esetben a rokonommal is előfordult, hogy valaki aláírt egy ilyen nyilatkozatot, a közvetítőnél letett 100e Ft-ot, majd hetekig szórakozot,, hogy mot ezért nem tud szerződést kötni, most azért. (Ez alatt az ingatlan értékesítése állt.)

Végül közölte, hogy mégsem köt szerződést (vélhetően talált egy jobb lakást), viszont becsületére legyen mondva, a 100e Ft miatt nem reklamált.

Az iroda egyébként a 100e Ft-ot nem tartotta meg, hanem odaadta a rokonnak.

Enteki # e-mail 2008.10.07. 21:12

Az a probléma hogy sajnos nagyon életszerű :( Viszont baráti társaság egyik tagja megnyerte a pert és visszakapta a pénzt :)

ObudaFan # e-mail 2008.10.07. 21:10

És milyen okirat született az egész ügyletről? Mert nagyjából attól függ, hogy lehet-e valamit tenni, hogy mit írtatok le.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) #   2008.10.07. 16:43

Ugye ez egy kiagyalt történet? Nem életszerű.

Enteki # e-mail 2008.10.07. 16:34

A pénzt az ingatlanközvetítőnek fizette ki ha jól értem és nem az eladónak. Beszélj ügyvéddel, hogy kimeríti-e a megtévesztést amit csináltak. Az ingatlan közvetítők ellenörzik a tulajdoni lapot, tehát nekik tudni kellett volna ezekről a problémákról.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.10.07. 16:27

Tudok jobbat: szó nélkül otthagyni azt az ingatlanközvetítőt, amely a vevővel fizettetni akar.

www.kbs-ugyved.hu

Zoltanuss # e-mail 2008.10.07. 16:22

T. Barceo !

Nem kell meggondolatlanul kidni a pénzt !

szándéknyilat­kozatot (az eladó kérésére)

Kettő éve hasonló cipőben jártunk, sőt nálunk 300 eft volt az előzetes un. szándék pénz. Sok álmatlan éjszakát okozott, d ... a végén jól jöttünk ki a dologból ... megvettük a lakást !

Tanulság ... mindig mindent írásban !!

Eleve csak tulajdoni lappal szabad tárgyalni - lehet az eladónak volt is ilyen, csak nem propagálta az apróbb siklik miatt !
Viszont az eladót is meg lehet érteni így szüri kia felesleges kamú érdeklődőket !

Z.

Barceo # e-mail 2008.10.07. 14:59

Az egyik barátomnak a következő gondja van:

Ingatlanközvetítővel megnézett egy lakást, amelyet szeretett volna megvásárolni, így aláírt egy vételi szándéknyilatkozatot (az eladó kérésére) és kifizetett 200 ezer Ft-ot letétként az Ingatlanközvetítőnek.
A szerződés megkötésekor derült ki, hogy az előztes tájékoztatással szemben a lakáshoz tartozó előkert nem szerepel a tulajdoni lapon, mivel az a társasház osztatlan közös tulajdonát képezi.
A frissen kikért tulajdoni lapon ráaadásul nem azok az adatok szerepeltek, mint a valóságban.
A lakást 47 nm-es, 1,5 szobásként kínálták, ezzel szemben a tulajdoni lapon 42 nm és csak 1 szoba szerepelt.
Ugyanekkor derült ki, hogy tartozás is van az ingatlanon, résztulajdonosként (széljegy) az állam szerepel.
Ilyen fokú rendezetlenség után a barátom elállt a szerződéskötéstől és most bánkódik az elúszott 200 ezres letét miatt, ami szerződéskötéskor a foglalóba számított volna bele.

Én viszont arra gyanakszom, hogy mivel a szerződéskötés nem őmiatta hiúsult meg, hiszen előzetesen nem vagy félretájékoztatták, a pénz visszajár.
Mi a véleményetek?