Közös képviselő joga, kötelessége


MajorDomus # 2014.05.06. 21:00

És kivel van vízóra - mellék vízmérő - szerződésed?

rezsi # 2014.05.06. 06:53

Van vízórám,de csak a közös képviselő adhatja meg a Főtávnak a hődíj fizetésével kapcsolatos fogyasztási arányokat.A Főtávot nem érdekli,hogy én ténylegesen mennyit fogyasztottam.

MajorDomus # 2014.05.05. 20:46

Igen,ha tudod bizonyítani a fogyasztásodat.

nincs vízórád?
ha van,miért a képviselő adja meg a fogyasztást?

rezsi # 2014.05.04. 10:04

Tisztelt Fórumozók!
A FŐTÁVNAK FIZETENDŐ VÍZFEMELEGÍTÉSI DÍJ HÁROMSZOROSA A TÉNYLEGES MÉRT MELEGVÍZFOGYASZTÁSOMNAK. A KÖZÖS KÉPVISELŐ TALÁLOMRA ADJA MEG AZ ADATOKAT A FŐTÁVNAK.
jÓVÁÍRÁST KÉRHETEK-E VALAMILYEN FORMÁBAN A KÖZÖS KÉPVISELŐTŐL?

laktanya # 2013.05.30. 06:00

KEDVES FÓRUMOZÓK !
A MI TÁRSASÁZUNK EGY TÖMBE ÉPÜLT ÉS 5 LÉPCSŐHÁZ VAN EGYBE ÉPÍTVE A,B,C,D,E ÉPÜLETEK . ÉS KÖRÜLBELÜL 50 NÉL TÖBB LAKÁS TALÁLHATÓ A TÖMBBEN 2 AUTÓBEHAJTÓ VAN 1 NAGYOBB ÉS EGY KISEBB A C,D ÉS E LÉPCSŐHÁZAKNAK CSAK 1 KIJÁRATA VAN AMI A KÖZÖS UDVARBA VEZET . AZ EGYIK LAKÓNK SZERETNÉ LEKERÍTENI AZ UDVART KAPUKKAL , HOGY ZÁRT TÉRT KAPHASSON AZ Ő ELKÉPZELÉSE AZ LENNE , HOGY A KISEBB BEJÁRAT A SZEMÉLYI BEJÁRÓ LENNE AMELY KULCSAL ÉS ESETLEG KAPUTELEFONOS NYITÁSSAL MŰKÖDNE . A NAGYOBB BEJÁRÓ LENNE AZ AUTÓ BEJÁRÓ MELYET ELEKTROMOS NYITÓVAL SZERELNÉNEK FEL . ÉS ELKÉPZELÉSE SZERINT CSAK AZ HASZNÁLHATNÁ AKINEK GARÁZSA VAN AZ UDVARBAN . EZ SZÁMUNKRA TÖBB KÉRDÉST FELVET TÖBBEK KÖZÖTT , TŰZ ESETÉN MEGNEHEZÍTETT LENNE A MENEKÜLÉS ILLETVE AZ OLTÁS , MENTŐ BEJÖVETELE SZINTÉN NEHÉZKES LENNE ÉS MÉG SOROLHATNÁM …. ! 10 ÉVVEL EZELÖTT FELVETŐDÖTT MÁR EGYSZER ENNEK A KAPUNAK A LÉTESÍTÉSE DE TUDOMÁSOM SZERINT A TŰZOLTÓSÁG NEM ENGEDÉLYEZNÉ PONT A MENEKÜLÉSI ÚTVONAL NEHÉZSÉGE MIATT MERT TÖBB LÉPCSŐHÁZNAK NINCSEN VÉSZKIJÁRATA A MÁSIK IRÁNYBA CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A KÖZÖS UDVARRA !
EZÉRT SZERETNÉM ÖNÖKET MEGKÉRDEZNI , HOGY TÉNYLEG VAN –E BÁRMILYEN AKADÁLYA A TŰZVÉDELEM ÉS MENEKÜLÉS SZEMPONTJÁBÓL ? MERT HA TÉNYLEG VAN AKKOR LEGYENEK KEDVESEK ÍRÁSBAN MEGADNI NEKEM AZ ERRE VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOKAT ILLETVE , HOGY VALÓBAN KELL-E ENGEDÉLYEZTETNI A TŰZOLTÓSÁGGAL A KAPU LEZÁRÁSÁT VAGY MÁS HATÓSÁGOKKAL ?
VÁLASZUKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM !

