Megegyezés gyerekelhelyezésről, gyerektartásról, láthatásról


ObudaFan # 2007.03.02. 17:35

Nincs mit.

secrete # 2007.02.28. 22:47

Oké. Vettem :) Köszönöm a válaszokat, azt hiszem már mindent tudok. Remélem, sikerül helyben elintéznünk a bíróságon, és felesleges volt ennyire körbejárni a témát.

És neked még egyszer külön nagyon köszönöm, Obudafan!

ObudaFan # 2007.02.28. 22:44

Akkor itt az ideje felkeresni a helyi bíróságot közösen.

secrete # 2007.02.28. 22:40

A gyámhatóság lepattintott azzal, hogy ez bíróságra tartozik.

amatőr # 2007.02.28. 22:38

A gyámhatóság előtt is megállapodhattok a gyermekelhelyezés, stb. kérdésében.

secrete # 2007.02.28. 22:36

Csak azért ilyen sürgető a kérdés, mert az apuka nagyon hamarosan 1 évre külföldre megy dolgozni, és valószínűleg nem tud megjelenni a tárgyaláson. Addig meg nem akarjuk, hogy húzódjon az ügy, mert ki tudja, mi merül fel a távollétében a gyerekkel kapcsolatban, amiben dönteni kell. Ezért nagyon fontos az elhelyezés és a felügyeleti jog megállapítása.

ObudaFan # 2007.02.28. 22:35

Hidd el, gyermekelhelyezés kérdésében több macera lenne egy közjegyzővel, mint a bírósággal.

secrete # 2007.02.28. 22:28

És ha mégsem megy azonnal? A közjegyzői okirat rendben lehet?

ObudaFan # 2007.02.28. 22:27

Pontosan ez utóbbit érdemes csinálni.

secrete # 2007.02.28. 22:24

Lenne egy utolsó kérdésem ebben a témában. Ha a mediálással az a probléma, hogy nem végrehajtható, nem lehet közjegyzői okiratba foglalni az ilyen megállapodásokat? Az alapján -ha jól tudom- pereskedés nélkül lehet végrehajtási eljárást kezdeményezni.

Most hallottam egyébként arról, hogy van egy olyan lehetőség a bíróságokon, hogy "szóbeli kereset azonnali tárgyalásra". Ha minden jól megy, akár azonnal is jóvá hagyják a megállapodást. Ezt még először mindenképp megpróbáljuk.

ObudaFan # 2007.02.28. 22:21

Csak a végrehajtás lehet gond? Épp elég gond. Örülni kell annak, hogy most megvan az egyetértés arra is, hogy egy végrehajtható okirat szülessen, nem szabad elszalasztani.

Imola99 # 2007.02.28. 16:33

Ismeretlenül és kéretlenül, de egy vélemény. Teljesen egyetértek erzsokae hozzászólásával. A saját sorsom az, hogy a mi nagy egyetértésben és békében megköttetett egyezségünk után, ma ott tartok, hogy harmadik éve küzdök a gyerekemért; akihez most az apa az utolsó szálat, a telefonálást is megszüntette. SMS-t kaptam, hogy a gyerekem nem akar többé tudni rólam, ne zaklassam (!) õket. Szóval én csak azt tudom mondani, hogy jó és ritka kivétel, ha békés az elválás, de a bírósági jóváhagyás akkor is biztosíték. Minden jót nektek!

secrete # 2007.02.28. 15:27

Köszönöm a ragálásokat.

Kedves Erzsokae! Én nem csak remélem, de hiszem is, hogy így lesz. Úgy gondolom, egyelőre megadom neki a bizalmat. Most mindkettőnk számára ez a célravezető, mind rövidsége, mind az egyszerűsége miatt. De mindettől függetlenül a jövőre nézve betervezzük a Bíróság általi jóváhagyást is "sose lehet tudni" alapon :) Mert igazad van abban, hogyan bánnak egymással emberek, vagy hogy bántják azt, akit ezelőtt valószínűleg szerettek.

erzsokae # 2007.02.28. 12:46

SZERÉNY VÉLEMÉNYEM SZERINT , MÉGIS JÓ VOLNA BENYÚJTANI AZT A NAGY BÉKÉBEN MEGKÖTTETETT MEGÁLLAPODÁST, HOGY SZENTESÍTSE A TISZTELT BÍRÓSÁG......
HIDD EL, JOBB AZ ÚGY.HA EKKORA MOST A BÉKE, TALÁN NEM ÉRTED, ÉS SOHA NE IS ÉRTSD MEG, HOGY MIÉRT. AZT KÍVÁNOM!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 11:32

Igen.

secrete # 2007.02.28. 08:55

Még egy kérdés. Ha megkötjük a megállapodást mediátor segítségével, és később mégis úgy gondoljuk, ez alapján fordulhatunk bírósághoz, hogy hagyja jóvá?

secrete # 2007.02.28. 08:07

Köszönöm mindkettőtöknek.

