tulajdonjog - haszonélvezeti jog


ibi1974 # 2011.11.29. 13:02

"A tényleges érték felét viszont mindenképp követelheti tőled."

Arra gondolsz hogy amennyiért eladtam annak a felét vagy felértékeltetheti az ingatlant és az alapján a felét?

ObudaFan # 2011.11.29. 12:53

Elővásárlási joga így csak akkor van, ha a vevő rosszhiszemű. A tényleges érték felét viszont mindenképp követelheti tőled.

ibi1974 # 2011.11.29. 12:49

Szép napot!
Véleményeteket szeretném kérni: Tulajdoni lap szerint 1/1 arányban vagyok tulajdonosa az ingatlannak de, az exem 1/2 arányban ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonosa az ingatlannak.
Eladhatom úgy az ingatlant, hogy őt nem kérdezem meg hogy az eladási ár neki megfelel-e?
Neki mivel nincs bejegyezve a tulajdoni lapra, van-e elővásárlási joga?
Valamint érvénytelenítheti-e az új vevővel a szerződést?
Jogos lenne-e a kárigénye, hogyha beperel, hogy ő többé szerette vagy tudta volna az ingatlant értékesíteni?
Azzal tisztában vagyok, hogy tulajdonjogot csak úgy szerezhet valaki ha be is van jegyezve csak azt nem tudom, hogy ebben a helyzetben mi van.
Fáradozásotokat előre köszönöm

MrJoe # 2011.11.24. 15:18

Tisztelt hozzáértők!

Következő problémára szeretnék választ kapni:

Édesanyám 2éve átvette a családi ház tulajdonjogát papámtól (akié volt eddig az ingatlan), eltartási szerződéssel összekötve. Ami csak a papámra vonatkozik, mamámra nem. Kifizette a szükséges, ezzel járó költségeket. A szerződés tehát létrejött.

Mamám sajnos mostanában mindent megtesz,hogy ellehetetlenítse édesanyám és a párja kapcsolatát, életét. Győzködi papámat,hogy vonja vissza ezt a szerződést, bontsa fel. Azt szeretném megkérdezni,hogy erre van reális esélyük? Mivel semmilyen hiányt nem szenved papám, nem is igen tudnának mibe belekötni.

Az is érdekelne,hogy erre a szerződés bontásra, mikor lenne esélyük? Most már ugye édesanyám a ház tulajdonosa. Illetve mit kellene tudniuk bizonyítani.

Mamám sokszor abszurd, és vállalhatatlan viselkedését ugyanakkor többen is tudják bizonyítani. Bár nem tudom,hogy ennek szerepe lehet e az ügyben, ha lesz ügy.

Köszönöm szépen előre is válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.23. 20:44

Szerintem is, de hallottam már ellentétes véleményt. Sőt mintha láttam volna döntvényt is.

ObudaFan # 2011.11.23. 20:04

Véleményem szerint a haszonélvező halálával megszűnik a bérlet is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.23. 19:41

Írásbeli nyilatkozat kell, vagy azt kell bizonyítani, hogy az előbérleti jog jogosultja felhívásra nem nyilatkozott.

Elek Erika # 2011.11.23. 19:28

Még egy kérdés. Ha a bérleti szerződés határozott időre szól, pl. 5 évre, de időközben meghal a haszonélvező, a szerződés érvényes marad míg le nem telik a határidő? És mi a helyzet, ha határozatlan időre szól a szerződés?

köszönöm

Elek Erika # 2011.11.23. 19:05

Tisztel hozzáértők!
Van egy ingatlan, amin a lányom a tulajdonos és a férjem mostoha apja a haszon élvező. A papa nem lakik a lakásban, a vér szerinti lányával él. Ez nem is gond, teheti. Nyáron sok levelezgetést követően, sikerült a lányomnak egy időpontot kieszközölni, hogy megnézhesse az ingatlant. Ezen a találkozón ott volt a papa megbízottja, az ügyvédje, és két markos legény, mint "tanuk". Ott szóban megkérdezte az ügyvéd a lányomtól, hogy van e kedve a haszonélvezővel közösen kiadni a lakást, és a bérleti díjon osztoznak. A lányom azt válaszolta, így nem, mert ő is tudja, hogy ilyenkor a bérleti díj a haszonélvezőt illeti meg. Azután még hozzátette, hogy ha a haszonélvező komolyan gondolkodik a bérbe adáson, akkor élne az előbérlési jogával.
A gond csak az, hogy véletlenül derült ki, hogy idegenek laknak a lakásban. Erről a lányom semmit sem tud. Feltételezzük, hogy albérlők. Bújtuk a jogszabályokat, amiből világosan kiderül, hogy az előbérleti jog a tulajdonost illeti meg. Szóval, a haszonélvezőnek értesíteni kell a tulajt erről a döntéséről. Kérdésem: A haszonélvező kiadhatja e úgy a lakást, hogy nincs nála írásos lemondó nyilatkozat a tulajdonostól? Mivel a lakás ellenőrzés során négyen voltak a lányommal szemben, és tegyük fel, hogy ők tanúsítják, hogy szóban lemondott a lányom, vagyis szóbeli megállapodás történt,(ami persze nem történt meg), ez is érvényes lemondás? Egyenlőre nem mer becsöngetni, hogy bemutatkozzon, inkább előbb jogilag informálódunk, ne hogy még a lányomat jelentsék fel zaklatásét.

