Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog - haszonélvezeti jog

BodorErika # e-mail 2018.05.30. 12:43

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.30. 11:20

Sőt célszerű is.

www.kbs-ugyved.hu

Rexor # e-mail 2018.05.30. 10:04

Bele lehet foglalni a szerződésbe is.

BodorErika # e-mail 2018.05.30. 09:39

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

A következő ügyben szeretnék felvilágosítást kérni. Van egy lakásom, amin édesapámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, illetve még hitel is van a lakáson. Ezt a lakást szeretnénk eladni. Amikor eladásra kerül a sor, az adásvételi szerződésbe is bele lehet foglalni a haszonélvezeti jogról való lemondást? Esetleg a szerződés mellékleteként? Vagy mindenképp még az eladás előtt el kell intézni a lemondást és a tulajdoni lapról való töröltetést?
Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # e-mail 2018.05.28. 23:01

A saját vagyonáról rendelkezik.....

ildocska # e-mail 2018.05.27. 23:24

:))))))))

nonolet # e-mail 2018.05.27. 20:51

"Nem szólok bele az életükbe,"

Aha és...

Most mégis arra törekszel,
hogy
MÉG a halálod után is a te döntésed érvényesüljön.
Az ő majdani akaratuktól függetlenül.
Előre eldöntve! ÁLTALAD.

Ez lenne a nem beleszólás?
Hmmm?!

Tudod: "A pokolba vezető út a jószándék köveiből épül!"

ildocska # e-mail 2018.05.27. 19:45

Kedves nonolet :)

Nem sértődtem meg, tudod miért....:)
Az első hozzászólásodban bárdolatlan, modortalan stílusban szóltál, ami nem is lett volna olyan baj, ha lett volna benne valami érthető válaszféle a kérdésemre...( nem mindenki egyforma:) )
Hidd el, gondolkodom....
Abban igazad van/lehetne, hogy :

A valóvilágban ugyanis a felnőtt emberek

felelősek magukért
ÉS

gondoskodnak magukról ( normál/általános/átlagos esetben )

Hidd el, nem kúrom el egyik gyerekem életét sem, halálom után sem célom baszkódni velük.
Lehet, hogy túlbuzgó mániás vagyok, de azt szeretném, ha mindkettőnek jó élete lenne, legalábbis ilyen gondok nélkül....Én szültem Őket erre a világra, ahol a "kapott" "keresztet" egyiknek se szántam....
Nem szólok bele az életükbe, teljesen úgy és akkor csinálnak amit akarnak, amikor akarják....max ha kérdeznek és hála Isten kérdeznek...habár van , amikor egyik kicsit késve....de imádom Őket és másért mindkettőre ugyan, de büszke is vagyok rájuk...
De nincs is miért magyarázkodnom Neked :)

drbjozseftől kaptam már olyan választ, amiből indult újabb gondolat, így már tudom mit hogyan...és annak biztos vagyok benne, hogy van jogi útja is...:)

Köszönöm Neked az "oktatást" és tanácsod :)

nonolet # e-mail 2018.05.27. 16:52

"Jaj, lehet, túl sokat szeretnék...."

Bizony...
De amikor ezt írtam,
akkor megsértődtél inkább
a gondolkozás/elgondolkozás helyett.

Amit akarsz arra nincsenek jogi utak.
Nem dönthetsz egy másik önálló ember helyett az életéről ráadásul előre...

ildocska # e-mail 2018.05.27. 11:57

Kedves drbjozsef !

Köszönöm válaszod :)
Igen, azt tudom, hogy egy tulajnak és haszonélvezőnek mik a jogai és a kötelezettségei..Mivel nagymamámmal éltünk együtt és haláláig én gondoztam, ( Őt is ) így haszonélvezetet alapítottunk a lakásra Neki, mert előzőleg volt egy pici lakása , ami a mienk lett..abból lett ez a valamivel nagyobb és Neki haszonélvezetet alapítottunk , hogy idős korára még ebből a szempontból se érezze magát rosszul...
Azokban a családokban, ahol MINDEN rendben megy, ezeknek a dolgoknak nem túl nagy a jelentősége..( volt a családnak olyan része, akik semmiből nem akarták kivenni a kötelezettségeiket, csak a jogaikat...anno azért lett ez így..de ez nem is ide tartozik igazán...bocsánat )

"Mitől akarod megvédeni egyik, és másik gyereket? Veled lakót attól, hogy a testvére kitegye, vagy adóssága miatt elárverezzék a házat?"

