Melléképület, garázs építési engedélye


vondra # 2015.04.10. 07:38

Értem köszönöm a felvilágosítást.
És ha esetleg már van egy ilyen konténerem (mert ugye lehet egy mivel az 50 légköbméter alatt van) akkor lehetséges hogy tervezetetek úgy mintha kettő lenne és veszek mégegyet és ezt valahogy elfogadják? Mármint lehet e olyat hogy ezeket "átnézik" és igazolják hogy igen ez megfelel vagy tudom is én..

nanemaaa # 2015.04.10. 14:48

...vagy tudom is én..

Nem te, hanem a terveződ fogja tudni. No meg ha kezdés után kimegy az építésfelügyelet, akkor ő a helyszínen kérni fogja a műbizonylatot.
Nem mondom, hogy nem úszhatod meg. Csak azt mondom, ha megbuksz, az nagyon fog fájni. Én épp ezért magánemberként is a járható utat szoktam javasolni. Nem vagyunk egyformák. Én pl szeretek nyugodtan aludni. ;)

Splat # 2015.04.15. 07:59

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha van egy kb. 20nm nagyságú garázsom, aminek mindössze 2 méteres a bejárata, engedélyköteles-e a szélesítése.
Egy 3 emeletes társasházról van szó, aminek 4 db frontgarázsa van és ezek közül az egyik garázs kerülne kiszélesítése.
Volt már nálam egy statikus, aki megállapította, hogy a tartógerenda egyben öntött, vagyis nyugodtan alábontható.
Kb. egy olyan 35-40 cm-el szeretném szélesíteni.
Kérdés: Van-e valamilyen hivatalos eljárása ennek vagy nekivághatok simán neki?
Mi az általános módja az ilyen garázskapu cserének? Sértek-e szabályt vagy törvényt ha csak egyszerű mezei módon kicserélem a kaput? (köszönöm!)

nanemaaa # 2015.04.16. 07:55

Akkor engedély köteles, ha a tartószerkezeti elemet el kell bontani, újat kell építeni, meglévőt átalakítani, vagy megerősíteni. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy főfalat szabadon lehet bontogatni. Az, hogy a nyílás felett nincs önálló kiváltó gerenda, nem jelenti azt, hogy a meglévő - megerősített koszorú - bármilyen szélességű nyílás kiváltását is képes viselni. Kizártnak tartom, hogy egy statikus ilyet mondott volna. Ő nagyon jól tudja, hogy ilyen esetekben a nyílás felett a koszorúba nyíró vasalás is beépítésre került, melyek elhelyezkedése a nyíláshoz képest egyáltalán nem mindegy.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az épület homlokzata és tartószerkezete (főfalak) osztatlan közös tulajdont képeznek, így a társasháznak van némi köze (hozzájárulása szükséges) hozzá.
Ugyancsak fontos kérdés a helyi építési szabályzatnak és az országos érvényű építési szabályoknak történő megfelelés, valamint az, hogy az épület tervei, valamint az azok alapján megvalósult épület a tervező szerzői jogával védettek. Magyarán az ő hozzájárulása nélkül semmit sem lehet változtatni rajta.

GregBp # 2015.05.05. 17:17

Sziasztok!
1980-ban épült garázsom státuszát szeretném "javítani", ebben számítok a segítségetekre. Szeged belvárosi társasház udvarán áll a garázs, és már többszöri gazdacsere után vettem meg 2010-ben. Azt mondta az eladó (th. tulajdonostárs), hogy nem számít ingatlannak, ezért a gazdacserét be sem kell jelenteni a földhivatalban. 1980-ban szabályos ideiglenes építési engedély szerint épült még az önkormi telekre,persze bontási záradékkal.1995-ben viszont 19 lakásos társasházzá alakult a porta,további 14 garázs is van rajta önkormi tulajdonban (tul.hányaddal). Az én garázsom jel nélkül (ideigl.garázs néven)van feltüntetve a vázrajzon, és senkit nem zavar. Van esély arra, hogy mondjuk albetétesítsem, vagy végleges (pl.fennmaradási)engedélyt kapjak? Hiszen a köztulajdonos bontási záradéka mit ér, ha már magántulajdonba került a föld is.
Előre köszönöm, ha valaki segíteni tud abban, hogy mik a lehetőségeim!

bigjolly # 2016.02.01. 23:07

Tisztelt Fórum!

Az ingatlanon jelenleg a házhoz nem csatlakozó különálló melléképület van. Ezt az épületet szeretném elbontatni és egy másik épületet felépíteni , amit garázsnak használnék. Aminek az alapja 9 méter hosszú, 4 méter széles és kb. 3 méter magas lenne és az utcára nyílna. A régi épület nem csatlakozik az utcához egyáltalán.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e tervrajzot késztetnem mérnökkel? Építéshez kell-e valamilyen építési engedély? Bejelentési kötelezettség van-e a földhivatal vagy az önkormányzat felé?

