Új autó vásárlás


Trava # 2006.06.23. 16:57

Segítséget szeretnék kérni!
Két hónapja megrendeltem egy új autót , aláírtunk a hivatalos kereskedésben az adásvételi szerzödést, befizettem az előleget s vártam az érkezésre (2 hónap).
Telefonáltak minap, megjött az autó mehetek érte. Miután bementem, közölték, hogy az autó ára 500 ezer ft-tal több mint az a szerzödésben szerepel ! (azt mondták hogy elszámolta az értékesítő magát)
Ha a szerzödésben rögzített áron nem adják oda akkor hová kell fordulnom, hogy megkapjam azt annyiért amannyi a papíron van? (fogyasztó védelem, bíróság).
Igaz az , hogy csak úgy a kereskedő elállhat aszerzödéstől mindn következmény nélkül?
A szerzödés hátulján annyi mindent írnak, hogy mi történik ha vissza lépek , nem fizetek.. stb ezek ugye vonatkoznak rájuk is?
Köszönettel Trava.

monalisa1 # 2006.06.24. 16:34

A megrendelt autóra a kereskedő adott egy árajánlatot, melyet elfogadtál. Ezzel köztetek létrejött egy előszerződés.

Az esetleges árváltozás legfeljebb az időközben eltelt 2 hónap alatti devizaár-változásra vonatkozhat, az hogy esetlegesen "elszámolta" magát ez az ő problémája.

Ha nem adja át az autót a szerződés szerinti áron - vagy az árfolyamváltozás okán némi többletáron -, elálhatsz a szerződéstől, ő pedig köteles az előleget visszadni.

Bármelyik nemlegessége esetén bírósághoz fordulhatsz a kereskedéssel szemben.

A vezérképviseletnek esetleg írhatsz egy levelet és röviden vázolhatod a dolgokat, de mivel nem ők forgalmazzák a kocsikat, egy adásvételbe különösöbb beleszólásuk nincs.

Az 500 ezer forint jelen esetben JELENTÕS értékaránytalanság, melynek okozója nem te voltál.

Ha megvan az előleg, egy másik kereskedőnél vegyed meg az autót.

Esetlegesen kompromisszumra juthattok (...), ő is enged te is fizetsz valamennyivel többet, de akkor sem a félmillió forintot.

Vagy megfizeted de akkor azon felül rak még bele némi ez-az extrákat grátisz.

monalisa1 # 2006.06.24. 17:48

Az előszerződést úgy kell tekinteni mint az ingatlan vásárlasakor a fogalalót: egyrészt rögzitik benne az eladási árat, másrészt mindkét félre nézve jogokkal és kötelezettségekkel jár.

És ha az eladó az előszerződésben kölcsönösen megállapodott vételárnál végül is csak lényegesen drágábban lenne hajlandó a portékát eladni, a vevőjelölt őrá nézve jogkövetkezmények nélkül elállhat a vásárlástól - és vissza a pénze.

Még szerencsésnek mondhatja magát az eladó, ha a vevő külön nem perli be a szerződés be nem tarása miatt előidézett kára okán. (Pl. külföldi nyaralást voltál kénytelen visszamondani, mert nincs autó...)

monalisa1 # 2006.06.24. 18:46

Az előszerződéssel a Ptk. 208 § (5) bekezdés foglalkozik, melyet fent olvashatod a Polgári Törvénykönyvben.

Sasfioka # 2006.06.24. 19:16

monalisa1!

Ha foglalóként kell tekinteni az átadott pénzt, akkor miért csak az jár vissza, miért nem kétszerese? Az előleg az, amit visszaadunk, a foglalót - ha én vagyok az eladó - akkor azt duplán kell visszaadnom... Legalábbis ingatlanvásárláskor a foglaló, mint megnevezés ezt jelenti.

SF

Trava # 2006.06.24. 23:42

Én azt szeretném leginkább ha el lehetne érni, hogy oda adják az autót annyiért, amennyi a szerződésben szerepel. Semmi kedvem megint hónapokig várni egy másik autóra, ismét kölcsönkéregetni a családból barátoktól az autójukat. A szerződésen nem szerepel, hogy az előszerzödés lenne, minden adat felvan tüntetve, kivéve a rendszámot. Hétfő délután bemegyek megint a kereskedésbe addig valami stratégiát ki kell találnom.
Trava

Rexor # 2006.06.25. 08:01

Ne keverjük össze a foglalót s az előszerződést, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Úgyszintén nem ugyanaz az előleg és a foglaló sem. Ha előlegben állapodtak meg, akkor csak ez jár vissza. Szerintem a legjobb megoldás, ha nem adják oda annyiért amennyiért megállapodtatok, hogy elállsz a szerződéstől (nekik sem érdekük ez). Ha nem jön össze, jobb ha vársz még egy kicsit szerintem.

monalisa1 # 2006.06.25. 08:16

Ha semiképpen nem adja ki a kocsit annyiért ami az első árajánlat volt, végül is még mindig jobban jársz ha csak az előleget veszted el és eljössz tőlük, mintsem fél millióval többért ugyanazt megvenni...

