Osztatlan közös tulajdon


tmsnmeth80 # 2019.07.11. 16:33

Elnézést kérek, hogy értetlenkedek, de tudatlan vagyok és nem szeretnék bajba kerülni.

Szóval akkor nyugodtan mehetek Édesapám féltestvérével Ügyvédhez vagy Közjegyzőhöz megkötni az adás-vételi szerződést és nem kell tartanom attól, hogy a többi tulajdonos betámadhat?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 16:27

Ha egyszer nincs elővásárlási joguk, akkor miért kellene értesíteni őket? Majd a földhivatal megteszi. Ha meg.

tmsnmeth80 # 2019.07.11. 16:25

Értem, ezek szerint tévedtem.

Szeretném megvásárolni Édesapám féltestvérének a tulajdoni hányadát. Kell-e értesítenem a többi tulajdonost erről, vagy van-e bármilyen más kötelezettségem?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 15:10

Nincs elővásárlási joguk.

tmsnmeth80 # 2019.07.11. 12:27

Tisztelt Szakértők!

Adott egy osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan melyben 1/6 részben tulajdonos vagyok. Összesen négyen vagyunk tulajdonosok: Nagymamám, Édesapám testvére, Édesapám féltestvére és Én.

Szeretném megvásárolni Édesapám féltestvérének a tulajdoni hányadát. Kell-e értesítenem a többi tulajdonost erről, vagy van-e bármilyen más kötelességem? Elővásárlási joguk van, mint Nekem.

MajorDomus # 2019.07.08. 19:09

Az a nyerő,aki előbb lép.

gerbera317 # 2019.07.08. 10:27

Ha a másik el akarja a felét, te pedig az egészet, akkor az tulajdonképpen közös akarat, csak kicsit agyafúrtan van megfogalmazva. Ha közben meggondolja magát, és csak a te feledet akarja eladni, az nem fog menni, mert egyrészt a tiédet csak te adhatod el. Másrészt a felet nem fogja akarni megvenni senki sem (hacsak nem ő).
Ha viszont te vagy az, aki éppen ezért egyben szeretnéd eladni a házat, akkor a bíróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését.
Elég arrogánsan kérdezel, ugye tudod?

Evelin0822 # 2019.07.08. 09:19

Az a logika benne, hogy mi van ha o valamiert ugy dont h nem akarja eladni az egeszet csak o felet, csak h igy kiszurjon velem,vagy hasonló. Ez a kérdés.

MajorDomus # 2019.07.06. 21:23

Mi a logika abban,hogy te azt is el akarod adni,ami nem is a tied?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.06. 14:27

A saját tulajdoni hányadával mindenki önállóan rendelkezik; a tulajdonostársnak elővásárlási joga van.

De mi a probléma, ha egyszer mind a ketten el akarjátok adni a házat?

Evelin0822 # 2019.07.06. 13:44

Üdv!
Nem tudom, remélem jó helyen járok. Egy fontos kérdésem lenne. Miután anyukám elhunyt testeveremmel orokoltuk a hazat. Testvérem nagyon menni akart ezert párom,ako vietnámi állampolgár,kivasarolta. Most azonban kulon utakon fogunk tovabb jarni es a kerdesem az lenne,hogy megteheti-e ,hogy eladasra kinalja vagy eppen eladja az o felet,ha en is el akarom adni a házat,de nyilvan az egészet.
Köszönöm a válaszokat, vagy az utmutatast,hova kellett volna irnom a kérdést!

MajorDomus # 2019.07.02. 19:05

Hogy mi a jogos,és mi az előirás,az két külön dolog.

drbjozsef # 2019.07.02. 18:25

Elég lenne panaszra lépniük? Miért állna rá valaki egy panaszra? Nem marad az ott.

jani2017b # 2019.07.02. 17:34

Önálló villanyórát szeretnék, az oszlop a telek határán van. Osztatlan közösben vagyok 2/3-1/3 mert 2 éve megvettem az 1/3 om mellé egy másik 1/3-t. Emiatt a másik tulaj mérges rám és közölte semmit nem ír alá. Az új telken szeretnék külön villanyórát mert rosst, hogy a régi részemről 50 m-ről kell odavezetni áramot és osztani. A másik tulajnak semmi érdeksérelmet nem okoz csak szívatni akar. Lehet valahogy peres úton vagy másképp kikényszeríteni. Az Elműtől sem jogos, hogy kérnek,aláírást mert elég lenne panaszra lépniük.

MajorDomus # 2019.06.30. 18:33

Az ügyvéd felgöngyöliti a gondokat!

Carl19 # 2019.06.30. 18:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát.

Számomra ez teljesen új információ, direkt olyan ügyvédet kerestünk, akinél egy társasház, és az azzal kapcsolatos dolgok nem okozhatnak problémát, főleg közjegyzői ajánlásra választottuk.

A földmérőt is megosztáshoz ő ajánlotta, és még pluszban telekhatárt is kellett rendeznünk, ami menet közben derült ki, hogy a valóságtól eltér a szomszédoknál.

Most egy kicsit csalódott vagyok, hogy pénzt nem kímélve, ügyvédre, földmérőre költve, nem azt az eredményt kaptunk, hogy minden sima legyen. Kész csoda volt, hogy a használati megállapodás létre jött nagy nehezen, illetve a telekhatár rendezésben a szomszédok is bele mentek.

Carl19 # 2019.06.30. 17:57

oligaliga

Köszönöm a hozzászólásodat.

Jeleztük a mellékvízórás szerződést is, hogy elfogadjuk a teljesítésnek, és még az ügyvédi papír tervezete is elkészült a módosításról, amit csak alá kellett volna írni, illetve a hozzájáruló nyilatkozatot is megírtuk, amit kér a szolgáltató.

