tájékoztatás kérés


Laca81 # 2015.02.03. 16:21

Tisztelt Jogifórum!
Egy fontos kérdésem van, ami épp ma merült fel.
Tehát: 2014.12.15-én 18:00kor eladtam autómat. Ma "rá akartak döbbenteni", hogy "rejtett" hibák jöttek elő rajta. Jelzem én minden "hibáját" elmondtam, s a vevő annyit mondott, hogy majd ő megoldja. Az autó 19éves. Nem mondom, hogy patika állapotú, de megy/ment és műszaki is van rajta 2016.08 hóig!!! Szóval oly rossz nem lehetett. Tehát elmondtam a vevőnek, hogy nem tudni,hogy miért, de fogyni szokott a hűtővíz ( volt, hogy napi 0,5 liter, de volt, hogy 2 hétig egy csepp sem) , továbbá a motorolaj is, de az gyári "előírás" egy ECO TECH Opel motornál, 10.000.km/ 1 liter olaj. S most a vevő fenyeget, hogy jogi útra viszi az ügyet, vagy vegyem vissza, mert ő csak 100km-t tett meg vele azóta. Jelzem, hogy 250km-re vitték el tőlem az autót! Mit tegyek/mit ne tegyek??? Láttam olyan "irományt" hogy 3 napig lennék köteles visszavenni, meg olyat,hogy 90 napig (de ezt megtudtam, hogy kereskedőkre érvényes).
Szóval csak 1 jó tanácsot szeretnék!
Köszönöm!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.27. 20:07

Milyen büntetésre, következményre számíthatok, ha elkap ezzel a rendőr?

Szerintem erre a kérdésre nem igazán fogsz itt választ kapni. Egyrészről tudni kellene, hogy milyen útvonalon jössz haza, és így milyen országban állítana és büntetne meg a rendőr, illetve kellene ismerni annak az adott országnak a jogi szabályozását.

Van e esetleg valami megoldás, hogy ne kelljen "szabálytalankodnom" ?

Vezessen más helyetted.

Ticsi218 # 2015.01.27. 19:56

Üdvözletem.
Olyan dologgal fordulok Önökhöz, hogy jogosítványomat beadtam cserére. Kint franciaországban, francia jogsit fogok kapni. Ennek már fél éve. Még nem kaptam meg, valamit elrontottak a központban tehát újra meg kell igenyelnem. Francia ideiglenes jogsim van, meg lefénymásolták még a régi magyar jogsimat. Kérdésem az, hogy ezzel ugyebár csak itt Franciaországban vezethetek. Nekem viszont haza kéne mennem. Milyen büntetésre, következményre számíthatok, ha elkap ezzel a rendőr?
Gondolom nem fogadják el ezt az ideiglenest, hiába látszik rajta, hogy már több mint 6 hónapja intézés alatt van.
Van e esetleg valami megoldás, hogy ne kelljen "szabálytalankodnom" ?
Válaszukat előre is köszönöm
Tisztelettel MT

mgm32 # 2015.01.17. 15:18

Sziasztok!

A probléma a következő:
A párom az autóját elvitte magán autószerelőhöz, hozzáteszem a párom az üzembentartó és a tulaj is. Ezzel nincs is gond, javítás karosszériázás, festés, kisebb "tuning". Fizettünk előre, hogy ebből dolgozik, amint kevés szól, semmilyen készpénzátadásbeli papír nem készült. Az autó még mindig sehol, de ő követelőzik a pénz után. A beszerelt alkatrészekről számlát, blokkot nem tud adni, igazából semmivel nem tud elszámolni, hogy mire költötte a pénzt. De az autót nem hajlandó szép szóval átadni, ilyenkor mit lehet tenni? Kihez lehet fordulni? Pénz átutalásról bizonylat van a nevére.

Segítségeket előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.14. 04:56

Írhattok. Csak aztán nincs kinek reklamálni, ha nem lesz jó.

Cibola # 2014.10.14. 03:52

Kedves Serlock.
Ezt mind magam is sejtettem...
Mindenképp kell ügyvéd ehhez a szerződéshez, vagy magunk is írhatunk két tanuval egy egyszerű megállapodást pld?

Sherlock # 2014.10.13. 08:37

Sok megoldás van (vételi jog, visszavásárlási jog, tulajdonjog-fenntartás, stb.), az ügyvéded biztosan megtalálja a megfelelőt.

