Ingatlan eladás, részletre.


MajorDomus # 2017.07.20. 20:12

Persze nem mindegy hogy az ingatlan Budapest frekventál helyén,az egyetem mellett van,vagy Csajágaröcsöge külsőn,ahol olyan ritka a vevőjelölt,mint Mészáros Lőrinc asztalán a zsiroskenyér.

SolnesM # 2017.07.20. 14:21

Nos Niki0501 látom csak részben kaptál választ a kérdéseidre. Én se arra válaszolok, hanem arra, hogy felejtsd el ezt az üzletet. Valószínű egy pénztelen vevő megkörnyékezett a jó üzlet reményében . mármint neki.
Inkább add el áron alul, de ilyen konstrukció mindig bukás.... hacsak nem legalább 80 % -a az eladási árnak a kezedben nincs.
Ennek a feltételnek a teljesülése esetén a kérdéseidre a válasz :
a tulajdonjog akkor kerül a nevére ha megengeded,
ha már beengeded a házba természetes , hogy a közűszámlákat a nevére íratja .. adsz egy nyilatkozatot, hogy nem tartozol és a delikvens a maga nevére íratja,
ha már ennyit kifizette az illető kicsi a valószínűsége, hogy elhagyja ,
ha előáll az eset természetesen visszakérheti ... igaz levónadó belőle a használati díj,
tehát a kényszer elméleti,
kérdés persze hogy kinek a hibájából hiusul meg az üzlet. Ha a vevő nem fizet, bukta azt az előleget.
Amúgy mint írtam az elején, jobb az ilyen üzletet felejteni.
Ez a konstrukció a pénztelen vevők ötlete.
Mint ahogy tanult topiktárs is írta, nincs rá jogi szabály !!

lajcsó # 2017.07.20. 11:54

Meg egyébként ugyanezt máshol is megkérdezte.

MajorDomus # 2017.07.19. 22:24

Nem a jogszabály izgatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.19. 22:13

Szerintem nem azt kérdezte, mi a véleményed, hogy jó. Hanem azt, hogy mit ír elő a jogszabály. Az meg semmit.

MajorDomus # 2017.07.19. 22:05

Igen
Sehogyan
Ha a vevő nem fizet,nem költözik
Foglaló
Igen a dupláját

Niki0501 # 2017.07.19. 17:53

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, hogy részletre történő ingatlan eladás esetén a tulajdonjog csak az utolsó részlet kifizetése esetén kerül a vevő nevére? Ilyen esetben hogyan kell megoldani, hogy a közmű számlák viszont már a vevő nevére szóljanak? A vevő nem teljesítése esetén milyen lehetőség van, hogy elhagyja a házat?
Valamint a nagyobb kezdő részlet előlegként vagy foglalóként kell szerepeljen, ahhoz, hogy ez biztos az eladóé maradjon? Amennyiben a vevő nem fizet, abban az esetben a már befizetett összeg minek számít? Visszakérheti a vevő?

Válaszát nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.28. 18:29

Igen. Viszont jár használati díj.

Szepy11 # 2014.10.28. 15:38

Üdvözlök Mindenkit!

Problémám a következő.
Márciusban eladtam egy házat részletre.(Nem nagy értékű 2.2m.Ft-ért Bükfürdő mellett )Be is költözhetett a fiatalember.
Eddig fizette is a megbeszélt havi összeget,de 2 hete egy "nagyobb" összeg kifizetése lett volna esedékes,amit nem kaptam meg.Megkeresésre csak hárít,semmi konkrét választ nem kapok.Mivel nekem is részletet kell fizetnem,sajnos minden nap számít a késedelmében.
Kérdésem az volna,hogy előleg abban az esetben is visszajár,ha nem az én hibámból kell elállnom a szerződéstől? A foglaló tudom,hogy nem jár vissza neki,de ilyen esetben az előleg...?
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2014.10.20. 18:15

Ha további gyermekünk születik ,akkor módosíthatjuk a tulajdoni hányadokat,hogy egyforma részben legyenek tulajdonosok?

Amíg a gyerek kiskorú, addig ez gyakorlatilag lehetetlen.

