Felülvizsgálati kérelem


ObudaFan # 2015.08.31. 19:53

Semmi köze. A sérelemdíj, ha jár, a jogorvoslati lehetőség elmaradásáért jár. Azért is sérelemdíj, mert nem a vagyoni kárt reparálja. A bírósági gyakorlat szerint a nem vagyoni kártérítés / sérelemdíj nem az alapperben követelt összegtől függ.
Mindez aggálymentesen megállapítható az iratok ismerete nélkül is.

Dr.Attika # 2015.08.31. 14:26

Hogyne volna köze.De mindegy ezt a problémát csak az ügy iratainak teljes ismeretében lehet orvosolni.

ObudaFan # 2015.08.31. 11:08

Hogy indítható-e szóbeli kereset, abban a körben nem annak van jelentősége, hogy az eredeti pernek mi volt a pertárgyértéke, hanem az új perben követelt sérelemdíj mértékének. Ez utóbbinak viszont az eredeti per pertárgyértékéhez megintcsak nincs köze.

Dr.Attika # 2015.08.31. 08:22

Annyiban van jelentősége az 5 millió forintnak, hogy azon értékhatárig indítható szóbeli kereset.
Azt is vizsgálni kell, hogy volt-e jogszabályi feltétele a felülvizsgálati kérelemnek. A követelés elérte-e a 3 millió forintot. Ha nem, akkor csak a kifizetett ügyvédi munkadíj jár vissza.

ObudaFan # 2015.08.30. 20:19

Kérdésedre válaszolva: a vitatott érték 5 mft alatt van.

Nincs jelentősége.

A szóbeli keresetet - sérelemdij cimén - a biróságon kell előterjeszteni?

Ha per nélkül nem megy, akkor igen.

Jogorvoslattól megfosztás miatt milyen nagyságrendü összeget fogadnak el?

Kb. 200.000 Ft az eddigi gyakorlat alapján.

Egyébként az ügyvédeknek kötelező belépni a MÜBSE-be?

Kötelező, hogy legyen felelősségbiztosítása, ami a MÜK előírásainak megfelel. Amit ügyvédek túlnyomó többsége a MÜBSe-nél old meg.

dorka11 # 2015.08.30. 20:06

T. Dr. Attika!

Sajnos az történt, hogy az irat nem jutott el az első fokon eljárt birósághoz 60 napon belül. A harmadik konzultáció alkalmával elkészült a kérelem, megbizás, az okmánybélyeg felragasztása után vitték a postára. (lehet, hogy ezt nekem kellett volna intézni)
Én tudtam, hogy a kérelmet az első fokon eljárt birósághoz kell benyujtani, de arra gondolni sem mertem, hogy ezt az ügyvéd nem tudja. Nem kezdő ügyvédről van szó.

Egyébként az egészre ugy derült fény, hogy a közelmultban kaptam a NAV-tól egy levelet, melyben arról értesitenek, hogy a Kúria ... számu illetékvisszatéritéssel kapcsolatos határozata alapján az ügyet illetékesség hiánya miatt áttették egy másik igazgatósághoz további ügyintézésre.
Először azt gondoltam, hogy nyertünk, mert ilyenkor is visszafizetik a befizetett illetéket. Ugyanakkor nem értettem a dolgot, mert tárgyalás lefolytatását kértük, és arra az irat beadásától számitott több mint egy év alatt sem került sor. Aztán arra gondoltam, hogy talán sok az ügy, és ezért nem tartottak tárgyalást.
A hideg zuhany akkor ért, amikor felhivtam az ügyvédet. A titkárnő közölte, hogy az irat náluk van, sajnos hivatalból elutasitásra került. Az ügyvéd igérte, hogy utánanéz mit lehet tenni, illetve az ügyvédi dijat visszafizeti. Igéreteiből a mai napig semmi nem valósult meg.

Kérdésedre válaszolva: a vitatott érték 5 mft alatt van. A szóbeli keresetet - sérelemdij cimén - a biróságon kell előterjeszteni?

T. Kbs!

Kérnék én tőle kártéritést, de nem látok erre hajlandóságot, mivel a hét elején irt elektronikus levelemre sem válaszolt. A MÜBSE lapján, a káresemények bejelentése cimszó alatt van egy olyan pont, hogy "meg kell jelölni a kár összegét (vagy a becsült kár összegét). Jogorvoslattól megfosztás miatt milyen nagyságrendü összeget fogadnak el? ÓbudaFan hozzászólása nekem azt sugallja, hogy az "itt nem fellebbezésről, hanem "csak" egy rendkívüli jogorvoslatról van szó" - még annyit sem ér, mint egy elmaradt fellebbezés. Egyébként az ügyvédeknek kötelező belépni a MÜBSE-be?

A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.08.28. 10:10

Fellebbezés elmaradására ítéltek meg 200.000 Ft-os nem vagyoni kártérítéseket közzétett jogesetek szerint. Azóta nem nem vagyoni kártérítés van, hanem sérelemdíj, ami a károsultak szempontjából - majd a gyakorlat kimunkálja - esetleg lehet kedvezőbb. Viszont ami kedvezőtlenebb, hogy itt nem fellebbezésről, hanem "csak" egy rendkívüli jogorvoslatról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.27. 16:06

A MÜBSE per nélkül is fizet ilyen vitán felüli esetekben. (Azért önrész van.)

Dr.Attika # 2015.08.27. 14:42

Mennyi a vitatott érték a keresetlevélben? Ha ötmillió alatt van, akkor szóbeli kereset alapján elég gyorsan lehet jogerős határozatot hozatni. Az ügyvéd felelősségbiztosítója meg fizet. Ez a legegyszerűbb és a kollégának sem kerül pénzébe.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.27. 09:20

Hat számjegy. Nem "tagozódik", tulajdonképpen sérelemdíj a jogorvoslati jogtól megfosztás miatt.

BataG # 2015.08.27. 09:19

Ilyen esetben mennyi lehet az ügyvédtől reálisan igényelhető kártérítés, esetleg az hogyan tagozódik (milyen elemekből állhat)?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.27. 06:58

Kártérítést lehet kérni az ügyvédtől. Tipikus műhiba.

ObudaFan # 2015.08.27. 04:32

Valóban azt kell megnézni, hogy az elsőfokú bíróságra mikor érkezett, nem annak van jelentősége, hogy a Kúriára mikor érkezett meg.

Dr.Attika # 2015.08.27. 04:12

T. dorka11!
A felülvizsgálati kérelmet az első fokon eljárt bírósághoz kell benyújtani. Ha a másod fokú bíróságnál nyújtották be és az nem továbbította 60 napon belül az első fokra, akkor tényleg elkésett és nincs mit tenni.

dorka11 # 2015.08.26. 21:11

T. hozzáértők!

Felülvizsgálati kérelmet az ügyvéd a Kúria helyett a II.foku birósághoz küldte. Mire a teljes peranyag a Kúriához került, letelt a 60 nap, ezért a kérelem hivatalból elutasitásra került.

Lehet-e itt még valamit tenni, mivel nem a sarki füszeresnek küldte, hanem biróságnak?

A válaszokat előre is köszönöm.