Kékfényes autók


Traffic # 2007.03.02. 16:02

Üdvözletem!

Nem volt alkalmam végigolvasni az összes hozzászólást, azonban egy dolog felkeltette a figyelmemet.

ksstomi írta:

a 30/2000. (XI.30.) BM rendelet 84. § (1) h, pont szerint a rendőr a további intézkedésekig a helyszínen azonnal érvénytelenítheti a rendszámtáblát és a jármű forgalmi lapját benonhatja, amennyiben a járműre jogosulatlanul figyelmeztető vagy megkülönböztető jelzést helyeztek el, és a jogszabályi hivatkozást most nem találom hirtelen, de úgy rémlik, az autót is kitilthatják bizonyos időre a forgalomból !!

Gondolom elírás történt a jogszabály tekintetében, mivel az a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet. Nagyon rég nincs már hatályban az, hogy jogosulatlanul elhelyezett figyelmeztető/megkülönböztető jelzés miatt a rendőr a fent említett intézkedéseket teszi.
A jelenleg hatályos:
84. § (1) A rendőr a forgalmi engedélyt, illetve az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt a helyszínen elveszi, ha
h) az új típusú rendszámmal rendelkező járművön nincs regisztrációs matrica elhelyezve, és azt a jármű vezetője nem tudja a helyszínen bemutatni, illetőleg a matrica utángyártására vagy egyedi gyártására vonatkozó kérelemmel sem rendelkezik.

szota # 2007.03.02. 11:21

Én, mint az örök kételkedő és kötözködő kérdezem:
Ha a mentő (maradjunk ennél Zolikaa kapcsán) mindíg tete van tankolva, baleset esetén akár 4 órát is járhat a motor az egyhelyben álló autóban hogy működhessen a kéklámpa és nem lesz gond, hogy kifogy a benzin akkor ugyanezt miért nem lehet megcsinálni a belvárosban?
Miért nem lehet bezárni az autót járó motorral? (hümm)
A naftára nincs gond van bőven, a lámpa menne így a KRESZt is betartanátok, az autó is le lenne zárva, a szmogra sem lehet panasz, hisz a mentő nélkül is van bőven...
Nem értem!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Zolikaaa # 2007.03.02. 10:39

hozzászólás törölve

szota # 2007.03.02. 09:11

Zolikaa,
Én nem szeretnék ebben a topicban politizálni, ezért csak azt mondom, hogyha a mindenkori miniszterelnököt szállító kékfényes autóval ütközik valaki ott sem feltétlenül a kékfényes a hibás csak azért mert a politikai megitélése a miniszterelnöknek nem jó. És az ütközés nem politikai kérdés azt nem kell eltusolni. A kékfény az kékfény jár neki az elsőbbség és senkinek sem áll jogában mérlegelni, hogy ez most jogos vagy nem jogos, szimpatikus az ügy amiért használja vagy nem szimpatikus. Igazam van vagy nem tévedek?

Nem szeretnék túságosan cinikus lenni, de hát én mint civil csak holt hülye lehetek ilyen kérdésekben ezért kérdezek ilyen baromságokat: nem féltek, hogy egy baleset alkalmával addig tart az ellátás, míg kifogy a járó motorral álló és nagy energiát felvevő (villogók, belsővilágítás) autóból a nafta? Mert akkor is gáz van!!!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2007.03.02. 08:49

KRESZ 49. § (1) A gépjármű megkülönböztető jelezéseket adó berendezéseit csak abban az esetben szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság, továbbá a védett személyek és kíséretük biztonsága érdekében az szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik.

no szerintem erre hivatkozva használják a kormányzati AUDIk.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Pjotr # 2007.03.02. 08:02

Zolikaaa nyugodtan elhiheted, hogy a kormányőrök használják a kék fényt, meg a képviselőket szállító autók is.
Volt is nagy baleset ebből, a nagy fekete autón lévő kis sz*r kék mágneses villogót nem vette észre a trabantos és kiment elé, arra sem számított, hogy 180-nal jön a kocsi, meg is halltak...
Meg tényleg ha van pénzed kisérnek kék villogóval....
Ez nem probléma, el lehet intézni...

