tulajdonjog - haszonélvezeti jog


nonolet # 2017.08.07. 12:39

Ki kéne békülni... és visszaköltözni a sajátba a mama engedélyével.

Az a leggazdaságosabb, főleg
ha még hosszú ideig él és haszonélvez.

--
Amúgy 5-6 évi bérleti díj a haszonélvezet megváltásra, már vélhetően elég jó ajánlat lenne a mamának, persze némi viszonyjavítás után.
Eva2121 # 2017.08.07. 18:13

Kedves nonolet. Köszönöm a tanácsot, de sajnos ez egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Kedves drbjozsef.
Köszönöm szépen a részletes választ. Utánajárok a dolgoknak pontosabban is.

Oromis # 2017.08.07. 18:58

Kedves Fórumtagok! Olyan szituációban vagyok, hogy a lakás amiben több, mint egy évtizede lakom és tulajdonosi joggal rendelkezem, az édesanyám a haszonélvező.

Sajnálatos módon megromlott a viszonyunk, mert régóta erősen alkoholista, de nem vallja be és semmilyen rehabilitációra, orvosra nem tudtam rábeszélni. Mindent próbáltam már, de nem is ez most a lényeg. Összeállt egy hajléktalannal, aki velem egyidős. Szégyenletes. Most pedig az a félelmem, hogy kirak a lakásomból, amit az elmúlt évben több millió forint értékben teljesen felújítottam. Megteheti, hogy albérlőket költöztet ide, hiszen Ő a haszonélvező.

Ha ez az eset állna fenn, mit tehetek a párommal, akivel együtt ide vagyunk állandó címre bejelentve és a tulajdonjog az én nevemen van. Van-e bármiféle dolog, amibe kapaszkodhatunk, vagy egyszerűen ha így alakul, szó nélkül mennünk kell és itt hagyni azt a lakást, amibe milliókat toltam?

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.07. 19:57

Keress bérletet.

Lipták Kalin # 2017.08.07. 21:08

Kedves Kovács Béla Sándor. Ezzel a flegma stílussal meg lehet élni ügyvédként? A kérdező ráadásul formálisan magázó módon tett kérésére egy otromba, tegeződős stílusban válaszol? Komolyan borzalmas, hogy ilyen emberek dolgoznak a szakmában és meg is élnek.

Kedves Oromis! Sajnos valóban úgy néz ki, hogy nem tud mit tenni ebben a helyzetben. Sajnos tulajdonosként csupán akkor léphet fel, ha bármi kárt tesz a haszonélvező vagy a haszonélvező hibájából kifolyólag más az ingatlanban. Szóval ebből kifolyólag folyamatosan ellenőrizheti a haszonélvezőt, hogy mit tesz a lakással, sőt akár biztosítékot is követelhet, valamint ha nem megfelelően bánik az ingatlannal, akkor bíróságon kezdeményezhető a haszonélvezet gyakorlásának felfüggesztése.

nonolet # 2017.08.07. 22:09

Oromis

Megteheti, hogy kirak mivel ő a haszonÉLVEZŐ!

Az, hogy az a lakcímed is a világon semmit nem jelent.
A lakcím CSAK egy nyilvántartási adat az állam felé, hogy hol talál meg éppen.

Mi tehetsz?

  • kivásárolhatod a haszonélvezetét
  • eladhatod neki vagy másnak az ingatlant

(nyilván nyomott áron) HA AKAD rá így is vevő

HA még sok év életben maradás várható, akkor
nagy szívás az ilyen elmérgesedett helyzet...

Hisz gyakorlatilag nincs ingatlanod a tulajdonjog ellenére sem.

--
Elvben lehet asszem perelni is a haszonélvezet korlátozása iránt, rászorultság esetén. De kb. esélytelen pert nyerni úgy sejtem.
Bea1 # 2017.08.08. 05:06

"Megteheti, hogy albérlőket költöztet ide, hiszen Ő a haszonélvező."

Megteheti, de előtte köteles ugyanazon bérleti szerződési feltételekkel felajánlani a bérletet a tulajdonosnak.

Ha a tulajdonos ezzel nem él, akkor költözhet be a haszonélvező által kinézett albérlő.

Talán valójában ez a haszonélvező háza volt ez igazából.

Oromis # 2017.08.08. 06:46

Kedves Lipták Kalin, Nonolet és Bea 1, köszönöm a válaszokat! Ha költöznöm kell, az biztos, hogy az összes bútort, csillárt, még az ajtókat és ablakokat is viszem. Mivel nincs elég pénze ezeket pótolni, úgy nem tud mit kezdeni a lakással.

