Válás, vagyonmegosztás


Berettyán # 2008.01.08. 13:24

Segítségüket kérném!
A szüleim válni készülnek, de sajnos édesanyám az alkohol miatt nem igazán beszámítható, ami azt jelenti hogy engem a gyerekét sem fogad el és azt hiszi elle vagyok én is, nem hagyja hogy segítsek. Van egy ház amin osztoznának de anyu azt mondja hogy ő nem megy ki a házból míg apu ki nem fizeti( de ilyen nem is kért tőle senki)valószínűleg valaki nem éppen megfelelő tanácsokkal látja el. Viszont apunak hitelt kellene fölvennie a házra és úgy tudná kifizetni, ami még közös tulajdon és így anyu is kellene a hitel fölvételéhez amit ő nem fog aláírni! Valószínűleg ezért mondja hogy addig marad a házban!Hogyan működnek a dolgol ilyen esetben?Kell e jelen esetben a váláshoz jogi képviselő vagy meg lehet e oldani nélküle?

Köszönettel: Szülők Aggódó Gyereke

monalisa1 # 2008.01.08. 13:47

A váláshoz nem okvetlenül szükséges jogász közreműködése, de mível édesanyád labilis idegrendszerű, nem árt ha a jogvita során apukád oldalán ott az ügyvéd.

Egyébként elválni egyszerű (...), ellenben ha a vagyonmegosztás dolgában nem tudnak egyezségre jutni, akkor sajnos egy újabb per lesz ami költséges és időigényes. (A vitatott érték 6%-át kell perköltségként előre befizetni, valamint 5-10% ügyvédi munkadíj számítható - gondolom.)

Édesanyád végtelen időkig nem ülhet apukát vagyoni hányadán, vagyis előbb-utóbb csak alá fog írni majd...

monalisa1 # 2008.01.08. 13:49

Pernyertesség esetén a vesztest kötelezheti a bíróság a másik fél felmerült költségeinek megfizetésére, illetve annyival csökken a vesztest megillető tulajdoni hányad.

Berettyán # 2008.01.08. 13:58

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.08. 14:04

Ne köszönd, csak viccelt.

ObudaFan # 2008.01.08. 17:40

Közös tulajdon megszüntetési perben általában a pernyertesség-pervesztesség arányától függetlenül a bíróság valamennyi felet megosztva kötelezi a perköltség viselésére.

garner99 # 2008.01.11. 22:27

Abban az esetben, ha az ex bebizonyítja az ingatlan vásárlását az ajándék értékéből (az ingatlan 12 éve lett vásárolva 2,5M Ft-ért és fedezte az ingatlan 90%) jelenti-e ez azt, hogy az arányok megváltoztathatóak 1/9 – 1/1-re? A tulajdonlapon jelenleg ½ - ½ áll.

Az ingatlan mai piaci értéke 12-13M Ft és hárman lakjuk jelenleg (feleség, férj és felnőttkorú gyermek). Lehetséges-e olyan kimenet: a különvagyon rész az exet illeti és a maradékot osztjuk? Pl. 12M Ft – 3M Ft marad 9M Ft és ezt osztjuk kettőnk vagy hármunk között.

Abban az esetben ahol a közös tulajdon megszüntetésénél az a szülő, aki a felnőttgyerekkel bent lakik, kifizeti a másiknak a lakott forgalmi értéknek a másikra eső részét, hogyan történik pontosan? Hogyan és ki állapítja/állapíthatja meg ennek értékét és a mi esetünkben milyen lehetséges kimenetek fordulhatnak elő? Hány részre osztjuk?

ObudaFan # 2008.01.12. 09:38

A bíróság az ingatlanforgalmi szakértő szakvéleménye alapján állapít meg minden értéket mind a tulajdonjog arányainak megállapítása, mind a közös tulajdon megszüntetése iránti perben.

wutti # 2008.01.12. 15:23

Sziasztok!

