Káresemény elévülési idő...


Rob66 # 2017.04.04. 17:33

Tisztelt Fórum!
A mai napon kaptam egy felszólító levelet a korábbi KGFB biztositomtol, hogy fizessek a türelmi időszakra vonatkozó összeget utólag be. A KGFBt évfordulóval, be nem fizetéssel szüntettém meg. A dolog nem is zavart volna, ha nem 2105. Évre vonatkozna a fizetési felszólítás. Konkrétan 2015.jan.31-marc. 31. Közötti időszakra. Ha 2015 irtunk volna bosszankodnek, hogy nem néztem utána alaposan, mert jogszeru, es megyek befizetem. Kérdéseim;

  • esetleg vonatkozik erre elévülés? Furcsa, hogy szinte napra pontosan keresnek meg 2 év múlva,
  • illetve mivel a kocsit egyébként mar 2015 áprilisában eladtam, vissza tudok esetleg lőni, hogy fizessek ok inkabb vissza a kulonbozetet, ha mar eszembe juttatjak?

Bosszant, hogy.a managementbol valaki egyszer csak ugy dönt, hogy 2 év után követelés áll fenn.
Köszönöm előre is a választ
Robi

monalisa1 # 2013.11.16. 13:07

A rendőrség sz.gépes adatnyílvántartásából azonnal meg tudják mondani az "elkövető" nevét/címét, ennyit csak segítenek feljelentés nélkül is - főleg ha a továbbiakban nem lesz nekik belőle munkájuk.

OlléLászló # 2013.11.16. 13:04

Tegyek feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen? De nem történt bűncselekmény, így félő hogy nem foglakoznak az üggyel. Vagy igen?

OlléLászló # 2013.11.16. 12:02

Esetleg tegyek feljelentést, vagy ismerős által nézzek utána?

monalisa1 # 2013.11.16. 11:50

Lehet hogy a karcolást észre sem vette, tehát nem szándékosan ment el a helyszínről. Amúgy "karcolni" autó nem tud - meghúzni igen. Próbáld a típus-, szín- és rendszám alapján megkeresni a rendőrségen.

OlléLászló # 2013.11.16. 11:21

Tisztelt Fórum!

Folyó év november 13-án este egy tömbház nyílt parkolójában parkoltam, ahol az autómat megkarcolta egy másik jármű. Az egyik szomszéd szemtanúja volt, de a helyszínen érdemben intézkedni sajnos nem tudott. Mivel már sötét volt, én sem vettem észre, csak ma miután szólt, hogy Ő látta, és a rendszámot megjegyezte.

Tehát ami eddig tény: Autó megkarcolva, van egy feltételezhető szemtanúm, és az általa megadott rendszám!

Mit tudok ilyenkor tenni hogy meglegyen az elkövető?

Köszönettel!

Biztosítási1x1 # 2013.08.22. 04:31

A leírtakból egyértelműnek tűnik, hogy a javítást végző szerviz hibázott, így felelőssé tehető a kialakult helyzetért.

Nagy valószínűséggel kell hogy rendelkezzen a tevékenységére vonatkozó felelősségbiztosítással, így célszerűbb és eredményesebb lehet a szerviz felelősségbiztosítójától kérni a kártérítést és nem a két éve történt, már lezárt kgfb-s kárrendezést feszegetni.


biztositasi1x1.hu

guba" # 2013.08.21. 19:30

A javítást végző szerviznek a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást - alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje - megelőzően kellett volna előzetes eredetiségvizsgálatot végeztetnie.Ők ezt elmulasztották, ezért hibásan teljesítettek.

Ezzel együtt, abban igazuk van, hogy ezek a költségek akkor is felmerültek volna, tehát a biztosító megtérítési kötelezettsége fennáll. Érdemes kérni egy írásbeli állásfoglalást a biztosítótól, hogy mire alapozva gondolja, hogy nem kellene neki ezért helytállnia. Mert, az elévülés a kétségtelen módon nem lesz alapos hivatkozás. Aztán ennek ismeretében eldönthető, hogy a javító céggel, vagy a biztosítóval szemben érdemes megfogalmazni az igényt.

R.Richard # 2013.08.15. 16:30

Tisztelt Szakértők!

