Új autó vásárlás


monalisa1 # 2008.04.11. 16:15

Annyit teszek csak hozzá, hogy egy jól megfogalmazott faxban és/vagy e-mailban, melyben részletesen fel vannak sorolva az esetleges extrák stb., valamint a fizetés módja és mértéke, akár "innen" az íróasztal mellől is bárki kérhet magának ajánlatot akár tucatnyi márkereskedéstől is. És a legjobbnak igérkező ajánlatért vélem nem okozhat problémát akár 50-100-200 km-is elautózni.

Előtte pedig a helyi/legközelebbi kereskedőnél kérjen próbaútra időpontot, hogy ténylegesen meg is ismerje azt a kocsit előzőeben már.

Egyébként mindegyik márkereskedés egyugyanaz gyári áron veszi/kapja a kocsit, melyre aztán kidolgozza a saját ajánlatát - na ebből lehet több-kevesebb szerencsével valamennyit lealkudni.

De a legjobb a vevőnek a legkedvezőbb hitelajánlatot felkutatni.

gyurgyo # 2008.04.13. 17:25

Az autót amelyet megrendeltem 2007.12.14.-én és írtam már itt róla a mai napig nem kaptam meg. Legutóljára egy emailben azt írták, hogy megkapom a következő héten ami ma telt le.Autó sehol.Még két hetet kell várnom.Mit lehet tenni az ilyen hazudozó értékesítőkkel?2008.feb.15-én lett volna az átadás a szerződés szerint , de akár 16 hetet is csúszhat ami benne van a szerződésben. Viszont tanuim vannak rá és egy emailem, hogy azt mondták a héten meglesz, de nem lett.Nem hiszem el hogy büntetlenül megtehetik ezeket a hazugságokat!

guba # 2008.04.13. 17:46

Amíg a 16 hét le nem telt semmit, azt követően, ha még addig sem jön meg,elállhatsz a szerződéstől és kártérítést követelhetsz a késedelem miatt elszenvedett esetleges károdért. A késedelem azonban csak a 16 hét lejártával következik be.

gyurgyo # 2008.04.14. 08:08

Érthetetlen számomra, hogy a jog őket védi holott bizonyíthatóan többször becsaptak!És tehetik ezt mert a jog mellettük van.Én meg mint vásárló csak tűrök és befogom a pofám, holott belőlem élnek.Arra gondoltam, hogy leírom az ügymenetet és elküldöm a megyei napilapoknak+tv ügyvédje+egyéb országos fórumokra.Nem a kártérítés miatt hanem azért hogy az ilyen átverések ne maradhassanak titokban!Nagyon furcsa számomra, hogy az ügyfélorientált kiszolgálás csak addig tart amig az előleget odaadtom.Utána leszarják a fejemet és a jog nem ad lehetőséget az igazamat kiharcolni.Ismét az az érzésem, hogy a jog nem az igazság mellett áll...és ilyen esetek ezerszám vannak.

Goodwitch # 2008.04.14. 08:34

A jog a szerződést védi. Amit aláírtál. Ha már az autó megrendelésekor is elmondták, hogy az autó késhet akár 16 hetet is, nincs mit tenned. Ha ezt a passzust csak otthoni magányodban és a késedelem miatti felindultságodban olvastad, akkor viszont a jog téged véd.

Nem lesz része a szerződésnek ui. az az általános szerződési feltétel, amelyet a szerződés kötés előtt veled nem tárgyaltak meg. Azt, hogy előzetesen megtárgyalták, nekik kell bizonyítani.

Tehát ha a szerződésben benne van, hogy mikorra vállalták az autót, akkor attól kezdve késedelemben vannak, késedelmi kamat jár, és ha nem tudják bizonyítani, hogy a késedelem nekik nem felróható, akor bizony a késedelemből eredő károdat is kötelesek megtéríteni.


