Új építésű lakások áfa csökkentése


gege997 # 2016.01.12. 15:47

újlakó: Ahogy Rexor is írta, valamit félreértesz.
ÁFA tv 6. § definiálja a gazdasági tevékenységet, ha te lakást veszel saját célra, akkor nem végzel gazdasági tevékenységet.

De megvilágitom egy egyszerű példával:
Egy fodrász levágja a hajad, bruttó 1000Ft-ért.
A fodrásznak lehet, hogy 0% áfát kell fizetnie, lehet, hogy 27%-ot, ez számodra max akkor derül ki, amikor nyugtát kapsz róla. Ahhoz, hogy ő mennyi áfát fizet igazából nem sok közöd van.

Rexor # 2016.01.12. 13:36

újlakó: szerény véleményem szerint nagyon félreértesz valamit. Amit írsz arra vonatkozik, ha pl. egy társasház végez gazdasági tevékenységet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.12. 10:42

Ha valaki a saját telkén épített egy házat, az nyilván nem adásvétel, hanem építési szerződés. Ennek belátásához szerintem nem kell egyetemi tanárnak lenni.

újlakó # 2016.01.12. 10:40

gege: Ha már a törvény értelmezését írod, javaslom a (2) pont olvasását is: "(2) Abban az esetben, ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóra vagy ingatlanra, mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége..."

Ha jól gondolom, akkor itt lakásvásárlás áfájáról beszélünk, így szerény véleményem szerint az adóalany a tulajdonostársak közössége, vagyis a vásárlók.

kiralylany82 # 2016.01.11. 21:08

Üdvözlöm!

2016-ban vásárolunk egy telket építési szándékkal. Egy generál kivitelezővel szeretnénk megépíttetni a házunkat, megbízási szerződéssel, szakaszos fizetési ütemezéssel.Netto 40.000.000ft Az lenne a kérdésem, hogy ránk vonatkozik-e az 5%-os áfa visszaigénylés vagy ez vásárlásnak minősül?
Ez akkor 40M+5%áfa? Vagy 40M+5%áfa - 5.000.000ft

gege997 # 2016.01.11. 15:31

Wilbour:

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról
5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat[...]
Tehát az ÁFA nem a fogyasztót, hanem a gazdasági tevékenységet végzőt terhelő adó, aki itt a vállakozó aki értékesíti a lakást.

újlakó # 2016.01.11. 09:39

Teljesen egyetértek Wilbour hozzászólásával, de szerintem amíg nem lesz erről egy pontosítás a jogszabályban, addig nagyon nehéz helyzetben leszünk mi, vásárlók, akik ténylegesen az áfacsökkentés kedvezményezettjei lehetnénk...

Sherlock # 2016.01.10. 08:22

Csak újra.

ObudaFan # 2016.01.10. 07:16

Szerintetek a CSOK-hoz tartozó ÁFA-visszaigénylési lehetőség bővítésre is vonatkozik, vagy csak új lakás építésére?

B. Laller # 2016.01.08. 11:21

Üdvözlet Mindenkinek!
2015-ben vásároltunk egy telket építési szándékkal. Egy generál kivitelezővel szeretnénk megépíttetni a házunkat, megbízási szerződéssel, szakaszos fizetési ütemezéssel. Az lenne a kérdésem, hogy ránk vonatkozik-e az 5%-os áfa visszaigénylés vagy ez vásárlásnak minősül.

Köszönettel:Lajos

Wilbour # 2016.01.08. 09:09

Kedves rexor és KBS,

én is érintett vagyok a témában, mivel új lakást vásárolunk, mely folyamatban van, és jogászként ide és oda is tudok érveket felsorolni.
Egy kissé túlzottan egyszerűsített verziónak gondolom azt, melyet képviselnek, hogy alá lett írva a bruttó ár akkor annyit kell fizetni. Ez csak az érem egyik oldala és az is, hogy az áfához kvázi semmi köze a vásárlónak, ha változik.

Az érem másik oldalán elég erősen ott van az, hogy a bruttó ár, mint kötelezettségvállalás, az a megkötött szerződés pillanatában, még akkor is, ha nincsen tételesen nettó+áfa beleírva, akkor is azt jelenti, hiszen a bruttónak ez a lényege. Ha az áfa változik, akkor nyilván kérdés, hogy jelen esetben kit illet a csökkenés mértéke.

Google barátunkat segítségül hívtam az ÁFA kérdéskörben és mindenhol az alábbi és ehhez hasonló idézetekkel találkozom:
"– Az áfa a fogyasztót terhelő, több fázisú, nettó forgalmi adó, amelyet a vállalkozók

a termelés és a forgalmazás minden szakaszában kötelesek megfizetni. "
Tehát egy engem terhelő adó csökkentésénél simán megteheti-e a vállalkozó, hogy saját nettó bevételét egy tollvonással megemeli? Nem gondolnám, a minimum az, hogy egyezkedni kellene a vásárlóval.

