Szavatosság


awilda # 2023.05.17. 13:33

A biztonság kedvéért elolvastam az idézett rendelkezést a jogtárban (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…). Én azt látom a XXIV. fejezetben, hogy a hivatkozott rendelkezés, pont hogy a kizárást hivatott megelőzni. Meg tudnák erősíteni, hogy rosszul értelmezem?

6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.05.17. 03:03

drbjozsef

Ha az eladó magánszemély, akkor korlátlanul eltérhet a szavatosság szabályaitól.
Teljes egészében kizárhatja azt. Már ha a vevő elfogadja, aláírja azt.

Én pont az ilyen próbálkozásokat előztem meg azzal, mikor letöltöttem egy adásvételi szerződés-mintát és az „apróbetűs” részbe beírva a szavatosságot teljességgel kizártam a későbbiekre való tekintettel. Természetesen a vevő szerintem el sem olvasta és szó nélkül alá is írta. Nem akartam magamnak felesleges gondot eladás után, ha esetleg a vevő bepróbálkozna bármivel.

Majordomus # 2023.05.16. 20:08

Hát kizárhatjaz eladó a szavatosságot,de az idézett szöveg gyanút kelt a vevőben.

drbjozsef # 2023.05.16. 13:21

Egyébként hogy mi védi és hogyan a gyakorlatban az eladót, azt hosszú lenne leírni, de van itt vagy egy tucat autós topik, olvasgass vissza néhány hónapot, és elég sok hasznos lesz benne.

awilda # 2023.05.16. 13:21

drbjozsef, köszönöm válaszát! Már csak posztolás után vettem észre.

drbjozsef # 2023.05.16. 13:20

A leírtaknál konkrétabban mi kellene? Nem értem.

awilda # 2023.05.16. 13:14

Érdekes egyből azt vélelmezni, hogy ilyen szándéka lenne egy eladónak. Természetesen visszaélések mindkét oldalon történhetnek ezért is merül fel bennem hogy körültekintően járjon el aki ilyen tranzakcióba lépne. Nem vagyok műszaki szakember, de feltételezem hogy egy átvizsgálás nem csak adott időpillanatról ad képet (bár a törvényi szabályozás szempontjából már ez önmagában kiemelten fontos, hiszen egy peres eljárás során ez a kérdés perdöntő. Tehát, hogy az eladás pillanatában az adott műszaki hiba már jelen volt-e.) hanem arról is, hogy bántak az autóval/volt-e rendszeresen szervizelve stb..Ez felveti egyébként a szándékosság kérdését. Ha egy műszaki állapotfelmérés nem tud fényt deríteni komolyabb műszaki hibákra, hogyan tudná ezt egy eladó megtenni, aki gyakran laikusként egyáltalán nem ért az autókhoz és hogyan tudja magát védeni a visszaélésektől? Ilyen alapon a szavatossági idő alatt végig lehet arra játszani, hogy a jótállásra hajazva követeljen különféle javíttatásokat a vevő. Még akkor is ha ezt neki kell bizonyítania.

A kérdés valójában az, hogy biztosít-e lehetőséget a hatályos jog, arra, hogy a szavatosság vállalását kizárják magánszemélyek egymás között. Feltételezem erre lehet egyértelműen igen/nemmel válaszolni. Egyébként tudtommal a szavatossági időt egy évre módosították, de ezt is csak egy blogon olvastam, ezért fordultam a Jogi Fórumhoz.

drbjozsef # 2023.05.16. 12:15

Megjegyzem, fél év sehol nem szerepel, legfeljebb a bizonyítás megfordulásánál, de az is fogyasztói szerződés. Két év fogyasztói szerződés esetén, egy év más esetben főszabály (=eltérés hiányában) szerint, illetve használt termék esetén is minimum egy év fogyasztói szerződésnél (de csak itt - nem ilyen szerződés esetén ettől is tetszőlegesen lehet eltérni, Ptk6:163.§).

drbjozsef # 2023.05.16. 12:12

awilda,

Ez esetben szerintem nanemaaa-nak nincs igaza.

A Ptk. szerint - lásd : hibás teljesítés fejezet - fogyasztói szerződés esetén a fogyasztó hátrányára eltérni a szabályoktól nem lehet. Ez a tevékenysége körében eljáró cég eladó és magánszemély vevő között jön létre. Ptk. 157.§(2).