Viszont azt nem értem, hogy annyi rémtörténet van kirakhatatlan, állandó lakcímre bejelentett albérlőkről akkor én ezt miért nem tehetem meg? A tulajdonos kevesebbet ér, mint egy albérlő?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.08. 08:10

OFF
Lipták Katalinnak:
Hofinak volt egy szövege, amit az váltott kik, hogy Veress Pali bácsi azt válaszolta egy érdeklődőnek, hogy "a kecskével nem szabad közösülni!". Nos, Hofi szerint nem szabad a szegény kérdezővel ilyen kíméletlenül közölni a valóságot. Tapintatosnak kell lenni: "Hááát, nézze... Sajnos, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy a kecskéről, bármennyire szereti is, le kell mondania. De meglátja, az élet annyi szépet tartogat még a maga számára, és bár most még nagyon fáj, rövidesen el fogja felejteni a kecskét..."
ON

Bea1 # 2017.08.08. 11:02

"Ha költöznöm kell, az biztos, hogy az összes bútort, csillárt, még az ajtókat és ablakokat is viszem. "

Habár a felsoroltak mindegyike lehet törvényesen az Öné, azonban annak használatára a haszonélvező jogosult élete végéig, így azokat nincs joga elvinni, vagy ha elviszi, lehetnek következményei.

" A tulajdonos kevesebbet ér, mint egy albérlő?"

A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál. Viszont az Ön tulajdonát nem rongálhatja csak úgy a haszonélvezőn kívül más.

Ha elviszi onnan a cuccait, a haszonélvező nem köteles többé Önt beengedni, ezt azért jó, ha tudja.

Oromis # 2017.08.08. 14:11

Kedves Bea1!

Oké, az ajtó, ablak kicsit túlzás. De ha el kell költöznöm, akkor nem vihetem el a TV-met sem, vagy az ágyamat, számítógépemet, tabletemet, egyáltalán a ruháimat felvehetem? Tudom, már túlzásba esem, de tényleg mi határozza meg ezeket, hogy elvihetem-e? Mi mindenre terjed ez ki a lakás felszereltéségből, hogy a haszonélvező jogosult a használatára?

alfateam # 2017.08.08. 14:21

Igen, eltúlzod a dolgot, mégiscsak az Anyádról van szó.
Ó is megfontolja hogy a gyerekét kiebrudalja az otthonából.
Ha mégis megteszi Te is tudsz kellemetlenséget okozni neki, megvan a jogi lehetőséged amit olvashattál lentebb.

Rexor # 2017.08.08. 14:42

Én megkérdezném a helyedben mennyi bérleti díjat szeretne az új bérlőtől és azt kifizetném. Mindenki jól járna, és neked sem kellene költöznöd.

alfateam # 2017.08.08. 14:53

Nincs szó bérlőről, csak beakar fogadni valaki a házba...

livibaba # 2017.08.08. 15:04

A haszonélvezetet kivásárolni nem lehet. Megváltani lehet, ha a haszonélvező ezt kéri. De csak akkor. 2014 március 15-től.

nonolet # 2017.08.08. 18:09

"Nincs szó bérlőről, csak beakar fogadni valaki a házba..."

Ez meg pláne szíve joga.
Mi közöd hozzá?!
Miért szólsz bele az életébe?

Eddig is szívességből tűrt meg a házban.
Vedd már észre magad!

Abban a házban te egy senki vagy, amíg ő haszonélvez.

Ő van otthon, ő dönt az életről.
Arról is, hogy akar-e veled egy fedél alatt élni és menny helyet ad neked házban, mibe enged belszólást neked.

Ez van!
Ehhez kéne igazodnod az elvárásaid és beleszólásaid során.

Ha sikerül megértened és igazodnod...
Még tán maradhatsz is, mert megenyhül feléd.

A helyében én sem tűrném, hogy egy szívességből befogadott ossza az észt, miközben kerülgetem a házban.

