Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


csubuka # 2019.01.01. 15:58

Sziasztok!

Végolvastam a topikot itt és úgy érzem, hogy ide való a kérdésem leginkább.

Két külön ingatlan vagy egy kertben. Az egyikkel minden rendben. A másik 1990 körül "okosba" épült (légifotókkal bizonyíthatóan), sosem papírozott, legalábbis én már nem láttam semmi papírt róla soha, engedélyeztetve sem volt szerintem. Mondjuk ilyen távlatból már az sem számítana szerintem. Most bővíteni kellene.

Korrekt teljesen, "apró" gond, hogy nem tartja be az oldaltelek távolságot, 2m-re van a kerítéstől az oldala.

Lehet a kerítés sem pontosan a jó helyen van, ismerve a kor sajátosságait. Lehet, hogy a valóságban, ha kiméretnénk a kerítést meg lenne a 3m. Ezt nem tudhatom.

A beépíthetőségi százaléknak megfelel a legális, nagyobb épülettel együtt is.

  • Azt jól értem, hogy bírságot nem kaphat, mert több, mint 10 éve áll?
  • Ámde így, hogy az oldaltelek távolságot nem tartja be fennmaradásit sem kaphat?

Szóval egy jogi hézagba került az épület, ha jól értem. Bár a fennmaradási ebben az esetben talán nem is jelentene plusz értéket a hatósági bizonyítványhoz képest elvileg 10 évesnél idősebb épületnél, ha jól értem.

  • Ha jól értettem a topik fejtegetéseit, akkor a hatósági bizonyítvány az egyedüli megoldás számunkra?

Olyan esetben meg reménykedni kéne, hogy el tudjuk lakóépület funkciósnak fogadtatni a procedúra alatt az épületet.

  • Ámde a nagy kérdés az, hogyha legalizálódik is az ingatlan, akkor is illegális lesz-e mindenképpen a bővítése, hiszen az eredeti épület nem tartja be az oldalsávot? Vagy ezt hogyan látjátok?
  • Ha lakóépület lenne a hatósági bizonyítványon - és ezáltal egyszerű bejelentéssel bővíthető -, akkor lehet, hogy mégiscsak lehetne bővíteni kis szerencsével?
peggy99 # 2019.03.23. 08:15

Sziasztok! Olvastam a topikot, de nem találtam meg a választ a kérdésemre. Van egy ház amire fennmaradási engedélyt kell beadnunk, hogy lakóingatlanná minősítsék, na most a szomszédok vagy félnek vagy nem tudom, de nem akarnak nyilatkozni. Ortofotón megtaláltam az ingatlant azt mint igazolást elfogadják Önmagában, vagy mindenképpen kell a szomszéd nyilatkozata?Illetve van-e bármilyen jogi következménye ha aláírja a nyilatkozatot? ( Csak mert nem értem miért nem akarják aláírni)Nem azt kérem hogy azt nyilatkozzák hogy egy kacsalábon forgó palota áll ott, hanem a valóságot, ezért nem is értem.

Előre is köszönöm!

Palexa86 # 2019.03.24. 07:00

Sziasztok. Vettunk egy regi kockahazat, amin lecsereltuk a tetot. Betonkoszorut kellett onteni, es szerkezetileg teljesen uj tetot kapott. Utolag megtudtuk, h engedely kellett volna hozza. (Epitesz mondta, h nyugidtan csinaljuk...) Milyen birsagra szamithatunk? A megkerdezett masik epitesz 140ezer/m2 birsagrol beszelt, igy a ver is meghult az ereinkben...de utana olvasgatva egyre jobban belekeveredtunk. Ez csak egy teto, nem huztunk fel egy uj hazat, es nem is bovitettunk. Kerlek, segitsegek tisztazni az infokat, h pontosan mi alapjan szamoljak ilyenkor a birsagot. Koszonom.

MajorDomus # 2019.03.24. 21:00

Nem kell épitési engedély!
településképi bejelentési eljáráshoz kötött,amiatt meg kapsz 60.00 ft épitésrendészeti birságot és pont!
ha kiderül.

mondd azt,hogy beázott és felújitottad.

nanemaaa # 2019.03.25. 08:38

Palexa86
Ha a tető csere folytán az épület térfogata növekedett, akkor építési engedélyhez kötött építési munkát végeztetek. Aki látatlanban, pontos adatok hiányában is pontos választ tud adni a kérdésedre, azt úgy hívják, hogy mágus!
De kérdezd a terveződet, ő biztosan ki tudja számolni, hiszen a kormányrendelet eléggé egyértelmű, nehéz eltéveszteni.

Ha az épület térfogata nem növekedett, akkor nincs mitől félned.

