üzembentartói szerződés


Bea1 # 2016.08.29. 13:24

Legyen akkor gépjármű-használati szerződés. :-)

Rexor # 2016.08.29. 14:26

Azt akartam mondani, hogy hívhatjuk használati, pedálnyomokodási vagy sebsségváltóbizdergálási szerződésnek is a lényegen nem változtat. Annak hívják a felek, aminek akarják, mivel jogszabály nem tiltja ezt.

wers # 2016.08.29. 14:51

Azt azért még midig csak találgatni lehet, hogy mi volt a megállapodásuk.

Dr.Attika # 2016.08.29. 16:40

Viszont ha kölcsönnek minősítik, akkor - mivel a Ptk-ban nevesített szerződésről van szó- annak tartalma kötelező. Kádár János is megmondta: Ha krumplileves, akkor az legyen krumplileves.

guba" # 2016.09.01. 20:01

Kölcsön lehet adni nem helyettesíthető dolgokat is. Az ingyenes használati szerződés a haszonkölcsön.

6:357. § [Haszonkölcsön-szerződés]

(1) Haszonkölcsön-szerződés alapján a kölcsönadó meghatározott dolog időleges használatának ingyenes átengedésére, a kölcsönvevő a dolog átvételére köteles.

A határozatlan időre kötött haszonkölcsön-szerződést a kölcsönadó tizenöt napra felmondhatja. Ezt célszerű írásban és igazolható módon megtenni. Ha nem adják vissza az autót, akkor a szerződésszegéssel okozott kárt lehet követelni.

bszabi # 2016.12.07. 13:46

Kedves Fórumozók!

Kerestem, kerestem, de nem találtam választ a problémámra. Januárban lecserélnénk a mostani autónkat, ami a párom nevén van, de mivel nincs jogosítványa én vezetem. Az új autó kicsit nagyobb, erősebb, drágább, és ez miatt a biztosítás is kb 40-60ezer ft lenne az ő nevére. Az én nevemre ez a töredéke lenne. A gondom az, hogy egy kedves volt ismerősöm, még 2008-as autóhitele miatt kitolt velem, ami akkori naivitásom, segítőkészségem miatt a nevemen volt, és bebukta. Lényeg a lényeg, üzembentartóin gondolkodok, és még a bónuszt is át lehetne hozni a mostani autóról.

Kérdésem: ha én leszek az üzembentartó, a párom a tulajdonos, lehet-e következménye? Foglalhatják-e az autót? Még csak egy címen sem vagyunk bejelentve. Az autó kp-s lesz, és a páromnak a diákhitelén kívül semmilyen tartozása nincs, és nem is lesz, mert ügyelek rá :D Ha már én balfax voltam :S :(

Köszönöm a válaszokat előre is!

guba" # 2016.12.08. 18:07

Az üzembentartó tartozása miatt más tulajdonában lévő autót nem vonnak végrehajtás alá.
Ettől függetlenül én soha nem javaslom, hogy rövid távú előnyök szerzése végett bárki fiktív szerződést kössön, mert ennek is "lehet következménye". Mint ahogy annak is lett következménye, hogy "kedves volt ismerőse" javára kötött valótlan tartalmú szerződést korábban.

bszabi # 2016.12.09. 09:48

Tisztelt guba"!

Köszönöm szépen a válaszát. Egyébiránt nem értem, miért írta, hogy "rövid távú előny" és "fiktív szerződés". Hisz a helyzet teljesen más, egy család vagyunk gyerekkel, együtt élünk, közösen vesszük, és nem 1-2 évre, hanem minimum 5 évig biztos meg lesz az autó. A páromnak nincs jogosítványa, ezért gondoltam, ha már úgyis én vezetem, egyrészt olcsóbb lesz a biztosítás, másrészt a felelősség is az enyém legyen, büntetések, stb. ami azért nem szokott lenni, de mégis. Ha lenne jogosítványa, fel se merülne ez bennem.

