Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Immaculata # 2016.11.08. 09:40

Mi évült el, a végrehajtás? Biztos vagy ebben?

János77 # 2016.11.08. 08:27

Tisztelt Szakértő!
Tanácsot szeretnék kérni azt alábbi ügyben:
Vásároltam egy telehelyet, megy GE besorolású, és a földhivatalnál kivett műhelyként van nyílvántartva. Van rajta egy épület, melyre a műszaki osztály szerint nincs használatbavételi engedély. Az épület 1989-ben épült, de eltértek a tervtől. Azóta lakatos műhely működött benne 15-20 éven keresztül. Az eltérés, hogy két oldalon telekhatárig meghosszabbították a tetőt. Azóta változott a rendezési terv, és most 20 m előkert van előírva, amibe beleesik az épület nagy része. Korábban megbírságolták, és a két tető lebontására kötelezték a tulajdononost, aminek nem tett eleget. Ez már elévült. Mit lehet tenni?

nanemaaa # 2016.11.04. 10:24

Akkor viszont nem lesz meg az a várt engedély. ;)
Ha mégis, akkor a téma visszatér az első hozzászólásomhoz.

Immaculata # 2016.11.04. 07:51

Az engedély kiadása előtt a

Nanemaaa, még mindig azt kérdezem, melyik regényt olvasod. Még nem lett kiadva az engedély, tehát még arra is van lehetősége a hatóságnak, hogy helyszíneljen.

nanemaaa # 2016.11.04. 06:41

Immaculata
Pont azért. Az engedély kiadása előtt a hatóságnak helyszínelni kellett volna. Ha tapasztalja, hogy a kivitelezést az engedély kiadása előtt megkezdték, akkor a kérelmet azonnal el kellett volna utasítani, és az építésfelügyeletnél eljárást kezdeményezni a szabálytalan építés miatt.

Immaculata # 2016.11.03. 14:10

Engedély még nincs,de elvileg pár nap és lesz

Nanemaaa, melyik regényt olvasod?

nanemaaa # 2016.11.03. 14:02

Libero
Ha már a tisztelt építési hatóság kiadta az építési engedélyt, ezek szerint szabálytalanul, akkor kérdezd meg őket, hogy most hogyan tovább?
Egy szabálytalan alap eljárásra alapozva nem tudnék szabályos folytatásra ötleteket adni.

nanemaaa # 2016.11.02. 07:40

vargapeti
Ha a tartószerkezet átalakítása, megerősítése nem válik szükségessé, akkor a tervezett felújítás nem építési engedélyhez kötött építési tevékenység.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a társasház a lakógyűlésén ne hozhatna olyan döntést, hogy nem kívánná tovább tűrni a közös terület szabálytalan használatát.
Ha engedély nélküli az építmény, akkor az nyilván nem szerepel az alapító okiratban külön tulajdonként, így nem mondható teljes biztonsággal, hogy kié is a felépítmény. Annak kellene utána nézni, hogy a létesítésekor milyen hozzájárulás, megállapodás született a társasházzal. Talán az némiképpen előrébb visz a megoldásban.

vargapeti # 2016.10.31. 17:19

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
Társasházunkban, két lakás illetve két üzlethelyiség található.
Az egyik üzlethelyiséghez tartozik egy a közös udvaron lévő, raktárként funkcionáló, több mint tíz évvel ezelőtt engedély nélkül épített fa tartószerkezettel, valamint azbeszt alapú hullámpalával borított, több mint 50 m3- es raktár.
Az említett ingatlan tulajdonosa a helyi önkormányzat által megbízott vagyonkezelő.
A raktáron, a mai napon elkezdtek dolgozni. Az ott dolgozó munkások elmondták, hogy a tartószerkezet kivételével mindent elbontanak, és a megmaradt vázszerkezetet, OSB lapokkal újraburkolják.
A kérdés az, hogy ez felújításnak, vagy újraépítésnek minősül, illetve ez végrehajtható-e a tulajdonostársak és az építési osztály engedélye nélkül.
Amennyiben szükséges a tulajdonostársak engedélye és ők nem járulnak hozzá (eleve bontatni szerettük volna, az állapota, valamint évek óta használaton kívülisége miatt)leállítható-e az átépítés, illetve a vázszerkezetre bontás elrendelhető-e.
Köszönettel.
Varga Péter

nanemaaa # 2016.10.26. 07:07

Annyit még hozzátennék, hogy ha kiderül, tudott róla, hogy engedély nélküli építési munkában segédkezik, akkor őt magát is megbüntetik, végső soron elveszítheti a vállalkozási engedélyét is. Már ha van neki.