Köszönöm a válaszukat.

Idilli41 # 2011.11.19. 13:35

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem roppant összetett. Tehát van egy lakás, aminek 50 %-ban én, 50%-ban a testvérem a tulajdonosa. A haszonélvezeti jogot édesanyánk birtokolja. (Édesanyámnak van saját lakása, ő itt nem lakott soha 1 percet sem). A testvérem is, és én is albérletbe kényszerültünk, mert édesanyánk megélhetési forrásként albérlőnek kiadta ezt az ingatlant. Elvesztettem a munkámat, hitelem van, amit még nehézkesen, de tudok fizetni, de nem tudom ezt sokáig csinálni, hogy napokig nem eszem, mert az albérlet, és a hitelem, szépen lassan felemészti a megtakarított pénzemet.Viszont édesanyám nem hajlandó "beengedni" a fent említett ingatlanomba, mivel azt egy albérlő birtokolja. Nem tudunk megállapodni ebben a kérdésben. Itt most nem arról van szó, hogy én hajléktalanná szeretném tenni az édesanyámat, mivel neki van otthona, hanem arról, hogy ő ezt megteheti e velem? Mivel, ha elfogy a pénzem, és nem találok mielőbb munkát, akkor ez fog történni sajnos, és ettől a helyzettől nagyon félek. Kérem írja meg nekem, hogy tudok e bármit tenni az ügy érdekébe, vagy törődjek bele a helyzetembe? Megköszönve válaszát, maradok tisztelttel: Ildi

ervin2 # 2011.11.14. 15:03

Jó Napot Kívánok!

Kérdésem a következő:

Apósom a ház tulajdonosa,de a nagymamáé a haszonélvezeti jog.Ha az apósom netán előbb meghalna,akkor a 4 lánya lesz a tulajdonos.A nagymama önhatalmúlag vehet-e fel a házra hitelt,vagy a másik gyermekét családostól befogadhatja-e a házba a lányok beleegyezése nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!

Aquamarine # 2011.11.14. 08:34

Akkor még egyszer elnézést kérek a rossz topicválasztás miatt.
A gyors és konkrét választ pedig nagyon szépen köszönöm!

Szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.13. 23:41

Igen, nem, nem (de az üzletrészt igen).

Tényleg sikerült egyébként egy olyan rovatba tenned a kérdést, ahova abszolút nem passzol. Talán még az apaság vélelmének megdöntéséhez illene kevésbé.

Aquamarine # 2011.11.13. 21:13

Üdvözlök Mindenkit!

Először is elnézést kérek, ha rossz topicba írtam, de úgy gondolom, hogy kérdésem eléggé összetett, megfelelőbb topicot pedig nem találtam kérdéseim feltevésére. A következő témában szeretnék szakmai tanácsot kérni Önöktől.

Van egy bt., amelyben egy adott személy - legyen a neve XY - a kültag. Ez a bt. felvett egy banki hitelt, amelynél XY készfizető kezességet vállalt, mint magánszemély. Ezen kívül XY egy kft. ügyvezetője és 52%-ban tulajdonosa. A kft. ingatlannal, céges autóval, stb. tulajdonnal rendelkezik.
XY magántulajdonában van 2 db ingatlan és 1 db személygépkocsi.(az egyik ingatlan holtig tartó haszonélvezettel terhelt, a másikon pedig egy teljesen másik hitelintézet jelzáloga van)

Az lenne a kérdésem, hogy XY számára milyen következményekkel járhat az, ha a bt. nem fizeti vissza a felvett hitelt?
(A bank elveheti-e XY ingatlanjait, autóját? Felszámoltathatja-e a bank a kft.-t és elveheti-e a kft. tulajdonában lévő ingatlant, céges gépkocsit?)

A választ előre is nagyon szépen köszönöm.

Szép estét!

zseka # 2011.11.12. 21:51

Szép estét mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne:

Egy ismerősömet -aki egyedül élt- előzetes letartóztatásba helyezték.
Előtte vállalkozó volt, a telke -telephelye- tele van értékes holmikkal.
Az őrizetbe vételkor megbízta egyik alkalmazottját, hogy költözzön a lakásba és felügyelje a telepet.
Aztán bent írt egy levelet amit az ügyvédje eljuttatott a húgának.
A levélben a "kedves barátját"-az alkalmazottat- (mert ez van írva, szó szerint) felhatalmazza bizonyos dolgok értékesítésével.
Az ismerősöm húga a telephely mellett lakik.
Az alkalmazott elkezdte értékesíteni a telken lévő holmikat. (a papírt lobogtatva mindent el akar takarítani)

A kérdés:

A húginak milyen joga van ellenőrizni, esetleg megakadályozni az értékek széthordását az ügy tisztázásáig?

