Kékfényes autók


ViktorBp # 2007.05.04. 00:11

Kea4 !

Hát nézd, a szabályozás szerint csak a kék-piros együttes használata minősül megkülönböztető jelzésnek, na aztán észnél kell lenni, mert pont most módosították a jogszabályt, de azt hiszem talán még nem hatályos, lényeg hogy kész van már, de ebben sincs benne a piros önmagában ...
Szóval tudod ez olyan hogy megint majmoljuk amerikát meg nyugatot, mert szinte egységesen mindenhol a piros szín magasabb rendű mint a kék, na most csak az a bökkenő, hogy ez lefektetve nincs sehol, csak amolyan szokás, aztán aki úgy gondolja, úgy használja .... Ha pedig convojban több kékfényes autó megy, akkor a piros fényes a parancsnoki autó, ez is szinte mindenhol így van, csak nálunk nincs leszabályozva.
Üdv
Viktor

kea4 # 2007.04.18. 19:56

Megkülönböztető jelzés: az egyik rendőr vijjog, a másik meg forgatja a fejét, és azt kiabálja, hogy "kék... kék... kék" :))

Csak arról jutott eszembe, hogy ma du. három körül a Tímár utcai HÉV megállóban állva láttam elcammogni egy kocsisort, néhány kék-fehér, néhány fekete kocsi (ha jól láttam, német zászlóval), a tetőkre föltett villogó kékkel, meg a sor végén két rendőrmotoros, de villogó PIROSsal, a motor hátulján lévő partfisnyél tetején.

Na most akkor ez minek minősül?

Üdvrivalgással:
KEA.

szota # 2007.04.05. 10:20

nocsak...
http://www.klubradio.hu/cikk.php?…

Vajjon mi történhetett?
Hogy fordulhatott ez elő?
Hisz a mentő olyan nagy, hogy messziről is jól látszik...


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Zolikaaa # 2007.03.20. 22:58

hozzászólás törölve

kea4 # 2007.03.18. 22:10
" Tudom, most megint bizonyára a kékfényes nagyképűség beszél belőlem, ahogy Szota itt már egyszer megfogalmazta, pedig szerintem csak egy normális hozzáállás."
  • Zolikaaa

Tudj' Isten, nekem mindig elszorul a szívem, ha szirénázó mentőt látok.

KEA.