Egyet kell értenem az alábbi oldalon válaszként adott véleménnyel:
http://www.jogszeru.hu/tanacsadas.php

oldironman64 # 2016.01.07. 15:41

Ha jól értetem, ez a jogszabály a régi EVA új változata:

EVA: (legalább is az elején) kisvállakozó leszámláz (akkor) 25% Áfát de csak 15% átalányadót fizet (Áfa+jövedelemadó+járulékok) a tíz százalékot pedig a költségvetés terhére bezsebeli. Ezt annak idején az EU is megrótta.

5%-os Áfa új ingatlan "értékesítésére":
Amíg az építöanyag és a munka értéke továbbra is a 27%-os kulccsal lesz számlázva, akkor a beruházó akár bekerülési áron is eladhatja az új lakást és a 22%-os különbséget zsebre rakhatja. (Az Áfa bevallásban a kapott és fizetett Áfa közötti különbség a NAV felé elszámolható)

Mi történik a magánszemélyekkel, akik új lakást építenek?
(Ebbe a kategóriába tartozom magam is)
Azok ugyanúgy éltetik az építöipart, de nem lesz joguk ugyanazt az ÁFA kulcsot használni? Nem hinném, hogy az új alkotmány a megkülönböztetést támogatná.

Kihez lehet ez ügyben fordulni?
(Közt. elnök, ombudsmann)

Ki az aki ebböl az "új jogszabályból" hasznot húz?

Ez ugyanannyira jogi-, pénzügyi- és politikai kérdés.

Ede6 # 2016.01.07. 08:48

Ha bruttó ár szerepel a szerződésemben, a NAV állásfoglalása szerint helyes (!) az, hogy magasabb nettó árért veszem meg a lakást januárban, vagyis egyoldalú áremelés áldozata vagyok ... így jön csak ki ugyanis, hogy ugyanannyit kell fizetnem: nagyobb nettó ár, kisebb ÁFA ... a lakásszerződéseket ügyvéd jegyzi ellen, miért nem olyan formában szerepel az ár, amely nem adna okot vitára? Hol vannak a törvényalkotók? Végrehajtási utasításról tud valaki? vagy majd hónapok múlva, amikor már eldőltek az ügyek a beruházók, építők javára?

Immaculata # 2016.01.06. 18:03

Szerződésenként kell vizsgálni.
Ha úgy szól a szerződés, hogy x Ft + ÁFA és azt részletekben kell megfizetni, akkor a részlet ÁFÁja a mindenkori áfatartalom.

Beati74 # 2016.01.06. 17:20

Kedves Rexor!

Ügyvédként megértelek, magánemberként azonban harcolnék a pénzemért:)

10 millát tévedtél, nekem csak kis lakásra telik, nulla extrával sajnos.

Egyébként egyre inkább úgy néz ki, hogy a csökkentéssel a beruházók jártak jól, hiszen a lakásárak maradnak,nagyon kicsi csökkenéssel számol az ingatlanpiac, max 5-8 %-kal, ahogy olvasgatom.

Én egy 11-11 %-os megosztást tartanék elfogadhatónak, bűr azt a 11%-t is én fizetem ki...

Rexor # 2016.01.06. 17:10

Beati: próbáld elfelejteni kicsit az áfát :). Mielőtt alírtad a szerződést feltételezem gondolkoztál a dolgon és azt mondtad, hogy neked megér 27,5 millió Ft-ot a lakás. Aláírtátok a szerződést, innentől ennyit kell fizetned és pont. Az áfa már a vállalkozás és a költségvetés viszonyát érinti. Hogy lenyeli vagy sem a különbözetet az ő dolga.

Beati74 # 2016.01.06. 17:03

Kedves Rexor!

2.Az áfa a költségvetés és a vállalkozás viszonyát érinti, nincs köze a szerződéshez. -------------------------------------------------
  • Annyiban köze van az ÁFÁnak a szerződéshez,hogy a bruttó ár = nettó ár +ÁFA

És mivel az állam lecsökkentette az ÁFA értékét, lesz egy tátongó lyuk, ami nem rendezett, ha jól tudom.
Az én esetemben a bruttó értéket , ha csak zárójelben is, de felbontották nettó értékre és ÁFÁra is ( összegben meghatározva). Az sem segíthet nekem, mint vevőnek?

wers # 2016.01.06. 16:52

Azért én az eladónak feltenném a kérdést, fordított esetben is maradna a vételár? Egy próbát megér.

Sor rosszat hallani a építési vállalkozókról, de szerintem az elmúlt évek válsága során eléggé letisztult, szerintem a jó hírükre sokan vigyáznak. Én nem feltételezem, hogy ezen nagyot akarnak nyerészkedni.

Beati74 # 2016.01.06. 16:52

Kedves Wers!