Cibola # 2014.10.13. 06:09

Tisztelt szakértők.
Gépjármű tulajdon jogával kapcsolatban lenne kérdésem.
Ha vásárolok egy autot (szgk) és nem az én nevemre iratom hanem pl a pároméra (nem szeretném, hogy a nevemen legyen bármi ingó- ingatlan), (nem vagyunk hazasok) akkor ha egy nap mondjuk gáz lenne az életben és elválnának útjaink akkor nyilván elvinné.
A kérdésem a következő.
Meg tudom ezt előzni ezt (hogy ne tegesse ezt meg azt, hogy elveszi egy napon) ) mondjuk valami kettőnk közötti szerződéssel, amiben arról nyilatkozik Ő, hogy a gépjárművet azt én vásároltam?
Vagy ha nm akkor kérnék ötleteket e megoldásra.
Köszönöm.

Sherlock # 2014.10.11. 09:44

Ha elmúltál 18, akkor lehet.

semmi # 2014.10.11. 09:36

Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy friss jogosítvánnyal külföldön lehet-e vezetni.Van korhatár?Van törvényi szabályozása?
Köszönettel:Erzsi

tollasposta # 2014.01.29. 05:12

Mindenkire, aki közúton közlekedik, a KRESZ szabályai vonatkoznak, legyen az akár gyalogos, talicskát, vagy kézikocsit toló-húzó, kerti traktoros,kamionos, stb.
Mindenkinek aszerint kell közlekednie.

kavicsos64 # 2014.01.27. 18:44

Tájékoztatást kérnék valakitől ! egy tengelyes kerti traktorral hogy lehet közúton közlekedni. Milyen szabályok vonatkoznak rá. Előre is köszönöm többek nevében ,sajnos a rendörség zalkatja ezen járműveket és keressük a megoldást !

monalisa1 # 2009.04.07. 17:56

A parkolási engedélyt - úgyszintén az orvosszakértői igazolás alapján - az okmányirodában lehet beszerezni., a fia mint üzembentartó vállalja, hogy szállítja majd Önt.

A rokkantszövetségtől kérhető 300.000 Ft közlekedési támogatás iránti kérelmet tárgy hó április 20-ig lehet ill. kell beadni - az ürlap tőlük kérhető -, aztán várni türelemmel míg 1-2 év alatt elbírálják majd - sajnos sok a kérelmező kevés az évente szétosztható keretszám. Csak új autó vásárlására lehet felhasználni.

Javaslom alkalmasint olvassa a http://www.rokkant.lap.hu honlapot melyről sok hasznos információ megtudható.

Kívánok további minden jót, legfőbb egészséget!

senkise100 # 2009.04.07. 16:24

Kedves Monalisa!

Köszönöm válaszát, az Orvosszakértői Igazolás a rendelkezésemre áll. Bal láb térd alatti csonkolása, érszűkület miatt, de amikor a műtétet végezték, nem volt lehetőség gépkocsi vásárlásra, ez most lett aktuális, ezért érdeklődtem.

monalisa1 # 2009.04.07. 15:44

Azért mert valaki rokkant - sajnálatosan, egy gépkocsi tulajdonjogi átírásánál nincs mód kedvezményben részesülni. Azt követően azonban az éves súlyadó alól már lehet mentességet kérni a helyi önkormányzat adócsoportjától. (Ehhez kell a TB orvosszakértői bizottság szakvéleménye a rokkantságról.) Továbbá egyes biztosítók a rokkantaknak adnak pár százalék kedvezményt a kötelező felelősségbiztosítás havi díjtételből, és ha történetesen a ház ill. lakásbiztosítás is egyazon biztosítónál van akkor +pár százalék további engedmény.

Használt autó vásárlásakor nincs regisztrációs adó, azt a legelső Mo-ig forgalomba helyezéskor megfizették még.

Monalisa
laikus hozzászóló

senkise100 # 2009.04.07. 15:20

Tisztelt Válaszadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy mivel súlyosan fogyatékos vagyok, akkor a gépkocsi átírási és egyéb költségeket (súlyadó, regisztrációs adó, biztosítás, stb) ez mennyiben és miben befolyásolja. Én lennék az autó tulajdonosa, de a fiam az üzembentartója, mert neki van jogosítványa. Amennyiben a jogszabályi helyeket tudnák csak megadni, azt is köszönöm.

Üdvözlettel:

Senkise100.