elvett jogosítvány


menyuska1899 # 2012.07.26. 16:59

Sziasztok!

Nekem annó 2006-ban vették el a jogosítványomat ittas vezetés miatt. Fél évre. 2007. júniusában ez le is járt. Azonban eddig sajnos hanyagoltam. Az lenne a kérdésem, hogy már azóta eltelt 5 év. Akkor az egész jogosítványt újra kell csinálnom? újra mindent? Az eü még érvényes elvileg. Köszi Üdv B.

monalisa1 # 2012.07.16. 10:46

Tök új lakcímkártya meg csak akkor van ha előtte valaki kitölt egy nyomtatványt az okmányirodán, mellyel mint tulajdonos igazolja, hogy nála (lakásában, házában) jogosult vagy oda bejelentkezni. (Lakásbérlet esetén a bérbeadó hozzájárulása szükséges.)

monalisa1 # 2012.07.16. 10:30

Jut eszembe: mivel jó ideje külföldön élsz, itthon a lakcímkártyád vélhetően nem érvényes már, anélkül meg nem fogad a háziorvos. Tehát először ezen okmányt kell érvényesíttetni, vagyis újra cseréltetni. Időpontot kell kérni az okmányirodán, ez jó esetben pár nap, de lehet 1-2 hét várakozás is. (Igaz, bármelyik okmányirodát felkeresheted, tehát tudakozódj a neten hol fogadnak legkorábban.)

A magyar TAJ kártyád is rég lejárhatott már nemfizetés miatt, tehát uj kell, de valószínűbb, hogy kp fizetsz pár ezer forintot a háziorvosnál -hatóságilag megszabott ára van a vizsgálatnak és nyugtát ad-, valamint ha esetleg elküld szakorvosi vizsgálatra, ott is. A labor vérvétel- vizeletvétel is némi pénzben kerül, TAJ kártya hiányában.

Tehát itthon "csak" a jogsi orvosi érvényesítése a gond, azt meg leírtam...

monalisa1 # 2012.07.16. 10:02

Írd be a gugliba az utánképzés szót és a megjelenő x számú találat alapján információt kapsz hol és miként is van itthon egy ilyen tanfolyam. (Általában 1-2 hónap időtartam és ca. 150e forint költség, ha elsőre sikerül.)

Azonban mivel neked a magyar hatóság nem vette el a vezetői engedélyedet hanem jogosítványcserét eszközöltél, vélhetően a német eredményes vizsga továbbra is szükségeltetik., nem valószínű hogy egy itthoni utánképzéssel problémáddal előbbre leszel.

Külön: azt nem tudom hogy egy magyar jogosítvánnyal mennyi ideig lehet gond nélkül EU területen létezni, ha megoldást jelenten (?) érvényesítesd ismét itthon a jogsidat - elsőre a háziorvoshoz kell elmenni. (Lehet hogy továbbküld ilyen-olyan rutin szakorvosi vizsgálatra, és azok alapján ad orvosi alkalmasságot, az okmányiroda pedig majd új vezetői engedélyt.)

monaluis
laikus hozzászóló

jeff62 # 2012.07.16. 07:36

10 éve élek Németországban,2007 óta átcseréltem a magyar jogosítványomat németre.2011 ben a büntetö pontjaim száma meghaladta a 18 at ezért el vették 6 hónapra amit a mai napig nem kaptam vissza mert MPU azaz Mentalis és Psyhologis Untersuchungot kell tennem.
Már 2 szer voltam de nem sikerült..
Kérdésem ezt a vizsgálatot meg tudnám e tenni Magyarországon is és ezt a nemetek el fogadják e...vagy milyen módon tudnék Magyarországon jogosítványt szerezni újra...

Gabicsek # 2012.07.12. 11:54

A rendőrség az okmányirodának továbbítja, akik határozatot szoktak hozni, hogy az eljárás jogerős befejezéséig bevonják. Ha ezt nem kaptad meg, az okmányirodán érdeklődj. Büntetőeljárás esetében a törvényi minimum egy év a jogsielvételnél. Gondolom, még bőven azon belül vagy, úgyhogy ne is számíts rá, hogy hamar visszakapod.