A következő káreseménnyel kapcsolatban kérnék véleményt, tanácsot.
Vétlen félként, egy külföldi (ukrán) autóssal ütköztem.
Ebből adódóan MABISZ kárügyintézés lett a dologból.
Közel 1M Ft volt az okozott kár a gépkocsimban.
Elvitettem egy márkaszervizbe az autót és ők intéztek mindent.
Rendben zajlottak a dolgok.
A javító cég hibátlanul helyrehozta a sérüléseket.
A biztosító átutalta részükre a javítási számlán szereplő összeget.
Ennek éppen két éve. Most lejárt a műszaki érvényességi vizsgám és vittem az autót a vizsgabázisra.
Ott közölték velem a megdöbbentő hírt, hogy nem vizsgáztatják le az autót mert az alvázszám az egyik helyről hiányzik.
Mint utólag kiderült, két helyen szerepel az autóban gyárilag az alvázszám és az egyiket a karosszéria javítás során, gyári új elemre kellett cserélni.
Ezen az új elemen természetesen nem szerepel az alvázszám.
A javító szervizben megkaptam azt kárfelvételi jegyzőkönyvet amin a MABISZ által kirendelt hivatalos kárszakértő ezt az alvázszám hordozó elemet cserére jelölte.
Valamint átadták azt a -biztosítónak megküldött- javítási számlát is amin szerepel a kicserélt alkatrész, ill. kiállítottak a részemre egy nyilatkozatot, miszerint a javító cég a biztosítókkal szerződött hivatalos márkaszerviz és igazolják, hogy ők cserélték ki a sérült elemet.
Ezután nem is volt semmi probléma. Miután bemutattam ezeket a dokumentumokat, sikerült az alvázszámot hivatalosan beüttetni és az autó levizsgázott.
Viszont ennek az ügyintézésnek, több tételből összeállítva egész szép kiadási összege kerekedett.

Eredetiség vizsgálat
Alvázszám beütés
Átalakítási engedély
Átalakítás utáni vizsgálat
Okmányok megújítása

Ezek mindegyike hivatalos helyeken, hivatalos számlák ellenértékeként lett befizetve.
Nemzeti Közlekedési Hatóság, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, Okmányiroda, stb.
Az összeg közel 60.000 Ft lett.
Az egyik számla befizetésekor viszont tájékoztattak, hogy amennyiben ez biztosítós káreseményből adódott, akkor a biztosító ezt téríti.
Mondtam, hogy a káresemény már két éve történt, de azt a felvilágosítást kaptam, hogy az elévülési idő ilyen esetben 5 azaz öt év!
Telefonon érdeklődtem a biztosítónál, hogy hova és milyen formában nyújtsam be a számlákat, de meglepetésemre elutasító választ kaptam.
Kissé felháborodtam és kértem, hogy indokolják ezt meg.
Azt mondták teljesen felesleges ugrálnom, mert ez az 5 éves elévülési dolog nem ilyen esetekre vonatkozik és nehogy azt gondoljam már, hogy ha két év múlva találok a fiókomban egy számlát azt most velük kifizettethetem.
Mondtam, hogy a szóban forgó számlák most keletkeztek, de a rendelkezésre álló dokumentumok és az előzmények ismeretében is mindenki számára egyértelmű, hogy a két évvel korábbi káresemény közvetlen következménye.
Azt mondták, akkor maradjunk abban, hogy a javító cég hibázott, amikor nem nyújtották be ezeket a számlákat időben, közvetlenül a javítás után.
Követeljem tőlük az összeget.
Megkerestem a szervizt is, ahol nagyon készségesek voltak, de azt mondták nem tudják a biztosító helyett felvállalni ezeket a költségeket.
Ha akkor kerültek volna leadásra ezek a számlák, akkor is a biztosító fizetett volna és most is nekik kell téríteni, ha csak nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy ez a költség nem az akkori káreseménnyel függ össze.
Annyit ígértek, hogy ők is megkeresik a biztosítót az ügyben és az öt éves elévülési időre hivatkozva kérik, hogy ezeknek a számláknak az összegét a részemre utalja el a biztosító társaság.
Itt tartunk most.
A biztosító hozzáállást kicsit furcsának tartom.
Mi a véleményetek?
Akkor mire is vonatkozik az elévülési idő?
Kinek van igaza?
Mit tegyek?

Várom a válaszokat.
R.Richárd