Oromis # 2017.08.09. 11:24

Kedves nonlet! Csak hogy néhány részlet tisztázva legyen. Értem én, hogy övé a haszonélvezet és hogy nekem kuss van, de a lakást:

  • Nekem vették a nagyszüleim, amikor még Budapestre költöztem, s mivel anyám a lányuk, a haszonélvezetet Ő kapta.
  • Mindig is itt éltem és 4-5 milliót már ráköltöttem, hiszen az én tulajdonom, mint tulajdonos.
  • Anyám masszív alkoholista és befogadott egy hajléktalant magához, akit már élettársának tekint és velem egyidős, tehát a fia lehetne. Én mindent megtettem ez ellen, de nem tudtam megakadályozni. Mivel minden pénzüket elisszák és folyton pénz kell nekik, azért áll fenn az a veszély, hogy mikor találja ki az élettárs, hogy ebből a lakásból, melyben 20 éve lakom, hogyan lehetne pénzt csiholni, hogy többet ihassanak.

Azért köszönöm a konstruktív hozzáállást. Miért is szólnék bele az életébe? Had költözzön össze egy fiától is fiatalabb hajléktalan alkoholistával, aki úgy irányítja, ahogy akarja. És miért is aggódnék, vagy mi közöm lenne hozzá, hogy kitúr a lakásból, amiben 20 éve élek és ráköltöttem majdnem az összes félretett pénzem.

Én kérek elnézést. Hiszen egy senki vagyok...

Oromis # 2017.08.09. 11:31

@Rexor, ha ez lesz, természetesen megpróbálkozom ezzel a megoldással. De valóban simán lehet, hogy hajléktalanoknak akarja majd odaadni haverságból. Lévén azokkal barátkozik és már az élettársa is azok közül lett kiválasztva. De annyira szégyen, hogy még tőlem is fiatalabb a srác.

@livibaba köszönöm!

@Alfateam Tudom, hogy túlzásnak hangzik. De sok olyan részletet nem tud az ember, mint pl. amikor 0 éves voltam, 1 hétre eltűnt, egyedül voltam otthon 10 évesen, mert édesapám meghalt korán. Nem tudtam él-e hal-e, vagy hogy hol van. Kiderült,hogy egy hétig valami cigány putriban volt berúgva, az összes aranygyűrűjét lelopták, stb... A ballagásaimra azért nem jött el, mert magáról sem tudott. Folyamatosan meg volt ezáltal keserítve az életem, ennek ellenére évekig segítettem, végül 2 éve kiszakítottam a környezetéből és Budapestre költöztettem, hogy közelebb legyen hozzám. Mindenben segítettem neki, elvileg nem ivott. Erre hajléktalanokkal állt le, mondtam neki, hogy nem velük kellene barátkozni, folyamatosan hazudott, hogy már nem teszi, aztán többször ott találtam közöttük a parkban. És elindult a lejtőn és megint iszik és akkor hazudik és agresszív és elveri az összes pénzét. Higgye el, nem egyszerű azért egy ilyet megélni és nem félni ennyi rossz emlék után.

alfateam # 2017.08.09. 12:36

Ha ilyen szinten van akkor nem is képes véghezvinni a kilakoltatásodat. Ahhoz írásbeliség kell el kel járni a hatóságoknál, ahol meg kell jelenni. A külseje alapján nem-is veszik komolyan.
Javaslom fordulj a családsegítőhöz. Ha kifogsz egy jó szakembert az talán valamit tud segíteni. Ha szükséges bevonja a gyámhatóságot.
Az igazi megoldás az lenne ha más környezetbe kerülne szigorú felügyelet alá.
Időlegesen jelentene valamit ha a cimboráját alaposan meggyőznéd arról jobb ha távol-tartja magát a "barátnőjétől"
Ha ez vigasztal: Mindenkinek megvan a maga keresztje...

Hargita1 # 2017.08.09. 16:50

Olyan problémám lenne,hogy 25éve élek házasságban feleségemmel együtt építettünk egy családi házat,de akkor a földhivatalnál csak a nekem lett bejegyezve mint tulajdonos.Házassagunk megromlott el szeretnék válni.Kérdésem a következő lenne....Ilyen esetben is tulajdonosnak számítok én is és jogalapom van a ház felére?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.09. 17:20

Igen.

nonolet # 2017.08.09. 19:10

akit már élettársának tekint és velem egyidős, tehát a fia lehetne. Én mindent megtettem ez ellen, de nem tudtam megakadályozni.

Miért?
Milyen jogon?
Mi közöd hozzá?
Az ő magánügyük...

"Mivel minden pénzüket elisszák és folyton
pénz kell nekik, "

Az ő dolguk... közöd hozzá?

"azért áll fenn az a veszély, hogy mikor találja ki az élettárs, hogy ebből a lakásból, melyben 20 éve lakom, hogyan lehetne pénzt csiholni, hogy többet ihassanak."

