Ingatlanügyek


Őszikék57 # 2024.05.08. 08:10

Kedves Fórumosok!
Segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni.
Eladtunk egy ingatlant, amelyre az adásvételi szerződést megkötöttük, és a vevő a foglalót megfizette. Ahhoz, hogy a teljes vételárat ki tudja fizetni, neki is el kell adni az ingatlanát. A fizetési határidő hamarosan lejár. Tudtommal a vevő a saját ingatlanát még nem tudta eladni, tehát nem fizetett.
Mit tehetek, milyen lehetőségeim vannak, illetve, mi lehet a következő lépés?
Válaszotokat előre is köszönöm!

foglaltnick # 2024.05.08. 08:53

Lehetsz értelmes ember,megkeresheted és megbeszélheted vele mikor tudna fizetni és hogyan tovább...

drbjozsef # 2024.05.08. 09:14

Őszikék57,

Elsősorban persze érdemes egyeztetni vele. Lehet, hogy már sínen van a dolga.

Jogi szempontból :
Ha lejárt a fizetési határidő, akkor póthatáridőt tűznék neki egy tértis levélben (mondjuk 8 vagy 15 nap, kézhezvételtől(!) ), felhívva a figyelmét arra, hogy ha nem fizet akkor az alábbiak fognak történni.
Ha az is lejárt, akkor érdekmúlásra hivatkozva elállhatsz a szerződéstől, a foglalót megtarthatod, az ingatlant újrahirdetheted.

Ha mégis megegyeznél vele, kössetek új szerződést, az ő költségére, PLUSZ FOGLALÓVAL, új határidővel.

Őszikék57 # 2024.05.08. 11:07

foglaltnick!
Nyilván én sem gondoltam, hogy ajtóstól rontok a házba. Biztos tisztában vannak a kötelességükkel, és abban bízom, hogy jelentkezni fognak és meg tudjuk beszélni a továbbiakat. Mind a két félnek az lenne a jó, ha a vevő tudna fizetni. Csak szerettem volna felkélszülni és tudni, hogy milyen lépéseket tegyek. Azt hiszem erre meg is kaptam a választ drbjozsef hozzászólótól.