Kékfényes autók


csak egy állampolgár # 2007.02.28. 09:46

A téma olyan érdeklődést váltott ki egy másik topicban, hogy szerintem bőven megéri nyitni egy újat amelyik kimondottan erre szolgál. Na itt szerintem tegye fel mindenki a kétségeit, kérdéseit, aki benne van a KRESZ-ben, itt meg tudja adni a választ ! Főleg a szőrözgető igen furcsa magatartású emberekről beszélek, akik elkezdenek azon vitatkozni, hogy a rohammentő miért áll a tilos tábla alatt kékfény nélkül .... és sorolhatnám.... Van itt mentős is, sőt egész pontosan egyéb jogszabályt is idézett az illető már, úgyhogy ide akkor jöhetnek a kérdések szerintem !!!

csak egy állampolgár # 2007.02.28. 09:50

Csak idézetképpen áthoztam két utolsó hozzászólást, aztán jöhetnek a jogi megközelítésű és nem jogi megközelítésű vélemények ......

"PJOTR ! Neked is köszi, olyan jó tudni, hogy vannak még normális emberek, most már ha jól követtem, te vagy a harmadik, aki mellettünk szól, úgyhogy köszi, de megnyugtatlak, csak azért nem fogunk forgalmi dugót csinálni, hogy beszélgessünk, akkor viszont a továbbiakban is IGEN, és kijelentem, hogy magasról teszünk minden KRESZ-előírásra, és ott dobjuk le a rohamkocsit ahol csak tudjuk, ha ezzel egy fél órára esetleg elzárunk egy utat akkor meg ott, hogy ha arról van szó, hogy életet kell menteni ....

A történetet amit írtál aranyos nagyon, mi is tapasztaljuk naponta az ilyen hülyék jelenlétét az utakon, és van amikor 20 percen keresztül ballagok a seggében szirénával, és nem akar lehúzódni egyszerűen, szóval ha én az ilyen embereket meg tudnám érteni egyszer ....
De a total laikusok kedvéért elmondom: a rohamkocsit (vagyis minden megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművet) KRESZ alapján köteles haladéktalanul elengedni, továbbjutását biztosítani (akár ilyen esetekben a KRESZ megszegésével is !!!!). Gondolok itt arra, hogy ha mondjuk egy többsávos úton jön egy szirénűás autó, és mindenki áll a sávjábana pirosnál, akkor ilyen rendjívüli esetben ha csak úgy tudja elengedni a szirénás gépjárművet, hogy ehhez neki is át kell mennie a piroson, akkor át is mehet, tehát a szükséges mértékig a továbbhaladás érdekében, az autós megszegheti az adott körülmények között a KRESZ-szabályokat, ha csak így tudja elengedni a mögötte szirénázó autót (pl felmehet addig a járdára, ilyenekre gondolok).
Amit Pjotr Te írsz, az meg már nem meglepő számomra sajnos, mert sok ilyen hülye van, na de hogy miért érezte úgy, hogy neki van igaza, és ezt az újságba is beteszi ?? Az ottani mentősök nem léptek ellene szintén az újságon keresztül ?? Elárulom, hogy egyáltalán nem köteles neki is tartani a 60-at abban az esetben amit te írtál, és akkor ismét a laikusok kedvéért leírom, hogy a kékfényes kocsik, ha használják a megkül.jelzéseit, akkor MINDEN KRESZ-szabályt figyelmen kívül hagyhatnak, ha meggyőződtek a személy és vagyonboztonságról, két eset kivételével: 1,a rendőr esetleg eltérő útmutatásai 2, a vasúti átjáró (itt elvileg nem mehet át a szirénás kocsi sem, na de azért tudjátok, aztán most megint lehet majd letámadni minket, de amikor látjuk, hogy egy teljesen belátható egyenes szakasz van, és a rohadt sorompó már 20 perce le van zárva, akkor szabály ide-szabály ofda, igen is átmegyünk rajta, ezt is megkockáztatjuk, mert miközben ott menneka percek, addig valaki éppen esetleg haldoklik, és minden másodperc számít, és nem érti, miért nem érünk oda, úgyhogy ezt nem szoktuk betartani, de egy jóérzésű embernek szerintem ezzel kapcsolatban sincs semmi kifogásolnivalója, számtalaszor volt már, hogy egy kicsit álltunk a pirosnál, na de persze mivel eleve előnyünk van a KRESZ-ben, ilyen esetben a szembesávban a legelőre szoktunk menni, hogy majd elsőként mehessünk át, na és volt eset nem is egy amikor kimondottan a rendőr segítségével szegtük meg ezt az előírást, volt hogy a rendőr szállt ki és nézte gyalogosan, hogy tiszta-e a kép de ez már sima egyszerű állampolfgárral is megtörtént, azaz ott at adott helyzetben, az illető megtette azt, hogy kiszállt, körbenézett, és nyilván mi is meggyőződtünk a dologról, de ő is kiment a sínekre és integetett nekünk, hogy tiszta a kép, és messze van még a vonat, menjünk nyugodtan ..... na erről ennyit). Bizonyára a szabályokra hivatkozóknak most égnek áll a hajuk, de kijelentem, hogy ezentúl is meg fogjuk ezt tenni, mert értelmetlenül értékes perceket vesztünk el a rohamút során ....
Az említett esethez pedig tehát kiemelném: A MEGKÜL. JELZÉSEIT HASZNÁLÓ GÉPJÁRMÛ AZ ÖSSZES KRESZ-SZABÁLYT FIGYELMEN KÍVÜL HAGYHATJA, A RENDÕRI JELZÉSEK ÉS A VASÚTI ÁTJÁRÓRA VONATKOZÓ ELÕÍRÁSOK KIVÉTELÉVEL, azaz a 60-as táblát természetesen nem kell betartania, és a 60-asnál is mehet nyugiodtan 130-al is teljesen szabályszerűen !! Csodálom, hogy az ottani mentők nem léptek fel ez ellen ami az újságban megjelent, de én meg azt sem értem ebben, hogy az emberek mégis hogyan szereznek jogosítványt ? Az egy dolog, hogy a mentalitásuk, kultúrájkuk milyen, de legalább alapvető KRESZ-ismeretekkel kellene rendelkezniük, ha már vezetnek, és tudniük kellene a megkül.jelzéseit használó gépjárműveé szembeni kötelezettségeiket.

