Indokolatlan fékezés


gerbera317 # 2017.02.06. 08:04

A megállásnak is vannak szabályai: 40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
Nem véletlenül rendelkezik így a jogalkotó. A sorban hátrébb haladó autós is lát valamennyit az útból, és ha nem észlel semmi különöset, alappal feltételezi, hogy amikor az előtte haladó féklámpája felvillan, akkor az csak lassít, és ezért felkészületlenül érheti az elöl haladó hirtelen megállása. Ezért a megállási szándékot külön irányjelzéssel és ráutaló magatartással (lehúzódás) is kell jelezni. Tehát a megálló is tud vétkesen mulasztani, és nem igaz, hogy a követési távolságot be nem tartó hátul haladó viszi el a balhét.
Az egy másik kérdés, hogy ha százzal mentél lakott területen, hogyan kerülhetett bárki is mögéd hasonló sebességgel.

Atis77 # 2017.02.04. 18:25

Te maximum kapsz egy bírságot gyorshajtásért (azt nem tudják bizonyítani szemre hogy mennyivel mentél). Neki meg lapot kell adni hiszen megálltál, álló autó meg nem lehet hibás. Neked is vannak tanúid. Ja és Ő is kap egy bírságot.

Enzo75 # 2017.02.01. 17:19

Kedves Fórumozók!

Az alábbi balesettel kapcsolatban kérném a véleményüket.
Pár napja lakott területen belül több utast szállítva, meg akartam nekik mutatni az autóm képességeit, ezért egy forgalommentes úton megálltam, 0-ról 100 km/h fölé gyorsítottam, azt elérve üresbe kapcsoltam és kicsi gurulás után INDOKOLATLANUL FÉKEZTEM, mert a kocsi 100-ról 0-ra történő megállását akartam bemutatni utasaimnak.
Amikor először megálltam az úton, még a gyorsítás előtt, a tükörbe nézve senkit nem láttam magam mögött, az út előttem teljesen üres volt.
A gyorsítás és a fékezés is rendben megtörtént, majd megállás után (!) kb 1 mp-el hátulról belém csúsztak.
Személyi sérülés nem történt, és a mögöttem érkező el is ismerte felelősségét, így nem hívtam rendőrt, főleg mert a másik sofőrt személyesen ismerem, minden nap találkozunk.
Ma már nem hajlandó elismerni a felelősségét, szerinte mindketten hibásak vagyunk, mindenki fizesse a saját kárát.
Az ügy pikantériája, hogy lakott területen belül, több tanú szeme láttára 100%-kal átléptem a megengedett sebességet (kb 105-ről kezdtem fékezni).
A rendőrség ma már nem volt hajlandó helyszínelni, azt mondták, még aznap kellett volna hívnom őket.

Mit tegyek? Ha bírósági ügyet csinálok belőle, lehet még többet fizetek a 100%-os sebességtúllépésért mint a kocsimban keletkezett kár (ami kb 100.000 Ft)?

Köszönettel várom válaszukat!