ViktorBp # 2007.03.10. 18:08

Én csak röviden: én sárgalámpás felvezető-autó vagyok, de kihasználjuk sokan azt a joghézagot amit a rendelet hagy, azaz hogy önmagábana piros színt nem minősíti semminek, és így a sárgával keverve a pirosat is használjuk figyelmeztető jelzésnek. Tudom, hogy nem szabályos, mert a figyelmeztető jelzés csak sárga lehet a jogszabály szerint, na de a jogszabály szerint meg piros szín nincs is :D Na úgyhogy szabály szerint én nem is tudom ebbe bele lehet-e kötni, hogy a sárga mellett a pirosat is használjuk, ha engedélyezve van a figyelm. jelzés.
És azért nem mindegy a dolog, mert ugye a sárga színre annyira nem figyelnek az emberek, mert megszokták, hogy leginkább kukás autók stb...ilyen kategóriájú kocsik használják, és a felvezető-autóknál pedig nem igazán veszik komolyan a veszélyt, hogy ott nem kukásautóról van szó, hanem bizony komoly veszélyről mondjuk egy túlméretes jármű biztosításában. Na ezért találtuk ki, hogy keverjük a sárgát a pirossal, és szabálytalan tudom (vagyis ez az hogy nem tudom :D) de az is tény, hogy rendőr még nem szólt érte így hogy a figyelm.jelzés engedélyezve van. Lehet ha az nem lenne, akkor szólna érte, de így a sárga mellett olyan megtűrt szín a piros is az én és csapatom tapasztalata alapján ... és tényleg szükség van rá, mert sokkal inkább felkapják rá az emberek a fejüket mint a sima sárgára, és erre pedig szükség is van, mert sokszor tényleg elég veszélyes helyzetek vannak, és a sárga fényre meg tesznek nagy ívben..... hát volt is már jó pár baleset ilyen helyzetekből, aztán csak akkor jön rá arra, hogy a sárga fény is veszélyt jelent, amikor fejjel lefelé landolt az árokban vagy a kamion keresztbekapta .... ez van, na de hogy komolyságot adjunk neki, ezért keverjük a piros színnel, és sokkal inkább megállnak és felfigyelnek a veszélyre, úgyhogy itt lehet minket a szabálytalanságért szidni, de az meg a másik oldala a dolognak, hogy ezzel aszabálytalansággal baleseteket előzünk meg sokszor !!!!! ezen se ártana elgondolkozni, már olyan sok kérelmet beadtunk a 33/2000 BM rendelet módosítására, mindig jön a válasz, hogy majd felülvizsgálják, mi szépen meg is indokoljuk, hogy azért jó lenne elválasztani a komoly veszélyt rejtő felvezető-autó színét a kukásautó színétől, de ugye egyelőre kitartanak a sárga fény mellett, és csakk úgy halgatólagosan megtűrt a piros, de nincs engedélyezve. Mi pedig harcolunk, hogy hivatalosan is legálisan is használhassuk, azaz a rendelet figyelmeztető jelzését leíró 2. pontját egészítsék ki azzal, hogy az ilyen külön engedély alapján megadott figyelmeztető jelzéses autók használhatnak piros fényt is a sárga mellett, de eddig semmi eredmény, pedig úgy érzem, eléggé bombázzuk őket az indokainkkal, hogy ne legyen már egyenértékű a felvezető-autó a kukásautóval, mert az azt jelézi, hogy ott valamilyen szinten esetleg belezavar a forgalomba, de hogy ha a pirosat is legálisan is kitehetnénk, akkor azt mindenki komolyabban venné, és szerintem pár baleset nem is történt volna meg, ugyanis eddig mióta ilyen dög kamionokat vezetek fel, a kedves emberek olyanok, hogy a sárga fény az nem fény, tesznek rá, és mint mondtam, csak akkor lepődnek meg, amikor már az árokban vannak, pedig mii mindent megtettünk, csak a sárga fénynek sajnos nincs komoly szerepe az emberek szemében (többségében).
Minden jót !
Viktor

Zolikaaa # 2007.03.09. 08:41

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.09. 08:36

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.03.07. 16:29

hozzászólás törölve

moskvichman # 2007.03.07. 12:16

Természetesen élj kifogással! Ingyé van.
A részletekkel ez után is ráérsz foglalkozni.
Szerintem is maximálisan igazad van. Drukkolok Neked!

Zolikaaa # 2007.03.07. 09:51

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.03.07. 08:51

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.03.07. 08:49

hozzászólás törölve

ViktorBp # 2007.03.05. 20:58

Zolikaaa !

Majd nézd meg a mailodat !!!
Mindenesetre szerintem hadd mondjam már el Zolikaaa mellett, hogy ugye páran leszólták őt itt merthogy az a bizonyos kékfényes nagyképűség .... ilyeneket emlegettek, ehhez képest pont hogy felhívja a figyelmet a sárga fény lehetséges nagy veszéléyre is, szóval én egyáltalán nem gondolom, hogy Zolikaaa olyan beképzelt kékfényes lenne, ellenben a hozzászólásai alapján nagyon is gyakorlott kékfényes, ez biztos.

Egy kérdés Zolikaaa ! Szerinted forgalomtechnikai, biztonsági szempontból mikor teszek jobbat ? ha villogós autóval cikázom az autók között vagy maradok a belső sávban és várom, hogy lehúzódjanak, és így akkor nincs kavarodás meg félreértés ? kíváncsi lennék erre mit mondasz a tapasztalatod alapján ...
köszi
Viktor

Zolikaaa # 2007.03.05. 18:20

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.05. 17:49

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.05. 17:49

hozzászólás törölve

Pjotr # 2007.03.05. 15:00

Azért 'kedves' Szota mert csak, nem tökmindegy neked?
Lehet, hogy van olyan autójuk amikben új aksik vannak neadjisten pont erre készülve már mondjuk 3 db 160Ah-ás és lehet hogy a legtöbb autóban meg valami ősrégi kisteljesítményű szutyok aksi van.
De tényleg baromságokat kérdezel, nem mindegy?????

szota # 2007.03.05. 14:34

Én elfogadom, hogy ha használná a kéket és ettől lemerüne akkor ne használja bár szabályt sért. Megértem, ok, rossz a jogszabály..stb.