Na most nálunk van egy mentőszakápoló a rohamon, aki kamerázik sokat, és volt már, hogy feljelenetettünk egy autóst, mert szó szerint játszott velünk, mentünk szirénával a fenekében, de ő megmutatta, hogy "ugyan már, mit neki a rohammentő, ő úgyis gyorsabban megy" ás az istennek se húzódott le, hanem sportot űzött abból, hogy előttünk ment, ő viszont teljesen szabálytalanul 110-el a városban, és nem akart elengedni minket, na igen, de ezt az egészet pont felvettül videora, és a "menőcsávót a bmw-jével együtt" utána feljelentettük, mert tudjátok, csak mi ott a mentőben, mi 3-an tudjuk, hogy éppen milyen kritikus esethez sietünk, és hogy esetleg pár másodperc is döntő lehet, na és ha befut elénk egy ilyen barom, akkor nagyon idegesek tudunk lenni, úgyhogy úgy vagyunk vele, hogy le van ejtve megszoktuk már, hogy küzdenünk kell az előrejutásért, de ha mégis van egy ilyen nagyon egyértelműen barom eset, akkor feljelentjük, de hangsúlyozom, mi sem szeretjük ezt, és bárcsak ne kéne. Van amikor már messziről ha hallják a szirénát, látjuk, hogy kezd nyílni a sor, és kezdenek lehúzódni, de van amikor meg megyünk valaki mögött kilométereken át, és az istennek se megy le, már a negyedik szirénahangot nyomjuk rá, de nem érdekli, akkor se enged el .... tudjátok milyen idegesítő ez ??

AKI ILYEN PJOTR-FÉLE MÓDON GONDOLKODIK, ÉS ÍGY VEZET, ANNAK KÖSZÖNET ÉS ELSIMERÉS, AKI MEG NEM AZ ELÕSZÖR IS MEKZDJE A KRESZ ÁTTANULMÁNYOZÁSÁVAL, és hát sajnos az intelligencia-szintjét ez mlég nem biztos, hogy meg fogja emelni, és esetleg kurvaanyázik, de ahhoz már hozzá vagyunk szokva sajnos, hogy sietünk segíteni, és még minket kurvaanyáznak le, mert nyilván a bmw-s menőcsávónak fontosabb a dolga, és ugyan már miért engedne el ..... ha nem a beteg életén múlna ilyenkor legszívesebben leállnánk a francba, keresztbe a menőcsávó előtt, és rendőrt hívnánk a helyszínre, ott vagyunk 3-an tanúk, hogy mit csinált, de sajnos nincs időnk ezzel foglalkozni ...