Igen, ilyesmi..:) De én mindkettőt szeretem, bármi van és azt szeretném, ha mindkettőnek egyformán juthatna utánam...
Ők is szeretik egymást és alapból egyik sem tenne a másikkal gonosz dolgot, de sajnos az egyik nagyon befolyásolható...az idősebb....Ha Ő esetleg egyszer olyan helyzetbe kerülne, hogy a párja kitenné, ( mert ott Neki semmi joga nincs), a kisebbik befogadná, elférne az én helyemen, de csak Őt...) Ezért az lenne a lényeg, hogy ha mégis vita alakulna ki a testvérek között, akkor se tudjon olyat csinálni befolyásolás miatt egyik sem, ami a másiknak rossz lenne...és az se legyen ez által, hogy egyik "rátelepedjen" a másikra....
Jaj, lehet, túl sokat szeretnék....

drbjozsef # e-mail 2018.05.27. 09:48

ildocska,

még mindig nem érted, de sebaj. KBS nem azt kérte, hogy írd le azokat a kérdéseket röviden, amiket már feltettél, és meg is válaszolom, csak azzal az ég világon semmire sem fogsz menni. Hanem azt kérte, hogy azt próbáld megfogalmazni magadban, aztán 5 mondatba süríteni, hogy mi a célod ezzel az egésszel. Mert nekem se igen világos azóta se. Hidd el, a jószándék miatt kérdezünk vissza, nem azért, hogy szívassunk (kivétel erősíti a szabályt, de azt hagyjuk).

Tehát lássuk :

A nevemen lévő ingatlant a gyermekemnek ajándékoznám és nekem haszonélvezeti jogom lenne. (Együtt élünk jól, de az élet ugye bármit hozhat..) Esetleg ezt "fordítva" is lehet ?
Persze. Azt csinálsz az ingatlanoddal amit akarsz. Megtartod a tulajdonjogot, alapítasz a gyereknek haszonélvezetet. De a két eset teljesen més jogokat és kötelezettségeket jelent neked is, a gyereknek is. De ezt is már mondtuk.

Úgy, hogy maradnék én a tulaj, és a gyerekemnek lenne haszonélvezeti joga. Mi történne az után az ingatlannal kapcsolatos jogokkal, ha én már nem lennék ?
Ebben az esetben halálod után gyermekeid felesben örökölnék a tulajdonjogot, de az egyiknek ugyanúgy megmaradna a haszonélvezeti joga az egészre. Az nem változna. Ő lakhatna ott.

Kié lenne az ingatlan tulajdonjoga ?
Ha elajándékozod, és magadnak tartod a haszonélvezeti jogot, akkor marad az ajándékozotté, a haszonélvezeti jog megszűnik haláloddal. Ezzel a másik gyerekedet kvázi kizárod az örökségből, legfeljebb köteles részre lesz jogosult.
Ha megtartod a tulajdonjogot, akkor a fentiek szerint felesben öröklik azt.

Mitől akarod megvédeni egyik, és másik gyereket? Veled lakót attól, hogy a testvére kitegye, vagy adóssága miatt elárverezzék a házat?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ildocska # e-mail 2018.05.27. 00:40

Kedves nonolet !

Ez a Te véleményed, ezért nem is érdekel...
Kérdezd meg a gyerekeimet....Ők egyáltalán nem így gondolják....
Hát igen, sok eset van, sok "egyforma" , de mégsem mind egy "kaptafa".....
Az idősebb gyerekem siketnéma egy fejlődési rendellenesség miatt, amit nem vettek észre a terhességem alatt...nem mintha befolyásolt volna bizonyos döntésekben....És most nem magam fényezéseképpen, de a kedves apuka abban sem vett részt még messziről sem, hogy a kisebbik gyereke 11 évesen daganatos lett, amiben az azóta eddig eltelt 10 év alatt háromszor rövid időn belül kiújult ezért 8 műtéten van túl....egyik gyerekem mellett sosem látott senki bárki mást rajtam kívül....igen féltem Őket..de sose telepedtem rájuk...az idősebbik sokmindent nem ért a világból, a fiatalabbikkal a legjobb "barátnők" vagyunk....3 éve Neki is van egy nagyon rendes barátja, aki szintén velünk lakik már két éve és nagyon jól megvagyunk....
Szóval ezért nem is érdekel így ismeretlenül a véleményed....
A jóisten mentsen meg az ilyen gyerektől minden szülőt..:)

nonolet # e-mail 2018.05.26. 23:56

Nem megoldható jogilag...
Mert a valóvilágban nem értelmes ez a gondolat-elvárás.

