Társasházak jogásza!


timi013 # 2017.10.26. 16:03

Tisztelt Szakértők!

Egy 18 lakásos társasházban lakunk, az egyik lakást tavaly megvásárolta egy építési területen tevékenykedő egyéni vállalkozó, aki a munkásait szállásolja el a tulajdonában lévő 115 nm-es lakásban. Előfordult, hogy egyidejűelg 18 munkás lakott az ingatlanban... A lakásban (ahogy többekében sincs) nincs vízóra, így a vízfogyasztás a vízórával nem rendelkező lakók között osztódik el. Amióta a vállalkozó megvásárolta a lakást, 500 eFt-nyi többletvíz-fogyasztás keletkezett, ami egyértelműen a "munkásszálló" rovására írható. A vízhez hasonlóan a keletkezett szemét is jóval több lett. A legutóbbi lakógyűlésen (májusban) ígéretet kaptunk arra, hogy plusz két kukát kér a vállalkozó a szolgáltatótól, aminek a díját és a szemétszállítás díját is ő fizeti, valamint felszereltet vízórát is. Ez ígéret maradt, egyik ügyben sem intézkedett. Az emberei teleszemetelik, WC-nek használják a lépcsőházat. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy megszüntessük a munkásszállót? A többletvízfogyasztást, gondolom, nem tudjuk sehogy sem rábizonyítani, azt ki kell fizetnünk...

békásbk # 2017.10.27. 20:11

Tisztelt Szakértők!
Milyen iratokba tekinthet bele a mezei tulajdonos?
Mit tehet, ha a közös képviselőhöz előzetes időpontegyeztetéssel lehetne bejutni, de nem nyilatkozik arról, hogy mikorra adna időpontot?
Az írásban feltett kérdésekre fél év eltelte után sem ad választ, és nem is indokolja.
A kérdések amúgy a közös költség megállapításában szerepet játszó iratok tartalmára irányult, és az elvileg szervezeti és működési szabályt is érintő, de nem közzétett, csak alkalmazott elszámolási szabályok megismerésére.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.28. 06:35

Mindenbe. A jegyző gyakorolja a törvényességi felügyeleti jogot.

békásbk # 2017.10.28. 11:24

Tisztelt KBS!

Köszönöm a választ.
A jegyzőnk a tavalyi felvetésemet érintettség okán továbbadta egy másik kerületnek, aki az eljárást nem kívánta megindítani, csak jogi tanácsként felhívta a figyelmem a külön nem mérhető közmű szolgáltatásokkal kapcsolatos Társasházi törvényi megfelelő részére. Mivel az általam bemutatott, Öko programmal kapcsolatos elszámolási problémákra és a vele kapcsolatos adatszolgáltatás megtagadására és további nem közmű problémára ahol az iratokba való betekintésre lenne szükség, nem reagált.
Feltételezem, hogy újabb próbálkozás, csak hasonló eredménnyel járna.
Olyan megoldást próbálok találni, ahol az iratokba való betekintésig van esélyem ténylegesen eljutni. Jogi úton van erre lehetőségem valahogy?

nonolet # 2017.10.28. 11:30

Persze..

Előbb közgyűlési ráhatás a közös képviselőre.

Aztán per.

békásbk # 2017.10.28. 12:50

Tisztelt KBS!
Sajnos az is esélytelen az eddigi "történelem" tanulságai szerint, mivel az érvelők túl kis számban vannak a fanatikus hívőkkel szemben, és eddig csak a K.K. határozta meg miről lehet kérdezni, mire hajlandó válaszolni, mennyi időt lehet fordítani egy kérdésre, és legfőképp, hogy egyáltalán mikor hajlandó közgyűlést tartani milyen témában.
Nem zavarja a törvény, mert azt vallja nem szó szerint idézve, hogy ma Magyarországon az általa javasoltak elfogadása felülírja a Köztársaság törvényeit, mindennél erősebb.
És megvan a többsége a "menjünk tovább" ne érveljünk hívők által.
És persze félek az elévülés lehetőségétől, a vélhetően betekintéssel megszerezhető kárösszegi adatok esetében.
Egyáltalán, jogomban áll a közmű, illetve szabályzat, vagy Öko számla, illetve ügyvédi költség számla esetében fotómásolatot készíteni?
Pontosabban megtilthatja, vagy korlátozhatja-e ezt?