Gyeneelméjűk kedvéért: tehát a 60-as táblánál a kékfényes kocsi igenis mehet 130-al is !!! Tényleg nem értem hallod, hogy nálatok miért nem léptek fel a mentők ez ellen aki az újságba beírt.

Azt pedig már írtam, hogy álljon meg a menet egy pillanatra, ugyanis lehet, hogy amit őrült, hajmeresztő vezetésnek nevezne egy átlagautós, az a rohamsofőr számára napi rutindolog, és semmiféle extrém helyzetet nem jelent neki, mert megszokta már, és nem véletlenül kell nekünk a speciális sürgősségi jogosítvány, ami komondottan arról szól, hogy nem kell se lámopát se semmit nézni, hanem egyetlen dolgot szem előtt tartani: balesetmentesen célbaérni minél hamarabb, és közben persze átszelni a pirosokat, szembesávot, amit csak lehet, csaka lénmyeg, hogy vagyoni kárt, személyi sérülést ne okozzunk !!! Ne tudjátok meg milyen érzés ám az, amikor nekem van piros és hat felöl jönnek az autók mert nekik zöld van, én meg mégis merontok szirénával a kereszteződésbe, gyakorlatilag hat felöl j9öhetnek belém, na most ezt mind figyelemmel kell tartanom, és így átmenni a piroson, hogy meggyőződni arról, mindenki észrevett-e és mindenki megállt-e ...... egy idő után ez rutin már persze, de nehogy azt higgyétek, hogy olyan veszélytelen jéták ez, és a szirénával le vagyunk védve, mert egyáltalán nem vagyunk levédve, sokan tesznek rá, és bizony kénytelen vagyok padlófékezni, ha a marhájával nem akarok összemenni. Én még nem baleseteztem, de miattam történt már baleset, ez jogilag viszont már nem az én hibám !! Gondolok itt nagyon gyakori esetekre, amikor az első autó amelyik jöna zöldben még észrevesz minket és megáll, elenged, de a második már nem és szépen megtolja az előtte levőt. Na ilyenkor meg se állunk, majd elveszekednek ők, ugyanis egyértelmű nagyon a helyzet, onnantól kezdve, hogy nem mi ütköztünk, a második autó nem tartotta a kellő követési távolságot, ha megtolta az elsőt amiért az megállt !! Ezt is jó tudni ugye ? Úgyhogy ne legyenek sokan abbana hitben, hogy úgyis neki van igaza, ha összetöri emiatt az autóját, mert ha kimondottan a megkül.jelzéses autó közvetlenül nem érintett a balesetben, akkor ott valami más gond van (legtöbb esetben ez amit írtam, a követési távolság miatt tologatják meg páran egymást, de ez meg már az ő hülyesége, és utána lehet szidkozódni, minket hibáztatni viszont jogilag nem !! Akkor sem, ha neki volt zöld !! A követési távolságot zöld esetén is tartani kellene, és máris nincs baleset, ilyen egyszerű !

Na ennyi időm volt, köszi a megértést, aki meg kötözködik, az majd egyszer tapasztalja meg, hogy mit jelentenek a másodpercek (bár nem kívánom neki természetesen), és utána lehet hogy majd már másképpen engedi el ő is a rohammentőt !
Zolikaaa

Pjotr 2007.02.28. 09:15:50 e-mail
Egy nem jogi megjegyzést hozzátennék, engem még az sem zavarna, ha várnom kell mert a mentősök bent beszélgetnek egy házban és a kocsi útban van.
Szerintem nem lehet nekik eléggé megköszönni azt a munkát amit ennyi pénzért, ilyen körülmények között és ilyen stressz mellet csinálnak értünk nap mint nap.
Talán azt nem lenne szabad elfelejteni, hogy amilyen életet élünk -sajnos- egyszer mindenkinek szüksége lesz majd rájuk."

Pjotr:
"Egy történet: a helyi újságban egy felháborodott fickó írt be, mert városon kívűl töbsávos úton, ahol egyébként itt-ott van kint 60-as tábla, a belső sávban levillogta a mentő, de ő büszke volt magára mert nem engedte el, mert szerinte neki is tartani kell a 60-at..... "

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:03

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:47

hozzászólás törölve

Pjotr # 2007.02.28. 10:52

Az emaerikai katonáknak kb annyi esze van mint a kék villogónak, ilyenek után miért csodálkoznak, hogy ha ők letolhatnak bárkit az útról, akkor őket meg lerobbanthatják...