Goodwitch

gyurgyo # 2008.04.14. 10:27

Köszi a választ mindenkinek.A szerződés ezen pontját /16 hét késés/ emlitette az értékesítő, de hozzátette,hogy ez kizárt dolog hogy ennyit késsen csak hát a formanyomtatvány ilyen.Persze ha akarok emlékszek rá, hogy emlitette ha akarok nem...
Azzal lehet-e kezdeni valamit hogy a vezérképviselettől kapott levélben maximum 3 hónapot kell várni az autóra?Ez nem megtévesztés?Arról is van egy levelem, hogy az autót mikor vehetem át, de ez már rég elmúlt.Ez nem tudatos tévedésben tartás?Hiszen mint utólag kiderült fizikailag lehetetlen volt az ígért átadás, mert még nem is volt az országban a kocsi!Nekik ezt tudni kellett a rendszerükből és mégis azzal tartottak tévedésben, hogy átvehetem az autót.Pedig tudták, hogy ez lehetetlen a jelzett időpontig!

guba # 2008.04.14. 12:29

Gyurgyo!
El kellene döntened, mit is szeretnél. Korábban azt írtad, hogy nem a késés bánt, hanem egy kis ajándékot szeretnél, aztán nyomtak a fejedre egy barackot, meg ígértek egy kis baksist, amivel újabb három hétig boldog voltál, most megint a késés miatt bánkódsz. Hetvenhétszer leírták már neked itt különböző jogászok, hogy mik a jogi lehetőségeid. Hát válassz közülük!

gyurgyo # 2008.04.14. 17:00

Azért nyugodtam meg a barack után mert azt kísérte egy újabb ígéret.Az lett volna a célom, hogy a hasonló eseteket megelőzzem, hogy más ne essen ebbe a csapdába.Nem akartam, jó magyar szokásként "ha már megvan elfelejtem"-be belefutni. Egyébként ma hívtak, hogy megjött a kocsim.
Az egészben az ügyintézés zavart és hidd el inkább ülnéka kocsiban mint menőznék Ford hütőtáskával. Másoknak akartam segíteni, hogy mit tehetnek ilyenkor.Jog ide vagy oda igazából nekem tök laikusnak úgy tünik jól nem lehet kijönni egy ilyen ügyből. Hát ott is csak jogászok csinálják a szerződéseket nem?
Köszi a sok tanácsot és a rám szánt időtöket!

Gyurgyo

esyter # 2008.04.26. 14:19

"Goodwitch: Nem lesz része a szerződésnek ui. az az általános szerződési feltétel, amelyet a szerződés kötés előtt veled nem tárgyaltak meg. Azt, hogy előzetesen megtárgyalták, nekik kell bizonyítani."

De ha aláírok egy szerződést, akkor annak minden pontját elfogadtam, nem? Nem kell minden pontot nekik szóban elmondani...
Akkor kb. a szerződések 3/4-e érvénytelen lenne szerintem. Kifejtenéd ezt bővebben?

Köszi! Eszter

esyter # 2008.04.28. 14:19

Sziasztok!

Már írtam többször a fórumba, leírom a jelnlegi helyzetet...Január 20-án rendeltünk egy tök alapfelszereltségű Kia C'eed-et.
A várható szállítási idő szerződés szerint 8-10 hét volt, amit 4 héttel léphettek túl (ugyancsak szerződés szerint).
Azaz a 14 hét a max, ami után meg kellett volna kapjuk az autót, ez április 27-én (tegnap) járt le. Értelmezésem szerint ők "megszegték" a szerződésben foglaltakat. Ma azt mondták telefonon, hogy várhatóan! május közepére kapjuk meg az autót az importőr hibája miatt...
Benne van a szerződésben, hogy ha túllépik a szerződésben rögzített határidőket, akkor minden következmény nélkül elállhatunk a szerződésből. De arról egy szó nincs, hogy visszakapjuk-e a 300.000. Ft előleget...Jog szerint ez nem úgy van, hogy visszajár nekünk az előleg kamattal együtt? Kötelesek ezt megfizetni vagy nem?
Mi szeretnénk megkapni az autót, de persze akkor "kártérítést" szeretnénk (mi az üzembehelyezési költséget szeretnénk kifitzettetni velük - ez reális követelés?), de ha május közepéig sem szállítják, akkor elállnánk a szerződéstől, ezért kérdezem, hogy kötelesek-e visszafizetni az előleget kamattal együtt ebben az esetben.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Eszter

guba # 2008.04.29. 17:12

Ha elálltok visszajár az előleg, ha viszont nem, akkor a késés miatt nem jár kártérítés.

esyter # 2008.04.29. 17:18

Guba: miért nem jár nekünk kártérítés, ogyha egyszer megszegték a szerződében foglaltakat? Erre kiíváncsi vagyok. Úgy érzem ez jogos követelés.
Ha elállunk a szerződéstől, az előleg nem véletlenül kamatostul jár vissza? Január 20-a óta használják a pénzünket; díjmentesen??