Köszönöm a válaszukat!

nanemaaa # 2016.02.02. 08:09

GregBp
Elvileg kérhetsz rá fennmaradási engedélyt. Ez a feltétele annak, hogy szóba jöhessen az alapító okirat módosítása, a garázsod "albetétesítése". Azt azonban tudnod kell, hogy fennmaradási engedélyt csak olyan épületre adhat az építési hatóság, melyre az építési engedély is megadható lenne, tehát minden építési szabályt ki kell tudnod elégíteni.
Ugyancsak tudnod kell, hogy az állami ingatlan társasházzá alakításása előtt az építési hatóságnak meg kellett vizsgálnia, hogy a telken lévő ideiglenes jellegű épületek véglegesíthetők-e. Azon a vizsgálaton ezek szerint a garázsod nem ment át.

nanemaaa # 2016.02.02. 08:14

bigjolly
A legfeljebb 50 m3 nettó térfogatú, legfeljebb 3 m gerincmagasságú, emberi tartózkodásra nem szolgáló, vagy arra nem alkalmas (a garázs ide tartozik) épület építése mindenféle építési engedély nélkül elvégezhető. Ugyanakkor a helyi és országos érvényű építési szabályokat be kell tartani.

CoilLT # 2016.03.30. 09:09

Tisztelt Fórum,

egy osztott tulajdonú, de azonos helyrajziszám alatti ingatlannal kapcsolatban kérném segítségüket. A telken egy főépület és egy kisebb (30nm) melléképület található, két különböző tulajdonossal. Ha jól értem, a melléképületi besorolás nem teszi lehetővé ennek az épületnek a bővítését. A kérdésem az, hogy amennyiben a melléképület és a hozzá tartozó telekrész elkülönítésre kerülne (új helyrajziszám), akkor lehetségessé válna-e az épület átalakítása (pl. tetőtér kialakítása vagy beépíthetőségnek megfelelő bővítése)? Ebben az esetben, ha jól értem, megszűnne a melléképületi státusz.

Köszönettel,
Tamás

arpasl # 2018.05.22. 14:00

Szeretném a régi gáz cirkómat kondenzációsra cserélni, és a meleg-víz ellátást is korszerűsíteném. Sajnos a meglévő kémény nem alakítható át és új hőtároló sem fér el sehol. Szeretnék a ház mellé egy kb. 3 x 3 m-es kazánházat építeni, amiben elfér az új cirkó a dupla kéménnyel, és a multienergiás hőtároló is helyet kaphatna. Kell e ehhez építési engedély, vagy kell bejelentési kötelezettséget teljesíteni. Segítséget köszönöm: arpasl

nonolet # 2018.05.22. 15:12

Ezzel sem oldható meg?
http://furanflex.com/hu

Egyébként pedig...

https://epitesijog.hu/…esi-engedely

Vélhetően az 1. melléklet (táblázat) 8. pont ami érint.
-
Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése... amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg

  • a nettó 100 m3 térfogatot

és

  • 4,5 m gerincmagasságot

-

Persze az egyéb szabályokat IS be kell tartani!

nanemaaa # 2018.05.23. 07:43

CoilLT
A válasz a helyi építési szabályzatban leledzik. Országos érvényű jogszabály nem ismeri a "melléképület" fogalmát.

nanemaaa # 2018.05.23. 07:44

arpasl
Első olvasatra ez lakóépület bővítés, mely egyszerű bejelentés megtételéhez kötött. Egyszerű bejelentés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével és ahhoz a kiviteli terv csatolásával történik.

nonolet # 2018.05.23. 11:19

"a ház mellé "

Itt az nem mindegy, hogy

  • közvetlenül mellé, vele egybe

vagy

  • önálló épületként
symon79 # 2018.07.19. 19:53

Üdvözlök minden Fórumtagot!

Kb 70 m2-es családi házamhoz szeretnék hozzáépíteni egy 13m2-es szobát a tető toldásával és közvetlenül egy 36 m2-es garázst.Az egész nem haladná meg az 50m2-t.Olvastam a 2017 januári változásokat az engedélyekkel kapcsolatban,de szeretnék szakértőktől is tájékozódni,hogy csak bejelentési kötelezettségem van vagy engedélyhez kötött e? Továbbá a bejelentési kötelezettség mivel jár pl. tervrajz,építési napló stb. illetve,hogy mi a pontos menete.

Szakértők válaszát előre is nagyon köszönöm!


sy

nonolet # 2018.07.20. 10:54

Terv
Bejelentés
Napló

Kivitelezői szerződés, kivitelezés.

Használatba vételről hatósági bizonyítvány.

Dzsozzy # 2018.08.14. 08:20

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!