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:55

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.28. 10:59

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 14:31

hozzászólás törölve

balageboy # 2007.02.28. 16:09

Valóban nem rossz a klipp :D Én is azokhoz húzok inkább, akik nem a hülye betarthatatlan szabályokat akarják számonkérni a mentősökön, hanem akik tisztelik őket, és bennem se fordulna meg az egy pillanatra sem, hogy bejelentést tegyek, ahogy valaki írta, azért mert egy mentő a tilosban parkol.
Térjen már észhez az aki ilyen baromságokat irogat !!

Egyébként pedig annak ellenére, hogy ez jogi fórum, na hát sok mindent hallunk, csak éppen kézzelfogható, normális jogi megközelítéseket nem, és ahogy olvasgatok össze-vissza a fórumon, ezt többen is hiányolják, többen is ki vannak ezen akadva. Itt van most végre egy jogász .. Megtennéd nekünk, hogy átláthatóan (ha lehet, konkrét jogszabályi hivatkozással) összefoglalod ezeket a kékfényes kocsis szabályokat ?? Megköszönném, jó lenne tudni, jogilag hogy is van ez, aztán az egy másik kérdés hogy a gyakorlatban abból mi az ami meg is valósítható, de megvallom őszintén, nekem még a KRESZ-ben is kicsit kínaiul van megfogalmazva ez a téma ....... köszi szépen

Zolikaaa # 2007.02.28. 16:15

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 17:31

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 18:59

hozzászólás törölve

csak egy állampolgár # 2007.02.28. 20:21

Köszi Dr. Tomi !
Megtennél még valamit ? Mi van akkor, ha valaki jogosulatlanul használ megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést (vagy gondolom a kettő büntetése nem ugyanaz, de szóval engedély nélkül ha végigszirénázok a saját kocsimmal és elkapnak akkor abból mi lehet ?? szerintem ezt is sokan megköszönnék, mert vannak nekem olyan ismerőseim, akik elég vicces módon, dugókban egyszerűen kiteszik a mágnestalpas villogót az auóra és mennek a síneken meg ahol tudnak :D mi van ha elkapják őket ??
Köszi

Zolikaaa # 2007.02.28. 20:24

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 20:47

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.02.28. 20:56

hozzászólás törölve

csak egy állampolgár # 2007.02.28. 21:01

oké-oké :D Köszi szépen, huh azért nem gondoltam volna, hogy ez ekkora gáz tud lenni ....

Zolikaaa # 2007.03.01. 10:26

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.03.01. 14:16

hozzászólás törölve

szota # 2007.03.01. 14:51

üdv mindenkkinek!

Sikerült végigrágni magamat a sok-sok hozzászóláson és azt látom, hogy alapvetően az érzelmek vezérelnek mindenkit a kérdésben. Ami nem is baj, de ez itt egy jogi fórum, és azt gondolom, hogy ebből a szemszögből kellene vizsgálni a kérdést.
Ismét ki kell jelentenem, hogy nem haragszom a mentőkre és nincs velük semmi bajom akárhogyan is próbálja Zolikaaaa ezt firtatni.
A megjegyzéseim a következők:

1. A jogalkotó úgy próbálta a szabályt megalkotni, hogy valamennyi megkülönböztető jelzést használóra igaz legyen és a jelzések egységesek, de legalábbis minimumhoz kötöttek legyenek!
Mentős bartátunk szépen redukálta a szitut kizárólag a mentőkre, de én megkülönböztető jelzést használó járművekről beszéltem, ahogy a jogszabály is!!! Ma Magyarországon az OMSZ kívül ilyen jelzés használatára jogosult a:

  • alternatív mentők
  • rendőrség
  • tűzoltóság
  • BKV
  • MÁV
  • gázművek
  • vízművek
  • elektromosművek
  • VPOP
  • határörség
  • büntetésvégrehajtás
  • államigazgatás (pl. a kormányzati AUDI-k)

...stb, biztos van még egy jópár szervezet aki használhat ilyet.