Eszter

guba # 2008.04.29. 17:28

A kamatnak nincsen semmilyen kártérítési jellege, funkciója, az csak a pénzed használati díja. Kártérítést szerintem azért nem kell fizetniük ha elállsz, mert a teljesítési határidőből még nem futottak ki, és te döntöttél úgy, hogy elállsz a szerződéstől.

guba # 2008.04.29. 17:33

Lehet, hogy félreérthető voltam: kamat jár, csak az nem kártérítés.

esyter # 2008.04.29. 18:37

Guba: bocs, de nekem kicsit még magyaráznod kellene...nem vagok jogász...:)
A teljesítési határidő lejárt április 27-én. Azaz

  1. ha ezek után elállok a szerződéstől kötelesek visszefizetni az előleget kamattal együtt, mert megszegték a szerződést, és ennyi ideig használták a pénzemet.
  2. A kártérítést igazából idézőjelben értettem arra az esetre, hogy ha nem állunk el a szerződéstől annak ellenére, hogy nem teljesítették a szerződésben foglaltakat (a szállítási határidőt), akkor követelhetünk valami "kárpótlást/kártérítést, amiért "tűrünk".

Ezeket most jogosan állítom? :)
Reális lenne az a kárpótlás, hogy fizessék ki a ca. 100.000. Ft-os üzembehelyezési költséget?

Köszönöm a választ előre is! :)

Eszter

monalisa1 # 2008.04.29. 19:12

A "messze van Korea" mondást már akkor tudnotok kellett (volna) amikor nem egy raktáron lévő kocsit rendeltetek meg a kereskedőtől, még akkor is ha csak egy alapszereltségű autóról is van szó. Mert ha éppen kiürült a kereskedés raktárkészlete, akkor bizony a gyári új (hajó)szállítás 3-4 hónapot is igénybe vehet - és erről ő nem tehet.

Szerintem ha már vártatok 3 hónapot, azt a további 3-4 hete már igazán érdemes kiböjtölni.

És mindezek után, elvárhatóan az a minimum, hogy költségmentesen adja át az autót, sőt, huzzon elő a fiókjából egy nagyon kedvező részletfizetési ajánlatot - a saját kárára, amit majd "behoz" a valamelyik következő vevőn...

guba # 2008.04.30. 04:24

Megpróbálkozhatsz ilyen-olyan kedvezmények kicsikarásával, de két dolgot azért érdemes rögzíteni. Az ő késedelmes teljesítése csak akkor alapoz meg kártérítési igényt, ha a késedelem neki felróható. A másik, hogy kártérítést csak akkor követelhetsz, ha igazoltan károd is keletkezett. Két-három hét késés miatt ne reménykedj százezres nagyságrendű „jóvátételben”.

esyter # 2008.04.30. 08:12

Nekünk azt mondták, Pozsonyban gyártják és onnan is hozzák az autót. Az igazán nincs messze...

Nem igazán tartom korrektnek azt az állítást, hogy "Az ő késedelmes teljesítése csak akkor alapoz meg kártérítési igényt, ha a késedelem neki felróható." A szerződés magyarul sz*rt sem ér? Már bocsánat. A keresekdő majd úgyis megmagyarázza, miért nem az ő hibája a késés. De könyörgöm, akkor egy szerződésre nem is hivatkozhatok?

Monalisa: "És mindezek után, elvárhatóan az a minimum, hogy költségmentesen adja át az autót, sőt, huzzon elő a fiókjából egy nagyon kedvező részletfizetési ajánlatot." Szerinted akkor jogosan követelnénk tőle, hogy fizesse ki ő az üzembehelyezési költséget?

Ha már aláírtunk egy szerődést, akkor még hogy változhtathatunk a részletfizetési feltételeken? Azt gondolnám, azt már nem lehet.

nandy # 2008.04.30. 08:36

A banki hitelszerződés aláírtátok már?

nandy # 2008.04.30. 08:41

És mindezek után, elvárhatóan az a minimum, hogy költségmentesen adja át az autót, sőt, huzzon elő a fiókjából egy nagyon kedvező részletfizetési ajánlatot – a saját kárára, amit majd „behoz“ a valamelyik következő vevőn

Mondjuk ez az, amit nem lehet kérni tőle.
EGy kereskedőnek az az érdeke, hogy mielőbb eladja az autót. Az nem jó, ha sokáig raktáron áll, mert addig benne van a pénze.

