Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2018.05.21. 20:22

Osmi

A bekezdés utáni rész nem neked szól.

Tudod 30 éve készítek társasházi költségvetéseket, hidd el,tudom hogy mit lehet és mit nem. Ami nem megy arra javaslatot sem fogadok el,mert nincs értelme.

osmi # 2018.05.22. 04:48

MD.!
A javaslat nem neked, hanem a tul.társaknak szól, te csak közvetítő vagy, az viszont kötelezően. Akár egyetértesz vele, akár nem. Ha igénylik, véleményezheted. A döntést pedig végre kell hajtanod. Ha nem óhajtod; lemondasz (pont)

sasa02 # 2018.05.22. 15:46

Kedves Tagok

Tanácsotokat kérném, röviden vázolnám a helyzetemet egy társasházban lakunk, ahol a bejárati ajtó fékezője már évek óta vacakol, eljutottunk addig a pontig, hogy semmit se tompít (becsapódik és döbben az egész első emelet), többször jeleztük a közös képviselőnek, de nem javítatja meg. Megelégeltük a dolgot és felhívtunk egy szakit, aki a küldött képek alapján cserét javasol (olaj sincs benne már) és kb 30-40 e Ft kerül a cseréje. Nekem az lenne a kérdésem ezt a számlával alátámasztott javítást, valamilyen formában belehet hajtani a társasháztól, hogy a felhalmozódott eredményből kifizesse ezt a tételt? Segítségeteket előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.05.23. 04:50

F.Laca

Már régen lejárt a többnyire este (avagy éjjel) érkező nagy fekete lefüggönyzött autók mítoszának ideje!

Szó nincs fekete autókról, itt nyíltan, a postás fogja neked hozni hamarosan az idézést! ;-)

De valójában lehet megvenni az újat is (egy huszasból simán kijön), s utána az egyik "barkács-lakó" szépen felszereli. Sokkal olcsóbbra jön ki, mint annak az iparos embernek az ár-megajánlott 30-40 ezre!

Amíg nem tudod, hogy milyen és mekkora ajtóról van szó, addig inkább ne pofázz bele olyanba, amiről lövésed sincs. Mondjuk eddig se volt sok értelmed ahhoz, amit összehablatyoltál, de ez itt végképp szakmai kérdés. ;-)

Szomorú örökös # 2018.05.23. 04:57

sasa02

felhívtunk egy szakit, aki a küldött képek alapján cserét javasol (olaj sincs benne már) és kb 30-40 e Ft kerül a cseréje

Az olajfékek ajtósúlyra és behúzó erőre vannak méretezve. Valószínűleg aki az előző olajféket rakta fel, annak erről lövése sem volt. Én nagyon sokszor találkozom olyan szituval, hogy nagy ajtókra felszerelnek egy olcsónak számító kis Dorma olajféket - „jó lesz az úgy” - aztán nem elég, hogy a szerelő nem tudja rendesen beállítani, még utána egy-két lakó is elkezdi tekergetni, nos ilyenkor van az a szitu, amiről írsz, az olajfék tönkremegy és úgy vágja be az ajtót fékezés helyett, hogy az egész ház beleremeg. El kell fogadni a szaki javaslatát, ő tudja, hogy mekkora olajfék kell arra az ajtóra és ami jó, az bizony drága is. És az sem mindegy, hogy hova, miként szereled fel. Az igazán jó olajfék ráadásul thermoszeleppel van ellátva, hozzá se kell nyúlni, mert egy-két nap reakció idővel érzékeli, hogy hűlt vagy melegedett a levegő és utána állítja automatikusan a behúzást.

Én egyszer ajánlottam egy nagy vasajtóra ki olajféket, amikor még foglalkoztam vele, mert japán technikát szereltem kizárólag, amelyre szállítóm volt. Akkor drágállották, majd két olajféket is kinyírt másfél év alatt az ajtó, mikor végre úgy döntöttek, hogy mégis csak megrendelik tőlem. Érdekes, azóta nincs vele gond. :-)

F.Laca fórumozóra meg ne hallgass, őt már mindenki inkább elmeorvoshoz küldené legszívesebben. :-D

osmi # 2018.05.23. 05:31

F.Lacának igaza van;2018.05.23. 05:58, és hogy a témánál maradjunk; lehet csökkenteni a k.k. megbízási díját ill.meneszteni.
Röhejes, de szólítsátok fel írásban határidővel a munka elvégeztetésére, azzal, hogy elmaradás esetén Ti csináljátok meg.A társasház nevére kérjetek számlát.