Sajnos a 2008-as dolgon már nem tudok változtatni, nem írtunk papírt, voltam én ügyvédnél is, veszett fejsze nyele. Sajnos vannak gerinctelen, patkány emberek, erős tanulópénz volt egy életre. Nevemet és pénzemet senkinek!!!

Utálok tartozni, soha senkinek nem tartoztam, fizetem a számláimat, adózok, és akkor megbízok egy ismerősbe, aki 7 év után csak úgy eltűnik, és xarban hagy az ő sarával. Elég baj nekem ez, hogy nem lehet semmi a nevemen...

Szép napot!

drbjozsef # 2016.12.09. 12:49

Esetetek nem fiktív, ha tényleg Te használod az autót. Aki a saját autóját használja, de a biztosítás miatt a vidéki nagymamára tolja az üzembentartóit az olcsóbb biztosítás miatt, de a mama nem használja egyáltalán az autót, az a fiktív szerződés (ami az esetek többségében nem is probléma, de lehet az).

DMachine # 2017.01.12. 20:17

Tisztelt Tagok, Szakértők!
Röviden próbálom leírni a problémámat és kérni a segítségüket.
Volt férjem a fiam nevére (aki nagykorú) szeretné íratni a nemrég vásárolt gépkocsiját és ő lenne az üzembentartója. Mindezt azért, hogy mentesüljön a végrehajtás alól.
Kérdésem: érheti-e bármilyen hátrány a fiamat azért, mert tulajdonosa lesz egy autónak? (kötelezettségek, fizetni valók, büntetések, káresemény stb..)

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!

Üdvözlettel,
DMachine

Ufo555 # 2017.01.20. 21:06

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni a következő ügy megoldásához: Négy évvel ezelőtt a volt kollégámnak üzembentartói szerződéssel odaadtam a gépkocsimat, aki eltűnt vele. A forgalmiba a saját adatait, mint üzembentartót nem jegyeztette be, az autóra a súlyadót nem fizeti, ezt évről évre rám terhelik. Kétszer tettem a rendőrségen feljelentést mert az autót a követelésem ellenére nem hozta vissza. A rendőrség szerint ilyet nem is kérhetek, csak fizessek és kész. Bárhová fordulok csak falakba ütközök. Válaszát előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2017.01.20. 21:59

Ufo555

Szerintem a leghatásosabb, ha hivatalosan kivonatod a forgalomból.
Akkor a legközelebbi ellenőrzéskor lekapcsolják a haverod a kocsival.

charli # 2017.01.21. 07:44

"A forgalmiba a saját adatait, mint üzembentartót nem jegyeztette be,"
Akkor üzemben tartói szerződés nem is jött létre és te csak oda adtad az autót és minden kötelezettség a tiéd ő meg használhatja ,eladhatja akár papírok nélkül alkatrésznek , szétbonthatja , de lehetne még durvább változata is az esetnek (pl. hetente egy gyors , hajtás , vagy parkolási bünti amit nehezen mosnál le magadról )
Kérdés 4 év alatt ki fizette a biztosítást ? Ki műszakíztata?
A rendőrségtől ne várj sokat , te adtad oda az autót és most ők keressék meg ?
Egy ismerőesőm pont így járt , csak ő már 6 éve nem tudja hol van az autója .
Amit tehetsz : Megkeresed az ismerőst meg az autót és rendezed az üzemben tartói jogokat , amire szerintem kevés esély , vagy amint már javasolták , ideglenesen 6 havonta kivonod a forgalomból , ezzel is csökkentve a költségeidet .

Ufo555 # 2017.01.21. 11:57

Kedves Charli! Csak azt nem értem, hogy ha az autó az enyém jogilag, akkor miért nem jelenthetem be mint lopást? Mondjuk hogy kölcsönadtam egy körre az autót, ez még nem jogosítja fel, hogy sajátjaként rendelkezzen vele! Legalábbis szerintem.. Ahol most lakom, nincs érvényes bérleti szerződésem, tehát akkor a lakás az enyém??? :)

charli # 2017.01.21. 13:32

"az autó az enyém jogilag," Ez így van és vissza kérheted , ha kölcsön adtad egy kőrre és ö meg 4 év után sem adta vissza , de ha eladtad és megegyeztetek egy üzembentartói szerződésben , hogy ne keljen át írni , akkor már nem biztos , hogy ellopta az autód .
Különben meg egy bejegyzett üzembentartó mellet is jogilag tiéd az autó csak más az üzembentartó .