KEMÉNY egyeztetés elé nézel, de továbbra is azt mondom: a téves árkalkulácót nem neked kell elkárolnod.

Zárójelben jegyzem meg, azt is vizsgálni kellene, hogy mi az amiért 2 hónap alatt egy autó 500 ezer forintba kerülne...

Gondolom hitelre veszed a kocsit, így előfordulhat, hogy leginkább a SAJÁT ügynöki jutalékát számolhatta el - de ezt előtted nemigen fogja bevallani...

Az általad kiválasztott autóról és a hozzá rendelt extrák VALÓS árairól MÁSIK KERESKEDÕ honlapján - a www.Auto.lap.hu weblapon - részletes tájékozódhatsz.

monalisa1 # 2006.06.25. 08:18

... 500 ezer forinttal többe kerülne...

Banyamancs # 2006.06.29. 07:00

Monalisa, óvatosan a fogalmakkal, kérlek!

Ajánlat, előszerződés, adásvételi, előleg, foglaló, mind mind mást takar!

Trava, mit írtál alá pontosan? Mit fizettél, előleget vagy foglalót? Az átvételi elismervényen vagy a szerződésben benne kell lennie.

Ha megkötöttétek a szerződést, akkor ez már nem is ajánlat, nem lehet csak úgy visszavonogatni, megváltoztatni bármikor, bármit lehet természetesen, ha mindkét fél beleegyezik. A közös megegyezés mindenhol működik.

Tehát: mit írtál alá?

(Az egyik ismerősöm épp egy motorral járt hasonlóan, neki 250.000-rel kellett volna többet fizetnie. Mi nyertünk!!! :-) )

monalisa1 # 2006.06.29. 08:38

Hivatalos adásvételi szerződést írt alá és előleget fizetett - legalább is ezt írta Trava a topicnyitójában.

A kettőjük közti szerződésben a kereskedőnek PONTOSAN rögzitenie kellett a gépkocsi vételárát és a kocsihoz rendelt esetleges extrák egyedi paramétereit és azok egyenkénti többletárát.

A kapott árajánlatra legfeljebb a vezérképviselet időközbeni áremelkedése lehet hatással, vagy a gépkocsi átadásáig esetleg a devizaár-mozgás.

De akár az egyik akár a másik történt is, akkor sincs fél milliós drágulás rövid 2 hónap alatt.

Az hogy egy helyi szintü kereskedő utóbb jön rá, hogy "elszámolta" magát, ez SEMMIKÉPPEN a vevőjelölt problémája.

Itt csakis az lehet, hogy a kereskedő valami oknál fogva lenyúlná még a vevőt...

Nos, mível Trava hétfőn már bement az időközben megérkezett autót átvenni (...), érdeklődve várjuk milyen eredménnyel járt.

Rexor # 2006.06.29. 08:44

Monalisa az a baj, hogy nagyon összekeverted a fogalmakat. Azt írtad "az előszerződést úgy kell tekinteni mint az ingatlan vásárlásakor a fogalalót: egyrészt rögzitik benne az eladási árat, másrészt mindkét félre nézve jogokkal és kötelezettségekkel jár". Az a baj, hogy semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. Ha egy fogalom nem tiszta, vagy Te sem tudod biztosan, jobb ha nem emlited meg, főleg ha tanácsot adsz.

monalisa1 # 2006.06.29. 10:28

Az alanti beírásomban már korrigáltam: adásvételi szerződés írtak alá és előleget fizetett.

Banyamancs # 2006.06.29. 13:09

Nagyon sok laikus a foglalót előlegnek nevezi...

Monalisa, rendben, hogy akarsz segíteni, meg tanácsot adni, meg leírod a véleményedet, szabad országban élünk, de ha nem értesz valamihez, akkor ne add elő úgy magad, mintha pontosan tudnád, miről beszélsz.

Több helyen volt már a hozzászólásaidban, hogy kevertél fogalmakat és aki itt van, nem biztos, hogy tudja, hogy nem vagy jogász, hanem készpénznek veszi, amiket írsz, mert határozottan adod elő magad.

monalisa1 # 2006.06.29. 23:16

Nem ott volt a problémája hogy nem tudta mit is írt alá, hanem hogy 500 ezer forinttal le akartál nyúlni a kereskedésben.

Egyébként máskor meg majd jobban figyelek: ami nekem tiszta az másnak esetleg még nem - és ezért kérdez.

Köszönöm az észrevételedet.