Erre varjatok gombot!Volt élettársam kapcsolatunk megszűnésekor,"Fizetési meghagyást"nyújtott be ellenem,szerinte ugyanis neki jár a közösen vásárolt autó fele,nekem meg csak az autó fele,más dolgkok,amiket közösen vettűnk nem.Ellentmondást nyújtottam be,melyben megneveztem az élettársi vagyonközösség alatt szerzett javakat,azok becsűlt értékét illetve,hogy melyikőnknél,mi található.Továbbá kértem,hogy a lakásfelújítás(nem állapot megovás volt,mivel az ingatlan mértéke tartósan növekedett),szóval kértem,hogy az exem követelésébe az általam a lakáson végzett munkát az ő követelésébe számítsák be.az ex ezt megkapta,megírta a keresetlevelet.Kifejtette benn,idézem:"Mivel az ingatlan felújítást a volt élettársam saját kezüleg végezte,szakember felügyelete nélkűl,így véleményem szerint az elvégzett munkáért ő pénzt nem követelhet."Ezt én teljesen banális és alaptalan kifogásnek érzem.Szerintetek?Még azt is fejtegeti,hogy nekünk külün-külön banszámlánk volt,így ki mit vett az az övé.Én úgy tudom,hogy a vagyonmegosztásnál nem számít,hogy a közös vagyont ki kezelte.Még egy olyan dilemmám,hogy a közösen vásárólt autóról állítsam egyszerűen azt,hogy a saját megtakarításaimból vettem,ahogy az exem is azért nem akar a többi dolgon osztozkodni,mert technikailag minden beruházást ő fizetett,én pedig a mindennapi bevásárlást stb.Vagy minden közös elven próbáljam kihajtani minden közös dolgunk értékének felét,vagy ami jár és beszámmítatni az ő keresetébe?
Amennyiben(miben ugyanazon jogviszonyból származó követelésről van szó)ellenkeresetet nyújtok be az első tárgyaláson,annak mi a menete,költségei?

Atyaég,de hosszú lett!Bocs!Köszönöm szépen!

tomas64 # 2008.01.12. 16:38

Költsége nincs, a tárgyaláson bíró kérdésére előadod, hogy ellenkeresetet kívánsz benyújtani, mjad megfogalmaod indokaid, jogi érvelésed.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.12. 17:45

Annyit tegyünk hozzá, hogy élettársak nem feltétlenül 1/2 arányban szereznek közös tulajdont.

kalamaki # 2008.01.12. 22:40

Tanácsot szeretnék kérni.
Házasságunk kihűlt, szeretnék válni. De mielőtt fejjel mennék a falnak, a vagyonmegosztással kapcsolatban tanácsra lenne szükségem:

  1. Fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak. Házasságkötésünk előtt én egy tanácsi lakásnak voltam a főbérlője, majd házasságkötésünk után férjem is bérlővé vált. Ezt a lakást cseréltük el a mostanira, ami abban az időben szintén tanácsi volt, majd - amikor meg lehetett venni az államtól - megvettük, így az most saját tulajdonunk. Ha tudom bizonyítani, hogy a cserealapul szolgált bérleménynek én voltam a bérlője annak idején, és férjem csak házasságkötésünk után vált azzá, akkor is fele-fele arányban kell-e megosztanunk a vagyonunkat, vagy kérhetem, hogy engem több illessen?
  2. Férjemnek van egy BT-je és egy KFT-je, amit házasságunk alatt hozott létre. Jól tudom-e, hogy ezek értékének a fele is engem illet?
  3. A saját nevén lévő bankszámláján lévő összeg is feleződik-e?
  4. Ha bejelentem férjemnek válási szándékomat, hogyan tudom megakadályozni, hogy másnap elköltse a bankszámláján lévő összeget?
  5. Ha a vagyonmegosztás érdekében pert indítok, akkor azt egy későbbi közös megegyezés után visszavonhatom-e?
  6. Honnan tudja a bíróság, hogy mekkora a vagyon értéke, amikor a perköltséget előre kell fizetnem?
  7. Ha visszavonom a perre vonatkozó kérelmemet, akkor visszakapom-e a perköltségre befizetett összeget, és ha igen, akkor mikor?