Ha az eladó magánszemély, akkor korlátlanul eltérhet a szavatosság szabályaitól. Teljes egészében kizárhatja azt. Már ha a vevő elfogadja, aláírja azt. Mondjuk efféle módon :

"Az eladó kijelenti, hogy a Ptk. XXIV. fejezete szerinti szavatosságot az értékesített termék tekintetében a Ptk. 157.§(2) alapján teljes egészében kizárja, a termék semminemű hibájáért felelősséget nem vállal, a vevő a termket megnézett, kipróbált állapotban veszi meg, és annak megvásárlásával kifejezetten elfogadja ezt, és lemond a szavatossági jogairól"

nanemaaa # 2023.05.16. 10:59

A rejtett hibáról és azokról, melyeket letagadtál a vétel során, tartozol fél év szavatossággal a jogszabály szerint.
Ezt egy adott pillanatot rögzítő állapotfelvétel nem fogja tudni kiszűrni. Magyarán nem tudod kizárni a szavatossági kötelezettségedet. Egyébként ha valami gebasz történik, azt a vevőnek kell majd bizonyítania, hogy az eladáskor is fennállt a probléma.

awilda # 2023.05.16. 10:15

Kedves Fórumozók,

Érdeklődni szeretnék, hogy magánszemélyek között kötendő adásvételi szerződésben van lehetőség a szavatosság kizárására megegyezés szerint? Amennyiben igen, ennek van bármilyen formai követelménye? Különböző autós fórumokban, cikkekben számomra homályos, ellentmondó rendelkezésekről olvasni.

Érdemes lehet használtautó vásárlás során a jótállás kizárását egy műszaki állapotfelméréssel is megerősíteni, vagy ez csupán “pénzkidobás” és a kizárásról szóló kitétel jogilag támadhatatlan?

Köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2023.04.12. 20:32

Csak addig mire várt???

Szomorú örökös # 2023.04.12. 16:39

ezmostmi?

Az egyik rokonom felesége vásárolt egy 3 éves 4 karikást 120 e.Km-est, magyarországi autó, magyar nagymúltú autószalonban, 10 millióért. Privát vétel - Kereskedői bélyegzős eladás......A kereskedő eleve rafkós volt, mert a szavatosság idejét lekorlátozta 1 évre a szerződésben..... tényleg bármit megtehet egy kereskedő?

Már megbocsáss, de mennyi „szavatosság” legyen rajta? Eleve 100 ezer km a garancia az új autókra is, ezt már szerintem ez a kocsi bőven átlépte, mire a rokonod felesége megvette. Azon kívül meg ha nem a kereskedőhöz ment vele reklamálni már az első alkalommal is, akkor vajon miért 35-40 ezer km után jutott ez csak eszébe? Valóban ez már bukó lesz, nem kicsit.

Gondolta most már visszamegy a kereskedésbe és megkérdezi meddig kell -és mennyit ráköltenie a 10 milliós autóra, hogy jó legyen? Természetesen a kereskedő elhajtotta, hogy 8 hónap után nem érdekli a dolog, oda menjen ahol eddig javitották

És ebben mennyire, de mennyire igaza is van!

drbjozsef # 2023.04.12. 11:29

Csak az hivatkozzon a szavatossági jogaira, aki tudja mi az, és tudja, hogyan kell eljárni.
Ez már eső után köpönyeg.

ezmostmi? # 2023.04.12. 11:11

Üdv mindenkinek! - ez egy érdekes történet.
Az egyik rokonom felesége vásárolt egy 3 éves 4 karikást 120 e.Km-est, magyarországi autó, magyar nagymúltú autószalonban, 10 millióért. Privát vétel - Kereskedői bélyegzős eladás.
5 hónap elteltével az ország másik felében autózott, mikor a műszerfalon kigyulladt egy kontroll lámpa, mivel nem ért hozzá, azonnal felkereste az ottani márkaszervizt tanácsért. Ott hibakód törléssel megoldották a dolgot 30 perc alatt. - ezt zsebből fizette.(20 000ft) - 2 hónap múlva ugyanez történt hajszál pontosan. (20 000 ft) - hazafelé 300km után ismét kigyulladt a lámpa, igy másnap bevitte a városában székelő szakszervizbe, ahol megállapitották, hogy szoftverfrissitési hiányok vannak, másnap megoldják,- igy történt ( 80 000 ft) Egy hét után újra, ugyanez, de akkor már a szerviz valami szelepcserét is eszközölt, hogy biztos jó legyen( 320 000 ft) - Egy hónap múlva ismét kigyulladt a kontroll lámpa, - Gondolta most már visszamegy a kereskedésbe és megkérdezi meddig kell -és mennyit ráköltenie a 10 milliós autóra, hogy jó legyen? - Természetesen a kereskedő elhajtotta, hogy 8 hónap után nem érdekli a dolog, oda menjen ahol eddig javitották, nem érdekli, de felmerült közöttük a szavatosság kérdése is az eladó részéről, aki annyit mondott, hogy: " Igen, létezik ilyen, ami annyit jelent, hogy a kereskedő szavatolja az eladás pillanatában az autó üzemképességét!" - utána vége.- eddig kb, 35-40 e.KM-t mentek az autóval, persze ma sem jó, - tényleg bármit megtehet egy kereskedő? - ja és persze felajánlotta, hogy a vevő elmehet ügyvédhez is, azt is lexrja. - mit lehet tenni? - A kereskedő eleve rafkós volt, mert a szavatosság idejét lekorlátozta 1 évre a szerződésben. ( Azért halkan megkérdezem, akkor mi az az 1 év is, ha szerinte a szavatosság csak az átadás pillanatára érvényes? )