Ufo555 # 2017.01.21. 15:28

Köszönöm a válaszokat, de továbbra is úgy gondolom, hogy egy jelentős joghézag van a rendszerben, amit hihetetlenül egyszerűen rendbe lehetne hozni, csak hát... Az Én véleményem továbbra is az, hogy akié papíron az autó azé a rendelkezési jog is. Ha pedig ez így van és felszólítás ellenére sem kerül vissza az autó, abban az esetben igen is lopás történik. Nem is értem hogy miért van külön üzembentartói és adásvételi szerződés, ha jogilag egy és ugyanaz. Miért kell Nekem valami olyanért fizetnem ami felett nem rendelkezhetem? A hatóságok szerint semmi közöm az autóhoz...nos akkor miért Én fizetem???

drbjozsef # 2017.01.22. 12:49

"Az Én véleményem továbbra is az, hogy akié papíron az autó azé a rendelkezési jog is."

Ez így is van, kivonathatoda forgalomból.

"Ha pedig ez így van és felszólítás ellenére sem kerül vissza az autó, abban az esetben igen is lopás történik."

Úgy érted, hogy történik egy cselekmény, és utólag, attól függően, hogy mik történnek még utána, visszamenőlegesen lehet mindősíteni. Nem. A lopás az elsőre is lopás, ami nem lopás, az két hét múlva sem lopás.

"Nem is értem hogy miért van külön üzembentartói és adásvételi szerződés, ha jogilag egy és ugyanaz. "

Egyáltalán nem ugyanaz. Különböző jogokat, és kötelességeket rendel hozzá a törvény. Aztán, ha az nincs betartva, az más dolog.

"Miért kell Nekem valami olyanért fizetnem ami felett nem rendelkezhetem?"

Már miért ne rendelkezhetnél róla, mármint hivatalos ügyekben? Bemész az okmányirodába, és kivonatod a forgalomból. Te mondtad, hogy nem lett bejegyezve az üzembentartói.

"A hatóságok szerint semmi közöm az autóhoz"
Pont fordítva. Pont azt mondják, hogy Neked van közöd hozzá, ezért nem lopás.

Értsd meg, jogilag az nem lopás, hogy nem adja vissza az autót, amit Te adtál oda neki. Ezért például ha lenne hozzá kulcsod, akkor sem vihetnéd el a háza elől. Márminj jogilag, a valóságban én valószínűleg ezt tenném, aztán pereskedjen ő. De jogilag Te csak azt tehetnéd, hogy felszólítod őt, hogy a szerződést (ami remélem megvan, aláírva általa, hogy ő lesz az üzembentartó, és ezt őneki kell bejelentenie a hatóságnál) nem tartotta be, felbontanád a szerződést, kéred vissza az autót, fizesse meg a károdat, költségeidet. Ha nem teszi, polgári pert indíthatsz a fentiek miatt.

Bűncselekményt valószínűleg nem követett el, ezért hajt el a rendőrség, hanempolgári jogi szerződést szegett meg valószínüleg, amre a bíróságtól tudsz jogorvoslatot kérni.

Ufo555 # 2017.01.23. 17:44

Kedves drbjozsef! Köszönöm szépen a kimerítő választ. Igyekszem e szerint cselekedni, remélem sikerrel. Ön szerint (Tudom persze, hogy nem ismeri az ügy mindkét oldalát) egyértelmű lenne, hogy megnyerem a polgári pert? Az önkormányzat forgalmi és rendszám nélkül is kivonja az autómat a forgalomból? Válaszát előre is köszönöm! Üdv

guba" # 2017.01.23. 18:06

Tisztelt Ufo555!

Négy évvel ezelőtt a volt kollégámnak üzembentartói szerződéssel odaadtam a gépkocsimat, aki eltűnt vele.

