Osztatlan közös tulajdon


nonolet # 2017.08.15. 12:57

Nyeles telket aligha engednek még tovább osztani...
Nem is ésszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.15. 11:13

Bocsánat, de a XI. kerületi és külterületi szerintem egyszerre nem megy.

Egyébként pont külterületen nincs előírt legkisebb teleknagyság.

gyendre # 2017.08.15. 10:39

Ha jól értem,ha egy osztatlan telek mérete eléri az 1500m2-t
akkor oszthatóvá válik?,vagy az önkormányzat jó eséllyel nem engedélyezi?XI. kerületi külterületi telekről van szó.Nyeles telek.Van saját bejárója,kb 3m széles.

drbjozsef # 2017.08.15. 09:24

póniló,

Jogilag egy biztos csak : nap közben, eseti alkalommal nyilván porszívózhatod az autódat, sőt, egyéb zajos tevékenységet is végezhetsz, ha az nem rendszeres (mert lakatosüzemet nyitsz a garázsban), és a helyi szabályok szerinti időben csinálod (általában este 10 előtt, és vasárnap nem).

Meg tudod akadályozni, hogy megrongálják az autódat, ha az utcán áll?
Meg tudod akadályozni, hogy meglopjanak a villamoson?
Meg tudod akadályozni, hogy elüssön egy űrszonda?

Nem, nem tudod, előzetes óvintézkedéseket tehetsz, de az eset adja, hogy mennyire hatásos, az elsőt szinte sehogy, a második ellen sokat tehetsz, a harmadik ellene meg nem igen kell a csekély valószínűsége miatt.

Hova sorolandó a Te problémád? Látatlanban ki tudja, de szerintem még te sem. Fog hangoskodni máskor is? Valószínű. Agresszív lesz? Lehet. De amíg nem zaklat, addig nem igen tehetsz előre semmit, a saját tulajdonában ő is zajonghat. Tehetsz óvintézkedéseket (kerítés, rá fonat hogy ne lásson át, kamera ha attól félsz átjön, dzsiudzsicu edzés), de meg nem tudod akadályozni azt, amiről még te se tudod, hogy mi lehet. Átmászik és verekszik? Nem tudod nagyon tudod megakadályozni, ha megtörténik derül majd ki, hogy tudsz fellépni ellene.

Elsősorban kommunikálni kellene a rokonokkal, higgadtan, és kérve. Nekik kell kezelniük az illetőt és a helyzetet. Ha nem megy, akkor felléphetsz ellenük több fórumon is, csak az a kérdés, akarod-e a háborút a szomszéddal?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.15. 09:16

Nézd, talán buta vagyok, de fenntartom: az első beírás hosszú volt (nem olvastam el), a másodikat pedig nem értem.

nonolet # 2017.08.15. 09:03

...érthető az.

Csak nem akarod érteni, mert
vélhetően nincs jó válasz ötleted.

Ahogy nekem sincs.

Az biztos, hogy nem kell a kérdezőnek óvatoskodnia, élheti az életét normálisan, nem igazán az ő dolga óvni a beteget.

Azonban az is biztos, hogy néha támadás éri a zakkant miatt...

A zakkant kordában tartása a gondviselőjének a feladata.
HA már nem képes rá, akkor intézetbe kell adnia.

Az intézetbe adást kezdeményezheti

  • alapesetben a gondviselő
  • gyakori gond estén a pedig kérdező is

valami úton, gondolom...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.15. 06:31

Valószínűleg kaphatnál jogi tanácsot, ha teljesítenél két feltételt: röviden és érthetően adnád elő a tényállást.

póniló # 2017.08.15. 06:13

Sajnos sok esetben, ha az ember röviden szeretne fogalmazni, akkor általánosítanak. Ez nem egy egyszerű, szokványos rossz szomszédság.
Esetleg valami javaslatot, tanácsot nem kaphatok? Aki már találkozott hasonló esettel?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.14. 16:43

Most már rövidnek rövid...