Szerintem egy elég korrekt költségtől is megkíméltük volna ezzel, főleg a régi rendszert kellene egy tervezetre feltüntetni egy szakembernek és beadni.
De a hajlandóság nincsen rá, mert költeni kell rá.

Azért is kérdeztem, hogy mi a helyzet, ha még a lízing szerződés nem járt le, és a lízingbeadó úgy vette meg az ingatlant, hogy tudomása volt a kötelezettségről, ami a használati megállapodásban szereppel.

Ha jól értem, a pénzügyi intézetek felé teljesíteni kell minden embernek a szerződésben szereplő feltételeket, de visszafelé nem működik, ha egy pénzintézet vállal kötelezettséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 17:51

de megoldást nem találtunk a külső felületekre.
A társasház kialakítható úgy is, hogy az épületek teljes egészében külön tulajdonban vannak, és csak a telek, a kerítés, a vezetékek (az egyedi mérőkig) közösek.

jani2017b # 2019.06.30. 13:50

Önálló villanyórát szeretnék, az oszlop a telek határán van. Osztatlan közösben vagyok 2/3-1/3 mert 2 éve megvettem az 1/3 om mellé egy másik 1/3-t. Emiatt a másik tulaj mérges rám és közölte semmit nem ír alá. Az új telken szeretnék külön villanyórát mert rosst, hogy a régi részemről 50 m-ről kell odavezetni áramot és osztani. A másik tulajnak semmi érdeksérelmet nem okoz csak szívatni akar. Lehet valahogy peres úton vagy másképp kikényszeríteni. Az Elműtől sem jogos, hogy kérnek,aláírást mert elég lenne panaszra lépniük.

oligaliga # 2019.06.30. 12:51

Carl19

Nem zárhatjátok el a vizet a másik tulajdonostól, ha egyébként fizeti a ráeső részt. Az sem valószínű, hogy a vízmű engedélyezi a telekre új bekötés kiépítését, mert a törvény szerint két bekötés egy ingatlanon csak rendkìvüli esetben lehet.

Egyszerűbb megoldás lenne a hitelesített mellékmérő felszereltetése a szomszédban, önálló szerződéssel. Inkább ezt kellen erőltetni.

Carl19 # 2019.06.30. 11:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Elnézést a helytelen fogalmazásért, a víz közmű kivételével kerültek a közművek külön kiépítésre.

Igen, a társasházon is gondolkodtunk, de a másik ingatlan külső felületei és tetőszerkezete elég rossz állapotban van, az épület omladozó pincéjéről nem is beszélve, főleg, hogy az az épület vályog, a mi házunk pedig tégla. Így nem szerettük volna a felújítási költségeket közösen állni, ha társasházzá alakulunk, vagy egyedül viselni egy esetleges veszély helyzet elhárítása miatti költséget, mert a másik fél nem szeretné kifizetni.

Ügyvéddel konzultáltunk és a földmérővel, aki szintén a társasházat preferálta, de megoldást nem találtunk a külső felületekre.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 11:22

Társasházzá kellett volna alakítani már régen. De sose késő.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 11:20

(Az összes közmű külön került kialakításra, de a víz jelenleg még nem, és ügyeltünk rá, hogy a mi tulajdonunkba maradjon a szerződés, és a főmérő.)

Az önálló közmű kiépítésének és a szerződés megkötésének a szándékát eddig nyomát se látjuk,

Csak én látok itt némi ellentmondást?

Carl19 # 2019.06.30. 11:06

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, az alábbiakban:

Van egy telken 2 ház, közös osztatlan ingatlan, ügyvédi használati megosztási megállapodással, és mellé csatolva vázrajz, amit földmérővel készítettünk el.

A használati megosztásban szereppel (2018-ban kötöttük), hogy a másik ingatlan nem rendelkezik önálló víz- és csatorna közmű szolgáltatással, és ennek a kialakítására 2019. december 31. napjáig kötelezettséget vállalt a másik tulajdonos, hogy szerződést köt a szolgáltatóval, illetve kialakítja a közművet. Addig a fogyasztásának elszámolása egy nem hivatalos almérővel történik.

A régi tulajdonos eladta az ingatlant egy pénzügyi intézetnek, és jelenleg az ingatlant lízingbe vevő lakja, és a pénzügyi szolgáltató a lízingbeadó. (Az összes közmű külön került kialakításra, de a víz jelenleg még nem, és ügyeltünk rá, hogy a mi tulajdonunkba maradjon a szerződés, és a főmérő.)

Az önálló közmű kiépítésének és a szerződés megkötésének a szándékát eddig nyomát se látjuk, pedig 1,5 éves időintervallumra toltuk ki a szerződésben, hogy a másik felet ne lehetetlenítsük el.

A kérdésem az lenne:
- Ha év végéig nem valósul meg a közmű kiépítése, és a szerződés megkötése, akkor hivatalos levélbe jelezem a lízingbeadónak, aki a tulaj, és a lízingbevevőnek, hogy nem teljesítették a szerződésbe leírtakat?
(Véleményem szerint a lízingbeadónak is van felelőssége, hogy teljesüljön a feltétel, hisz még ők a tulajdonosok, és tisztába voltak a kötelezettséggel.)

  • A szolgáltatást, ilyenkor megszüntethetjük? (Azaz, záró csapot szerelünk a saját telkünkön lévő vezetékre, és elzárjuk.)

Nem feszültséget szeretnék, csak később értékesíteni az ingatlanunkat, és nem szeretnénk, hogy emiatt anyagi hátrányunk is származzon belőle.

Előre is köszönöm a segítségüket!

drbjozsef # 2019.06.29. 07:16

Oké, akkor Peremfeltétel 2.: így akarja használni a sajátját, így akarja eladni a másikat, nem akar változtatni semmit.