Építőközösség


Meskó # 2006.07.04. 07:08

Ha van pozitív vagy negatív tapaszatalatotok építőközösségi jogi megoldással, kérlek írjatok! Akár jogi vonatkozású hozzászólást, akár az építtetéssel kapcsolatos tapasztalatokat szívesen látunk ebben a topicban! Üdv: Meskó

Meskó # 2006.07.02. 19:38

Szia doloressa, monalisa1! Hát, ez alapján Ti is eléggé kockázatosnak tartjátok ezt a megoldást. Egyébként pont attól tartunk amit monalisa1 leírt.

Azaz, hogy megvesszük először a lakás érték 30%(!)-ért a telekhányadot, majd egyenlő részletekben elkezdünk fizetni. Elvileg - optimista szenárió - az ingatlan fejlesztő cég úgy nyilatkozott, hogy minden építésüket sajáterőből finanszírozzák és ha belevágnak egy új társasház építésbe, arra mindig megvan a felépítéshez szüskéges teljes forrásuk. Viszont mi van, ha ez mégsem így alakul, illetve nem lesz meg az 5 lakásra a vevő, aki folyamatosan fizetni képes. Akkor ott állok egy félig kész épülettel, egy osztatlan közös tulajdonon. Ebben az esetben ráadásul - ha jogilag ezt jól fogalmazom meg - egyetemleges felelősséggel tartozom az ingatlan elkészültéért a kivitelező felé.

Találtunk egy másik fórumon eddig egy embert, aki ilyen konstrukcióban épített. Õk most költöznek be, tehát van egy pozitív példánk, viszont mi is nagy rizikót érzünk ebben.

A cég egyébként jónak tűnik, befejezett projektekkel, több éves múlttal.

Meskó

monalisa1 # 2006.07.02. 19:03

DE még ez sem garancia arra, hogy "belátható időn belül" költözhető lesz majd a lakás.

Ha nem a beruházó saját kockázati tőkéjéből épül a ház hanem a leendő tulajdonosok ütemezett befizetései alapján, nos ez itt akár lehet bukta is - akár a legtöbbjükre nézve is.

Arra mindenki tudna példát mondani, hogy hallott olyan társasházi építkezésről ahol időközben egy-két-három leendő lakótársnak nagy hírtelen elapadt a pénzforrása = elakadt a munka. A kivitelező meg odébb állt... Aztán mire minden összejött ismét, a végösszeg nagyon felszaladt.

A magyar építőiparra jellemző csapnivaló minőségről most ne is beszéljünk - tisztelet a kevés kivételnek.

Ezek közé tartoznak azok a társasházak/sorházak, ahol a beruházó pénzéből lett minden, és ő a már eleve kész portékát kell hogy jó minőségben adja.

doloressa (törölt felhasználó) # 2006.07.02. 17:25

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

monalisa1 # 2006.07.02. 15:58

Ami pedig az esetleges lakáskölcsönt illeti, az egyes bankok ajánlatai közt is nagyon széles a választék. És bár engem a dolog jelen idő szerint nem érint, de épp a napokban olvastam itt a net-en valahol, hogy bizonyos feltételek megléte esetén szinte akár 0%-os hitelhez is hozzá lehet jutni...

monalisa1 # 2006.07.02. 15:43

Igaz én csak egy laikus hozzászóló vagyok, de a magam részéről csatlakoznék azokhoz akik óva intenek egy többszörösen bizonytalansági tényezőkkel teli társasházi lakás lekötéséhez - ha csak annyira fölös pénzed nincs...

Szinte csak egyedüli előny, hogy a háztervrajz alapján most még tetszőleg megválasztható az emelet, a lakás éghajlati fekvése és maga a lakásnagyság - és bár ezek egyike sem elhanyagolgató szempont -, de ezzel együtt lényegében vége is az előnyöknek.

Nagyon nem lehet tudni ki a beruházó, a kivitelező, és hogy egyikük - másikuk milyen valós referenciát tud felmutatni.

A jogi háttér is lehet olyan mely szinte csak nekik kedvező...

Ami pedig a leendő lakótársakat illeti, ezt előre senki sem tudná megmondani, mert az hogy X szomszéd vagy Y szomszéd az egyenlőre csak egy semmitmondó név lesz.

Én a magam részéről csakis már elkészült = kulcsrakész lakást vásárolnék, vagy majdnem kész lakást.

A mai pangó ingatlanértékesítői időben nagyon széles a lakáspiaci választék, és igazán megér némi utánjárást a leendő lakásra rátalálni.

Mondok egy példát: az én lakókörzetemben épülni fog egy 750 lakásos önálló kis lakóváros., látványterv szerint guszta 3-4 emeletes társasházak, mindegyik saját lifttel és mélygarázzsal, valamint saját uszoda, játszótér stb. És lesz majd bevásárlóközpont is. Az összes létező építészeti és kivitelezési engedély már ki van adva. A megfelelő nagyságú telekrész kisajátítása (= befektető által megvásárolva) is megtörtént már.

Ütemezett sorrendű építés lesz, előszőr 2 x 48 lakásos épület fog elkészülni.

Majd...

Mert bármennyire is "nyomják" a hírdetését újságban és az interneten is, nemigen tódul a nép jelentkezni: elsők közt lekötni magát.

SOHA NEM LEHET TUDNI mi bukta jöhet ki a dologból...

Pedig egészen biztos, hogy fel fog épülni ez a lakópark 2-3-4 év alatt - amely egyébként nagyon jó helyen van -, csak a kezdet döcögős.

Az esetleges jelentkezők egyenlőre kivárnak: lépjen előbb más aztán majd ők is.

A mai hírdetett Ft/m2 lakásárakat az általános bizonytalansági tényezők (...) valamint az infláció nyomja majd bizonyára feljebb, de akkor is.

És végezetül: bármilyen lakást is vesztek, készet vagy netán használtat, egy az adott értékesítésben független ingatlanjogász véleményét a papírok aláírása előtt feltétlen kérjétek ki. Némi pénz búsan megtérülhet: az apróbetükben van az ördög elbújva...

Meskó # 2006.07.02. 14:22

Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni az alábbi kérdésben. Találtunk egy társasházi lakás építést, de egy sajátos jogi megoldással ajánlják. Telekhányadot kellene vásárolni, majd egy építőközösségi szerződést aláírni. A cég, aki a társasházat kínálja egy "Kivitelezési és beruházásszervezési (bonyolítási) szerződés"-t ír alá. Többen óvnak, hogy ilyen konstrukcióba beszálljunk. Nincsenek még a lakásokra vevők, mi vagyunk az első érdeklődők, így nem tudjuk, hogy lesz-e minden lakásra érdeklődő és azt sem, hogy azok kik lesznek. Kérdések, amik foglalkoztatnak, hogy van-e olyan veszély, hogy bent ragadunk egy ilyen építőközösségben? Illetve, hogy mekkora az esélye, hogy ebből lesz rendes társasház? Illetve általánosságban szeretnék tanácsot kapni, hogy milyen veszélyei vannak egy építőközösségnek. Ha tudtok segíteni, előre is köszönöm! Üdvözlettel: Meskó