Sz.ö!
Te a társasházkezelők egy részének fizetett szócsöve is vagy? Nem tudnál a tisztes szakmádon belül ténykedni és az ahhoz kapcsolódó topikokban csevegni? Én megköszönném.

Szomorú örökös # 2018.05.23. 05:43

osmi

F.Laca pont azt bizonyította, hogy olajfék témában (is) igazi Mekk-mester. Pont egy ilyen szerelőnek köszönhető a jelen helyzete a kérdező társasházának.

Hapciusz # 2018.05.23. 12:20

osmi, ez egy provokátor, ugorjátok át.
Addig csinálja míg ki nem tíltat.

osmi # 2018.05.23. 14:18

Kösz. Pedig már tényleg aggódtam...

Szomorú örökös # 2018.05.23. 17:20

Hapciusz

ez egy provokátor, ugorjátok át

Kérdés, hogy ki a provokátor? Szerintem épp az, aki megpróbálja minden lehetséges eszközzel az összes külsős házkezelőt gazembernek beállítani - akár még azt az eszközt is igénybe véve, hogy „levénhülyézi” a lakótársait. Bocsi, de nálam az ilyen pondrók nem rúgnak labdába értelem szempontjából. Aki erre képes, az nálam sohasem lesz tisztességes ember. Sőt nem áll messze attól a szinttől, amit a társasház-kezelőkről alaptalanul feltételez.

Addig csinálja míg ki nem tíltat.

Vicces vagy, innen általam még senkit nem tiltottak ki. Aki távozott, az mind önként, saját akaratából távozott. ;-)

Szomorú örökös # 2018.05.23. 17:27

F. Laca

HONNAN TUDOD Józsikám?

Gizi, én nem ugatom a szakmát, mint ahogy te teszed. :-D

Aki azért valamit ért hozzá, az miért lenne Mekk Mester?

A valóban hozzáértők számára bőven elég volt a „hozzáértés” megítélésére, amikor ezt írtad:

Nem lenne kissé egyszerű tenni bele? Valami sima hidraulika-olaj /közepes viszkozítású, szintetikus olaj/ alapjaiban megteszi. A 2-3 deci bőven sok. Ha nem kopottak nagyon az "O" gyűrűk /vagy szimeringek/, azért még néhány évet elmegy. És ráadásul házilag is elég könnyen megoldható. Csak újra be kell állítani a fékezőerőt.

Tudod, ha egy olajfékből távozik az olaj, az általában sosem azért történik, mert minden rendben van az olajfék tömítéseivel. Az ilyen Mekk-mesterek miatt járt pont így a ház, hogy megpróbált egy „kici-ócó” olajfékes ajtóbehúzót felszerelni, amit aztán kinyírt a jóval nagyobb olajféket igénylő ajtó, de sebaj! Adj csak ilyen ötleteket bárkinek, legfeljebb téged is szidni fognak utána. :-D

Szomorú örökös # 2018.05.24. 03:55

F.Laca

Nem azt mondtam, hogy PONTOSAN ezt a kissé túlterhelt szerkezetet kell megjavítani, hanem azt, hogy meglehet! A témában - itt a legelején még szó sem volt az össze nem illő problémákról, csupán az lett megemlítve, hogy bizony eléggé csapódik ... és nincs benne olaj.

Akkor még egyszer: ha elment belőle az olaj, akkor nyilván túlterhelt volt és csakis azért tudott belőle elfolyni az olaj, mert szétmentek a túlterhelés miatt a tömítések. Más esetben gyakorlatilag egy zárt szerkezetről beszélünk, tehát az olaj elfolyása gyakorlatilag lehetetlen. Ha te rá akarsz beszélni egy laikus lakót - aki többnyire még életében nem szerelt, max. csak tekergetett egy ilyet - hogy ezek után csupán az olaj utántöltésével megjavítsa az olajféket, na ez az, ami nem szakértelemről tanúskodik, holott te is elismered, hogy nagy valószínűséggel alul méretezett olajfékről beszélünk.