Társasházban lakunk, az osztatlan közös tulajdonban lévő telkünkön található melléképületünk mellé a szomszéd szeretne egy saját melléképületet felhúzni. Több kérdés is felmerült:

  1. Építkezhet közvetlenül a meglévő melléképület falához?
  2. Ha nem, akkor mekkora az a távolság, amit meg kell hagyni két melléképület között?
  3. Ahhoz, hogy építkezhessen, kell az összes (3) szomszéd engedélye, vagy enélkül is építkezhet?

A válaszokat előre is köszönöm! :)

nonolet # 2018.08.14. 08:26

3. kell

1. és 2.
Ez hely (konkrét építési övezet) függő!
A válaszok az OTÉK-ban és az ottani HÉSZ-ben lapulnak.

nonolet # 2018.08.14. 08:32

Sőt felmerül a tulajdoni hányadok megváltozásának a kérdése is...
Ami felveti a "Ki fizeti a révészt" témát is.

Azaz kéne valami közgyűlési megállapodás

  • a hozzájárulásról, hogy a közösre építhet
  • az anyagi/tulajdonhányadi kérdés rendezésről

(egyedül fizeti vagy közösen fizetitek?
miként érinti ez a tulajdoni hányadokat?)

  • a használati rend változásról

(hisz a kert helyett épület lesz és odavezető út is)

nanemaaa # 2018.08.14. 08:46

Dzsozzy

  1. Ha a helyi építési szabályzat megengedi, akkor igen.
  2. 0 cm a fentiek figyelembevételével
  3. Nem. A társasház hozzájárulása kell. Az alapító okirat is módosulni fog, ami 100 %-os egyetértéssel lehetséges.
alfateam # 2018.08.14. 09:08

Nem. A társasház hozzájárulása kell. Az alapító okirat is módosulni fog, ami 100 %-os egyetértéssel lehetséges.
Ehhez elég a 4/5-ös többség...

Szilágyi György # 2018.08.16. 20:00

Üdvözlök Mindenkit!
Saját tulajdonú lakóházam udvarán a lakóépülettől különállóan, de attól kb 10m távolságra, az építési oldalnak megfelelően szeretnék építeni egy kisebb műhely-szerszámtároló-motorgarázs-férfiember Mekkája jellegű könnyűszerkezetes 4mx7m alapterületű 3,5m gerincmagasságú szendvicspanelből készülő épületet. Az építési osztályon nem igazán voltak a helyzet magaslatán és csak csodálkozva néztük egymást, mint Noés és a harmadik teve.
A kérdésem az, hogy felhúzhatom-e az épületet anélkül, hogy ebbe beleszólása lenne az önkormányzat magasan kvalifikált kollégáinak (helyi sajátosság). A szomszédok bármiben(is) támogatnak, mert mindent hozzánk hoznak át javításra ami csak elromlik.

nanemaaa # 2018.08.17. 07:36

Nem. A tervezett építési munka építési engedélyhez kötött az országos jogszabályok alapján. Ez nem helyi sajtosság kérdése. Keress tervezőt.

Geoffry # 2018.08.18. 14:46

Üdvözlök minden Fórumtagot!

Némi megerősítést szeretnék kérni az ügyemben, hogy sajnos de nem tehetek semmit fogadjam el amit a járási hivatal építésügyi osztálya elrendelt. A helyzet a következő, vásároltam egy házat 2015 őszén aminek én már a harmadik tulajdonosa vagyok mivel a ház 2006-ban épült. Úgy vettem meg a házat, hogy egy fedett kocsi beálló 5*10m is volt építve, de nem a házzal megegyező részen hanem az oldalkertben közvetlenül a ház után, aminek az egyik oldala a szomszéd beton kerítése mellett egy téglából felhúzott fal aminek 2 m magassága és a szomszéd felül elég csúnyán malteres nincs vakolva az udvar felől nemes vakolat van a másik oldala pedig fa oszlopok.
Akkor most jön a lényeg 2 éve lakunk ott elvált a szomszéd elment az ember, egyszer jön a szomszédasszony hogy árulja a házát és a vevőt zavarja az én kocsibeállóm, de amúgy tudom e hogy az szabálytalanul lett megépítve. válaszom nem
Ezért Ő feljelentett az építésügyi osztályon és a gépkocsi beálló elbontására köteleznek hiába nem én építtetem és 2009 júliusában építette oda az akkori tulajdonos és sajna a 10 évet még nem érte meg.
Mit tehetek ? A beálló oldalfalát mivel nem haladja meg a 2,5 méter nem vagyok köteles lebontani ami közvetlenül az Ö kerítése mellett van viszont vakolni kell?

Jutka70 # 2018.08.18. 16:08

üdv, kérdésem az lenne, szeretnék kettő 100 m3 alatti nem emberi tartózkodására alkalmas épületet építeni. mennyi távolság kell minimum a kettő épület között? természetesen külön légtér és külön bejárattal lenne.