Trava # 2006.07.03. 06:39

Köszönöm mindenkinek aki foglalkozott a témával!
Különösképpen "egy" úrnak aki e-mailben írt javaslatot az ügy megoldására. Õ ezeket javasolta: > 1. Kifizeti a magasabb vételárat.
> 2. Ragaszkodik az eredeti szerződés szerinti árhoz és
polgári perben kéri a bíróságtól a tulajdonjog kimondását.
> 3. Javaslatot tesz a + 500 ezer részlet fizetésére.
> 4. Eláll a szerződéstől, visszakéri az előleget és
befenyegeti őket egy kártérítési perrel. Kárként jelentkezik
az eredeti átadástól számítva az ésszerű időn belüli másik
autó vásárlásig eltelt idő alatt a személygépkocsi
közlekedés meghiúsulása miatti kár, stb.
A levelében felsorolt 2. illetve 4. pontot
alkalmazva, ennek erdményeként, sikerült szinte az eredeti
árat megtartva (+70 ezer ft), megállapodnom az értékesítési
vezetővel az autóról.
Megszületett a megállapodás.Előtte telefonálgattak az ügyvédjüknek (majd fél órát beszéltek vele), DE AZTÁN LEHET,HOGY PONT A SAJÁT ÜGYVÉDJÜK TANÁCSÁRA JÓL JÖTTEM KI A HELYZETBÕL. A kereskedésben szerzödést írtunk, ezért az csak úgy egyoldalúan nem mondható fel.Az ügy tanulsága számomra az, ha az
ember nem ismeri a lehetőségeit kiszolgáltatott helyzetbe
kerül, de ha csak egy kicsit is látják rajta, hogy nem
ijed meg,mond néhány jogi lépést, akkor már egyenlő
partnernek tekintik.

monalisa1 # 2006.07.03. 07:30

Minden jó ha vége jó!

Örülök, hogy végül is meglesz a kocsi, valamint alig hatoda többletfelárért mint kértek volna még...

Azért az okozott sok izgalomért egy bocsánatkérés még kijárna tőlük neked.

És ismét csak minden jót a szép új autódhoz.

pipi987 # 2006.10.31. 10:07

Hasonló esetem van éppen.
Megrendelt autóm nem érkezett meg a szállítási határidőre ezért elállok a szerződéstől.
Ilyenkor a foglaló illetve előleg visszajár vagy vissza adható?

Még egy érdekesség a szállítási szerződésben 100000 ft mint foglaló szerepel de a számla fejlécén az szerepel hogy ELÕLEG számla.

esyter # 2008.02.08. 21:38

Szaisztok!

Január 21-én kötöttünk szerződést egy új autóra, a szállítási határidő a szerződésen március vége volt.(Már ezt is hosszú határidőnek tartottuk...) Tegnap azonban telefonált a kereskedésből az értékesítő, hogy SAJNOS az autót nem tudják márciusban, csak áprilisban (annak is a végén) szállítani.
Van lehetőségünk valamilyen kártérítést, engedményt, netán valami extrát kérni az autóba a szállítás nem időben történő teljesítése miatt?

Előre is köszönöm a segítséget.

esyter # 2008.02.08. 21:39

Szaisztok!

Január 21-én kötöttünk szerződést egy új autóra, a szállítási határidő a szerződésen március vége volt.(Már ezt is hosszú határidőnek tartottuk...) Tegnap azonban telefonált a kereskedésből az értékesítő, hogy SAJNOS az autót nem tudják márciusban, csak áprilisban (annak is a végén) szállítani.
Van lehetőségünk valamilyen kártérítést, engedményt, netán valami extrát kérni az autóba a szállítás nem időben történő teljesítése miatt?

Előre is köszönöm a segítséget.

bigdady # 2008.02.09. 07:57

Fizettetek valamit?

esyter # 2008.02.09. 09:32

Igen, fizettünk 300.000. Ft-ot előleg gyanánt (ez volt az autó 10 %-a, ennyi önrész kellett). Az üzembehelyezési költséget (100.000. Ft) persze még nem fizettük ki, azt csak átvételkor.

esyter # 2008.02.09. 14:31

Új infó:

Megkaptuk az első törlesztőrészlet-csekket az autóról! Hogy gondolják, hogy úgy fizetünk egy fitiynget is, hogy nincs is autónk?? Szerintem ez egyáltalán nem korrekt, főleg úgy, hogy március helyett csak áprilisban kapjuk meg az autót.

monalisa1 # 2008.02.09. 14:36

Lehetőség van a szerződéstől elállni, arra hívatkozva, hogy a kereskedő a szállítási határidőre tett tájékoztatással megtévesztétt benneteket. (Őneki aki kapcsolatban áll a vezérképviselettel, de akár közvetlenül a gyárrral is, csak kellett volna tudnia, hogy várhatóan mennyi idő lesz a szállítás.) Véleményem szerint a 300 ezer forint maradéktalanul visszajár - az előrendelt kocsit adja majd el másnak.

Vagy "türítet" a kényszerű késedelmet, de akkor kárpótoljon benneteket az üzembenhelyezés díjtalanságával, vagy annak értékében valami extrával, vagy arányos árkedvezménnyel. Mindezt most kell tisztázni, írásban fixálni, mert amikor megjön a kocsi más lesz a tárgyalási poziciója...

esyter # 2008.02.09. 15:02

Monalisa: köszönöm a választ és a segítséget!