Válás, vagyonmegosztás


rokonfajta # 2016.01.06. 09:22

Köszönöm a vlaszokat!

mamicsek # 2016.01.07. 05:57

Üdvözlöm a Fórumot!
Vagyonmegosztással kapcsolatos a kérdésem.
Különvagyonként egy garzonlakással indult egy kapcsolat,abból házasság, és három ingatlancsere után a jelenlegi lakás lett vásárolva, közben törlesztett hitellel. Tartozás nincs. A jelenlegi lakás értékébe a különvagyoni rész milyen arányban számítható be.Milyen arányban kell számolni az évek alatt történt ingatlancserékkel, figyelembe véve az eltelt 16 évet- az árarányokat tekintve. Köszönöm.

Ksatya # 2016.01.08. 18:35

Üdv!
Segítséget kérek az alábbi történethez.
Jogerős ítélettel lett felbontva a házasság, úgy, hogy a házastársak közös vagyonmegosztásra vonatkozó egyezségét végzéssel jóváhagyta a bíróság.
E szerint a közös ingatlan az egyik fél tulajdonába kerül, úgy, hogy - mivel az ingatlan teljes egészében az ő felmenői által felvett jelzáloghitelből lett vásárolva és a hitelt is az ő felmenői fizették/fizetik - a másik fél a felújításra fordított összeg felére jogosult. Ezt az összeget már meg is fizette neki a fél, de sem az egyezségben sem az ítéletben nincs szó arról, hogy jelzálogszerződés alapján a másik fél is adóstárs, mint zálogkötelezett, s elidegenítési és terhelési tilalom van a tulajdonrészén.
Hogyan tudja bejegyeztetni tulajdonjogát az egyezség alapján a fél a volt házastársától megváltott tulajdonrészre, hogyan engedi ki a bank a másik felet a szerződésből?
satya

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.08. 18:41

Célszerű lenne azokat az ügyvédeket kérdezni, akik képviseltek benneteket a perben.

Ksatya # 2016.01.08. 18:54

Az egyik azt mondta, hogy készíttetni kell egy házassági közös tulajdont megszüntető szerződést. A másik nem mondott semmit, részéről az ügy már lezárult.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.08. 19:23

De az egyezséget ők hozták össze. Nekik illene az értelmezést is megtenniük, ha már szükséges.

Ksatya # 2016.01.08. 19:35

hmmm.. Ez így lett volna korrekt. De gondolom, az értelmezés sem földhivatalnak, sem a banknak nem lenne elegendő.

Ksatya # 2016.01.08. 20:15

Egyébként a házasság másfél éve lett felbontva, az egyezségben úgy állapodtak meg, hogy két éven belül fizeti meg, most tudta kifizetni másik felet a volt feleség, aki a válás óta használja a lakást. A hitelt folyamatosan fizetik az adós szülők.

ObudaFan # 2016.01.08. 21:35

És a bank a másik adóst miért engedné ki csak úgy a kötelemből? Nem fogja. Mondjuk ebből nagy jogsérelme a kötelemben maradó félnek nem lesz, mert az ingatlan ottmarad fedezetként, ha mégis végrehajtanak tőle, hiszen a bank biztosítékai rá szállnak át. Viszont újabb hitelfelvételnél ez persze probléma lehet. (Egyezség előtt kellett volna gondolni rá.)
A tulajdonjog átruházásához megint csak banki hozzájárulás kell, az talán meglehet.

Ksatya # 2016.01.09. 16:52

Pontosítok: A bíróság - hiszen a keresetlevél melléklete volt a tulajdoni lap, s azon a teher - tájékoztatta anno a feleket, hogy sem bírói döntéssel, sem egyezséggel nem szüntethető meg a tulajdonközösség az elidegenítési és terhelési tilalom miatt. Meg arról is, hogy közös megegyezéses bontásnak nem feltétele az ingatlan tulajdonközösségének megszüntetése, azt peren kívül is rendezhetik a felek. ez alapján jött létre az egyezség, melyben a feleség szándéknyilatkozatot tett a férj tul. részének megváltására két éven belül - ha a bank hozzájárul ehhez.
Most annyi történt, hogy a volt feleség kifizette a megváltási összeget még azelőtt, hogy kérték volna a banki hozzájárulást.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 18:17

Akkor mi a kérdés? El kell készíteni a házassági közös tulajdon megszüntetéséről szóló megállapodást. A hatályosuláshoz kell a bank hozzájárulása, amit talán megadnak. Az adóstársat viszont nemigen fogják kiengedni a kötelemből.

Ksatya # 2016.01.09. 18:45

A személyes adóstársak a feleség szülei, továbbra is ők maradnak. A kérdés lényege az lett volna, hogy a volt férjet hogyan engedi ki a bank a kötelemből. Bocsánatot kérek, ha túl körülményesen fogalmaztam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 18:58

Ha nem adós, akkor milyen kötelemből kellene a banknak kiengednie?

