Gyermekelhelyezés – másodfok – Törvénysértő?


ObudaFan # 2007.01.29. 21:01

Nincs mit.

Zoszka # 2007.01.29. 11:57

Köszönöm az infót.

ObudaFan # 2007.01.26. 20:10

Ha másodfokon megváltoztatták az elsőfokú gyermekelhelyezési ítéletet, akkor a jogerős ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül az elsőfokon eljárt bíróságon felülvizsgálati kérelmet lehet előterjeszteni. A jogi képviselet kötelező, de kirendelt védő kérhető. A felülvizsgálati kérelemben jogszabálysértésre kell hivatkozni.

Az ügyet egészében nyilván ennyiből nem lehet megítélni. Azt azért le kell írni, hogy önmagában a felek bizonyítási indítványának elutasítása nem jogszabálysértés. Ha a tényállást az adott bizonyítás nélkül is aggálytalanul meg lehet állapítani, akkor nem kell lefolytatni a bizonyítást.

Zoszka # 2007.01.26. 12:43

Tisztelt Fórumtagok!

Tanácstalanságomban fordultam hozzátok, hátha tudtok mondani valami bíztatót az ügyemmel kapcsolatban.

A történet a következő:

2005-ben a most már, ex-feleségem beadta a válópert. 2005 év végén elvitte a gyermeket(4,5) minden holmijával együtt az újdonsült barátjához kb. 100km-el arrébb. A bíróságot átverve 2 nap múlva beadott egy kérelmet, hogy szabályozzák a láthatást mondván, hogy most már ő neveli egyedül és erről nekem is küldött egy példányt. Mondanom se kell, hogy sose kaptam meg. A bíróság, mivel én nem reagáltam eme kérelemre, hozott egy végzést, amely ideiglenes szabályozást tartalmaz. Érdekes módon 1 nappal azelőtt kaptam meg a végzést, mielőtt átadta volna láthatásra, amit kb. 1 héttel előtte már mondott, hogy ha lesz papír, akkor megkapom. Fellebbeztem. Mivel a végzés nem volt jogerős nem adtam vissza a gyermeket. Ettől fogva nem vihette el, de akkor jött, amikor akart. A fellebbezésben jeleztem, hogy a gyermek nálam van és a bíróság tévedett, amikor a végzést meghozta. A másodfokú bíróság az én javamra hozott ideiglenes szabályozást jogerősen. A láthatás ettől fogva kisebb nagyobb zökkenőkkel, de működött. Többször volt, hogy nem hozta vissza 2-3 hétig, de a végén mégis visszahozta. Közben más bírót kaptunk és 2x voltunk pszichológiai meghallgatáson. A 2. meghallgatást az exem barátja miatt rendelték el. Kértem, hogy hallgassák meg az én páromat is és folytassanak le környezettanulmányt. Nem történt meg. Majd hoztak egy részítéletet 2006 közepén, amiben megint megfordították a szabályozást, mondván, hogy a pszichológus szerint gyermek(5) tudat alatt érzelmileg jobban kötődik az anyához és az exemék által kreált nem hivatalos környezettanulmány nem vet fel semmiféle aggodalmat. Ezt is megfellebbeztem és ismételten kértem a környezettanulmányt és a pszichológiai meghallgatást. A gyermek maradt nálam továbbra is. Most volt a másodfokon a tárgyalás és neki ítélték a gyereket(5,5).

A tények a következők:

  • A mai napig nincs igazolva ideiglenes vagy állandó lakcíme és a bíróság nem is kérte. Nálam van fiktív állományban. Bemondás alapján tudják, hogy most hol lakik.
  • A gyereknek mindig könyörögni kellett, hogy beszéljen az anyjával vagy menjen el vele. Ellátni nem tudja, mert a munkája nem engedi (igazolható, nem kérték és nem is fogadták el)
  • Elfogadták neki a nem hivatalos környezettanulmányt, tőlem nem kértek.
  • Az én páromat meg se hallgatták, pedig egy éve együtt vagyunk és fél éve közösen neveljük a gyereket.
  • A bizonyítási indítványunkat elutasították ezekkel kapcsolatban.

Ezen tények alapján lehet fordulni a legfelsőbb bírósághoz? Van még valami esélyem? Van valami kiskapu vagy törvény, amire hivatkoznom lehet?

Segítségeteket előre is köszönöm.