Véleményem # 2012.07.12. 10:44

bolo

Ezt leginkább a rendőrségen tudják megmondani ha ott van az ügyed. Mivel még nem zárult le ezért nem mondanak semmit gondolom. Lehet, hogy eltiltanak 1 év 6 hónapra lehet, hogy kevesebb lesz.

bolo # 2012.07.11. 15:30

Kedves Fórumozók! Februárban bódult állapotban történő vezetés miatt elvették B-kategóriás jogosítványomat később a toxikológiai szakvélemény szerint csekély mennyiségű marihuana-t találtak a szervezetemben. Az eset óta megtörtént a kihallgatásom de a jogosítványommal kapcsolatban semmilyen információt nem tudott adni a rendőrség, csak egy határozatot kaptam levélben amiben csak az volt hogy a jogosítványom elvételére került sor a rendőri intézkedés során. Kérdésem a következő:
visszakapom-e, ill. körülbelül mikor számíthatok arra hogy visszakapom a jogosítványomat? Válaszukat előre is köszönöm!

albundy # 2012.06.22. 11:52

Tiszteletem
Kérdésem a következő: 2010 novemberében elvették a jogosítványom ittas vezetésért(A, B kategóriám volt), a cselekménykor B kategóriás járművet vezettem.Írtam kérvényt a bírósághoz, hogy ha lehetséges az A kategóriától ne tiltsanak el mert azzal dolgozom. Hosszas huzavona után ma született ítélet méltányolták a kérvényemet kaptam 18hónap eltiltást B! kategóriára.(már ez is letelt, a 19.hónapban járunk) Ez esetben a kiküldött jogerős végzést a kezemben lobogtatva bemehetek az okmányirodába. Tekintettel arra, h nem tiltottak el csak B kategóriától kell-e újravizsgáznom majd avagy sem?
Üdv!

Atis77 # 2012.06.06. 13:33

Mex0517. Nem vezethetsz, az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva el vagy tiltva. Ha ellenőrzés során neadjég lekérdeznek akkor bukta van ami további eltiltást és pénzbírságot jelent.

Mex0517 # 2012.06.06. 08:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy évre eltiltottak a vezetéstől. Ez május 2-től jogerős. A bírónő azt mondta, hogy majd kapok egy levelet a helyi okmányirodától, hogy vigyem be a jogosítványomat. Ez a mai napig nem történt meg. A kérdésem az lenne, hogy amég nem szólnak, hogy adjam le a jogosítványom addig vezethetek? Sajnos nem vagyok tisztában a szabályokkal. Nem szeretném, ha megbüntetnének emiatt. Válaszát előre is köszönöm.

demoni # 2012.05.13. 17:55

8 napon belűl kifogással lehet élni ha nem fogadom el a határozatot,fellebezés nincs írva,én kifogást írok csak

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.13. 17:50

nincs ilyen opció...
vagy elfogadod(vagy-is nem írsz semmit)
ha bármilyen kifogást fogalmazol meg
fellebbezésnek tekintik
/nincs jelentősége hol állt az autó/
és NEM PARKOLT !!!

demoni # 2012.05.13. 17:43

értem,leírom legföljebb a kifogást mért nem értek eggyet mert az autó nem az ut szélén hanem az út közepén állt,és elismerem legföljebb az 50-50% hibát,ezt olyan személy mondta aki ugyan ilyen határozatokat hoz,és ha mégis engem hoz ki,akkor mérsékelni a büntetést

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.13. 17:22

már-mint fizetési könnyítést(részletfizetést)?

Gabicsek # 2012.05.13. 17:16

Bizony fölösleges. Legfeljebb kérj enyhítést.