A fórumtól megszokott okos és segítőkész válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.13. 07:39

1.) 1/2-1/2
2.) Majdnem. Nem az értéke, hanem 1/2 tulajdoni rész.
3.) Ha nem különvagyon.
4.) Bezárod a lakásba mobil nélkül, és a telefonzsinórt is elvágod. Vagy meg is ölheted.
5. Azt csak a bontással együtt vagy azt követően lehet - de természetesen köthető egyezség ilyen perben is.
6.) A keresetedből. Neked kell meghatároznod ugyanis, mennyit követelsz.
7.) Kisebb-nagyobb hányadát. Attól függően, hogy mikor vonod vissza. A végső határidő az első fokú ítéletet megelőző tárgyalás lezárása.

Ps.: "Kihűlt a lakásom. Elcserélném vagy eladnám..."

kalamaki # 2008.01.13. 15:38

Kovács Béla Sándor válaszait köszönöm. Reagáltam ma reggel a tanácsaira, de az valamiért még nem került fel az oldalra. Lehet, hogy nem is fog?

monalisa1 # 2008.01.13. 16:19

Javaslom írd ujra, a reggeli beírásod valószílüleg elszált - sajnos megesik másokkal is. És akkor kbs bizonyára fog majd tudni reagálni rá.

Sanyi2054 # 2008.01.14. 18:30

Kérdésem:
Közös megegyezéssel történő válás esetén a közös vagyon nyilatkozathoz szükség van e ügyvédi közremüködésre ill. jóváhagyásra? A közös vagyon nyilatkozatban miket kell megfogalmazni és milyen részletességgel?

hablea # 2008.01.14. 18:43

Nem feltétlenül, ha közös ingatlan is van akkor szükséges ügyvédi közreműködés a közös tulajdon megszüntetéséhez.
Ezen kívül a részletesség az egyéb közös vagyonra vonatkozóan egy mondattól a teljes vagyonleltárig (ingóságok, ingatlanok értéke a felek részesedése) terjedhet a felek igényei és megosztandó vagyona szerint.

ObudaFan # 2008.01.14. 19:19

Sanyi2054!

Nincs. Más kérdés, hogy ilyenkor még olcsóbban lehet megúszni az ügyvédet, mint később, ha azért van vita, mert nem kellő tájokozottság mellett álalpodtatok meg, és vita van.

Ha közös ingatlan van, de bírói egyezség születik, akkor sem kell ügyvédi közreműködés, mert a bírói egyezség pótolja az ügyvédi ellenjegyzés hiányát.

dezso # 2008.01.14. 23:04

Sziasztok!

Az alábbi problémával kapcsolatosan kérnék tanácsot, mert jelenleg teljesen kilátástalannak érzem a helyzetem.
Feleségemmel 12 éve vagyunk házasok, van egy 13 éves kislányunk.
Vállalkozóként dolgozom. Feleségem 10 évig otthon volt, én tartottam el, kb 2 éve van állása. Jövedelme a jelenlegi munkája előtt csak a gyed ill. a gyes volt.
Együttélésünket a feleségem szülei házában kezdtük meg és azóta is ott élünk. Az ingatlan feleségem szüleinek a tulajdonában van. A kis házat kibővítettük nappalival, egy hálóval, gyermekszobával, konyhával és egy fürdőszobával. A költözésünk idején kb 5millió forint érő ház, most 25m forintot ér.
A szülők rendelkeznek egy vidéki kis házzal is, amit mi rendszeresen használhattunk, és aminek felújításából szintén kivettem a részem anyagilag és fizikai munkában is. Soha nem foglalkoztam azzal,hogy bármi is a nevünkre kerüljön, azt hiszem soha nem jutott eszembe, hogy valaha is válásra kerülne sor. Most már látom, hogy meggondolatlan és naív voltam...Sajnos egy 3 hónapos külföldi munkavégzés után, hazaérkezésemkor feleségem közölte velem, hogy menjek innen el...Veszekedések következtek, majd hosszú ideje a hallgatás és a teljes elidegenedés.
Ekkor döbbentem rá, hogy engem innen a feleségem és a szülei kitehetnek és még talán elszámolni sem kötelesek velem...
A leírtak miatt kérdezném, hogy miután 12 évi keresetem a megélhetésünkre és a feleségem szüleinek tulajdonában lévő ingatlanok értékének növelésére fordítottam, válás esetén mire számíthatok?
Lehetséges, hogy miután semmi nem volt papiron a tulajdonunkban/ tulajdonomban csakugyan semmi nem jár nekem?
Tanácsot várnék,hogy egyáltalán érdemes-e ügyemmel ügyvédhez fordulni?! Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.15. 07:05