A valóvilágban ugyanis a felnőtt emberek

  • felelősek magukért

ÉS

  • gondoskodnak magukról

A jog ezért nincs felkészülve az ilyen túlbuzgó-mániás szülőkre.
Akik még a haláluk után is dönteni akarnak gyermekük életéről...

Az ilyenek kissé zakkantak és találnak valami indokot ami alapján jogot formálnak a gyermek életébe való beleszólásba még a saját haláluk után is.

Nem elég nekik, hogy amíg élnek addig is elkúrják a gyerek életét, de még a halál után is baszkódni akarnak vele.

A jóisten mentsem meg az ilyen szülőktől minden gyereket.

Hagyd őket békén végre!
Majd megoldják ahogy akarják-tudják.
Felnőttek már!!!! az ő életük, nem tiéd.

Foglalkozz magaddal helyettük.

ildocska # e-mail 2018.05.26. 22:04

Kedves KBS !
Amikor legelőször kérdeztem, akkor sem volt 5 sor egészen, ha mindent egybe veszek. Nem vagyok jogász, de az életben nagyon sokféle eset fordul elő, még akkor is, ha sok "egyforma" , akkor sem minden egy "kaptafa". Talán ez a baj "mindennel"...
Egyszerű kérdés volt : "Esetleg ezt "fordítva" is lehet ? Úgy, hogy maradnék én a tulaj, és a gyerekemnek lenne haszonélvezeti joga. Mi történne az után az ingatlannal kapcsolatos jogokkal, ha én már nem lennék ? Kié lenne az ingatlan tulajdonjoga ?"

Kedves drbjozsef !
"Úgy véled, jogod lenne ezt megakadályozni? Úgy véled, hogy ezt egyáltalán meg tudnád akadályozni?"

Ahhoz lenne jogom, hogy egyformán maradjon mind a kettőnek. Hogy meg tudnám e akadályozni, nem hiszem, már csak azért sem, mert a kérdésben benne volt az , hogy : ha már nem lennék...De én ismerem a gyerekeimet és a körülményeinket.....

Egyenlőre csak gondolkodom és érdekelt volna egy hozzáértő ember válasza, hogy egyáltalán kizárt e, amire gondoltam....ha nem kizárt, akkor majd , mivel gondolom mindennek az elintézéséhez hozzáértő emberre van szükség, fel kell majd keresnem egyet....gondoltam addigra akkor nem teljesen elképzelés nélkül mennék oda....
Habár lehet, hogy "valakinek" az a jó, ha az ember "tök hülyén" megy ilyen helyre..és minél többször....

Én csak egyet kérdeztem....szerintem egy hozzáértőnek egyszerűt.....

Köszönöm, hogy pazaroltátok drága időtöket kérdéseitekre és a válaszaitokra :)

drbjozsef # e-mail 2018.05.26. 19:52

Nem akarom, hogy az egyik gyerekem segítse ki a másikat

Úgy véled, jogod lenne ezt megakadályozni? Úgy véled, hogy ezt egyáltalán meg tudnád akadályozni?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.25. 21:30

No. Mielőtt bármit csinálnál, döntsd el, mit is akarsz. (Abból fogod tudni, hogy eldöntötted, hogy két mondatban, maximum öt sorban el tudod mondani nekünk is.)

www.kbs-ugyved.hu

ildocska # e-mail 2018.05.25. 18:04

Kedves válaszolók !