Ami esteünkben egy szerkezetkész házról beszélünk, amit eddig a befizetéseinkkel finanszíroztunk meg, vagyis a vételár 40 %-val.
Az, hogy a politikusok hétfő délután bejelentik a törvénytervezetet, kedden pedig elfogadják teljesen kidolgozatlanul, rengeteg nyitott kérdést maguk után hagyva, nem a közember tehet.
Ha mindent normálisan szabályoznának, nem kellene itt kérdezősködni és idegeskedni, mi lesz, milyen tárgyalások várnak még ránk, nyerhetünk-e valamit, vagy mindent lenyel a beruházó. Azért hidd el, nem kell őket félteni, rátették ők már a lakásokra a hasznukat.És sokan tudtak is a várható ÁFA csökkentésről, nem véletlen így kötötték a szerződéseket.
Én a szerződéskötés előtt jártam ügyvédnél, mert nem tanultam ingatlanjogot és rengeteg buktató van, de az ügyvédnek sem tűnt fel a bruttó vételár, de nekem sem jutott eszembe, hogy egyik napról a másikra ilyen változásokról dönt a Tisztelt Ház, visszamenőleges hatállyal is...

Rexor # 2016.01.06. 16:47

Wers: "Már jó ideje több ütemben épült eddig, ahol befogadták a számlákat, és befizették a 27% áfát, vagy megvették régebben a beépítendő anyagokat 27% terhelten.": azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt az áfát le is tudta vonni és vissza tudja igényelni :)

Az a baj, hogy kicsit keverednek itt a dologok szerintem:

  1. Egy magánjogi szerződésben van egy ár, amit mindkét fél elfogadott. Ezen aláírás után nem köteles változtatni egyik fél sem. Volt egy ár, amit elfogadott az eladó és a vevő is.
  2. Az áfa a költségvetés és a vállalkozás viszonyát érinti, nincs köze a szerződéshez.
wers # 2016.01.06. 16:37

Hát azért egy ház nem úgy műkszik, mint a polcon egy gép, ha csökkenik a ÁFA, akkor a teljes netto-ra csökkenik.
Már jó ideje több ütemben épült eddig, ahol befogadták a számlákat, és befizették a 27% áfát, vagy megvették régebben a beépítendő anyagokat 27% terhelten.
Sokszor a generál átadás előtt a vevő még 30-40% kifizetetlen vételárral adós, de már közel 100% költség ráfordításra került.

Honnan tudod, a beruházó ténylegesen mennyi áfát fizetett eddig már ki, és az érték mekkora hányadára?

Sherlock # 2016.01.06. 16:32

Bármennyire is azt hiszi időnként 1-2 politikus, nekik nem az a dolguk, hogy magánjogi szerződéseket írjanak át, ill. gondolkodjanak az emberek helyett.

Beati74 # 2016.01.06. 16:30

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
A Fidesz "állítólag" a vevőkön akarna segíteni. Tudom, állítólag.
Inkább abban kérném a segítségét, hogy tud-e olyan szabályozásról, ami egyértelműen tisztázza az elengedett 22% hova kerülését, vagy marad a pereskedés, ahogy azt a HVG ebben a témában írt cikke megjósolta.
Sajnos nem találtam meg a közlönyben az erre az ügyre vonatkozó jogszabályokat is, így csak újságcikkekre,mások írásaira hagyatkozhatok.
Korábbi kicsi lakásomat egy "kedves" szomszéd miatt kellett eladnom, most albérletben lakom, minden lehetőséget szeretnék megragadni, hogy ne kerüljek anyagi csődbe, és ez az 1,8 millió, kb ennyiről beszélhetünk az én esetemben, igencsak kisegítene a bajból. Köszönöm a segítő szándékú válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.06. 16:15

Ha a vállalkozónak kevesebb adót kell befizetnie, akkor miért szedik ezt be a vevőtől?
Nem fogod elhinni: hogy több legyen a nyeresége!

Beati74 # 2016.01.06. 14:51

KBS és Rexor

Nekem akkor is nagyon fura ez az egész ügy, hisz a bruttó árak mind 27%-os ÁFÁval lettek meghatározva. A mi esetünkben például le is bontották zárójelben a nettó és az ÁFA pontos összegére a nettó árat.
Másrészt elég sok beruházó számolt már az ÁFA csökkentéssel, ahogy hallottam, voltak olyan beruházások, ahol ki is kötötték a szerződésben, hogy az ÁFA változás esetén sm változik az eladási ár. Nálunk ilyen nem volt a szerződésben, de a beruházó nem hajlik engedményre, legalábbis önként biztos nem.
Létezik szabályozás, ki milyen mértékben részesülhet az ÁFA csökkentésből, vagy mind a 22 %-t benyeli a beruházó?
Számomra az teljesen érthetetlen, hogy az ÁFA ugye egy adónem.Ha a vállalkozónak kevesebb adót kell befizetnie, akkor miért szedik ezt be a vevőtől?
Köszi szépen a segítségüket előre is!