autó vásárlás,átírás


prometheusz # 2010.09.07. 11:55

Van egy fontos mozzanat még:
Amenyiben nem kötsz azonnal kötelező felelősség biztositást, a fedezetlen időtartamra a biztositó napi 300-500 Ft (egyes autóknál több) úgynevezett fedezetlenségi dijjat számit fel.
Erről csak késöbb értesülsz, mikoris a biztositás érvényét veszti addig amig ki nem fizetted, s semmi mást nem tehetsz ellene, csak fizethetsz.
Volt aki ezt nem tudta, s egy hónap után 10-20 ezres plusz csekket kapott.
Jobb megelőzni s azonnal vagy max néhány nap után megkötni. (Közlekedni kötelező nélkül már a vásárlás napján sem közlekedhetsz...)

gerilege # 2010.09.07. 09:59

Az eredetiség vizsgálat fizetése megegyezés alapján történik. Azonban átíratási kötelezettsége a vevőnek van (az eladónak csak bejelentési kötelezettsége van, beviszi az okmányirodába az adásvételit, bejelenti az eladást, lepecsételik az adásvételit), és miután az átíráshoz szükséges az eredetvizsga, így a kialakult gyakorlat inkább afelé mutat, hogy többnyire a vevő fizeti. Lehet az alku része is, hogy mennyire érdemes ezzel próbálkozni, az nyilván eladó, vételár- és helyzetfüggő.
Arról, hogy ki végzi az eredetiség vizsgálatot, célszerű az eladóval egyeztetni. Előfordulhat, hogy az eladó biztos benne, hogy gyorsan el tudja adni az autót, vagy valamilyen más okból már van 30 napnál nem régebbi eredetiségvizsgája, de általában az a helyzet, hogy nincs, és ezt csak akkor végeztetik el, amikor konkretizálódik az adásvétel. Elmehetnek együtt is a vételkor, elvégeztetheti ön is az adásvétel után, vagy ha aggódik, de biztos benne, hogy megvenné a járművet, ha rendben van az eredete, akkor akár napokkal korábban is, és meg lehet várni a vizsgálat eredményét az adásvétel megkötésével.

Szeretném még hozzátenni, hogy nem vagyok jogi végzettségű, de adtam és vettem már egy pár autót.

gyandi # 2010.09.07. 08:53

Az eredetiségvizsgálatot alaphelyzetben a vevő végzi és fizeti?

gerilege # 2010.09.07. 08:10

Egyjogász linkelt egy szerződés-mintát( a 304/2009. Kormányrendelet szabályozza a szerződés szükséges tartalmi elemeit: http://www.complex.hu/…ntos1660.zip).
Szükség lesz eredetiség-vizsgálatra is, anélkül nem írják át az autót. A vizsgálatról a végleges határozatot lehet kérni, hogy postán küldjék, de inkább az okmányirodai átvételt célszerű választani, és amikor megy átíratni, akkorra már meglesz. Mihamarabb írassa át, de legkésőbb 15 napon belül.
Készítse elő a kötelező biztosítás megkötését, az adásvételivel és a törzskönyvvel megköthető átírás előtt, célszerű már a vásárlás napján.
A gépjármű törzskönyvét, forgalmi engedélyét meg kell, hogy kapja az eladótól. Javaslom még, hogy a szerződés aláírása előtt kérje meg az eladót, hogy mutassa meg a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, és vessen rá egy pillantást, hogy egyeznek-e az adatok, vessed össze a forgalmiban szereplő adatokkal is.
Ha Ön intézi az eredetiség vizsgálatot, akkor az adásvételi szerződésben tüntesse fel valami hasonló szöveget: "Amennyiben az eredetiség vizsgálat eredménye a vevőre nézve negatív hatású, a szerződés érvényét veszíti" Amennyiben ön fizeti a vizsgálat díját vagy annak egy részét, akkor még ezt is tegye hozzá: "és az eredetiség-vizsgálat vevő által fizetett költségét eladó megtéríti vevőnek."
Ha a járművön előzőleg volt hitel, vagy hitel átvállalás, akkor kellenek a hitel törléséről, illetve a hitel átvállalásáról szóló banki okmányok is!

Eredetiség-vizsgálat díja személyautóra:
1400 cm3-ig 17 000 Ft
1401-2000 cm3-ig 18 500 Ft
2001 cm3 felett 20 000 Ft

Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm 3 -e után 18 forint az alábbi eltérésekkel:

  1. az 1890 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi és az 500 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú motorkerékpár esetén minden megkezdett cm 3 után 24 forint;

Körülbelül ennyi jut így hirtelen eszembe.

gyandi # 2010.09.07. 07:38

köszönöm. Ez aztán jó bonyolult. Ez ugye az új, ami nyártól érvényes ? Valamit hallottam erről ....
Esetleg van infója vkinek, hogy az átírás mennyibe kerül ?
Régen 10 Ft volt/cm3.
Meg gondolom eredetvizsg. is kell, az is biztos van 15 ezer.
És még esetleg más költség ?

Egyjogász # 2010.09.07. 07:30
gyandi # 2010.09.07. 05:56

Kedves Mindenki !
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ha magánszemélytől veszek használtautót, ezzel kapcsolatosan mit és hol kell intéznem, milyen kötelezettségek vannak ? ( pl. átírás, kötelező b.kötés, eredetvizsg? )

És még vmi : hol tudok adásvételi szerződét letölteni ? Lehet, hogy ma már sor kerül a vételre.

köszi előre is !