De ezt a mentős kék fényt nem értem, lenne elől hátul led-es villogó rajta akkor az elmenne egy hónapig az aksiról, dehát ahogy irod a bürokrácia...

Zolikaaa # 2007.03.02. 03:36

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.02. 00:15

hozzászólás törölve

Pjotr # 2007.03.01. 16:09

A kormányőrök is használhatják, akiket meg bérbe lehet venni fekete autóstól villogóstól, csak elég gazdagnak kell lenni hozzá.
Pl. a Bosh igazgatói előszerettel kísértetik magukat velük..

szota # 2007.03.01. 14:51

üdv mindenkkinek!

Sikerült végigrágni magamat a sok-sok hozzászóláson és azt látom, hogy alapvetően az érzelmek vezérelnek mindenkit a kérdésben. Ami nem is baj, de ez itt egy jogi fórum, és azt gondolom, hogy ebből a szemszögből kellene vizsgálni a kérdést.
Ismét ki kell jelentenem, hogy nem haragszom a mentőkre és nincs velük semmi bajom akárhogyan is próbálja Zolikaaaa ezt firtatni.
A megjegyzéseim a következők:

1. A jogalkotó úgy próbálta a szabályt megalkotni, hogy valamennyi megkülönböztető jelzést használóra igaz legyen és a jelzések egységesek, de legalábbis minimumhoz kötöttek legyenek!
Mentős bartátunk szépen redukálta a szitut kizárólag a mentőkre, de én megkülönböztető jelzést használó járművekről beszéltem, ahogy a jogszabály is!!! Ma Magyarországon az OMSZ kívül ilyen jelzés használatára jogosult a:

  • alternatív mentők
  • rendőrség
  • tűzoltóság
  • BKV
  • MÁV
  • gázművek
  • vízművek
  • elektromosművek
  • VPOP
  • határörség
  • büntetésvégrehajtás
  • államigazgatás (pl. a kormányzati AUDI-k)

...stb, biztos van még egy jópár szervezet aki használhat ilyet.

Na akkor most tegye fel a kezét az, aki egy szűk utcában tolerálja azt, amint egy rendőr igazoltat vagy a gázos autó áll meg "csak úgy" lámpa nélkül. Ki az aki békésen mosolyogva várja ki, míg végeznek azok ott, miközben késésben van..stb.

2. Azt hiszem azt senki nem kifogásolta (Én tuti nem!!), hogy ha egy mentő használja a jelzést akkor ne mehessen 120-al a körúton, ne mehessen át a piroson..stb. Ha ezzel nem veszélyeztet senkit, menjen!!
(Zolikaa gondolj itt egy koraszülött mentésre)
De az helyzet, hogy az emberek hirtelen azt sem tudják, hogy mit tegyenek amikor egy szirénázó autó a hátuk mögött terem. Jobbról akar előzni vagy balról; felmegy a villamossínre vagy nem megy fel? Átmegy a szembesávban vagy nem?? Az autó mg gyorsan és kiszámíthatatlanul közelít!
Ráadásul sokan csak az utolsó pillanatban veszik észre, hogy helyzet van, mert szól a zene a kocsiban fejben még a munkával vagy már a következő programmal van elfoglalva..stb
És akkor hirtelen ott van egy szirénázó autó amelyik jön 80-nal, cikázik az autók között, keresi a helyet ahol et tud "slisszölni".
Maradt 1-2 másodperc, hogy kitaláljam, hogy elmegy simán mellettem a másik sávban vagy helyet kell adni neki. Balról vagy jobbról akar kerülni? Közben arra is figyelsz, hogy elötted, mögötted, melletted mi a helyzet azok hogyan reagálnak. És itt rendszerint OUT OF MEMORY kiakad a vezető és -Zolikaa erősíts meg- nem kitér hanem fékez, "felemeli a kezét" és azt gondolja: nem mozdulok se előre se hátra kerülj ki nem nehezítem a dolgod!

