Járdán parkolás műszaki hiba miatt - büntetés


monalisa1 # 2006.06.23. 20:24

Nem okvetlenül kellett az a pótkereket senkitől sem kölcsönkérni - az neked volt otthon "a" spájzban (= garázsban, kamrában, pincében stb.).

Tehát "siettél" haza. Az hogy vissza is siettél (...) hát az ugye időintervallum kérdése...

wanille # 2006.06.23. 20:06

Ha elszaladtam kölcsönkérni 1 kereket, azzal is beleszövöm azt, akitől kölcsönkértem.
Gondolkodom, hátha eszembe jut vmi, amibe nem kell mást belerángatnom.

monalisa1 # 2006.06.23. 17:53

Ma már nem minden autónak van pótkereke, hanem gyárilag csak defektjavító. (Ebben az esetben a csomagtérben nincs is kialakítva hely tartalék keréknek.)

És ha lenne is pótkerék, az autóst érheti olyan balszerencse, hogy reggel már volt egy defektje - tehát a tartalék kereket és/vagy javítókészletet néhány órája már felhasználta -, és az újabb defekt miatt pedig képtelen volt bármi egyebet is csinálni mint a forgalomból félreállva a járdán hagyni a kocsit. Aztán "elszaladt" kölcsönkérni egy kereket...

A lemerült mobil még elmegy, de a "másik autóm elhozatala" azért még egy kicsit erős nálunk.

Az igaz, hogy egyre több családban van második autó, de az nem fogja megállni a helyét, hogy mentem telefonálni elhozatni "a másik autómat".

A szerv egyből rákérdez a dologra és kész a bukta: egyrészt hamis tanuzásra való felbújtás, másrészt hamis tanuzás... (A dolog végén a büntetés miatt többe kerülni a hús mint a leves.)

Mindig olyasmit próbálj kigondolni, amibe lehetőleg nem kell másokat beleszőni.

wanille # 2006.06.23. 16:17

Ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de én úgy tudom, hogy a pótkerék ugyanúgy kötelező, mint az elsősegély doboz, izzókészlet stb...

Olyasmire gondoltam hogy elmentem telefonálni, mert lemerült a mobilom, és odahozattam egy másik autómat, amivel elvontattuk a helyszínről. Így csak egy tanú kell aki igazolja hogy elvontatta velem a kocsit.

Vaagy rosszul gondolom?

monalisa1 # 2006.06.23. 11:06

Pl. defekt... Igaz hogy banális a dolog, de bárkivel bárhol előfordulhat - akár újszerű egy autó akár idősb korú már.

És aktuálisan nem volt sem pótkerék sem defektjavító spray.

Szerintem komolyabb műszaki hiba nemigen adható be, mert akkor kellhet az autómentős és/vagy egy autójavító számlája aktuálisan napról/másnapról.

Így hát kénytelen voltál a defektes- félreállított kocsit otthagyni és "nagysietve" otthonról hozni a technikai segítő megoldást.

wanille # 2006.06.22. 22:48

Nekem is jött a papír, meg is neveztem magamat(akkor még nem az enyém volt az autó), és én is ilyen műszaki problémával szeretném elbliccelni a dolgot.

Szerintetek milyen műszaki hibára hivatkozzam, hogy ne tudjanak belekötni, hogy akkor és ott nekem meg kellett állnom?

szalami # 2005.11.23. 21:45

Lakott területen belül nem kötelező megjelölni az elromlott járművet, csak szabad (kresz 56/6). Viszont lehetőség szerint olyan helyen kell megállni vele, ahol a várakozás nem tilos. Ha esetedben erre nem volt lehetőség (ahogy írtad), akkor nem követtél el szabálysértést a járdán parkolással. Tehát szerintem ha bizonyítani tudod a műszaki hibát és elmondod, hogy nem volt lehetőség szabályos helyen várakozni, akkor el kell, hogy engedjék a bírságot.

cat981 # 2005.11.23. 18:40

az ok, de érdemes-e úgy nekivágni, hogy nem jelöltem meg semmivel az ott tartózkodás okát (háromszög). Erre nem emlékszek pontosan, hogy ezt ki kell-e tenni, mert ha igen, akkor simán elutasítják a kérelmem és ez esetben tányleg ki kell találjak valami történtet. Pl. az egyik ismerősöm azt monda rájött a fosás, ami miatt kénytelen volt hasonlóan letenni az autót és elengedték neki. Röhögőgörcsöt kaptam mikor mesélte :))...

obsitos # 2005.11.22. 17:02

Ajánlott-tértivevényes levélben tegyél panaszt az eljárás ellen, leírva a műszaki híbát, valamint név/lakcím nevezd meg az autószerelő ismerősödet, aki akár tanú is lehet az esetben.

cat981 # 2005.11.21. 18:13

Sziasztok!
Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni.
Kb. 1 hete megbüntetett a Közterület Felügyelet, mert járdán parkoltam. Tudom, hogy a járdán tilos a parkolás, azonban műszaki meghibásodás miatt voltam kénytelen letenni az autót az Ferenc körút közelében egy kieső járdaszakaszon. Mindez egy olyan utcában történt, ahol ugyan végig fizető övezet volt, itt le tudtam volna tenni az autót, csaképpen nem volt szabad hely több perc eltelte után sem én meg az egy irányú utca közepén álltam és persze jöttek az autók. Nem láttam más megoldást, 2 másik autóssal feltoltuk az autómat a járdára. Ezután elmentem segítségért egy autószerelő barátomért. Kb. 3-4 óra múlva jöttünk vissza és láttuk a 6000,- Ft-ról szóló büntetést az ablaktörlő alatt. A kocsit aztán sikerült a saját lábán elvinni a helyről egy ideiglenes technikai megoldással.
A KRESZ több esetben pl. „várakozni tilos” helyeken is kivételt tesz a műszaki hiba miatti megállásra/várakozásra, gondolom a járdaszakaszon is hasonló a helyzet. Az a hibát viszont elkövettem, hogy nem kapcsoltam be az elakadásjelzőt (mondjuk járdán elég érdekesen nézett volna ki), és nem tettem ki az elakadásjelző háromszöget sem.
Az lenne a kérdésem, hogy ha kérelmet írok a Közterület Felügyeletnek a fenti esetre hivatkozva, elengedik-e a büntetést, vagy simán elutasíthatják, mivel nem jelöltem meg semmivel a műszaki hiba miatti itt tartózkodást és úgy is vehetik, hogy kitalálhattam az egészet? Amúgy szükség esetén fel tudom mutatni a műszaki hibát, mert még azóta nem lett megjavítva és nem is használtam azóta az autót.