Az egyik már nem velem lakik és Neki a volt párja miatt ( pár éve az új párjával él) van adóssága. Ő túl jó lelkű, hiszékeny és könnyen befolyásolható, mindig mindenkin segíteni akaró. Ez nem baj, csak az, hogy könnyen becsapható és ez miatt voltak és még vannak bajai... A másik a párjával együtt velem lakik és nagyon jól vagyunk. Ők is jószívűek, de nem naívak. Az egyiknek nem lenne gond annyira, ha esetleg ingatlan örökség után fizetnie kellene, a másiknak igen. Nem akarom, hogy az egyik gyerekem segítse ki a másikat, mert akkor annak sose lesz vége a befolyásolhatósága miatt is. Az egyik velem együtt sokmindenen keresztülment az életben, amitől megtanult ezt azt. A másik teljesen más. De mind a kettő az én gyerekem, azt szeretném, ha egyformán kapnának, illetve h a lakhatásuk mind a kettőnek meglegyen bárhogy alakul. Az egyik gyerekem beteg volt, nem tudjuk mit hoz még az élet....Ezért érdekelt az is, hogy pl haszonélvezet "megszünte" után, mi lenne az ingatlan sorsa. Ha a haszonélvezővel bármi történne és van élő testvére, akkor Ő tulajdonolná, vagy hogyan működne...( és mi lenne tovább a volt haszonélvező még élő párjával....

drbjozsef # e-mail 2018.05.25. 15:09

esetleg köztük fordulhatna elő vita

Ezt megakadályozni nem tudod. Ha mindkettőnek egyformán akarsz juttatni az utánad maradó vagyonból, akkor a legegyszerűbb nem csinálni semmit : egyformán örökölnek.

Esetleg az egyik nem veled lakik, és nem akarod, hogy ő kitehesse a másik gyereket a mostani veled közös lakásból?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.25. 14:57

De mi a cél? Mert ha semmi, akkor nem is kell csinálni semmit.

www.kbs-ugyved.hu

ildocska # e-mail 2018.05.25. 14:49

drbjozsef :)

Nem ilyen dolog miatt érdekel...semmi összeveszés, kirakás...
Két gyerekem van, de egyiket sem szeretném "kihagyni" semmiből...ha én már nem leszedk, esetleg köztük fordulhatna elő vita...nem kettejük viszonya miatt, na de egyszer mindenkinek lesz párja és ki tudja mit hoz az élet...ki mennyire változna meg....ezért gondoltam, hogy én maradnék a tulaj, haszonélvezet nekik...vagy egyiknek tulajdonrész fele részben és a másiknak az én részemre haszonélvezet...mert ugye ha fele részem maradna, azt is ketten örökölnék....így egyiknek több lenne....

drbjozsef # e-mail 2018.05.25. 14:32

ildocska,

mi a célod, az a kérdés.

Az, hogy biztosítsd a gyerekednek a lakhatást akkor is, ha összevesztek, és ő kirak az utcára, vagy az, hogy biztosítsd MAGADNAK a lakhatást, hogy ha összevesztek, kirakhasd az utcára?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ildocska # e-mail 2018.05.25. 13:58

Tisztelt Fórumozók !

Kérdésem ingatlan tulajdonjog és haszonélvezeti jog. A nevemen lévő ingatlant a gyermekemnek ajándékoznám és nekem haszonélvezeti jogom lenne. (Együtt élünk jól, de az élet ugye bármit hozhat..) Esetleg ezt "fordítva" is lehet ? Úgy, hogy maradnék én a tulaj, és a gyerekemnek lenne haszonélvezeti joga. Mi történne az után az ingatlannal kapcsolatos jogokkal, ha én már nem lennék ? Kié lenne az ingatlan tulajdonjoga ?

nonolet # e-mail 2018.05.24. 18:54

A másik meg nem akarja... ennyi.

Majd, ha egyformát!!! akarnak akkor eldől az ügy.

Vagy, ha nem tudnak megegyezni egymással,
akkor
a bíróság dönt és az lesz amit az ítélet mond.

- -

Amíg vitáznak addig meg az van, amit te teszel...

János2018 # e-mail 2018.05.24. 17:37

Én ezt értem, hogy a haszonélvező dönt. Édesanyám az egyik haszonélvező akivel törődöm. Azt akarja hogy maradjak!

nonolet # e-mail 2018.05.24. 08:06

János2018

A haszonélvezet joga ERŐSEBB jog
az ingatlan használatára-hasznosítására,
mint a tulajdonjog...

A haszonélvező dönt a sorsodról.