3. Azt sem értem, hogy ha ilyen a műszaki helyzet akkor a "rohamosok" miért nem konzekvensek?? Egyik bekapcsolva hagyja a másik meg nem. Egyik helyzetben megy a lámpa a másikban nem.
Érdekes, hogy egy súlyos baleset alkalmával mindenki bekapcsolva hagyja (pedig éppen újraélesztesz és/vagy várod a szerkocsit, hogy kivágják a rocsból szerencsétlent) azonban ha egy szűk utcában vagy a körúton áll meg 2dik sorban akkor meg kikapcsolja (persze erre is van ellenpélda, sokszor látni hogy megy a lámpa miközben az autóban nincs senki)...
Ebben a helyzetben mi van? Nekik kevesebbet fogyaszt a lámpájuk vagy jobb az aksijuk??

Én azt gondolom (tisztelet a kivételnek és persze lehet olyan eset is amiről Zolikaaa beszélt) hogy a rohamosok sokszor visszaélnek azzal a helyzettel, hogy "kinek van pofája rászólni egy rohamosra".
Pedig Te ott a dugóban, miközben elkésel nem tudhatod, hogy újraéleszt vagy csak beteget szállít!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ksstomi # 2007.03.01. 14:16

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.01. 10:26

hozzászólás törölve

csak egy állampolgár # 2007.02.28. 21:01

oké-oké :D Köszi szépen, huh azért nem gondoltam volna, hogy ez ekkora gáz tud lenni ....

ksstomi # 2007.02.28. 20:56

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 20:47

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 20:24

hozzászólás törölve

csak egy állampolgár # 2007.02.28. 20:21

Köszi Dr. Tomi !
Megtennél még valamit ? Mi van akkor, ha valaki jogosulatlanul használ megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést (vagy gondolom a kettő büntetése nem ugyanaz, de szóval engedély nélkül ha végigszirénázok a saját kocsimmal és elkapnak akkor abból mi lehet ?? szerintem ezt is sokan megköszönnék, mert vannak nekem olyan ismerőseim, akik elég vicces módon, dugókban egyszerűen kiteszik a mágnestalpas villogót az auóra és mennek a síneken meg ahol tudnak :D mi van ha elkapják őket ??
Köszi

ksstomi # 2007.02.28. 18:59

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 17:31

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 16:15

hozzászólás törölve

balageboy # 2007.02.28. 16:09

Valóban nem rossz a klipp :D Én is azokhoz húzok inkább, akik nem a hülye betarthatatlan szabályokat akarják számonkérni a mentősökön, hanem akik tisztelik őket, és bennem se fordulna meg az egy pillanatra sem, hogy bejelentést tegyek, ahogy valaki írta, azért mert egy mentő a tilosban parkol.
Térjen már észhez az aki ilyen baromságokat irogat !!

Egyébként pedig annak ellenére, hogy ez jogi fórum, na hát sok mindent hallunk, csak éppen kézzelfogható, normális jogi megközelítéseket nem, és ahogy olvasgatok össze-vissza a fórumon, ezt többen is hiányolják, többen is ki vannak ezen akadva. Itt van most végre egy jogász .. Megtennéd nekünk, hogy átláthatóan (ha lehet, konkrét jogszabályi hivatkozással) összefoglalod ezeket a kékfényes kocsis szabályokat ?? Megköszönném, jó lenne tudni, jogilag hogy is van ez, aztán az egy másik kérdés hogy a gyakorlatban abból mi az ami meg is valósítható, de megvallom őszintén, nekem még a KRESZ-ben is kicsit kínaiul van megfogalmazva ez a téma ....... köszi szépen

ksstomi # 2007.02.28. 14:31

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:59

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:55

hozzászólás törölve

Pjotr # 2007.02.28. 10:52

Az emaerikai katonáknak kb annyi esze van mint a kék villogónak, ilyenek után miért csodálkoznak, hogy ha ők letolhatnak bárkit az útról, akkor őket meg lerobbanthatják...