Eladta neki, vagy bérbe adta, esetleg ingyenes használatra adta? Ez az alapkérdés.

Lopás fel sem merül, legfeljebb a sikkasztás jöhetne szóba.

Dr.Attika # 2017.01.23. 18:54

Ufo555!
Nincs itt semmiféle joghézag. Guba kollégát kérje meg, hogy magyarázza el a tulajdonosi triász lényegét.

Ufo555 # 2017.01.23. 20:20

Kedves Hozzászólók! Tényleg csodálom az ügyvédi szakmát, és próbálok lépést tartani, de az Önök által leírt dolgok mindig újabb kérdéseket vetnek fel. Megnéztem a tulajdonosi triász pontos definicióját, de igazság szerint én személy szerint ebből semmit nem tudok gyakorolni a tulajdonom felett. És az illető akinél az autóm van, milyen jogcímen birtokolja azt? Ő ugye nem tulajdonos, ez egyértelmű. Nem is üzembentartó, mert ha az volna, az tudtommal kötelezettségekkel jár, úgy mint bejelentés, adófizetés. És az üzembentartói szerződés is felbontható tudtommal, amit én próbáltam megvalósítani, sikertelenül. Ha ezeket rosszul tudom, vagy rosszul értelmezem akkor tényleg nagyon lemaradtam jogi dolgokban, ami természetesen lehetséges. Szép estét!

drbjozsef # 2017.01.24. 06:29

"Nem is üzembentartó, mert ha az volna, az tudtommal kötelezettségekkel jár, úgy mint bejelentés, adófizetés"

Mondjuk egy étteremnek is vannak kötelezettségei. Attól, hogy pocsék a kaja, nem jelenti be a pincéreket, nem fizet adót, és még az áramot is lopja, attól az még étterem.

Az okmányiroda rendszám nélkül is kivonja a forgalomból az autód. Viszont a végleges kivonáshoz bontási igazolás kell, ezért csak ideiglenesen tudod kivonatni. De az olcsóbb is, és fél évente újra megismételhető, szóval Neked szvsz jobb is. Tedd meg minél előbb, aztán levél, aztán per. Utóbbiban ezeket a költségeidet is érvényesítheted. Elvileg persze, mert ha a kötelezettnek se az autó nincs meg, se végrehajtható vagyona nincs, akkor neked csak az igazad lesz meg, viszont (jó)párszázezer forint költséget még bukni fogsz...

Nincs kulcsod az autóhoz? Tudod hol van?
Én biztos visszavenném, aztám pereskedjen ő...

Ufo555 # 2017.01.24. 22:27

A példából kiindulva, működhet az az étterem, de ha nincs hivatalos papírja a működéséről akkor azonnal bezárják, elvileg. Szinte teljesen biztos vagyok benne hogy az autó már nem létezik. Még egy kis csavar: 3 évvel ezelőtt idézést kaptam a XV.kerületi kapitányságtól, hogy tanuként jelenjek meg. Mint kiderült az autót valahol vidéken igazoltatni akarták, azaz a sofőrjét, aki a rendőrök elől menekülve egy szántóföldre menekült. Ott a rendőrök elfogtak egy embert, nem azt akinek odaadtam az autót (Akkor ez már tényszerű sikkasztás?). A rendőrök elkérték a papírjaimat, közölték, hogy tudják az ügyhöz nincsen közöm és többet nem is árultak el. A kollégám aki elvitte a kocsit egy bukott rendőr...lehet ez is számít valamit. Kulcsom nincsen a kocsihoz, és nem is tudom hol van, de szerintem már nem is létezik.

Szomorú örökös # 2017.01.25. 07:02

Ufo555

A Magyarország.hu oldalon le tudod kérdezni az autó státuszát. Mondjuk ott is csak annyit fognak róla írni, hogy forgalomban van vagy nincs, többet nem fognak elárulni róla. Egy szimpla regisztrációhoz kötött ez a szolgáltatás.

Ufo555 # 2017.01.25. 10:30

Köszönöm az infót, talán ez is segíthet!