Meghalt,mi jár nekem...?


ObudaFan # 2007.02.26. 16:11

manoanyu!
Nem választhatja, viszont özvegyi nyugdíjra jogosult lehet.

ObudaFan # 2007.02.26. 16:10

Fel lehet venni, nem a közjegyző intézi, hanem a nyugdíjfolyósítótól lehet kérni.

bigdady # 2007.02.26. 14:29

Sziasztok!

Nekem kérdésem lenne. Ha vki elhunyt 12-én, akkor még az arra vonatkozó teljes havi nyugdíjat fel lehet venni ugye?
De hogy? Kitől kell kérni? Vagy hagyatékon keresztül megy ez?

Köszönöm előre is.

manoanyu # 2007.02.26. 14:17

Sziasztok

aposóm meghalt, anyósom választhatja az ő nyugdíját ha az magasabb?
Megilleti a kiegészítés a hadifogság után amelyet apósom kapott.

Előre is köszönöm

manoanyu

ObudaFan # 2007.02.06. 23:09

Akkor ebből egy rendkívül különös bizonyítási eljárás kerekedhet ki. :)

zoepit # 2007.02.06. 12:21

Az a helyzet hogy volt róla szó hogy eladom házam és a pénzből felújitom férjem lakását+visszamegyek hozzá,erről leveleztünk is de szerintem szülők leveleket megsemmisitették,férjem levelei meg annyira absztrakt versszerű műalkotások hogy abból realitást kiolvasni lehetetlen.../keverte az álmot+valóságot+verseit.../

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.05. 23:11

Csak egy pici pontosítás: nem "reménny" hanem "kilátás". Mert remény mindig van. :)

ObudaFan # 2007.02.05. 21:02

Törvény alapján nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeibôl nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

Ha a házastársak között az öröklés megnyílásakor életközösség nem állott fenn, az örökhagyó házastársának az öröklésbôl való kiesésére csak az hivatkozhat, aki a házastárs kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtôl, illetôleg más tehertôl mentesülne.

Tehát: ha a szülők kifejezetten nem hivatkoznak erre, akkor örökölsz. Ha hivatkoznak, akkor azt is bizonyítaniuk kell, hogy nem volt remény az életközösség helyreállítására, de azért ebben az esetben jó eséllyel ez sikerülni fog nekik, akkor nem örökölsz.

amatőr # 2007.02.05. 17:34

Végrendelet hiányában a törvényes öröklés rendje érvényesül, ami azt jelenti, hogy elsősorban a leszármazó örököl - több leszármazó egymás közt egyenlő arányban -, ennek hiányában a túlélő házastárs, túlélő házastárs hiányában pedig a felmenők - szülők.

Ha a férjednek nem született gyermeke - sem Tőled, sem mástól - elvileg Te vagy az örökös, de esetedben - az általad leírtakat figyelembe véve - szvsz kiesési ok áll fenn, azaz ha a férjed szülei hivatkoznak arra, hogy a fiuk halálakor köztetek nem állt fenn az életközösség és ennek visszaállítására nem volt kilátás - ami úgy tűnik, fedi a valóságot -, akkor kiesel az öröklésből, magyarul semmi nem jár neked.

A február hónapra járó nyugdíj még megilleti a férjedet, ha azt a postás - tudván, hogy meghalt - nem fizeti ki, akkor az a hagyaték részét fogja képezni és a hagyatéki eljárásban a közjegyző az örökös(ök)nek fogja átadni.

zoepit # 2007.02.05. 15:14

Férjem 2 napja öngyilkosságot követett el.Mi 4-vagy 5 éve külön éltünk,de NEM váltunk el,kapcsolatot is tartottuk.Nekem új barátom van de férjemmel barátok maradtunk mindvégig.

Férjem festőművész volt és rendelkezett egy saját tulajdonú ingatlannal,amin édesanyjának "halálig tartó"haszonélvezete van.(Én időközben külön költöztem,van egy kis saját házam .)
Szeretném tudni hogy mik a jogaim most hogy ő meghalt és végrendelet nincsen.Férjem tulajdonjoga kire száll halála után?És festményei?
Szülei MINDÉG is ÚTÁLTAK engem,ők bejárnak a lakásába és bár emlitettem nekik hogy igényt tartok a képeire,azt mondták:majd temetés után megbeszéljük! Ám attól tartok,ők elhordják képeit/Veszprémben férjem elég ismert művész/hogy eladogassák őket,mig NEKEM lelki okok miatt kellenek(szerettem őt+én is képzőművész vagyok)-ők sosem szerették az ő művészetét!
Mindenki mást mond.Van aki szerint mivel KÜLÖN éltünk,nem jár semmi.Van aki szerint "törjem fel lakást+költözzek be".Van aki szerint törjem fel 2 tanú jelenlétében és vigyem el a képeit.
Jár e nekem valami?Végülis főleg képeire tartok igényt mivel ezek összekötöttek bennünket.Szerettem,de elüldözött magától,súlyos paranoid skizofrén volt+nem hagyott magán segiteni.De mindvégig imádtuk egymást...nos tudom,a jog szempontjából ez MINDEGY,minden esetre nekem a festményei kellenek.Ha szülei elhordják őket,engem be nem engednek,később már nem bizonyitható mik voltak műteremben!Lakása is ki van festve extravagánsan,szuper kis múzeumotlehetne csinálni emlékére de ők biztos NEM ezt akarják...
Egy szó mint 100:külön éltünk-nem váltunk el-jár e nekem valami?(15 éve házasodtunk össze)Mit tegyek?
Egyébként rokkantnyugdijas volt akkor mi lesz a nyugdijával most?
Választ előre is köszi....!

.