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.13. 17:12
  • fölösleges-
demoni # 2012.05.13. 17:04

nem türelmetlen,csak holnapi föl kell adnom a levelet ha nem értek eggyet a határozattal

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.13. 11:50
  • :)) türelmes vagy mint egy Anyuka, -:)))
Gabicsek # 2012.05.13. 11:13

Még ha ő el is követett egy KRESZ szabályszegést, ez nem mentesít Téged attól, hogy Te ütköztél neki az ő kocsijának.

Kikerülésre az előzés szabályai vonatkoznak:

Kikerülés
35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell - értelemszerűen - alkalmazni

KRESZ 26. §
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Márpedig mindig számítani kell még kanyarban is arra, hogy lehet a sávban vagy az út szélén egy álló gépjármű bármilyen oknál fogva.

demoni # 2012.05.13. 06:51

És ha tárgyalás tartást kérek,mert az indokba ugy írták le hogy az uttest jobb szélén,pedig a forgalmi sáv közepén állt,ha nem is büntetik mérsékelhetik az enyémet nem? súllyosbítani ilyenkor nem szoktak és nem polgári per ez! amugy független ilyen határozathozval beszéltem és fénykép alapján és elmondás alapján 70/30 % őt hozta ki hibásnak csak igy szóba elmondás alapján,ilyenkor is van költség ha nem fellebbezek hanem tárgyalás tartást kérek

Véleményem # 2012.05.13. 02:04

demoni

Ha fellebbezel és bele mész mindenbe hogy a másik ember is kapjon büntit, az nem fog menni egyik napról a másikra. Állítasz majd te egyet meg ő is egyet. Lesz egy helyszín rajz meg amit akkor készítettek, az nem fog változni. Ezek alapján úgy gondolom még vesztésre állsz. Tanuk ha vannak jól jönnek,de legyenek függetlenek. Ha még szakértőket is vonnak be, meg még kitudja mit, akkor lehet hogy már tudsz mást is bizonyítani. De ez pénz, idő szerintem és elég piti ez az ügy ehhez.

demoni # 2012.05.12. 18:37

Amit küldtek határozatot,ezt 2 közlekedési rendőrnek aki másik megyébe ugyan ugy balesetekkel foglakozik,és egy másik,aki határozatokat csinál ugy mint aki nekem a határozatot csinálta,hát ezt ők sem értik mi jogon nem büntették meg azt az autóst aki lakot területem kívül forgalmi sáv közepén parkolt le,ezek szerint ha tárgyalás tartást vagy fellebbezést kérek,akkor csak enyhíthetik vagy helyben hagyhatják,ja és az indoklásba azért büntettek így mert ugy volt írva h ut jobb szélén állt,de lényegébe a terelő vonaltól 30 cmre volt a bal kereke vagy is a sáv közepén állt,én annyiba vagyok hibás hogy lassan mehettem volna vagy megálhattam volna,de az előttem haladó autó kikerülte én ugy lassitottam 60 ig de sajnos ahogy közeledtem ugy tűnt föl a szembe jövő és ezért ütköztem

Véleményem # 2012.05.12. 18:29

demoni

Hiába szegett KRESZ-t a másik autó, neked akkor is meg kell tudni állni. Erre megbüntettek. Fellebbezhetsz. A másik autóst nem fogják megbüntetni valószínű... Te csak azért fellebbezhetsz esetleg hogy enyhítsenek ezen a büntetésen. Több nem lesz, vagy ugyan ennyi, vagy kevesebb.

Orsika11 # 2012.05.12. 13:10

Kedves Ügyvéd Úr!

A barátom Németországban két pohár sör után szalagkorlátnak ütközött.
A németek elvették a jogsiját, de még nincs a német magyar konzulátuson. Ahonnan hazaküldenék.
Magyar jogsija van.
Ilyenkor mi a teendő? Meg kell várni, hogy értesítsék levélben Őt ott kint a hatóságok?
Ilettve ilyen esetben a magyar kötelező biztosító fizet?
A kocsi már itthon van és már ki kellett fizetni a szallagkorlátot és a hazaszállítást.
Mivel munkaeszkóz lehet kérni, hogy megkaphassa a jogsiját?