Rexor # 2016.10.25. 09:36

Nem is a bíróságtól kell félni itt hanem más hatóságoktól, ugyanis ilyenkor az e naplóban (ami nem létezik) rögzíteni kell a szerződéseket is, az engedélyszámot és egyéb csacskaságokat. Tudom hogy nem kapott pénzt, de az volt a szándék, hogy zsebbe kapjon (hogy volt e emögött legális "számalképes" vállalkozás a szükséges engedélyekkel megint erősen kérdéses a számomra).

Immaculata # 2016.10.25. 09:25

A bíróság polgárjogi kérdéseket dönt el, nem munkaügyit.

Nem mehetett a fizetés zsebbe, ha egyszer nem történt fizetés.
Ez egy vállalkozási szerződés, szerződésszegéssel. Nem feszegetnek alkalmazotti, vagy napi bérmunkási bejelentéseket.

Rexor # 2016.10.24. 20:01

Hát persze, és majd a bíróságon elrebegi azt is, hogy feketén, zsebbe dolgozott :).

Immaculata # 2016.10.24. 17:11

A vállalkozási szerződést nem kell írásba foglalni. Azt szóban is meg lehet kötni.
Adj be egy fizetési meghagyást a pasi ellen, ha ellentmond, majd tanúkkal igazolod, miben állapodtatok meg. Esetleg összefoghatnál a másik vállalkozóval is, ha ketten is pórul jártatok, nagyobb sikerrel jártok, ha kiderül, hogy üzletszerűen, sorozatosan nem fizeti meg a megrendelt munkát.

Itt még az üzletszerűen elkövetett csalás bűntette is megállja a helyét.

Ha hatósági feljelentésben gondolkozol, akkor kisebb kárt okozol neki azzal, hogy még időben felhívod a hatóság figyelmét, hogy nem nyitott építési naplót, mint azzal, ha ott áll a használatbavételi engedély előtt és kiderül, hogy szabálytalanul folytatta le az építkezést.

bÁdám1980 # 2016.10.24. 14:57

A pénz már nem nem érdekel lemyeltem ezt a gombócot,imkább az hogy ne röhögjön a pofámba szerződés mivel nem volt jogilag szeríntem mi nem is dolgoztunk ott de lehet akkor tévedek.
Épitéshatóságra engedély nélküli kivitelezést folytatásának okán akár szomszéd is bejelentheti vagy akár névtelenül is nem ?

Rexor # 2016.10.24. 13:42

Megteheted, de ettől még nem fogod megkapni a pénzed. Ráadásul szerződés, számla (esetleg képesítés/legális vállalkozás) nélkül végzett munka esetében nálatok is komoly problémák lesznek.

bÁdám1980 # 2016.10.24. 10:40

Kedves Szakértők!

Azzal kérdéssel fordulok önökhöz történt az elmúlt héten
hogy végeztünk építési felújítási munkálatokat egy épületen de tulajdonos nem akarja kifizetni a munkadíjat hanem ö arra gondolt hogy dolgoztunk ott valamennyi napot
és ö majd kiszámolja nekünk napibérbe hogy mennyi pénz jár nekünk. Szerződést sajnos nem kötöttünk mert rég óta ismerjük ez hiba volt tudom !!
Fő kérdésem az lenne hogyan tudnék úgymond kereztbe tenni neki, mert már előttünk is volt egy brigád akivel ezt eljátszotta de ők elég hanyag munkálatokat végeztek véshettünk utánuk terasz lábazati falát tartóoszlop alapozási mélysége nem megfelelő stb.
jelezném hogy jogerős építési engedély nincs még csak tervek vannak meg de már attól is eltér más ablakok utcai homlokzat kinézete más lesz stb.
Ö mindennap az építési helyszínen tartózkodik és irányít mint valami építésvezető, arra gondoltam hátráltatnám kicsit Írnák építésügyi hatóságnak hogy jogerős építési engedély nélkül építkezik, e-napló nincs vezetve, munkaügynek pedig azért mert olyan emberekkel akar dolgoztatni akik olcsók mivel nincsenek bejelentve, majd navnak hogy mindezt számla nélkül akarja végeztetni.
Ezzeket megtehetem ?
Lenne e nekem ebből valami problémám ?