Kedves Monalisa1! Nézegettem a hozzászólásokat, de azt láttam, hogy sajnos nem igazán jellemző a békés rendezés valamelyik fél viselkedése miatt. A mi viszonyunk viszont tényleg jó, megbízunk egymásban. Mi nem voltunk házasok, az apuka kapcsolata a gyerekkel eleve "vasárnapi", és ez - sajnos vagy nem sajnos - így is fog maradni.

Úgyhogy azt hiszem, ha az elhelyezés kérdését rendezi a mediáció, tehát mondjuk ahol elvárják, hogy igazoljam, hogy én vagyok a szülői felügyelet gyakorlója (így önállóan dönthetek), akkor nekem szimpatikusabb ez a megoldás. Ha pedig -ahogy ÓbudaFan írta- mondjuk nagyon nem fizet tartásdíjat, még mindig van lehetőség a perre. Minket egyelőre nem a tartásdíj kérdése aggasztott, hanem a szülői jog, mert enélkül nem lehet az apuka beleegyezése nélkül bármit intézni.

Tehát kedves ÓbudaFan! Akkor ha jól értem, csak a végrehajtás lehet gond, a többi kérdést (főként elhelyezés) úgy rendezi, hogy amíg valamelyikünk meg nem támadja, törvény előtt vagy bármely hatóságnak kötelező elfogadni a benne foglaltakat?

ObudaFan # 2007.02.27. 22:28

A mediátor előtt kötött egyezség nem végrehajtható, szemben a bíróság előtt kötött egyezséggel. Ha tehát később valamelyik fél azt nem tartja be, a másik előbb perelni kénytelen, és csak a jogerős ítélet után tud végrehajtani, szemben a bírói ítélettel. Ez elsősorban természetesen a tartásdíj kérdésében lehet probléma, de ha már egyszer ott vagytok, érdemes ott egyezséget kötni minden másról is.

monalisa1 # 2007.02.27. 22:11

Én csak mint egy laikus hozzászóló:

A már "mindenben megegyeztünk" megállapodás kölcsönös betartását elkezdhetitek a bírósági eljárás előtti időszakban is már.

(Csupán kérdezem: pl. a külön nagyszülői láthatás joga, aztán a húsvét, a karácsony, stb. állami ünnepnapok egyeztetése, a nyaralás/teleltetés, a gyerekek név- és születésnapjai, a ti ugyanezen jeles napjaitok stb., stb.)

Javaslom ezen "öröklés és családjog" fejezetben visszaolvasni azt a több száz (!), a gyerekek elhelyezésével foglalkozó hozzászálást - és külön is keresve "Derill" javaslatait -, mert első látásra bármennyire is egyszerűnek látszik az egyezkedés, a későbbi években bizony problémák jöhetnek...

Amúgy a gyerekek elhelyezését csakis a bíróság jogerős itélete/végzése szentesíti, amikor is a köztetek kötött megegyezést a lehető legnagyobb mértékben elfogják.

secrete # 2007.02.27. 15:18

Gyermekem apjával most azon fáradozunk, hogy megegyezzünk a gyereket érintő kérdésekben. Készítettünk egy megállapodást, amiben mindenre kitértünk az elhelyezéstől a láthatásig. A kérdésem, hogy ezt muszáj bíróság elé vinni jóváhagyásra? Keresetet beadni, alperes felperes ellen, ezalapján majd valamikorra tárgyalást tűznek ki stb. Pedig mi mindenben egyetértünk. Néha már azt gondolom nehezebb a dolog, mint ha vitánk lenne.

Hallottam a mediáció intézményéről. Érdekelne, hogy ilyen ügyekben is alkalmazható-e, és ha igen, olyan érvényű-e az így született megállapodás, mint egy bírósági határozat. Kérlek segítsetek, mert szinte semmit nem találtam erről a lehetőségről, mert gondolom egyelőre nem bevett gyakorlat.