póniló # 2017.08.14. 14:10

Elnézést, konkrét kérdés tényleg lemaradt...
Nem részvétet várok, amennyiben így lenne, az ismerőseimnek meséltem volna el, de nem így volt, hisz ők úgysem tudnak tenni semmit...
Azt szeretném tudni, hogy van-e jogalapja a reklamációjának, zavarom-e hétvégén azzal, hogy porszívózom a kocsim az udvaron. Amennyiben átront az udvarunkra, van-e jelentősége annak, hogy ez osztatlan közös tulajdon.
Illetve a konkrét kérdés, mit lehet tenni? Tegyek feljelentést, a hivatalos szervek tudnak-e tenni valamit? Nem szeretném megvárni azt, hogy a torkomnak ugorjon.
Megelőzésképpen sétáljak el a rendőrségre, vagy amikor éppen műsort csinál, hívjam ki őket?
Köszönöm!

nonolet # 2017.08.14. 14:03

Van kérdése... ime!

"Az lenne a kérdésem,
hogy mit lehetne tenni, hisz otthon vannak a gyerekeim, és igaz, hogy két nagy egyetemista, de a kicsi 10 éves és akár benne, akár bennem, vagy az autónkban is kárt tehetne kirohanása során."

drbjozsef # 2017.08.14. 13:11

Nem a hosszal van a gond. Nincs kérdés. A részvét a nehéz helyzetre nem jogi tanács, márpedig a kérdező szándéka ismeretének hiányában mit lehet tanácsolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.14. 13:08

Biztos, hogy nem megy rövidebben?

póniló # 2017.08.14. 09:33

Kedves Hozzáértő olvasók!
Lenne egy problémám, amit szeretnék megosztani, illetve tanácsot kérni. Elnézést, ha nem ebbe a topicba kellett volna feltennem, de részben ide tartozik.
Tehát:
Osztatlan közös tulajdonú ikerházban élünk férjemmel és három gyerekemmel. A házszomszédunk egy három fős család: Öreg néni, lánya (40-es) és az ő fia (20). A ház részünk a ház közepénél el van kerítéssel választva, emlékezetem szerint ez anno belekerült az adás-vételi szerződésbe is. A negyvenes lány valamilyen idegbetegségben szenved, ami miatt nem dolgozik. Egyébként kozmetikus, de néhány éve a zárt ajtók mögött éli életét. Időnként dühkitöréssel boldogítja életünket, amikoris minden szavát hallhatjuk ordítozásának. Megesett, hogy elvitte a mentő kirohanása miatt a rendőrség támogatásával.
Viselkedése türhetetlen, minket szabályszerűen utál. Ezt azzal érdemeltük ki, hogy normális családi életet élünk. Házunkat szépítgetjük, van autónk és munkánk. Ők elég szegényesen élnek, így minden zavarja, ami körülöttünk történik. Gyakran beszólongat, hogyan nyitjuk ki a kaput, (halkabban kellene) stb.
Tegnap egy nagyon felkavaró eset történt:
Az udvarunkra beálltam délután 2 óra körül az autónkkal, és kiporszívóztam. A hölgy lejött az udvarra és ordítozni kezdett velem, hogy hallgattassam el a porszívót, ne takarítsam a retkes autómat, mert nem hallja a TV-t, és különféle sértő, durva szavakkal sértegetett. Üvöltötte, hogy kihívja a rendőrséget. Én kértem, hogy nyugodtan hívja ki, tudomásom szerint fényes nappal az udvaromon kiporszívózhatom a kocsim, ez nem számít indokolatlan zajkeltésnek. Ráadásul nem szoktam hetente autót takarítani. Közben lejött a fia és elkezdte csitítani az anyját és próbálta húzni befelé a házba. A hölgy erre a keze ügyébe akadó őszibarackokat (!) kezdte hajigálni hozzám, illetve a kocsinak, miközben üvöltött. Természetesen nem csináltam semmit, tudtam, hogy felesleges vitázni vagy visszaválaszolni neki. Majd felment az emeleti szobájába és az erkélyről ugyanezt folytatta. Onnan a kinn száradó fürdőszobaszőnyegét és amit talált, kezdte hajigálni hozzánk. Miközben szintén ordította, hogy milyen ka vagyok.
A fiának sikerült bent tartani, becsukták az ablakot, és lehúzták a rolót.
Tudom, hogy tényleg beteg, zavarja mindenféle zaj, de emiatt nem várhatja el egy családtól, hogy lábujjhegyen járjon a szomszédjában.
A férjem természetesen kinn maradt velem ezután, mert régebben csinált olyat is, hogy átrontott az udvarunkra és dühében a virágunkat kezdte el tépdesni egy kirohanása miatt. Ekkor én nem voltam otthon, csak a nagy fiam mesélte.
Kicsit később haza jött az édesanyja, akihez odament a férjem és elmesélte az esetet. Visszaadtuk az áthajigált ruhákat...
Szegény egy árva szó nélkül besomfordált a házba, de ő is tehetetlen.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne tenni, hisz otthon vannak a gyerekeim, és igaz, hogy két nagy egyetemista, de a kicsi 10 éves és akár benne, akár bennem, vagy az autónkban is kárt tehetne kirohanása során. Ezt nem szeretném megvárni!
Nagyon felkavart az eset, éjjel is alig birtam aludni, hogy a saját otthonunkban nem élhetjük normálisan az életünket.

