Átütött motorkód, át vagyunk verve!


Gabicsek # 2011.04.18. 19:25

Én csak azt az egyet nem értem, ha veszek egy kocsit (márpedig vettem már sok szar régit régebben), mindig leellenőriztem az alváz- és motorszámot, hogy megegegyzik-e a forgalmiban lévővel, ez alapvető követelmény, mielőtt kifizetjük.
Ahogy Atis77 írta, a régi tulaj azt mond, amit akar, akár azt is mondhatja, hogy az autóval minden rendben volt, amikor megvetted.
Szerintem az okmányiroda (vagy gépkocsi vizsgáztatóhely) tud valamit mondani, hogy lehet az ilyet megoldani, de biztos nem egyszerű.

Atis77 # 2011.04.15. 14:02

Vidd vissza a kocsit, bár igy már azt mond az eladó amit akar.

MrBanano # 2011.03.25. 16:54

Valaki?

MrBanano # 2011.03.23. 14:39

Hozzateszem h decemberi az adasveteli,addig igy jartam vele amig fel nem szolitott az okmanyiroda h irassam at..ennek 1 honapja,tegnap viszont kiderült h nem is tipusazonos motor van benne,amiröl raadasul semmi papirt nem kaptam az eladotol,adasvetelin sincs rajta,külön papirt sem kaptam..igy meg aztan erdekes lesz.

MrBanano # 2011.03.23. 14:35

Ide is beirom..ez NEM ugyan az a helyzet valaki segitsen pls.

"Meg decemberben vettem egy roncsot 200k-ert,most akartam atiratni mivel felszolitott ra az okmanyiroda.E­redetisegvizsgan viszont kiderült h nem az a motor van a kocsiban ami az adasvetelin/müsza­kin/zöldkarty­an szerepel.
Az elado erröl nem tajekoztatott,mit lehet most csinalni?"

Zsotyoo # 2010.12.19. 08:10

Szia Atis77!

Köszönöm az ötletet, de ezt a kört már lefutottam.
Felhívtam azt az eredetvizsgáló céget, akik akkor megcsinálták a vizsgálatot.
Válaszuk: "A vizsgálatok dokumentumait 5+1 évig kötelesek megőrizni!" (1999 július, hol van az már)
Tehát az autóm anyagainak már se híre, se hamva!!!
Azért köszönöm

Atis77 # 2010.12.08. 04:57

Össze kell vetni az akkor készült fotokat, röntgen eredményeket a mostaniakkal. És akkor kiderül ki hibázott

Zsotyoo # 2010.11.29. 11:54

Üdv. mindenkinek!

Az alábbi problémával fordulok hozzátok, és kérem a tanácsotokat.

1999.Július 24.-én vásároltam egy Renault R5-ös típusú autót.
'99 áprilisában vezették be a kötelező eredet vizsgálatot, minek következtében ezt meg kellett csináltatnom, ahhoz, hogy ezt az autót a nevemre írathassam és megkapjam a törzskönyvet.
Ez meg is történt, mindent rendben találtak.
Jelen:
2010.Okt.2.-án eladtam eme autót. Bejelentettem az önkormányzatnál is ahogy azt kell, örülve, hogy eladtam:)
Kb. 10 nap múlva hívott az új tulaj, hogy van 1 kis gond :(
Elvitte eredetvizsgára és azt mondták, hogy át van ütve az alvázszám.
Erre én: Na az érdekes!!!
A nálam lévő 11év alatt sem én, sem más nem ütötte át az alvázszámot!!!
Az eredetvizsgáló szerint pedig át van ütve.
Most akkor ilyenkor mi van???
Hát ez az én problémám. :(
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.:
Zsotyoo

guba # 2010.11.24. 17:15

Nem számít, mert így egyelőre, ha akarnád sem tudnád átíratni. Van ennek egy ügymenete, ha meg akarod tartani a kocsit, elvileg "levédi" a közlekedési hatóság, de szerintem jobban jársz, ha elállsz a szerződéstől. Ehhez is jogod van.

pittike1987 # 2010.11.24. 14:42

Szép napot!
Olyan ügyben szeretném a segítségüket kérni,hogy vásároltam egy 28 éves autót,és vittem eredetiségviz­sgára,és kiderült hogy a homlokfalon az alvázszám az úgy lett belehegesztve,tehát nem az eredeti van benne.Ilyenkor mi lenne a legegyszerűbb megoldás Önök szerint?A volt tulajjal beszéltem,hogy sztem az lenne a legjobb ha visszavinném az autót ő pedig visszaadná a pénzt.Nem tudom hogy ilyenkor számit e vmit a 15 napos határidő,,mert még 2napon van hátra belőle.

Előre is köszönöm a segitségüket.