Érdemes.

monalisa1 # 2008.01.15. 07:24

Egy házassági vagyonközösségben téves az a szemlélet, hogy "az én keresetem" meg "a te pénzed" - közös a kassza, attól függetlenül, hogy az egyik esetleg többet tesz bele, mert azt ellensúlyozza a gyereknevelés gondja és családi otthon rendbentartása stb. Ha a feleségednek soha nem lett volna egyetlen saját fillére sem - a gyerek jogán és a közelmúlt időszakában a fizetéséből -, akkor is "közös" pénzen éltetek mind ez idáig.

Ami a cs.ház dolgát illeti, az előzőekben már meglévő kis ház került bővitésre, korszerűsités, mely bizonyára a kettőtök közös erőfeszitéséből valósult meg. A jelen 25 M Ft ingatlanvagyoni értékből kisebb rész illet téged, a nagyobb rész a feleségedé ill. a szülei.

Amúgy faramuci a helyzet, mert a portáról a nagyobbik ház külön bizonyára nem eladható el, így nincs más, minthogy ők téged kp. kifizetnek, ha semmi másként kölcsönt lesznek kénytelen felvenni a házra - és ha az nem elég akkor az apósodék is a sajátjukra még.

Próbáljatok valahogy egyezségre jutni, mert a pereskedés költséhes és elhuzódó.

ObudaFan # 2008.01.15. 18:19

dezso!

Annak a fele illet meg téged, amennyinek az együttélés alatti ráfordítását bizonyítani is tudod. Reméljük, sok számlát eltettél, és azok a valós ráfordítást tükrözik.

dezso # 2008.01.15. 19:32

Köszönöm a hozzászólásokat! Teljesen egyetértek monalisa1 gondolataival, a gyermeknevelés és az otthoni tevékenység fontosságára, értékelésével, ill. a "közös" pénz elvével kapcsolatosan. Tulajdonképpen csak azért tartottam fontosnak ezt leírni, hogy teljesen egyértelmű legyen, hogy két nyugdíjas szülő és a feleségem, akinek bérből származó jövedelme nem volt, nehezen tudták volna kivitelezni a két ingatlan ilyen mértékű bővítését, felújítását. Számláim természetesen nincsenek. Sajnos nem tudom bizonylatolni az eltelt évek alatti a valós ráfordításaimat, pedig nem volt kevés :( Ezek szerint számla nélkül, a jog szerint nekem nem járna semmi 12 évi együttélés után? Így visszatekintve már az is megfordult a fejemben, hogy nem véletlen, hogy feleségem soha nem erőltette, hogy tulajdonosai is legyünk a szülőkkel közös ingatlannak. Valószínűleg előbbre látó volt, mint én...

ObudaFan # 2008.01.15. 20:31

Jog szerint jár, csak a bizonyítás téged terhel.

fremen # 2008.01.16. 08:11

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben szeretném kérni a segítségeteket: egy ismerős házaspár 10 éves házassága alatt a közösen szerzett ingatlan a feleség nevére került. Most válásra kerül a sor. A kérdésem az, hogy befolyásolja-e az ingatlan közös tulajdon mivoltát, hogy az a feleség nevén van, vagy irreleváns és egy esetleges vagyonmegosztási perben azt fogják vizsgálni, hogy ki mennyiben járult hozzá a szerzéshez és ezt hogyan tudja bizonyítani (törlesztőrészletek, gyermeknevelés, stb.)?