Közös költség emelése - mit tegyek ?


MajorDomus # 2019.06.04. 19:53

Ha lakásszövetkezet,akkor nem is érdemes belevágni. Jobb ha fizetsz. Ez nem úgy működik,hogy mit érzel jogosnak,s mit nem.

mancs2 # 2019.06.04. 13:39

Kedves Ibla!
Jogszerűséghez nem tudok érdemben hozzászólni, talán a jogvégzettek igen.
Ha a közgyűlés elfogadta és az Alapszabály is tartalmazza, hosszú körökre lehet számítani. Nálunk a tag/nem tag által fizetendő közös költség között is jelentős különbség van, a nem tag hátrányára. S, hogy ki a tag, azt az igazgatóság dönti el.

ibla # 2019.06.03. 12:19

Lehet szerepel már a kérdés a fórumon én nem találtam sehol sem. Tulajdonosként a közös képviselettől ma egy olyan levelet kaptam, hogy a közösköltség amennyiben albérlő lakik a lakásban 3000 Ft-tal magasabb, mint ha a tulajdonos.
"Tájékoztatjuk önöket , a lakások albérletbe (használatba) adására vonatkozó xy. számú Közgyűlési Határozatról. Amennyiben lakástulajdonosain a tulajdonukban lévő lakásukat részben vagy egészben albérletbe (használatba) adják, abban az esetben 3000,- Ft/hó-val emelt közös költséget kötelesek fizetni a Lakásszövetkezet részére Ugyanis az albérlő, (lakáshasználó) életvitelszerűen tartózkodik az épületben így elve használja a Lakásszövetkezet tulajdonában lévőközös helyiségeket, lépcsőházakat, eszközöket (lift) amiért köteles díjat fizetni."
Laikusként jogsértőnek érzem és a magyarázat is teljesen fals. Tudok e tenni ez ellen? Van e értelme és ha van akkor mit tudok tenni? A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2017.11.29. 05:53

Ismerni kellene pontosan a szerződéseteket. Mindenesetre lehet érvelni amellett, hogy az ilyen felújítási munkákra eső rész nem a bérlőt terheli. De ha esetleg a szerződésetek szövegéből ennek az ellenkezője következik, akkor hiába lehetne érvelni emellett.

Judit96 # 2017.11.25. 17:11

Tisztelt jogiforum.hu használói!

Ebben az évebn kiköltöztem albérletbe (előtte kollégiumban éltem). 3an vettük ki a lakást, régi évfolyamtársam már 3.-ik éve ott lakik.
Még szeptemberben levelet kaptunk a ház képviselőjétől, hogy szigetelni fogják a lakást, s meg fog emelkedni a közös költségnek a díja. A levelet átadtuk a tulajdonosnak.
Ezt követően írtuk alá a szerződést minimum 10 hónapra, és arról, hogy a közös költséget nekünk kell kiegyenlíteni. Az összegéről szóbeli megállapodás volt.
De most arról tájékoztatott minket, hogy a megemelkedett összeg is minket terhel, nekünk kell kifizetnünk! Bár csökkeni fog, nem áll vissza az eredeti összegére. Erről, mikor alá írtam a szerződést, megkérdeztem, és azt mondta, ne aggódjak, nem fog emelkedni. Ha tudtam volna, nem írjuk alá, hiszen így nagyon megemelkedett az ingatlan ára.
A kérdésem, hogy a szerződésre hivatkozva ránk terhelheti e egy olyan össze kifizetését, mely növeli ingatlanja értékét, de nekem, mint bérlőnek semmi hasznom nem származik belőle.
Eőre is köszönöm a segítséget!