DE ameddig egyik pillanatban ugyanazon kocsi aksija lemerül a másik pill meg nem ÉS közben pilóta csere volt akkor itt más a baj!!!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2007.03.05. 14:29

Pjotr- neki miért nem merült le?
Magyarázd el nekem!!
Én hülye vagyok, nomeg civil, de tény: nem merült le. MIÉRT???


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Pjotr # 2007.03.05. 14:24

Ne haragudj szota de kezd unalmassá válni amit művelsz, remélem, amikor majd érted mennek, lemerül majd az akku és egy kicsit nehéz lesz lélegezned majd gép nélkül... :)

szota # 2007.03.05. 13:54

most tényleg csak a kötözködés kedvéért írom, de a tábornak érdemes 1 percig morfondírozni rajta. Zolikaa az imént írta:
(...) Egyszer voltak fent egy tömblakásban, újraélesztettek egy fiatal kissrácot, aztán csak nyilván ahogy éppen berobbantak oda a hátz elé, úgy ott hagyták a kocsit és felszaladtak, és mire lejöttek, ott volt a büntetőcédula a kiemelt rohamkocsin, ja és a kötözködők kedvéért hadd jegyezzem meg, hogy ment a kékfény kivételesen állás közben is !!!

És láss csodát, nem merült le. Ugyanaz a kocsi amelyiket Zolikaaa is visz... Pedig komoly beavatkozás volt! Vajon neki miért nem merült le???

Nem akarlak bántani Zolikaaa, csak eszembe jutott, feltünt és nem akartam elmenni mellette csak úgy.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Pjotr # 2007.03.05. 13:52

Félreértettél nem nézlek debilnek és kötözködni sem akarok.
Ha a 100t-ás kamion olyan sebeséggel közlekedik ahol biztonságos féktávolsággal nem tud megállni, akkor már itt bukott az egész.
Azt pontosan tudom, hogy egy túlsúlyos kamion hogyan viselkedik, nekünk is van pár..
Azt is tudom, hogy jobb ha leállítod a forgalmat és azt is, hogy az autósok nagyrésze elmebeteg és egyáltalán nem érdekli őket még az sem, hogy egy 100tonnás gép jön velük szemben, akkor is ők az urak és majd ők jól megmutatják.
Viszont a kamionnak meg kell tudnia állni, ha nem tud az őrültség, persze tudom, hogy ha 30-al megy akkor lassan ér oda és többe kerül.
Viszont azt tisztázni kéne, hogy mikor zárod le a kereszteződést, ha akkor amikor jön a kamion és cammogva két piros váltáson keresztül a szembesávon átvágva tud csak befordulni, akkor nem szóltam semmit, mert akkor jó, hogy ha keresztbeállsz, mert a barom autósok úgyis letolnák a suzukival az útról.
Én is csináltam már hasonlót...
Egyszer egy túlméretes gép akart bekanyarodni balra, egy kapun és egy buszmegállón keresztül, kiálltam a szembesávba terepjáróval vészvillogó, a tetőn mágneses, de rendes sárga villogó, erre a barom látja, hogy ott állok, mit csinál?
Nem ki akar kerülni balról a buszmegállón keresztül....
Szóval ismerem a dolgot...

(a 0.75-ös kábelre én max 16A-ert mondanék, 8A-ert vígan elbír, kocsikban azért szoktak minnél vastagabb kábelt használni, hogy ne a kábel fűtse el a generátor által termelt szükös áramot. Ha a kapcsoló 25-ös és ki sem használod, akkor az rendben van.. :) )

Zolikaaa # 2007.03.05. 13:26

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.05. 12:52

hozzászólás törölve