MajorDomus # 2018.05.25. 22:56

osmi

a közgyűlésen a törvényesség betartásáért és betartatásáért a levezető elnök(általában a k.k) a felelős. amiben nem határozhat a közgyűlés,vagy nem megvalósitható arról javaslatot sem teszek fel szavazásra.
te még mindig egy szolgai végrehajtónak tekinted a közös képviselőt,aki úgy ugrál,ahogy te fütyülsz.

én pedig a társasház vezetőjének,aki pénzügyi és felújitási terveket készit,koordinál és irányitja a társasház működését. ez nagy különbség.

nonolet # 2018.05.26. 06:43

Megbízott vezető!

Azaz két szempont szerint kell eljárnia, ami

  • a törvény

ÉS

  • a megbízók utasítása-elvárása

Az persze megesik gyakran
hogy
a megbízónak halvány fogalma sincs mit kéne elvárnia.

Ilyenkor lesz a KK korlátlan úr.

osmi # 2018.05.26. 14:47

Nem, én a tul.közösség megbízottjának tekintem, minthogy az is. A társasházi tulajdonosok a kényszerű közös tulajdonuk fenntartása érdekében a hiányzó idejük, energiájuk, szakértelmük okán sokszor, pénzért megbíznak valakit, hogy az a saját pénzükből hatékony, gazdaságos "tulajdonosi" tevékenységet végezzen. A megbízott köteles a megbízói döntéseket végrehajtani.
A társasháznak nincs vezetője és nem irányítja senki.
Egyenrangú tulajdonostársak vannak és nekik egy közös fizetett megbízottjuk. Ha úgy gondolod, hogy a döntések végrehajtása "szolgai", az egyéni érzékenység.A tulajdonosi javaslatokat köteles vagy ismertetni a tulajdonostársakkal, igény esetén véleményezni. A hozott döntést végrehajtani. Az már szakmai öntudat kérdése, hogy az általad rossznak tartott döntést végrehajtod- e (erre szól a megbízásod) vagy visszaadod a megbízást.
Persze füttyre ugrálásra is biztosan lehet szerződni,de az más topik.

MajorDomus # 2018.05.26. 20:48

A közös képviselő
A Társasházkezelő, közös képviselő fő feladat köre:

A munkaterület rövid, jellemző leírása
A társasház-kezelői tevékenység olyan önálló feladatkör, amely a jó kapcsolatteremtő képességen alapulva, a munkafolyamat minden részletére kiterjed, és a társasház fenntartásával, a társasházak működésével összefüggő követelmények ismeretét feltételezi. A társasházkezelő a tevékenységi körén belül:

a társasház adottságainak ismeretében - gazdasági elemzés alapján - ajánlatot készít az épület fenntartására (üzemeltetésére, karbantartására, felújítására) vonatkozóan,
a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, irányítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,
a megbízási szerződés alapján javaslatokat dolgoz ki a társasház gazdálkodása, a közös tulajdonú épületrészek hasznosítása kérdéseiben.

MajorDomus # 2018.05.26. 20:51

Szerinted ez egy megbizotti státusz?
A társasháznak nincs vezetője,és nem irányitja senki?
Na akkor olvasd el mégegyszer....

osmi # 2018.05.26. 21:08

Feladom..., pedig akkor még szerintem elsajátítható volt
a szövegértés.
Válaszom: IGEN

nonolet # 2018.05.26. 21:42

MajorDomus

"a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint "

"a megbízási szerződés alapján"

Igen a megbízásos ügyvitel.
Amit a tulajdonosi közösség ad, hogy a nevében/helytet eljárj a megbízás keretei között.

A tulajdonosi közösség a FŐNÖKÖD!!!

  • a törvény...

- -

Elvagy tévedve egy kicsit úgy tűnik.

Nem a farok csóválja a kutyát.
Nem a kk a vezető, hanem csak a farok.

Szomorú örökös # 2018.05.27. 06:03

osmi

Egy KFT-ben megbízott ügyvezető igazgató is lehet - aki ugyebár nem biztos, hogy tulajdonos is egyben - mégsem kell minden döntéséhez a tulajdonosok véleményét kérnie. A döntéseiért viszont felel minden esetben.