De egy vevőnek sem jó, ha felbontja a szerzősét, aztán újabb 2-3 hónapig vár, mire autóhoz jut...

Mondjuk érdemes lenne kérni pl. egy téligumi-szettet féláron, vagy hasonló. De azért túl nagy (ennél nagyobb) engedményt a kereskedő sem fog adni....

nandy # 2008.04.30. 08:42

(Elnézést, kezd tönkremenni a billenytűzet)

monalisa1 # 2008.04.30. 16:08

Mindenki azt csikar ki a kereskedőtől amit tud - egyéni siker vagy kudarc dolga. (Pl. a teljes üzembehelyezés költségmentessége, esetleg 1-3%-os árkedvezmény, vagy valami extra felszerelés gratisz juttatása stb.)

Ugyanakkor minden értékesitő fiókjában (= számítógépén) egyidőben több bank hitelajánlata is szerepel., én csak arra céloztam, hogy a történtek okán meg lehet kérni, hogy a "választékából" a vásárlóra nézve egy viszonylag kedvező hitelkonstukcióval álljon elő. (Lehet hogy ez hosszú távon sokkal többet hoz a vevő konyhájára - a kedvezőbb részletek alapján -, mintsem az autó átvételekor alkudozni holmi néhány tízezer forinton.)

És akár külső pénzintézetet is fel lehet még hajtani a hitelfelvételhez, netán mindennél kedvezőbbet mint amit a kereskedésnél el lehetne érni.

Bocs, de 3 hónapja ültök csak egyhelyben...

monalisa1 # 2008.04.30. 16:11

Kérném nem belekötni abba amit alant írtam. Én nemrég vettem új autót, és a saját személyes tapasztalásom alapján azt amit.

A lehetőség mindenki előtt "nyítva".

esyter # 2008.05.01. 08:44

Monalisa:

Három hónapja azért ülünk ölbe tett kézzel, mert nem volt semmilyen jogi alapunk arra, hogy "pattogjunk", hiszen a szállítási határidő április 27 volt; ami most lejárt.

Úgy érzem, most már van okunk "pattogni" és követelőzni, mert eredetileg amúgy is március végére ígérték az autót, aztán április vége lett belőle, most pedig már május közepe. Hozzáteszem úgy, hogy az autót Pozsonyban gyártják. Úgyhogy az a megjegyzés sem dukál szerintem, hogy "A „messze van Korea“ mondást már akkor tudnotok kellett (volna) amikor nem egy raktáron lévő kocsit rendeltetek meg a kereskedőtől, még akkor is ha csak egy alapszereltségű autóról is van szó. Mert ha éppen kiürült a kereskedés raktárkészlete, akkor bizony a gyári új (hajó)szállítás 3–4 hónapot is igénybe vehet – és erről ő nem tehet."

Én szívem szerint kifizettetném velük az üózembehelyezési költséget teljes egészében, a párom most abban egyezett meg velük, hogy ha május közepéig (azaz május 15.) megérkezik az autó, akkor 30.000. Ft kedvezményt kapunk az üzembehelyezési költségből, de ha nem, akkor újratárgyaljuk a helyzetet.

Mindenesetre nekünik származik ebből kárunk, ugyanis párom eladta az autóját kb. 3 hete (örültünk, hogy találtunk rá vevőt! Régi, nem jó állapotú autó volt), és azóta nekünk nincs autónk. Fizetjük a MÁV és a BKV bérletet (teljes árút), ezzel pedig többre jön ki a havi költségünk, mint amikor ketten beülünk az autóba, és bemegyünk együtt reggel, ill. hazaautózunk este!

Ez még hagyján, de a párom Pécsre jár levelező szakon egyetemre, most kezdődnek a vizsgái, és autóval olcsóbb - és nem mellesleg egyszerűbb - lemennie, mint vonattal! No most ezt többször is el kell majd játszania emiatt a késés miatt. Szerintem ez épp elég kár nekünk, kisembereknek. :)

Mnb321 # 2008.06.11. 19:33

Mennyi idő amíg az okmányiroda megcsinálja a papírokat új autóhoz?Forgalmi stb...Órákat vagy napokat kell rá várni? Előre is köszi a választ!Üdv.