Szerzői jog öröklése


ObudaFan # 2007.04.06. 10:03

Meghalt személy emlékének megsértése miatt bírósághoz fordulhat a hozzátartozó, továbbá az a személy, akit az elhunyt végrendeleti juttatásban részesített. Ha a meghalt személy (megszûnt jogi személy) jó hírnevét sértô magatartás közérdekbe ütközik, a személyhez fûzôdô jog érvényesítésére az ügyész is jogosult.

Mindezek véleményem szerint olyan szerzői jogsértésre is irányadók, mint a név feltüntetésének megsértése.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.05. 19:36

Megtehetem azt mondjuk, hogy külföldön saját nevem alatt jelentetem meg a művet? Ez ugyan plagizálás, amivel az elhunyt örököse ellen vétek, de ez jelen esetben én vagyok.
Tévedés. A szerzői jogok nem öröklődnek, azokat a szerző jogutódjai egyfajta kegyeleti jogként gyakorolhatják egy ideig. Személyhez fűződő szerzői jog a szerzőként való elismerés és a név feltüntetésének joga. A fent írt magatartással ezeket maga a jogutód is megsértheti - szvsz ügyész az elhunyt helyett felléphet ellene.

heritage # 2007.04.05. 19:30

Köszönöm a hozzászólást!
Adott esetben elegendő lehet írásban nyilatkozni arról, hogy a jogokról én rendelkezem? A szerzői jogokat minden esetben hagyatéki végzéssel kell igazolni? Kötelezhetnek engem arra (belföldön-külföldön), hogy az ezt igazoló végzést bemutassam egy kiadás esetén? Mondhatom azt, hogy ez személyes irat, bemutatni nem fogom, de nyilatkozok arról, hogy a jogosult én vagyok? Következmény aligha lehet, hiszen rajtam kívül nem volt örökös, senki nem kérhet semmit számon.

Megtehetem azt mondjuk, hogy külföldön saját nevem alatt jelentetem meg a művet? Ez ugyan plagizálás, amivel az elhunyt örököse ellen vétek, de ez jelen esetben én vagyok. Ha saját név alatt adnám ki idegen nyelven, de az erdeti mű szerint, akkor kikerülöm az öröklés igazolásának kötelezettségét.

ObudaFan # 2007.04.05. 18:42

Jogosult vagy, de ennek igazolásával később lehet gond. Egy póthagyatéki eljárás megindítását ezért akkor is javasolnám, ha ennek lesznek költségei.

heritage # 2007.04.04. 21:39

A következőben kérnék szakszerű tanácsot. Féléve meghalt Édesapám több könyvet írt és jelentett meg életében. A szerzői jogok, azaz a szellemi érték alapvetően engem illetnek, de a hagyatéki eljárás során nem tüntettem fel ezt. Lényegében semmilyen ingó -vagy ingatlan vagyontárgy nem maradt utána. Terveim lennének a könyvek külföldön, idegen nyelven, az ő munkásságán alapuló kiadásával. Mivel nem vallottam be a szerzői jogok utódlását, jogosult vagyok kiadni ezt külföldön?