Válaszukat előre is köszönöm ?

nanemaaa # 2016.10.14. 05:30

Zsuzska78
Ha székoszlopokat, szelemeneket, szarufákat nem kell cserélni, akkor nem, nincs. Lécezés, fedés cserélhető engedély nélkül.

Zsuzska78 # 2016.10.13. 10:02

Kedves Szakértők! Vásároltam egy művelési ágból kivont zártkerti ingatlant rajta egy gazdasági épület minősítésű házzal. A ház cserép teteje kb. 40 éves, és nagyon rossz állapotban van, ki-be járnak rajta az állatok. A fa tetőszerkezet relatív jó állapotú, csak állagmegóvó kezelés szükséges. Szeretném lecserélni a meglévő tetőfedést cserepeslemezre. A kérdésem az lenne, hogy ehhez a tetőcseréhez szükséges-e engedélyt kérnem, vagy van-e bejelentési kötelezettség? Köszönöm válaszát!

nanemaaa # 2016.10.13. 09:43

Használatbavételi bejelentést kell tenned. Csatolnod kell az építési napló összesítő lapját, a kitöltött statisztikai adatlapot, az OÉNY-be fel kell tölteni az épület feltüntetési vázrajzot és az energetikai tanúsítványt.

santos77 # 2016.10.13. 09:07

Tisztelt hozzáértők,
2004-ben kaptam építési engedélyt a házra, mely 2005 végére felépült, azóta is benne lakom, de lakhatási engedély nem lett megkérve, így a tulajdoni lapon sem szerepel a ház. A ház az építési engedélynek megfelelően épült (nagyobb, mint 300 m2)

Mi szükséges a "legalizáláshoz"? Fennmaradási engedély megkérése?

Érvényes-e a 10 éves jogvesztő határidő, mely szerint ha igazolom, hogy legalább 10 éve benne élek, már nem büntethet a hatóság?

nanemaaa # 2016.10.10. 06:20

Kérdezed a területileg illetékes építési hatóságot.
Az viszont erősen valószínűsíthető, hogy csak arra lehet fennmaradási engedélyt adni, amire építési engedélyt is lehetne.

BBrigi87 # 2016.10.08. 05:53

Kedves Szakértők! Vettünk 5 éve egy telket (beépítetlen belterületi telek), áll rajta egy félig fából, félig téglából épült ház, ami a tulajdoni lapon nincs rajta, a szomszédunk szerint már a 80-as években is ott volt. A telek 439 nm, 2011ig 20%a beépíthető volt, azonban jelenleg 500 nm alatti telekre nem adnak ki építési engedélyt, csak felfele lehet bővíteni. Lehet valamit kezdeni ezzel a házikóval, hogy hivatalos legyen és esetleg a fát téglára cserélni/átépíteni? Ha fennmaradási engedélyt kérünk rá és felújítjuk akkor használható lesz hivatalos lakásként? Az összes szomszédunk telkén családi ház áll csak a mi telkünk ilyen üres. Amikor épült ez a ház, lehet, hogy még üdülő övezet volt.

nanemaaa # 2016.10.03. 09:18

hortobagy

Köszönöm a megtiszteltetést, de nem praktizálok, így nincsenek és nem is lesznek privát ügyfeleim. A "mérnökök és szakemberek" szakmai felkészültségével, a szakma ezen szakterületen történő felhígulásával tisztában vagyok. De még mindig vannak elkötelezettek közöttük. Lehet, már nem sokáig.

hortobagy # 2016.10.02. 06:28

Tisztelt Nanemaaa! Szerintem eddig senki nem adott olyan értelmes válaszokat, mint Ön. Ha tudnám az elérhetőségét szívesen jelentkeznék Önnél potenciális ügyfélként. Itt nem annyira értjük egymást. Azt írja ön, hogy mérnökök és szakemberek. Hát tudnék mesélni, hogy gőzük nincs, mi az hogy állékonyságot veszélyeztető állapot. Ha egyszer megtudná az én ügyemet a hatósággal karöltve, dobna rögtön egy bukfencet.