eltartási szerződés - köteles rész


gonosztorpe # 2011.10.16. 10:02

Jó napot kivánok nekem egy olyankérdésem lenne hogy anyosomnak most halt meg az anyukája de nagymama az unokájával kötött eltartási szerzödést az apukája már régen meghalt de ugy tudom hogy az apai részen már az adó kivan fizetve anyosom részére a kérdésem az lenne hogy kisemmizhetö e az anyosom mert a páromék 4 en vannak testvérek és a 2 nagyobb gyerek örökölt a mama után és azt mondták hogy az anyosom és a párom meg az öcsse sem örököl semit mert eltartási szerzödést kötöttek és hogy még hagyatéki tárgyalás sem lesz én ugy tudom hogy az anyai részböl csak akkor semizhetö ki valaki ha az elhunyt még életében letagadja gyerekét Köszönöm

ObudaFan # 2011.10.13. 20:29

A mostani értéket fogja megállapítani a perben a szakértő, azt kell megfizetni.

Wonder boy # 2011.10.13. 15:17

Köszönöm válaszod.
Megegyezni nem lesz könnyű bíztam benne hogy van rá törvény mert akkor nem lenne vita ki mennyit szeretne ki szerint mennyit ér az ingatlan legjobb lett volna ha az akkori értékén kell kifizetni.
Még egyszer köszönöm válaszod.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.13. 05:06

Ahogy meg tudtok egyezni. Ha nem tudtok megegyezni, és perre lesz szükség, akkor a bíróság szakértőt fog kirendelni az érték megállapítására.

Wonder boy # 2011.10.12. 21:02

Üdvözletem.
Az én történetem a következő:2007-ben meghalt a nagypapám aki nem írt végrendeletet így az ő részét a gyerekei kapták meg egyenlő arányban.Két év múlva meghalt a nagymamám is akinek időközben megromlott a viszonya a gyerekeivel ezért eltartási szerződést kötött velem.Sajnos miután meghalt nem tudtam kifizetni a nagypapám által rájuk eső részt hogy enyém legyen teljesen az ingatlan.A kérdésem az lenne ha most szeretném kifizetni őket akkor mekkora összeget kell fizetnem a nagypapám halála után felbecsült értékét az ingatlannak vagy a nagymamámmal kötött eltartási szerződéskor megállapított értékét vagy most újra fel kell becsültetni az ingatlant és a mostani értékén kell kifizetnem őket?
Elnézést a hosszúra sikeredett üzenetért.
Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2011.10.09. 16:46

Ha netán valami történne vele menet közben akkor a hitelt nekem kell visszafizetnem?

Nem.

Tekintettel arra, hogy testvér kötelesrészre nem jogosult, különösebben nem kell ezt a szempontot figyelembe venni. Egyébként meg olyan szerződést kell kötni, ami a felek ügyleti akaratának valóban megfelel.

andriis # 2011.10.09. 16:33

Üdvözlöm!
Eltartok, gondozok egy idős férfit már 2 éve. A 2 testvére felé sem néz. A gondozottamnak van egy háza 2/3 részben. A maradék 1/3 a két testvéréé. Szeretné ha az Ő része az enyém lenne ezért eltartási szerződést szeretne velem kötni. Viszont felvett régebben hitelt lakásfelújításra, amit még évekig fizetnie kell. Ha netán valami történne vele menet közben akkor a hitelt nekem kell visszafizetnem?
Felmerült az is, hogy eladja a házrészét nekem még életében a feleségemre meg haszonélvezeti jogot tesz.
Szeretném megkérdezni melyik az amit majd a testvérei nehezebben tudnak megtámadni, melyik variációval járok jobban?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.09. 13:17

Sőt mi több: semmit nem örököl. (Legalábbis nem az eltartási szerződés révén.)

ObudaFan # 2011.10.09. 12:50

Nem.

sandagi # 2011.10.09. 12:38

T. Cím!
Eltartási szerződés esetén örökli-e az eltartó az eltartott szja tartozását.
Köszönettel
Sandagi

Ildiko648 # 2011.08.30. 11:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: ha eltartási szerződés kötök, melyik a biztosabb, ha élettársammal aki velem él, vagy a testvéremmel, aki nem is dolgozik. Gyerekeim ha halálom után megtámadnák, melyik úgymond az életszerűbb.

Azért kérdezem, mert a javaslat az volt, hogy egyenes ágú leszármazott legyen.

Tisztelettel

ObudaFan # 2011.08.27. 21:59

Az valóban nem ennyire egyértelmű, akként lehet eladni, hogy a vevőt a tartási jog megsértése esetén a tűrés terheli. Természetesen úgy eladni, hogy a vevő legyen köteles a tartás nyújtani, csak az eltartott hozzájárulásával lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.27. 10:27

Ps.: Jobb lenne, ha a kérdező a konkrét tényállást írná le és a konkrét problémáját. A subsumtiot pedig hagyja meg nekünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.27. 10:25

A második kérdésre a válasz ennyire nem egyértelmű. Azt kérdezte ugyanis, hogy "a kötelezettségekkel együtt". Márpedig a tartási kötelezettségtől ily módon, az eltartott hozzájárulása nélkül szabadulni nem lehet.