Palexa86 # 2019.03.25. 14:04

nanemaa

Nincs tervezonk. Az ingatlan megvetelekor beszeltunk egy epitesszel, most tetocsere utan a veletlen folytan eljutottunk ehhez a masikhoz, aki a 18millas birsagot vazolta, de aztem valamit nagyon felreertett..ezert vagyunk teljesen bizonytalanok. Probalumk felkutatni egy harmadik epiteszt, de nem egyszeru, eleg elfoglaltak...
Azert koszonom a valaszt.

MajorDomus # 2019.03.25. 17:20

Nőtt a térfogat vagy nem?

Kérdező111 # 2019.03.26. 18:20

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Egy épületre két éve kaptam fennmaradási engedélyt - bírság fizetési kötelezettség mellett, melyet határidőben befizettem. Az épület vasszerkezetes, tető alatt van. A fennmaradási engedélyhez csatolt tervdokumentáció alapján még aljzatbetonozni kell, és a most nyitott szín zárttá tétele érdekében könnyűszerkezetes lemez oldalfal kerülne kiépítésre és előre kapukat készítenék.

A fennmaradási és egyúttal használatbavételi engedélyben a továbbépítésről nem rendelkeztek. "Építési tevékenység végzésénél a vonatkozó Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni, ezért annak továbbépítéséről nem rendelkeztem".

Véleményük szerint a 312/2012. (XI.8.)Korm. rendelet (mert gondolom erre gondoltak a határozatban)alapján a fenti tevékenységek (aljzatbeton, oldalfal, hátfal lemezelése, előre kapuk) újabb engedélyhez kötöttek, vagy bejelentéshez kötöttek? Vagy simán elkezdhetem?

További kérdésem, hogy van-e határidő a fennmaradási engedéllyel és használatbavételi engedéllyel rendelkező épület végleges befejezésére vonatkozóan - akkor, ha a határozatban erről nem írtak semmit sem?

Köszönöm szépen a segítségüket!

nanemaaa # 2019.03.27. 08:30

MajorDomus
Ezek szerint nőtt. ;)

nanemaaa # 2019.03.27. 08:38

Palexa86
Abból kiindulva, hogy nőtt az épület térfogata, a bírságot az alábbiak szerint tudod kb kiszámítani:
a.) 200.000 Ft alapbírásg
b.) 40.000 Ft x a tető teljes felülete
c.) 40.000 Ft x térdfal összes felülete (ha épült)
d.) 90.000 Ft x a koszorú összhossza
e.) b+c+d összeadva, és annak az 50 %-a
Végösszeg: a+e

nanemaaa # 2019.03.27. 08:45

Kérdező111
Elég kurta-furcsa indokolás, ha ezt alaposabban nem fejtették ki. A tervnek nyilván tartalmaznia kellett a tervezett továbbépítési munkákat.
Amit írtál, abból azt feltételezem, hogy azért nem rendelkeztek a továbbépítésről, mert azok már nem minősülnek építési engedély köteles munkáknak. Erre utalhat az is, hogy kimondták, a fennmaradási engedély egyben használatbavételi engedély is. Így a hatóság szerint az épület a jelenlegi állapotában is rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.
A fentiek alapján határidőd sincs a befejezésre. Legfeljebb arra kell figyelned, nehogy közben változzon a jogszabály, és megint építési engedély kötelessé váljon a hátralévő munka. De egyelőre nem ez a tendencia, bár ezt előre soha nem lehet tudni.

mivárható? # 2019.04.01. 20:27

Kedves Fórumozók!
16 évvel ezelőtt épített családi házunkat bővítenénk 33 nm-el, így viszont meghaladnánk a beépíthetőséget 5%-kal. A büntetésen kívűl, mekkora az esélye hogy lebontatják az új ingatlanrészt? Második kérdésem, hogy hogyan veszi észre a hatóság? Csak ha a szomszéd "feljelent" ? Vagy máshogy is a tudomásukra juthat? Előre is nagyon köszönöm!

nanemaaa # 2019.04.04. 05:57

mivárható?

  1. 99% A jó hír, hogy bontás elrendelésekor nincs építésügyi bírság
  2. Nyugi, fel fog jelenteni. Egyébként a hatóságnak van egy légifotós digitális alaptérképe (Építésügyi Monitoring Rendszer - ÉMO), ami kijelzi, ha egy telken tisztázatlan körülmények között építés történik, vagy történt.

Megjegyzem, jogszerűen a lakóépület bővítés egyszerű bejelentés alapján történik, amihez kiviteli terv is kellene.

MajorDomus # 2019.04.05. 18:39

Ez komoly?
a világűrből monitoroz a hatóság?

nanemaaa # 2019.04.08. 08:09

Megteheti. A lehetősége adott.

csubuka # 2019.04.08. 17:11

Kedves Fórumozók!