Tehát ha a társasház a teljes körű demokrácia helyett - amennyiben a kis lakásszám miatt erre van lehetősége - közös képviselő, társasházkezelő megbízása mellett dönt, akkor a legtöbb döntéssel kapcsolatban lemond a döntési jogáról. Ha a lakók átmennek egy ilyen társasházban „ellenzéki” vonalra és folyamatosan ellenkeznek a megbízott kezelővel, ott a társasház működését lehetetlenítik el.

osmi # 2018.05.27. 10:26

Kedvesem!
Ha a tulajdonosok elégedetlenek, átmennek "ellenzéki vonalra" és vagy rábírják a k.k.-t, hogy rendesen dolgozzon, vagy kénytelenek a tulajdonostársaikat rábírni, hogy váltsanak. Van aki a pénzéért jó munkát vár el és nem szereti ha folyamatosan megkárosítják, plusz éréktelenítik az ingatlanját.
Ez neked meglepő?

osmi # 2018.05.27. 10:56

Nekem az e fajta (MD.) hozzáállás a szörnyen riasztó. Évtizedek alatt sem sikerült megtudnia, hogy ő élethivatásszerűen közösségi megbízott. Azért a mindennapi tevékenység közben rájöhetett volna, még ha degradálónak is érzi, hiszen -feltételezem, hogy - a megbízói által fizetett pénzből él.

MajorDomus # 2018.05.27. 11:51

Osmi

ha lenne néhány évtized tapasztalatod 10 emeletes panelben,mint lakó,ahol csak abban értenek egyet,hogy semmiben nem értenek egyet, akkor nem csodálkoznál.

a közgyűlések 2 órás orditozásba fulladnak,senki nem akar semmit, legfőképpen fizetni nem.

Értsd meg,hogy a ház működése nem akkor hatékony,ha megkérdezed mit szeretnének,mert akkor 20-an 20 félét.

akkor működik,ha 3 alternativát javasolsz,s jelzed,te a másodikat javaslod és indokolsz.

elszámoló/ tervező közgyűlés 80 perc, határozatok egyhanguak. ennyi.

tudod ebben az országban és a társasházakban is az a jellemző,hogy mint a focihoz,mindenki mindenhez ért,s mindenki tudja azt,hogy mit kellene csinálni.

Én meg azt tudom, hogy ,,azt,, hogyan kell csinálni!

ez nagy különbség !

de osszuk el a szerepeket:

légy te az okos,
én megelégszem azzal,hogy sikeres vagyok!

Szomorú örökös # 2018.05.27. 12:49

MajorDomus

ebben az országban és a társasházakban is az a jellemző,hogy mint a focihoz,mindenki mindenhez ért,s mindenki tudja azt,hogy mit kellene csinálni.

Ezt én is rendre megtapasztalom. De van ellenkezője is, amikor ott a hozzáértő ember a házban, végig nézi, ahogy elvégzem, majd szó nélkül elfogadja a munkámat, mert ő viszont tudja, hogy ha ő csinálná meg, akkor senki nem mondana neki köszönetet és nagy valószínűséggel ki se fizetnék neki.

A fociról egy kis OFF: tegnap ugyebár volt egy BL döntő - amit én nem néztem, mert alapból utálom a focit - és reggel az oldalam tele volt egy bizonyos emberke ömlengéseivel, hogy pl. „nyert a világ legjobb csapata” és hasonlók. Amikor udvariasan elmagyarázom neki, hogy ez csak egy Európai sorozat volt, akkor kontrázik és elmagyarázza, hogy nyertek már klub VB-t is. Na ekkor már utána néztem és kiderült, hogy tavaly 7 csapat döntötte el ezt meghívásos alapon, a Real Madrid csak az elődöntőben szállt be a küzdelembe, és a másik 6 csapatból mindössze kettővel találkozott, mert csak két meccset játszott. Na ezek után könnyű klub-világbajnoknak lenni, ugye? :-D

MajorDomus # 2018.05.27. 18:08

Attól még a világ legjobb csapata,ha a 7 meghivott közül az új zélandi bajnokkal nem törli fel a gyepet.