Hapciusz # 2017.10.28. 18:30

békás!!
Szerintem panaszold be a jegyzői eljárást, hiszen nekik kellene a törvényességet felügyelniük, és kikényszeríteni a közösképviselőtől az iratokba való betekintést!
Mert így csak a bírósághoz fordulhatsz, holott ezt ki kellene hagyni azáltal, hogy a jegyző teszi meg a jogi lépéseket!
Ugyanez van nálunk is, még a határozatok könyvét sem hajlandóak megmutatni!!

Hapciusz # 2017.10.28. 18:31

Békásbk, kihagytam hogy a Kormányhivatalhoz fordulj a jegyző eljárása miatt

Szomorú örökös # 2017.10.29. 05:16

Hapciusz

Szerintem panaszold be a jegyzői eljárást

És kb. ugyanaz lenne a vége. Nyilván a jegyző megvizsgálta a történetet és ezért döntött úgy, ahogy. Egy társasházban attól még nem lesz "fanatikus hívó" a lakótárs, mert ő esetleg objektívebben látja a történetet és nem képzel magának rémképeket. Viszont egy ilyen társasházban szubjektív kisebbségként elérni a célt eléggé nehéz lesz.

Egy politikai választás is arról szól mindig, hogy a jelöltnek meg kell győzni az embereket az igazáról. Ha ez nem sikerül, akkor nem ő lesz az, akit megválasztanak, hanem az az ember, akinek jobban hisznek.
Ez ilyen egyszerű...

Idióta tanácsokat nem biztos, hogy kellene osztogatnod neked, aki ugyebár mást sem csinál, csak itt fröcsög a fórumon a saját közös képviselője miatt. Akiről még ráadásul azt sem tudod, hogy mi a hivatalos feladatköre - ugyebár az illető közös képviselő és nem társasházkezelő - ehelyett itt akarod mindenáron elmagyarázni, hogy neki olyan dolgai is lennének, amelyekhez semmi köze, mint közös képviselőnek. :-D

békásbk # 2017.10.29. 12:02

Köszönöm a hozzászólásokat.
Nem igazán szeretek vitatkozni, és akiket érvelők néven foglaltam egybe nyilván ők sem. Nehéz viszont érvelni, ha nem akarják meghallgatni sem. Ráadásul egy laikus nem feltétlenül a legkiválóbb szónok. Az iratokhoz való hozzáférhetetlenség több éves múltja pedig azért szerintem önmagában is jelzés értékű lehetett volna a bölcsebb (hallgató), "tudjuk le minél hamarabb" többségnél is.
De ha a K.K. kijelenti valamiről, hogy nem igaz, akkor a tények már nem is azok, mert a többség neki ad hitelt kérdés és kételkedés nélkül. Akár törvényről, akár tényekkel ellentétes állításról volt szó. Akár pl.olyan válaszról, arra hogy hogyan kell valamit a javasolt összeg ellenőrzéseként kiszámítani: "így, folytassuk a következő ponttal" És folytattuk a többség akarata szerint, a "választ" annyiban hagyva. Ez is a többség bölcsességét mutatja.
A jegyző döntése segített nekem, bár épp az, ami miatt az önkormányzat érintett volt (Öko program), és az iratok megismerhetőségének kérdése nem került így a helyére, a csak a vízközműre vonatkozóan adott jogi tanáccsal. Azonban ez is egy Achillesi sarokpont lehet a K.K.-vel és a bölcs többséggel szemben.

rozsika101 # 2017.10.30. 12:00

T. nonolet. Miért nem kell megkérdeznem a vagyonkezelőt?Sajnos járatlan vagyok az ilyen ügyekben.Azóta megkérdeztem az egyik tulajdonost,Ő is benne lenne a mérhető fogyasztásmérőben,csatornázásban,Ha a 4 lakásból 3 egyetért a 4 meg a vagyonkezelőjé,akkor mi a helyzet a mérhető fogyasztásmérővel,csatornázással?Kell -e a társasházi közösképviselő beleegyezése,miután nem tulajdonos,elvesztette a lakását.A választ előre is köszönöm Rózsika101

rozsika101 # 2017.10.31. 11:30

I.szakértő. Almérő ami vizórából külön vezetéken jön be a lakásba,de hitelesitett fogyasztásmérőt sem enged.Én igy tudom ezt mondta vizmüvek.Rózsika101

MajorDomus # 2017.11.02. 18:23

Rózsika!
A közös képviselő hozzájárulása kell,ez független attól,hogy tulajdonos vagy sem!
Ha a 4-ből 3 egyetért,hivass össze egy közgyűlést ezzel a napirendi ponttal,és szavazzátok meg! Pont!