A válaszokat előre is köszönöm!

Tibor

ObudaFan # 2011.11.02. 09:54

A haszonélvezet értéke, ha mégis meg kell állapítani bármiért is, szakkérdés, azt egyáltalán nem lehet az Itv-ből mechanikusan számolni, hanem ahhoz szakértő kirendelése szükséges.

collike # 2011.11.01. 20:53

Ez ügyben a haszonélvezet megváltása a lényeg (bonyolult 10 éve húzódó per végénél járunk, nem tudom részletesen leírni), ezért a haszonélvezet összegét meg kell állapítani mindenképp összegszerűen, és itt a számítás nagyon lényeges! Én arra lennék kíváncsi, hogy a lentebb leírt számítási módnál két haszonélvezőnél a fele, vagy a teljes összeg illeti meg az egyik félt???
Köszönöm

ObudaFan # 2011.11.01. 10:41

Ez így biztosan nem jó. A nem özvegyi jogi haszonélvezetet csak közös megegyezéssel lehet megváltani, így ebben az esetben meg kell alkudni a haszonélvezővel. Özvegyi jogot meg a hagyatéki eljárásban kell megváltani, és egy gyerekrész értékén, vagyis annak semmi köze az Itv. szerinti számítási módhoz, lényegtelen a haszonélvező életkora, viszont lényeges, hogy hány állagörökös van.

collike # 2011.11.01. 10:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, és az itt lévő szakértőkhöz, hogy jelenlegi peres ügyünkben, mely a haszonélvezeti jog megváltásáról szól, megállapításra került a haszonélvezet kifizetésének összege! A számolás jó, de a végeredmény a teljes haszonélvezetről szól, és nem a feléről -szerintünk-! Ugyanis két haszonélvező van a házon, (értelem szerű hogy fele-fele) és ilyenkor ugye a számítás végén el kell osztani kettővel az összeget?

Tegyük fel hogy a ház 40M a haszonélvezők 35-42 évesek, tehát a képlet: 40M 1/20-ad része: 2M, azt szorozzuk 8-al (35-50 évnél 8-as szorzó)= 16M és annak kell venni a felét? Tehát a haszonélvezet megváltása 8M ba kerül az egyik haszonélvezőnek? Mert jelen állásba a bíró megállapította hogy "16M" kell fizetni! Mivel egyformán haszonélvezők a teljes házra! De ilyen formán ha 4 haszonélvező lenne, akkor a haszonélvezet összesen több mint a ház értéke???

Sajnos a számításhoz találtam forrást, de az elosztáshoz nem. Előre is köszönöm a segítséget

Napsugár77 # 2011.09.20. 18:57

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szüleim a családi házukat rám, és a testvéremre íratták, tehát 1/2 tulajdonom van. Hitelt szeretnék felvenni, és a jelzálogot az én 1/2 részemre terhelni. Megtehetem-e ezt, és ha igen kell-e a beleegyezése a másik tulajdonosnak, mert sajnos nem vagyunk beszélő viszonyban.
Köszönöm szépen a válaszát!

ObudaFan # 2011.09.09. 18:34

Nincs mit.

jozsi27 # 2011.09.09. 18:23

Köszönöm szépen a választ.

ObudaFan # 2011.09.07. 20:08

A gyámhatóságon kezdeményezhetitek a gondnokság alá helyezést. Az, hogy "a nyugdíja fejében" lenne gondnokság alá helyezve, értelmezhetetlen. Amíg a haszonélvező (illetve ha ez egy szobára van korlátozva, a használó) nem áll gondnokság alatt, ő rendelkezik az ingatlan =szoba) használatáról. Ha ő beengedi a fiát, hát beengedi. Ha gondnokság alá lesz helyezve, akkor majd a gondnok dönt.

jozsi27 # 2011.09.07. 19:49

Tisztelt Tanácsadó!
Mi a család (2 felnőtt+2 gyerek) egy 3 szobás lakásban élünk, továbbá él velünk az elhunyt nagypapa második felesége, akinek holtig tartó haszonélvezeti joga van az egyik szobára. A mostoha nagymama alzheimer kórban szenved, nem tudja ellátni magát (nincs telefonja, nincs lakáskulcsa mert elveszti, nem tud ennivalót melegíteni, sőt már a mi nevünkre sem emlékszik). Van neki egy fia, aki elveszi tőle az egész nyugdíját és épp hogy hoz be neki valami ennivalót de pl. nem takarít a szobájában stb. és mi takarítunk utána (mint egy hajléktalant úgy tartja az anyukáját a mi lakásunkban). Kérdésem, hogy milyen lehetőségünk van gondnokság alá helyezni a nyugdíja fejében (kb. 138eFt). Vagy mit tehetünk? Nem beszélve arról, hogy le van lakva a szoba és a fia egyszer sem takarított és nem költött egy fillért sem évek alatt a szobára.
A mostoha mama fiának van kulcsa a lakásunkhoz és ki be járkál. Van neki erre joga?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.09.03. 10:29

Nincs mit.