Társasházi lakásban teljesítmény növelés


MajorDomus # 2015.04.21. 20:02

Nem csak ez a gond!

Három lépcsőháznak van például egy villanyórája, 50 éves hálózaton.

Ha egy nagyobb fogyasztót vesz valamelyik tulaj, akár egy fagyasztó szekrényt, már gond van.

Rendszeres áramkimaradások vannak.

Wildmann # 2015.04.21. 13:43

A 10 A-es biztosíték nagyon kevés.

Általában 16A-es szokott lenni a lakásoknál.

És egyébként mindegy mekkora fogyasztót mondunk, mivel ha pont azzal lesz túlterhelt a hálózat, akkor mindegy, hogy hívják.

Végül felhívnám a figyelmet arra, hogy egy vezeték simán két helységet is elláthat. Egyik társasházi lakásban a konyha és a kisebb szoba között csak egy 10-es válaszfal volt. A konyhai dugaljzat és kisebb szobai ugyanazon a vezetéken volt. Hűtő, mikró, vízforraló, a másik oldalt két számítókép meg egy nyomtató. El is füstölt, amikor kiment a tulaj vizet forralni a teához, amíg kinyomtatja a következő feladatot.

Zöldövezeti11 # 2015.04.21. 09:14

MD !
Egy elektromos kályha vagy egy fagyasztó szekrény már akkora terhelés

Ne hozd rossz hírbe a fagyasztó ládát, azt még legalább 10 féle készülék megelőzi.
Tehát helyesen : Egy elektromos kályha, villanytűzhely, mikrohullámú sütő, kenyérpirító , hajszárító, porszívó stb... már akkora terhelés.....

Wildmann # 2015.04.21. 05:45

Ebben nem értünk egyet.

Elvileg az óráig tartó vezeték és az óra az áramszolgáltatóé. Az óra utáni rész pedig a fogyasztóé. Azaz ha magántulajdon következik utána akkor a tulajdonos dolga, hogy igazolja a rendszere elbírja a terhelést.

Az alap gond, hogy az elektromos rendszert lehet 10 A-s áramerősségre tervezni és elvileg 32 A-ig hálózatbővítés nélkül tud az áramszolgáltató emelni, csak a baj az szokott lenni, hogy a felhasználó oldalán már füstölnek a vezetékek, mert nem erre lettek tervezve.

Kérdezd meg a közös képviselőt, hogy akkor aláírja-e, ha hozol egy olyan nyilatkozatot, amely szerint a megrendelt áramerősséget elbírja a hálózatod.

Én mindenképp kérnék, mert nem szerencsés ez miatt leégetni 12 lakást, illetve ha a túlterhelés miatt elkezdenek melegedni a vezetékek, akkor gyakorlatilag az áramod jelentős része "falfűtésre" fog menni.

MajorDomus # 2015.04.16. 20:08

Természetesen joga van!

A ház normális működése az ő felelőssége! Ha a ház elektromos rendszere nem bírja el a többletterhelėst, akkor komoly áramszünetek lesznek a házban.

Sajnos én is küzdök ilyen gondokkal.
Egy elektromos kályha vagy egy fagyasztó szekrény már akkora terhelés, ami felboritja a rendszer egyensulyât.

Építtess ki magadnak egy külön gerincvezetéket, arra pakolhatsz 3x32 A-t is! Azt alá fogja írni!

térképes2015 # 2015.04.15. 13:22

Tisztelt Cím!
12 lakásos társasházban vásároltam egy lakást. Az elektromos berendezéseimet nem tudom használni mert a fogyasztásmérőnél felszerelt kismegszakító teljesítménye kicsi (10A). Ki szeretném cseréltetni de az áramszolgáltató felé beadandó nyilatkozatot a közös képviselőnek is alá kell írnia, amit ő nem hajlandó megtenni.
Kérdésem hogy van e joga ahhoz hogy ezt megtegye?
Ha igen melyik törvény írja le,
Mit tehetek ebben az estben?