Na akkor most tegye fel a kezét az, aki egy szűk utcában tolerálja azt, amint egy rendőr igazoltat vagy a gázos autó áll meg "csak úgy" lámpa nélkül. Ki az aki békésen mosolyogva várja ki, míg végeznek azok ott, miközben késésben van..stb.

2. Azt hiszem azt senki nem kifogásolta (Én tuti nem!!), hogy ha egy mentő használja a jelzést akkor ne mehessen 120-al a körúton, ne mehessen át a piroson..stb. Ha ezzel nem veszélyeztet senkit, menjen!!
(Zolikaa gondolj itt egy koraszülött mentésre)
De az helyzet, hogy az emberek hirtelen azt sem tudják, hogy mit tegyenek amikor egy szirénázó autó a hátuk mögött terem. Jobbról akar előzni vagy balról; felmegy a villamossínre vagy nem megy fel? Átmegy a szembesávban vagy nem?? Az autó mg gyorsan és kiszámíthatatlanul közelít!
Ráadásul sokan csak az utolsó pillanatban veszik észre, hogy helyzet van, mert szól a zene a kocsiban fejben még a munkával vagy már a következő programmal van elfoglalva..stb
És akkor hirtelen ott van egy szirénázó autó amelyik jön 80-nal, cikázik az autók között, keresi a helyet ahol et tud "slisszölni".
Maradt 1-2 másodperc, hogy kitaláljam, hogy elmegy simán mellettem a másik sávban vagy helyet kell adni neki. Balról vagy jobbról akar kerülni? Közben arra is figyelsz, hogy elötted, mögötted, melletted mi a helyzet azok hogyan reagálnak. És itt rendszerint OUT OF MEMORY kiakad a vezető és -Zolikaa erősíts meg- nem kitér hanem fékez, "felemeli a kezét" és azt gondolja: nem mozdulok se előre se hátra kerülj ki nem nehezítem a dolgod!

3. Azt sem értem, hogy ha ilyen a műszaki helyzet akkor a "rohamosok" miért nem konzekvensek?? Egyik bekapcsolva hagyja a másik meg nem. Egyik helyzetben megy a lámpa a másikban nem.
Érdekes, hogy egy súlyos baleset alkalmával mindenki bekapcsolva hagyja (pedig éppen újraélesztesz és/vagy várod a szerkocsit, hogy kivágják a rocsból szerencsétlent) azonban ha egy szűk utcában vagy a körúton áll meg 2dik sorban akkor meg kikapcsolja (persze erre is van ellenpélda, sokszor látni hogy megy a lámpa miközben az autóban nincs senki)...
Ebben a helyzetben mi van? Nekik kevesebbet fogyaszt a lámpájuk vagy jobb az aksijuk??

Én azt gondolom (tisztelet a kivételnek és persze lehet olyan eset is amiről Zolikaaa beszélt) hogy a rohamosok sokszor visszaélnek azzal a helyzettel, hogy "kinek van pofája rászólni egy rohamosra".
Pedig Te ott a dugóban, miközben elkésel nem tudhatod, hogy újraéleszt vagy csak beteget szállít!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Pjotr # 2007.03.01. 16:09

A kormányőrök is használhatják, akiket meg bérbe lehet venni fekete autóstól villogóstól, csak elég gazdagnak kell lenni hozzá.
Pl. a Bosh igazgatói előszerettel kísértetik magukat velük..

Zolikaaa # 2007.03.02. 00:15

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.03.02. 03:36

hozzászólás törölve

Pjotr # 2007.03.02. 08:02

Zolikaaa nyugodtan elhiheted, hogy a kormányőrök használják a kék fényt, meg a képviselőket szállító autók is.
Volt is nagy baleset ebből, a nagy fekete autón lévő kis sz*r kék mágneses villogót nem vette észre a trabantos és kiment elé, arra sem számított, hogy 180-nal jön a kocsi, meg is halltak...
Meg tényleg ha van pénzed kisérnek kék villogóval....
Ez nem probléma, el lehet intézni...

De ezt a mentős kék fényt nem értem, lenne elől hátul led-es villogó rajta akkor az elmenne egy hónapig az aksiról, dehát ahogy irod a bürokrácia...

szota # 2007.03.02. 08:49

KRESZ 49. § (1) A gépjármű megkülönböztető jelezéseket adó berendezéseit csak abban az esetben szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság, továbbá a védett személyek és kíséretük biztonsága érdekében az szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik.

no szerintem erre hivatkozva használják a kormányzati AUDIk.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.