Wildmann # 2014.10.20. 12:54

Vagy ügyvéd, vagy közjegyző. Azt nem javaslom, hogy ügyvéddel nézesd át a közjegyzői okiratot, mert nincs sok értelme.

Azt sem javaslom, hogy a gyerekere bármit is írassatok. Ha a nevükre kerül valami, onnantól azt eladni, vagy megterhelni a gyámhivatal engedélyével lehet csak. Örököljenek akkor amikor eljön az ideje, addig meg rendelkezzetek felette ti.

A megvétel költségeit általában a vevő állja, de ettől eltérően meg lehet állapodni.

Én azt javasolnám, hogy keress egy színpatikus ügyvédet és jelentkezz be hozzá. Ott a kérdéseidre is választ kapsz, valamint az árban is megtudtok egyezni. Az ügyvédi díj alku tárgya, tehát lehet egyezkedni.

Zsuzska1425 # 2014.10.17. 18:51

Tisztelt jogászok!
Családi házat szeretnénk vásárolni a párommal,és nem ismerjük a jogi részét.Mire kell figyelnünk?Ügyvéd vagy közjegyző segítsége kell?Melyik félnek milyen költségei vannak?Ha pl közjegyzői okiratba foglaljuk az adásvétel feltételeit,akkor elég,ha csak megnézetem egy ügyvéddel a szerződést?Vagy rá továbbiakban is szükség lesz?
Illetve én csak haszonélvezeti jogot szeretnék,párom nevén lenne a ház,de ő szeretné,ha egy részét a 2 gyermekünkre iratnánk egyből.Ha további gyermekünk születik ,akkor módosíthatjuk a tulajdoni hányadokat,hogy egyforma részben legyenek tulajdonosok?
Segítségüket előre is köszönöm!

lajcsó # 2014.10.13. 20:52

"A szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni."
Ez az egyik alternatíva. A másik az, hogy ügyvéd közreműködését is lehet kérni.
Javaslom, hogy kösd ki magadnak az elállás jogát, arra az esetre, ha a vételárat a vevő nem szerződészerűen vagy egyáltalán nem teljesíti.

Wildmann # 2014.10.13. 20:29

A szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni.
Amennyiben a vételárat nem fizeti ki köteles 30 napon belül az ingatlant átadni. Amennyiben nem akkor a végrehajtóval ki lehet rakni.

Azért ez nem olyan gyors, de legalább működik.

Még egy javaslat, hogy az átadott összeget foglalóként és amennyiben a szerződés meghiúsul, akkor bérleti díjként maradjon nálatok. A lényeg, hogy ha bukik a szerződés akkor ne vételárelőleg legyen, mert azt vissza kell adni.

ati1975 # 2014.09.06. 20:05

Üdvözletem,

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni az alant leírt szituációra.

Mint tulajdonos, rendelkezek egy ingatlannal (családi ház) melyet el szeretnék adni.
Megkeresett egy helyi vállalkozó vételi szándékkal, ajánlata lényegében úgy hangzott, hogy az ingatlan árának a felét kifizeti, majd 2 év alatt a maradék 50%-ot is kifizetné.

A tulajdonjog természetesen a vételár 100%-os kifizetésével változna meg.

A kérdésem, hogy ha történetesen az illetőnek nem állna szándékába a fennmaradó ötven százalékot kifizetni, akkor milyen lehetőségeim lennének arra, hogy a tulajdonban levő ingatlant visszaszerezzem illetve van e lehetőség arra, hogy olyan szerződés kerüljön megkötésre amely viszonylag gyorsan kikényszeríti az illetőt az ingatlan elhagyására, hogy azt újra birtokba vehessem.

Ergo ilyen formában csak úgy adnám el az ingatlant, ha a teljes vételár megfizetéséig védene egy olyan szerződés, amivel nem fizetés esetén gyorsan, akár rendőrséggel stb. újra birtokba vehetem az ingatlanomat és nem kell éveken keresztül pereskedni és várni a pénzre vagy bármilyen kártérítésre.

Egyáltalán érdemes ilyen komplex megoldásba belemenni?

Válaszukat előre is köszönöm.