ObudaFan # 2011.08.27. 07:36

eltartási szerződésről van szó, ha az eltartottnak nagy számú tartozása van, azt az eltartó örökli-e, magyarul rajta behajtható-e? (az eltartottnak nincs a nevén semmi, így életében semmit nem tudnak behajtani)

Nem. Kivéve természetesen a fedezetelvonó ügylet esetét.

eltartási szerződéssel terhelt ingatlant el lehet-e adni, persze az eltartottal, haszonélvezettel, együtt? természetesen a kötelezettségekkel együtt?

Jogilag igen. Gyakorlatilag aligha kell bárkinek.

ennek milyen illetékfizetési terhei vannak?

Illetéket az ingatlan megszerzője fizet, nem az átruházója.

Ildiko648 # 2011.08.27. 06:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Több kérdésem lenne:

  • eltartási szerződésről van szó, ha az eltartottnak nagy számú tartozása van, azt az eltartó örökli-e, magyarul rajta behajtható-e? (az eltartottnak nincs a nevén semmi, így életében semmit nem tudnak behajtani)
  • eltartási szerződéssel terhelt ingatlant el lehet-e adni, persze az eltartottal, haszonélvezettel, együtt? természetesen a kötelezettségekkel együtt?
  • ennek milyen illetékfizetési terhei vannak?

Köszönettel

ObudaFan # 2011.06.28. 20:33

Nincs mit.

Márta71 # 2011.06.28. 16:52

Értem, köszönöm nehéz ügy:(

ObudaFan # 2011.06.28. 12:15

A közös tulajdont meg lehet szüntetni. Ha máshogy nem, perben.

Márta71 # 2011.06.28. 10:05

Köszönöm!

Igen, sajnos közös vagyon a szüleim háza, de anyám semmiben nem fizet bele 5 éve....
El szeretnénk adni, hogy legalább magát fenntartsa az apám, de akkor anyám megjelenik.
Úgy érzem tehetetlenek vagyunk.
Vagy lenne valami megoldás? Kötelezni gondolom nem lehet anyámat, hogy segítsen a ház fenntartásába (nem is lenne miből neki)

Így én eltartom az apám, fenntartom a nagy házat évekig még és öröklésnél majd sorban áll az anyám és a testvérem a részükért....??????

ObudaFan # 2011.06.27. 20:34

Ha a saját vagyonát életében feléli az édesapja, akkor nyilván testvére nem fog részesedni belőle. Az édesanyja már más kérdés. NEm derül ki ugyanis a leírtakból, hogy közös vagyonba tartozik-e az ingatlan.

Márta71 # 2011.06.27. 19:19

Tisztelt Hozzáértők!

Érdeklődnék, hogy mit tehetek:

Ketten vagyunk testvérek.
Szüleinknek van egy közös háza. Anyám 5 éve elköltözött apámtól, semmivel nem segít a ház fenntartásában, de nem váltak el.
Testvérem szintén semmiben nem segít, telefonon sem érdeklődik apánk felöl már 5 éve.Az örökséget várja csak apánktól.
Egyedül én ápolom, segítem apánkat minden tekintetben, már-már erőn felül.
Tehetünk apámmal valamit, hogy testvérem és anyám ne részesüljenek a házból. Sajnos el kellene adni, mert apámmal nem tudjuk fenntartani....de félünk, hogy kisebbet nem tud venni magának, mert a felét rögtön elviszi az anyám.
Várom válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.23. 09:36

Valami azt súgja nekem, hogy erre a bíróság fog választ adni.

zvaranka # 2011.06.23. 08:39

Tisztelt szakértők!

Lehet-e utólag egy hivatalos, ügyvéd által összeállított és hitelesített ajándékozási szerződést tartási szerződésként beállítani az ajándékozási szerződésben szereplő következő indoklás miatt:

"Az ajándékozó jelen szerződés aláírásával együtt a szerződésben szereplő ingatlanban levő valamennyi ingóság tulajdonjogát a megakándékozott részére tulajdonba adja, elismerve a gondos ápolást".

Az ingatlan tulajdonjoga jelenleg már az ajándékozott tulajdonában van, az ingatlan nyilvántartásban a tulajdoni bejegyzésben a jogcím ajándékozásként szerepel.

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.03. 11:53

A tartási szerződéssel az ellenszolgáltatásként adott dolog az eltartó tulajdonába kerül. Ingatlan esetén úgynevezett tartási jogot bejegyeznek az eltartott javára, ha kéri.
Amit nem idegenítettek el a tartási szerződéssel, az a hagyaték része. Más kérdés, hogy vita esetén az örökösnek kell bizonyítania, ami általában lehetetlen.