Egyáltalán társasház vagytok 4 lakással?

MajorDomus # 2017.11.02. 18:27

Az almérő az lehet költségosztó,ekkor a közös képviselő osztha szét a (teljes) vizdijat,a fogyasztás arányában.

Lehetsz elkülönitett vizhasználó,ekkor mellékmérőd van,amit 8 évente köteles vagy saját költségeden cserélni,vagy ujrahitelesittetnl.
De főmérőd nem lehet.

kik19 # 2017.11.22. 14:22

T.C.!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a SZMSZ-ben úgy rendelkeztünk, hogy "Nem lehet közös képviselő, vagy az Intézőbizottság elnöke, akinek nincs legalább társasházkezelői végzettsége, és legalább 3 év igazolt szakmai gyakorlata. Nem lehet közös képviselő, akinek, vagy amely vállalkozás nincs települési tevékenységi engedélye, vagy a Tht-ben más előírt elvárt engedélye." Azonban a közös képviselőnkről kiderült, hogy 2017.09.26-án a település jegyzője ahol bejegyzésre került a tevékenységi nyilvántartásba a tevékenység folytatásától eltiltotta határozatlan időre.
A szerződése sajnos nem all rendelkezésünkre, de pl a 2015. és 2016. évi beszámolót sem tartotta meg a Tulajdonosok felé. Jelentős mulasztások vannak.
Az eltiltásra hivatkozva,abban az esetben is ha közös képviseletre szerződtünk vele azonnali hatállyal felmondható a szerződésünk az SZMSZ-re hivatkozva? Ezt az számvizsgáló bizottság megteheti jogi képviselő bevonásával? Próbáltunk rendkívüli közgyűlést összehívni, hogy leváltsuk azonban ennek sem tesz eleget. A jegyző pedig nem tud segíteni nekünk.
Válaszát előre is köszönöm.

osmi # 2017.11.22. 14:52

Ha nem hívta össze a kgy.-t a számvizsgálók kötelesek erre. Én nagyon rövid határidővel tenném, egyben írásban felszólítanám, hogy jogellenesen ténykedik és a kgy.-ig kizárólag az esedékes közüzemi számlákat fizesse a számvizsgálók kontrollja mellett, minden egyébért kárigénye lesz a tháznak. A kgy.-en a számla feletti rendelkezési jogot is meg kell vonni. Célszerű rögtön új k.k.-t választani.

MajorDomus # 2017.11.22. 18:49

Igen,felmondási ok
Nem,csak a közgyűlés válthatja le!

vazallus # 2017.11.30. 10:53

T,C.

Szeretnék tájékoztatást kapni,hogy a társasház mélygarázsában a nem a parkolóhelyen álló járműre jogszerű-e kerékbilincset rakni,illetve annak leszedéséért 20.000 Ft díjat kérni? Továbbá van-e joga a közös képviselőnek a mélygarázsban szabályosan parkolóhelyen álló járműre bárminemű indokkal kerékbilincset rakatni?

Köszönettel,

Vazallus

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 12:36

Jó kis helyen laksz. :D

nonolet # 2017.11.30. 14:10

vazallus

Aligha...
A közös képviselő nem egy ilyesmire feljogosított hatóság.

Ez azért némi józan ésszel és csak csöppnyit gondolkodva is belátható.

vazallus # 2017.11.30. 14:14

Nem kitalációról ,hanem megtörtént esetekről írtam. Ezért kértem, hogy van- e valami jogalapja az ilyen eljárásoknak, amennyiben nincs mi a jogalap?

vazallus # 2017.11.30. 14:17

Kovács úrnak!

Igen, jó kis helyen élek "Magyarországon" , ahogy ön is! Sajnos érdemi hozzászólást nem adott.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 14:42

Sapienti sat.

cickamicka # 2017.12.01. 13:22

Rendkívüli közgyűlést a Társasházi törvény szerint 30 napon belül kell összehívnia a közös képviselőnek. A 30 napon belül meg is kell tartani vagy csak kifüggeszteni a meghívót? Köszönöm válaszát.

drbjozsef # 2017.12.01. 16:01

amennyiben nincs mi a jogalap

Na ez a jó kérdés!