Köszönöm a segítséget és elnézést a bő lére eresztett üzenetért!
Üdv,
Andrea

nonolet # 2017.08.13. 09:35

HA valóban nem vagy senkienk útban,. akkor...

Mondd meg neki, hogy hagyja békén a motorod,
mert még véletlenül megkarcolódik egyszer
a BMW-je a nagy tologatásban.

Aztán meg még párszor :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.13. 08:44

Az ilyen kérdéseket a vásárlás előtt célszerű feltenni.

Zolee7 # 2017.08.12. 22:13

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy nem rég költöztöm egy 20 lakásos társasházba ahol az udvaron található kocsibeállók, garázsok. Én motorral/robogó/ járok nap mint nap. Az udvar vége ugy nézi ki hogy a közlekedő részen balra garázsok jobbra beállok vannak. Ugye ezek mind magánkézben vannak. A közlekedő végén van egy fedett rész mely végén tárolják az emberek a kerékpárjaikat. Én ide tettem a motoromat melyet egy kedves szomszéd mindig eltol mondván hogy "utban van".
Tudni kell hogy ő tulajdona az utolsó 3 garázs melybe nem áll be az autoival hanem a közlekedő rész végén tartja mely a társasház udvara, osztatlan közös tulajdon.

Szóval elvileg nekem ugyan olyan jogom van ott tartani a motoromat mint neki az autóit /és most nem akarok belemenni hogy fekete BMW-s..../
Próbáltam vele telefonon megbeszélni hogy hova tegyem a motort hogy ne legyünk egymást utjába de bunkon kiosztott és mondta hogy vegyek garázst vagy beállót.

Ezenkívül van valami ötletetek? Illetve jogilag akkor nincs jobb helyzetben mint én "mert ő már 6 éve ott lakik..."?!

/kerékpár, motortároló nincs/

ELőre is köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.11. 11:01

Béküljetek ki. És meg-.

Monokli # 2017.08.11. 10:33

Jogi tanácsot szeretnék kérni...FONTOS!!! Úgy néz ki,különválnak az újtjaink a párommal. Nem vagyunk házasok,egy háztartásban élünk 5 éve egy házban ami az övé. Időközben vettünk egy másikat,amiben 50-50 % a tulajdoni rész.

Van egy közös gyerekünk és útban van a második. Ha odaköltözöm a gyerekkel terhesen abba a házban,aminek a fele jogilag az én nevemen van,akkor ki tud onnét tenni valahogy?

Most ott tartunk,hogy nem engedi,hogy odaköltözzem. Joga van ezt megtiltani? Hiszen én is tulajdonos vagyok...