Mufurc_nagyon # 2013.05.30. 04:47

Kedves Nandy!

Az elektromos hálózat a telekhatártól az albetétek mérőórájáig, ill. az albetét belső biztosító táblájáig a társasház tulajdona.

A használatát meg lehet titani, el lehet vágni a vezetéket is.

A kérdés csak az, hogy a rendőrség és a bíróság milyen álláspontot képvisel;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

nandy # 2013.05.29. 22:20

Sziasztok!
Érdekes kérdés vetődött fel a legutóbbi közgyűlésen nálunk...
Szóval sokan nem fizetik a közös költséget, őket akarják valamilyen módon megszorongatni.

Meg lehet tiltani jogszerűen, hogy a ház közös elektromos vezetékeit használják? Mert ugye a lakásig közös tulajdonú vezetéken megy az áram. Vagy az az áramszolgáltató tulajdona? Lehet ilyet?

MajorDomus # 2013.05.29. 21:57

ha nincs vállalkozói,egy napot nem dolgozhat a házban,ha nem tulajdonos.
ez törvénysértő,ne menjetek bele

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.29. 07:13

Egybe jó, mert ez már szemetelés!!

ajando # 2013.05.29. 06:40

Segítséget kérnék:közös képviselőnk decemberben visszaadta a vállalkozói igazolványát.Erről a közgyűlést májusban tájékoztatta.Majd írt egy levelet, hogy majd decemberben egy hónapra újra kiváltja, s egy összegben kéri a utólag az éves munkadíját. A házban elvileg ő takarít is, és ezt az összeget is akkor fizessük neki.
Jelenleg dolgozik teljes állásban, de június 1-től rokkantnyugdíjas lesz.
Törvényszerű ez így? nem követünk-e el valahol törvénytelenséget, ha azt kéri, hogy visszamenőleg módosítsuk a szerződését? Végezhet-e munkát folyamatosan ebben az esetben?Ha egy összegben fizetünk neki, nem követünk-e el adócsalást/ csak ő, vagy mi is támogatjuk ebben? Mit tehet a számvizsgáló bizottság, ha ezt csak most tudta meg? és kell-e tennie valamit? Sürgős segítségre volna szükségünk, köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2013.05.24. 17:40

nandy

nem kérhet másolatot a szerződésről,csak a határozatok könyve és a közgyűlés jegyzőkönyve esetén illeti meg ez a jog,saját költségén.

a törvény szerint évente egyszer kötelező az egyenlegeket közölni az elszámoláskor,de ez nem jelenti azt hogy Mariska néni bejön hozzám havonta megnézni ki mennyivel tartozik.

nandy # 2013.05.24. 12:18

Minden tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy tudja, ki mennyivel tartozik. Sőt, a társasházi törvény értelmében az éves elszámoló közgyűlés anyagához csatolni is kell az előző évi előírásokat, befizetéseket név szerint. Tehát nem csak hogy lehet, hanem kell is.

Faliújságra ill. olyan helyre, ahol nem csak tulajdonosok láthatják, hanem bárki más idegen is - oda nem lehet kirakni.

Kérhetsz másolatot a szerződésről, de a másolás díját esetleg ki kell fizetned.

peeterke # 2013.05.24. 05:19

Tisztelt Jogtudók!

Először is elnézést kérek, ha már korábban előkerültek ezek a kérdések.

  • Egyre gyakoribb probléma, hogy elmaradások vannak a közös költségek fizetése terén. A ház néhány lakója tetemes összeget halmozott fel.

Az ehhez kapcsolódó kérdésem az lenne, hogy a közös képviselő megmutathatja-e a lakóknak azon tulajdonosok nevét, akiknek elmaradásuk van, vagy ez személyiségi jogokba ütközik?

  • A másik kérdésem az lenne, hogy ha a közös képviselő a társasházat képviselve szerződést köt pl. felújítással, vagy bármi mással kapcsolatban, akkor az erről szóló szerződésről kérhet-e másolatot a lakó, vagy megtagadhatja azt a közös képviselő?

Köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel:

Peeterke

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.05.18. 10:35

Köszönöm mindkét választ.

MajorDomus # 2013.05.18. 10:33

,,jesz,,

a lakszövnek ugyanis van felügyeleti szerve,a társasháznak nincs

ragyasdezso # 2013.05.18. 09:58

A cégbíróságon.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.05.18. 07:32

Tisztelt MajorDomus!

"ha mégis elfogadják,s valaki emiatt megtámadja,a biróság megsemmisiti a határozatot."

Köszönöm a választ. A lakásszövetkezet helye szerinti illetékes bíróságon, vagy a cégbíróságon - mint törvényességi felügyeletet ellátó bíróság - kell beadni a megsemmisítés iránti beadványt?

MajorDomus # 2013.05.17. 20:47

akkor nem lehet róla dönteni.
ha mégis elfogadják,s valaki emiatt megtámadja,a biróság megsemmisiti a határozatot.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.05.17. 11:33

Én kérek elnézést. Az azonban nem értem, hogy a tényállással kapcsolatban a szakértőknek nincs véleménye.

MajorDomus # 2013.05.16. 21:34

akkor az lakásszövetkezet.

ne kevered össze a társasházzal. nem ugyanaz

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.05.16. 05:21

Tisztelt MajorDomus!

Az előző évről szóló beszámolót elfogadó közgyűlést tudomásom szerint május 31-ig kell megtartani. A hivatkozott meghívón napirendi pontként szerepel.

"az Alapszabály úgy rendelkezik, hogy a közgyűlési meghívóhoz csatolni kell az írásos előterjesztéseket és ez nem történt meg."

Nos, tehát az Alapszabályban rögzített kötelezettségének nem tett eleget az Elnök.

MajorDomus # 2013.05.15. 22:00

semmiben

ugyanazt irtam le,de nem törvényszerü,és nem is előirás,hogy ugyanazon közgyűlésen kell tárgyalni a tavalyi. elszámolást és az idei költségvetést.

mondjuk igy lenne rövidebb a feladat és logikus is lenne, de a Kedves kollegám,(ahol a garázsom van) már a harmadik közgyűlést tartja idén,mert az első kettőn nem fogadtuk el az elszámolást,s mostanra tudott összehozni egy költségvetést.

ezért irtam, ,,ha szerepel a napirenden,,

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.05.15. 11:53

Tisztelt MajorDomus!

Mennyiben változott a törvény ezen hozzászólása óta:

"MajorDomus # e-mail 2012.12.01. 00:36

(2) A meghívóhoz mellékelni kell a szavazásra előterjesztett napirendre vonatkozó írásos - különösen az éves költségvetésről és elszámolásról e törvény 47-48. §-a alapján elkészített - előterjesztéseket."

hogy a legutóbbi hozzászólása szerint

"a tételes elszámolást és ( ha szerepel a napirenden)az idei költségvetés tervezetét 8 nappal a közgyűlés előtt kell megkapnod."

Mufurc_nagyon # 2013.05.15. 05:25

Kedves senkiobuda!

A tételes elszámolás általában csak egy táblázatot foglal magában a beszámolók többségében.
Ez kevés.
Kell egy szöveges kiértékelés a tervezett és a tény adatok közötti nagy eltérés magyarázatáról és a nem tervezett költségek okának ismertetéséről tételesen.
Ttv. kötelezi a SzVB-t arra, hogy állásfoglalásukat közöljék a tulajdonosokkal (írásban maradandóbb;-)

Nagy hibák közé tartozik a saját kazán, egyedi hőmennyiség mérők esetén a hőtermelés költségeinek elszámolása, tulajdonosonként és albetétenként.

A 15 nap csak az SzMSz változásnál kötelező.

A viták amiatt törnek ki, hogy a th. nak nincs számviteli szabályzata, amelynek részletesen tartalmaznia kellene az elszámolás és a költségtervezés szabályait;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2013.05.14. 19:38

elöbb várd meg lesz e elfogadó határozat.
a tételes elszámolást és ( ha szerepel a napirenden)az idei költségvetés tervezetét 8 nappal a közgyűlés előtt kell megkapnod.