Gyerektarás korlátozva?


ObudaFan # 2007.02.19. 22:43

Persze, de az egyezséget sem árt egy bírósági végzéssel szentesíttetni, hogy ha később meggondolja magát a másik fél, akkor végrehajtható legyen.

mosolygó :) # 2007.02.18. 12:30

Azért a per megindítása előtt próbáljanak újra megegyezni. Ha akkor tudtak egyezséget kötni, a láthatás rendben, ellennevelés nincs - mint írtad, akkor talán most is meg lehet beszélni...

Butyka # 2007.02.18. 10:43

Elment az egész amit írtam. Így már csak azt írom, ObudaFanhoz csatlakozva hogy indítsd el az eljárást!

Sok sikert!

ObudaFan # 2007.02.18. 10:36

Természetesen meg kell próbálni a gyermektartásdíj felemelését. (Már csak azért is, mert költségmentes per, így veszítenivaló nem igazán van.) Tekintettel arra, hogy a gyermektartásdíj rendszerint a kötelezett jövedelmének 15 és 25%-a között van, így erre a tényállásra alapítható egy per jó esélyekkel.

erzsokae # 2007.02.17. 17:16

Válasz:

  • nem, nem volt ennyi fizetése
  • igen, bizonyítható ez a fizetés (bár félreértés van, mert nem a %-osat akarja kérni most sem....)
  • szerintem lényeges körülményváltozás nem csak a fizetés, hanem a ygerekek továbbtanulásra való felkészülése, az azóta középiskolás, más faluba eljáró gyerek is.
  • én úgy gondolom, hogy egy anno közös megegyezést is felül lehet bírálni. Nem életszerű, ha valaki megegyezik, akkor pl. 10 év múlva sem bolygathatja a tartásdíj mértékét???
  • Igen, ismerjük a családjogi törvény erre vonatkozó részét.

Köszönjük a segítséget!

Butyka # 2007.02.17. 15:57

A kérdés az, hogy amikor eggyezséget kötöttek a felek 5 évvel ezelőtt, mennyi volt a férj jövdelme?
Ha ahhoz képest emelkedett meg lényegesen akkor a

"Csjt. 69. § (1) Ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított rokoni tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be, a tartás mértékének megváltoztatását vagy a tartás megszüntetését lehet kérni.
(2) A tartás felemelését lehet kérni akkor is, ha a tartást közös egyetértéssel már eredetileg is számbavehetően kisebb összegben állapították meg, mint amennyi a törvény szerint járna."

alkalmazható.

Ha az egyezségkötéskor is ilyen magas, -vagy majdnem ilyen magas - jövedelme volt, sok esély nincs a tartásjdíj felemelésére.

A másik kérdés, hoy a jelenlegi jövedelem valós bevallott jövedelem e, avagy sem?
Ha nem bevallott, akkor szintén kevés az esély. Ugyanis a felperesnek - jelen esetben a hugodnak - kellene bizonyítania a lényegesen magasabb jövedelmet.

erzsokae # 2007.02.17. 15:25

A kérdésem a következő lenne:
Hugom elvált, két gyermekét egyedül neveli. 12 és 15 évesek a fiúk. nagyon sok plusz munkát vállal be, hogy iskolázni, nevelni tudja a gyerekeket. Jó eszűek, és itt a továbbtanulás, ami ugye rákészüléssel, plusz órákkal, nyelvtanfolyamokkal jár(na).
Férje egy Uniós országban dolgozik, otthon több autót, luxusmotort, épülő házat, magán vaállalkozást tart fenn munkája mekllett. Fizetése megközelíti a fél millió forintot átszámítva havonta.
nem telhetetlen a testvérem, a váláskor , ami 5 éve volt, közösen egyeztek meg 25-25 000 Ft-ba gyerekeknként. Nos, mondanom sem kell, hogy ez 5 éve még sokkal többet jelentett mint most. Ráadásul a gyerekek nőttek, velük együtt az igényeik is.
Megkeresett egy ügyvédet, akitől tanácsot kért, ha szeretne (nem sok!!!) emelést kérni, van-e e rá mód, hiszen apuka megtehetné, hogy segítse jobban fiait. (Láthatás rendben, ellennevelés nincs stb...)
Nos az ügyvéd azt mondta neki, hogy bármennyit kereshet apuka, ettől több gyereketartást nem fognak megítélni. Maximum 5-5 ezer Ft a felső határ Hajdú-Bihar megyében.
Nos,,,nem akarja ő elleheteteleníteni az ex-et, de mégis furcsa, hogy itt olvasni 150 000 ft-os gyereketartásról is.
Hogy van ez??? olyan sokata kérne, ha pl 10-10 000 Ft-al kérné emeltetni???

Köszönjük a válaszokat előre is!!