Atis77 # 2010.11.17. 05:54

Szia

Mielőtt bármit is csináltok, eredetvizsgálat.Utána lesztek okosabbak.

beeti # 2010.11.06. 09:30

autóvásárlás előtt állunk.

az kiszemelt autó megnézése után "gondolkodási időt" kértünk. mikor újra felhívtam, h lefoglalóznánk az autót, akkor mondta, h az autó 1.8ccm helyett 1.5ccm van beírva a forgalmiba. erre én az interneten utánanéztem a motorkódnak, mely "R"-el kéne, h kezdődjön. a tulajdonos által adott motorszám viszont "P"-vel kezdődik. ami nem létezik az adott márkánál. valószínű a többi szám az stimmel. (ő elírásnak vélte a dolgot)
az auto az usa-ból került be, de nem én lennék az első tulaj.

a válaszokat előre is köszönöm

guba # 2010.05.17. 11:40

Hogy tudott-e, illetve tájékoztatott-e téged ezekről az anomáliákról, csak a annyiban érdekes, hogy felróható-e neki a keletkezett károd. Az elállási jogodat ettől függetlenül gyakorolhatod és a vételár visszajár.

koccant # 2010.05.17. 10:24

Értem.
De ma érkezett meg a levél, amiben az áll, hogy ő két évvel ezelőtt amikor ő vette a kocsit, ugyanúgy megcsináltatta az eredetvizsgálatot, amin átment, ezzel a szöveggel:

"A jármű egyedi azonosító adatai és a járműokmányon szereplő egyedi azonosító adatok egymástól való eltérését megállapítom.A jármű adataiban külső erő hatására elváltozás állt be, a jármű nem rendelkezik motorszámmal, de külső jogtalan beavatkozás nyoma nem látható.a járművön fellelhető (nincs kitöltve) motorszám, eltér a járműokmányban szereplő motorszámtól."

Ebben az esetben, pedig a srác is így vette, de neki miért ment át?És ezt a papírt a közlekedési igazgatósági hatóság állította ki.
Ebben az esetben is köteles visszafizetni a pénzt?

guba # 2010.05.17. 09:23

Ez eladó szavatol a dolog használatra való alkalmasságáért, ami nem csak fizikai, hanem jogi alkalmasságot is jelent. Kötelessége az adásvétel tárgyának minden lényeges tulajdonságáról a vevőt tájékoztatni. Mivel ennek nem tett eleget, és a dolog kellékhiányos, rendeltetésszerű használata jogilag kizárt, a szerződéstől el kell állni és a vételárat visszakövetelni.

koccant # 2010.05.16. 21:52

Köszönöm a hozzászólást!
De ez ilyen egyszerű lenne?
Mit kéne mondanom az eladónak, hogy ne fenyegetésnek vegye, de mégis hatásos legyen?
Hogy belássa, hogy igazam van, és jogosan kérem vissza a pénzt?

guba # 2010.05.15. 19:36

Az eredetiségvizsgálatnak éppen az lenne az értelme, hogy senki ne vásároljon olyan autót, aminek az előélete nem hófehér. Ennek a kockázata mindig az eladóé. Vissza lehet és kell követelni a vételárat, és minden ezzel kapcsolatban felmerült költséget.

koccant # 2010.05.14. 23:51

Pár napja vettünk egy idősnek számító autót, külsőleg szép, tuningolt állapotban.
Hosszú út, és hosszú gondolkodás után igent mondtunk a magánszemélytől eladásra kínált járműre.
Az eredetvizsgálatot mi kívántuk elintézni, erről az eladóval papírt írtunk, az adásvételi mellett.
Az eladó említette, hogy a forgalmiban más szín szerepel, mint amilyen valójában a kocsi, de ezt majd írassuk át, mert ő még nem tette meg.Beleegyeztünk.
Mondta a másik motort, ami benne van az autóban, hogy a forgalmiban lévő kód egyezik a motorkóddal, a motorszám pedig már nem kötelező, ez a szám az ő forgalmijában sem szerepel.
Hazajöttünk, az átíratásnak már a 2.-ik napon hozzá láttunk.
De az eredetvizsgáló elküldött a közlekedési hatósághoz színt átíratni, mivel addig nem áll neki, amíg a szín nem egyezik a forgalmiban lévő színnel.
Színátíratáskor, szemlén, sok dologra fény derült, a legkomolyabb az, hogy a motorszám le van csiszolva, a motorkód át van ütve, a motor adattáblázat le van véve.Ezek tudatában be is lett hívatva az autó azonnali műszakiztatásra, ahol azonnal megbukott, ez 17000 ft-ba került, a forgalomból kivonták, a hátralévő egy év műszaki vizsga érvénytelen, erről hivatalos iratunk, jegyzőkönyvünk van, ezek miatt az átíratás nem történt meg a nevünkre, de az előző tulaj már leíratta az autót.
A kisebb bajokat nem is sorolom fel, mert tudtuk, hogy költeni kell az autóra, nem is ezzel van a baj.
Nem tudom melyik irányba kellene az első lépéseket megtennem, van-e esélyem a pénz visszaszerzésére, ha az eladó nem hajlandó (szerintem nem lesz az), visszacsinálni az üzletet?
Vagy milyen más lehetőségeim vannak?
A történethez az is hozzátartozik, hogy az adásvételi szerződést jobban szemügyre véve, arra a következtetésre jutottam, hogy lehet hamisítva van, mivel ahonnan hoztuk, a város neve nem kézzel írottan, hanem kinyomtatott állapotban szerepel, mintha egyértelmű lenne, hogy onnan hoztuk el ezt az autót, + a vételár ezen az adásvételin konkrétan nem szerepel, csak "kölcsönösen kialkudott vételár kifizetve", és pont.
És nekem még ez is gyanús, a 3.-ik pont így hangzik:

3./Eladó: a szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal okozott károkért szavatossági felelősségemet kizárom.

És ezt aláírtuk, az egyik tanú én, a másik tanú haver, a tulajdonos pedig barátnőm.

Elnézést a hosszú levélért, remélem valaki végigolvassa, értelmezi, és használható segítséget tud adni, amit előre is köszönök!