Mit csináljak? Mik a jogaim?

nonolet # 2017.08.11. 09:21

"mert az egyik szomszéd elénk ültette a szőlőjét."

Kerítsd el a saját részed egy zárt-sűrű sövénnyel pl.

Vagy nem intimitást akarsz, hanem nagyobb terület?

nonolet # 2017.08.11. 09:19

A kialakult rend módosítható...

1.
Közös meggyezéssel

2.
HA nincs megegyezés, akkor

2/1.
PER indítással, kellő indokok alapján
ekkor az ítélet fog új rendet kiszabni

2/2.
Önkényesen amit aztán a többiek

  • vagy tudomásul vesznek
  • vagy vitává/haraggá/perré fajul és ítélet dönt az új rendről.
--
Abból kell kiindulni, hogy
  • közös megállapodás híján, minden tulajdonos egyformán és teljes egészében használhatja az egész ingatlant.

DE! úgy, hogy a többit INDOKOLATLANUL ne gátolja a használatban...

  • ezt a teljeskörű használatot korlátozza közös megegyezésen vagy ítéleten alapuló "használati megosztás". Amit utólag nehéz felrúgni jogszerűen. kb. lehetetlen.
  • HA a szerzéskor már van ilyen használat megosztási megállapodás, akkor annak tudatában és azt elfogadva szerzel, ezért utólag nehéz lépni ellene.

Jelen esetben nincs ilyen!

Csak egy kialakult szokásrend van, ha igaz.

Ezen sem könnyű változtatni, de könnyebb.
Pláne, hogy árverésen vetted...

Szóval,

Elsőkörben alakíts ki és ÍRJ le egy ÉSSZERŰ új használati rend javaslatot és próbáld meg elfogadtatni a többiekkel.

Jelezve, hogy ha nem lesz számodra előnyösebb és egyébként arányosabb egyezség rövid időn belül, akkor per lesz! de nem ez a fő célod, hanem békés a megegyezés.

Az első megbeszélés legyen szóban az írás alapján, annak átadása után mondjuk 1 héttel.

Ha úgy tűnik összehozható egy új alku, akkor az alkut tegyétek írásba! a végén és írjátok alá.

Ha nem tűnik sikeresnek az alkudozás, akkor a következő körben már írásban (tértivevény vagy átvétel) terjeszd elő a javaslatod és ha tárgyaltok készüljön videó abból pedig jegyzőkönyv az elhangzottakról egy nem érintett által kivonatolva.

Ha láthatóan nem jön össze az alku, akkor
Második körben
marad a per megindítása és a beadványhoz jól jön az álláspontok ismerete a video/jegyzőkönyv alapján.

mocs # 2017.08.11. 08:30

A fő problémám az, hogy a lakásunk előtti kertet sem tudjuk maradéktlanul használni, ahogy egyébként a szomszédok a saját lakásuk előtti résszel teszik, mert az egyik szomszéd elénk ültette a szőlőjét.

mocs # 2017.08.11. 07:48

Írásbeli megállapodás nincs. Árverésen vettük az ingatlant és birtokbavételkor tájékoztattak a szomszédok, hogy melyik kertrészt, ki használja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.11. 07:35

Használati megállapodás nincs, a két szomszédunk évtizedek óta lakik ott és ők kialakítottak egy használati rendet.
Látok ebben egy ellentmondást.

mocs # 2017.08.11. 06:21

Tisztelt Fórumozók!

Egy 3 lakásos társasház középső lakásába költöztünk 4 hónapja. A házhoz tartozik kb 1000m2 kert, amely osztatlan közös tulajdon. Használati megállapodás nincs, a két szomszédunk évtizedek óta lakik ott és ők kialakítottak egy használati rendet. A problémám az, hogy nem a tulajdoni hányadnak megfelelő a mostani "felosztás".Van-e lehetőség tulajdoni hányad szerinti használati megosztásra, ha a két szomszéd erre nem hajlandó.