ObudaFan # 2016.01.10. 07:03

Mondjuk mint házastárs, a törvény alapján egyetemlegesen felel, ha a kölcsönt az együttélés alatt vették fel. De a szokásos banki gyakorlat alapján én azt gyanítom, hogy ő is adóstárs lehet formálisan is.
Azt pedig a banktól kell megkérdezni, hogy milyen feltételekkel hajlandó kiengedni a kötelemből.

Ksatya # 2016.01.10. 09:57

A volt házastársak a hitelszerződésben dologi mint a közös ingatlan tulajdonosai zálogkötelezett adóstársként, szerepelnek, személyes adóstársak a feleség szülei.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.10. 10:12

Akkor nincs miből kiengedni a férjet. Ha megszűnik a tulajdonjoga, természetesen megszűnik dologi kötelezett lenni.

mamicsek # 2016.01.10. 19:50

Üdv. Egy kis segítséget kérnék az alábbiakhoz,kb.mire lehet számítani.
Különvagyonnal ( egy garzonlakás)az egyik fél részéről házasság, a házasság alatt két ingatlancsere, két rendezett hitel. A jelenlegi (1+2 fél szobás )ingatlanon hitel nem volt, tehermentes. Vagyonmegosztás során a korábbi lakáscserék ára, rendezett hitele a vagyonmegosztás tárgyát képezi e, vagy a jelenlegi lakás kerül arányosításra. Köszönöm.

ObudaFan # 2016.01.11. 22:29

mamicsek

Ez ennél bonyolultabb. Közösen felvett hitelek esetén úgy kell számolni, hogy A különvagyoni ingatlant eladta a fél x Ft-ért, majd y Ft hitel felvételével az x+y Ft-ért megvettétek B ingatlant. Ebben a ennek a félnek van x/(x+y) arányú különvagyona. Majd a harmadik ingatlanra ugyanígy kell arányosítani, azzal, hogy a harmadik ingatlanban a különvagyoni hányadot annak az összegnek az alapulvételével kell számítani, ami a B ingatlan eladási árából a fél különvagyonára esik arányosan.

mamicsek # 2016.01.12. 07:21

Köszönöm válaszát ÓbudaFan!
Következő kérdésem, hogy ha a kiszámolás után a különvagyon aránya tisztázódik, a különbség- a lakás jelenlegi forgalmi értéke és a közös vagyon között -közös vagyonnak számít e és a fele kifizetendő a másik félnek?

mamicsek # 2016.01.12. 07:30

Ja, bocsánat, az előbbiekhez: a jelenlegi lakás a különvagyonos fél nevén van ( tudom ez nem számít) ,most már csak ő lakik ott a két kiskorú gyermekkel,a másik fél kiköltözött önként.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.12. 08:24

a különbség- a lakás jelenlegi forgalmi értéke és a közös vagyon között -közös vagyonnak számít e
Ugye, te is érzed, hogy ezzel a kérdéssel vannak bizonyos problémák?

mamicsek # 2016.01.12. 08:35

Hú ez gáz amit írtam! - a jelenlegi lakás jelenlegi forgalmi értéke és a kiszámolt, arányosított KÜLÖNVAGYON közötti különbség közös vagyonnak számít e és az a kifizetendő a másik félnek. Így gondoltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.12. 10:44

Az ingatlan közös tulajdon, csak nem egyenlő arányban. ObudaFan levezette, hogyan kell az arányt kiszámolni.

Továbbra sem értem, hogy tulajdonképpen mit akarsz kérdezni.

ObudaFan # 2016.01.12. 14:04

Ha heesen végzed el az arányosítást, akkor nincs ilyen különbség. De hogy világos legyen: a közös vagyoni résznek a piaci mozgásokból eredő értéknövekménye közös vagyon, a különvagyoni részé különvagyon.

bogyoka12 # 2016.01.13. 18:52

üdv:Olyan kérdésem lenne,hogy férjemel elváltunk 2 éve viszont a vagyoni megosztás még nincs rendezve mivel amikor megvolt a vállás akkor a férjem 10 millios ingatlan árban egyeztünk meg most pedig ö ugygondolja hogy az ingatlan már 14 milliot ér.és azzal fenyeget ha nem fizetem ki ennek a felét akkor el árverezteti a házat .Ezt megteheti? de viszont a ráesö otp hitelt én fizetem egyedül mert ö nemhajlandó rá.még egy kérdés volt férjem az akkori volt én fönökömnél tartott állatokat és most velem akkarja kifizetetni pedig akkor azt mondta hogy nekem semmi közöm ehez a dologhoz ez csak ketöjük dolga és most mégis én nyakamba akkarja varni.a fizetni valot.jogos ez?

Köszönöm elöre is!