  • Egy 25 éve álló, de vázrajzra fel nem vezetett épületet szeretnék legalizálni. Fennmaradási nem kell neki már korából kifolyólag, csak hatósági bizonyítvány.
  • A helyi hatósággal beszélve ők azt állítják, hogy csak gazdasági (kereskedelmi?) épületnek fogadnák el, lakóépületnek nem.
  • Azzal indokolják, hogy csak egy lakóépület lehet a telken és már áll ott egy lakóépület. A HÉSZ alapvetően annyit mond, hogy ezen a telekméreten "EGY ÉPÜLET, két rendeltetési egység" lehet. Nem értem, mennyiben lenne reálisabb "gazdasági" épületnek venni, amikor az sem lenne szabályos, azzal is csak tudomásul vennének egy 25-30 éve létező állapotot. Márpedig az tiszta, hogy tudomásul kell venniük ezt, azt ők sem vitatják, csak a mikéntjét.
  • Elvileg a hatósági bizonyítvány megszerzésére irányuló eljárást ismerik. Addig oké. Gazdasági épületnek hagynák is. De az egy létező állapotot vesz tudomásul. Ha a második épület megfelel a lakóépületek kritériumainak (szobaméret stb.) és az utóbbi évtizedben lakóépületnek volt használva, összkomfortos, egyebek, akkor vajon tényleg lehetetlen elfogadtatni lakóépületnek? Ha elutasítják a hatósági bizonyítványos kérelmet, akkor hova lehet felleblezni? Vagy ez lehetetlen helyzet, mivel ők a mindnehatók ezen eljárásban és nincs hova felleblezni?

Köszönöm válaszaitokat előre is!

droid2 # 2019.04.09. 11:21

Tiszteletem!

Mennyire fontos egy könnyűszerkezetű épület feltüntetése vázrajzra?Milyen következményei lehetnek ha ezt nem teszem meg?
Továbbá építésügyi bírság számításhoz az számított építményérték az egész építmény alapterületét jelenti? v csak a túlépítés területét számolják?
Mennyi lehet a túlépítés mértéke amire még nem szabnak ki bontást vagy bírságot?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

MajorDomus # 2019.04.09. 19:04

És ez miért most derűlt ki?

csubuka # 2019.04.09. 19:42

droid2:

Ha 10 evnel regebb ota all az epulet bizonyithatoan, akkor annyira nem kell vele torodni. Ha minden igaz akkor mar nem birsagolhatnak.

Ha 10 evnel fiatalabb az gond. Akkor johet a birsag, miegymas. A tobbirol nem tudok mit mondani.

nanemaaa # 2019.04.10. 07:46

csubuka
Mert csak arra adhatnak hatósági bizonyítványt az épület feltüntetésre, ami szakszerű, ergo megfelel a rá vonatkozó helyi építési szabályzatnak és az országos érvényű építési szabályoknak.
Fellebbezni lehet a kormányhivatalhoz. De tényeket ők sem tudnak megváltoztatni. Ha nem "alakítod" szabályossá az épületet, akkor tudomásul kell venned, hogy az soha nem lesz az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetve.

nanemaaa # 2019.04.10. 07:51

droid2
Te legalább érted, amit kérdezel?

Lehet-e zománcos lavórban kávét főzni a sivatag közepén, ha a kávéfőző egyébként nem vízköves?

droid2 # 2019.04.10. 09:27

Szép napot!

Értem amit kérdezek,bár említenem kellett volna hogy a kérdéseim nem egy adott problémára irányulnak.Külön kezelendő. :)

wers # 2019.04.10. 09:37

hát, jobb nem lett

droid2 # 2019.04.10. 10:03

Sajnálom, de nem tudom érthetőbbre fogalmazni.
Azért köszönöm :(

csubuka # 2019.04.10. 11:40

nanemaa

Köszönöm szépen a válaszod!

A probléma nem a feltüntetéssel van. Arra hajlandóak látszólag. Vázrajz, épületnyilvántartás oké lehet. ÁMDE lakóépületként nem hajlandóak elsőre, csak gazdasági épületként. Arra hivatkozva, hogy csak egy épület lehet a telken. Ugye ez elég meredek indoklás, mert, ha gazdasági épületként tüntetik fel, akkor is több, mint egy ingatlan lesz: 1 lakóépület meg egy gazdasági lenne akkor a telken.

Jól érzem, hogy az indoklásuk necces? A helyes válasz max az lenne, hogy abszolút nem hajlandóak feltüntetni. De szerintem azt meg nem lehet, mert a hatósági bizonyítvány az "létező állapot tudomásul vételére van", nem annak legalitásának megítélésére feltétlenül (persze arra is ki lehet kérni, hogy legalitást vizsgáljon).

Maga az ingatlan megfelelne a lakóépületekkel támasztott követelményeknek. Egyetlen probléma max az lehet, hogy ÉME engedély még nem is volt könnyűszerkezetes házakra, amikor ezt csinálták. Ma meg az már kéne. Elvileg "képzett" ÉME kompatibilis kivitelezőcsapat is kellett volna ahhoz szerintem, szóval itt tudnák max megfogni. De eddig nem jutottak el az érvelésben.