Ez jogos aggodalom, de túl sokat nem tud tenni.
Eladja a berendezést max.
De ezért a haszonélvező felel és jó alap, egy jogi támadásra ellene.

-

"nekem vették a nagyszüleim, amikor még Budapestre költöztem, s mivel anyám a lányuk, a haszonélvezetet Ő kapta.

Hát akkor sajnos igazából/gyakorlatilag nem neked vették!
Hanem anyádnak... még ha nem így akarták is.
Mivel ez a hatása haszonélvezetnek.

-

"Miért is szólnék bele az életébe?"
Miért?! tényleg semmi közöd hozzá.
Akkor sem ha bánt ez téged...
Te sem szeretnéd, ha ő szólna bele a te életedbe, gondolom, pl. abba, hogy kivel élsz együtt.
Hmmm?

"Had költözzön össze egy fiától is fiatalabb hajléktalan alkoholistával, aki úgy irányítja, ahogy akarja."

Mit tehetsz ?
Önálló felnőtt emberek, joguk van ezt tenni, akkor is ha neked nem tetszik.

"És miért is aggódnék, vagy mi közöm lenne hozzá, hogy kitúr a lakásból,"

Aggódj... de emiatt ne törj pálcát fölöttük, ne akard megmondani mit tehetnek, hogyan éljenek, abban a lakásban amiben te vagy a SZÍVESSÉGBŐL befogadott/megtűrt !
Pont, mint a hajléktalan élettárs is...

Sőt te inkább zavarsz és útban vagy nekik!

" amiben 20 éve élek és ráköltöttem majdnem az összes félretett pénzem."

Ez te KOCKÁZATI döntésed volt abban a reményben, hogy úgyis te laksz benne örökké, anyával, békében.

De ez nem jött össze és most veszni látszik...
Addig amíg anya él és fenntarja haszonélvezetét.

Sőt, ha akar kitesz onnan és kész, így jártál.

-

Sarkos vagyok, de az acél, hogy megértsd !
Fordítva ülsz a lovon... nincs igazad az ügyben.

Mert EDDIG voltál TÚL JÓ helyzetben.
Szerencséd volt amíg jól tudtatok együtt élni anyával...

De most összevesztél vele és mivel ő nem javadra dönt.
Oda szerencse.

Ezt kell feldolgoznod és eldönteni, hogy mit tudsz tenni ha kitesz.

Mit tudsz elfogadni azért, hogy ne tegyen ki?
Vagy egyáltalán tudsz-e maradni ott, ha párja is marad...

Mert a párja marad! ha választani kell.
Ez anyád döntése, úgy tűnik.

...és ezen nem tudsz erővel változtatni.
Csak anyád tud másként dönteni, ha megtudod győzni vagy önként.

Szóval beszélgetned kéne vele, hogy miért pont így és miként lehetne másként...
Hátha hajlik a változásra, ha támogatod benne.

Ellenségként, megmondóként azonban nincs esélyed.
Ez tuti biztos.

nonolet # 2017.08.09. 19:12

"De annyira szégyen, hogy még tőlem is fiatalabb a srác."

Mi ebben a szégyen?!!
Semmi, csak ritka-szokatlan.

Ha ők jók egymásnak...kinek mi köze hozzá?!!!

bohanek # 2017.08.25. 18:03

Kedves Fórumozók!

2008 februárban váltam el közös megegyezéssel.
Úgy tudom a régi ptk szabályozása szerint közös megegyezésel válásnál nem volt feltétel a vagyonleltár készítése.
Jelenlegi otthonom 1/1 tulajdonomban van,exem elköltözött 2005 ben közös pénzünkből vett egy ingatlant aminek csak egy részét fizette be a többi hitel.Közös vagyonukat képezi 1/2 1/2 arányban egy Balantoni ingatlan.
A volt feleségem most kérte a közös tulajdon megszüntetetését,de ingatlannyilvántaráson kivüli tulajdonjogára hivatkozik,azzal,hogy igaz hogy házasságunk elött vettem az ingatlant,de házasságunk alatt a rajta álló felépítményt lebontottuk,és ujat építettünk.
A váláskor nem kellett volna kérni a tulajdoni hányadának a bejegyzését?Ugyanis mi megállapodtunk,kinek milyen tulajdona lesz.Tudom kell egy jó ügyvéd,de nagyjából mire lehet számítani?
Köszönöm szépen

MajorDomus # 2017.08.25. 19:12

A megállapodás irásos?