Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.01.14. 11:02

bogyoka12

Azt mondod, hogy megállapodtatok. Ismerni kellene ezt a megállapodást és tudni kellene, miért nem teljesült.
Ha a megállapodást félretennénk, akkor egyébként az lenne a válasz, hogy indíthat pert a közös tulajdon megosztására, a perben a bíróság állapítja meg az ingatlan értékét és ha a ráeső részt nem tudod megfizetni, valóban végrehajtás útján árverezés lesz belőle.
Milyen alapon akarja az állatokat kifizettetni?

mamicsek # 2016.01.14. 15:05

Köszönöm válaszát és magyarázatát ÓbudaFan. A "feladat " megoldva, az Ön segítsége nélkül nem ment volna. :) mamicsek

Zsuzsu_01 # 2016.01.18. 18:10

Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén hogy értékelik az ingatlant, ha 3 kiskorú gyermek is marad a lakásban? Ilyenkor a lakás teljes forgalmi értéke a vagyonmegosztás alapja, vagy csak fele értéken számít, mert lakott a gyerekek által?
Köszönettel, Zs

lajcsó # 2016.01.18. 20:47

A vagyonleltárban szereplő ingatlan értékét a felek szabadon állapítják meg. Vita esetén értékbecslő közreműködése is igénybe vehető.

ObudaFan # 2016.01.19. 05:46

Zsuzsu01

Ilyenkor leggyakrabban a részben lakott forgalmi érték alapján fizeti ki a gyermekekkel bent maradó házastárs a kiköltözőt. Ez a tapasztalataim szerint a beköltözhető forgalmi érték 70%-a körül szokott lenni.

sönike63 # 2016.01.20. 07:21

Sziasztok! Szeretnék elválni a férjemtől akitől 3 éve külön élek!Hogyan kaphatok költségmentességet?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 09:18

Jövedelmed, vagyonod van?

sönike63 # 2016.01.20. 09:40

Igen,van egy házam és egy 15 éves autóm. Van munkahelyem is és van egy 20 éves fiam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 10:04

Akkor nem sanszsos a költségmentesség. Kérni viszont nem kerül semmibe, és ha másodlagosan illetékfeljegyzést kérsz, azt talán meg is kapod. Ha meg nem, hát a kéréssel akkor se vesztettél semmit. (Na jó, vagy két hónapnyi időt.)

sönike63 # 2016.01.20. 10:12

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2016.01.20. 14:07

A www.birosag.hu oldalról letöltheted, vagy bármelyik bíróságról elkérheted a költségmentességhez szükséges formanyomtatványt. Vinni kell a munkáltatóhoz, a NAV-ba és a polgármesteri hivatalba is kitölttetni a rájuk vonatkozó részt és neked is lesz kitölenivalód.

Lalil # 2016.01.21. 08:22

Tisztelt Szakértő!

Ismerősöm felesége hitelt vett fel. Ismerősöm kezesként írt alá. Közben elváltak. A volt feleség számlája nem terhelhető, így a pénzintézet az ismerősömtől hajtja be a tartozást.
Kérdésem az lenne, hogy visszatarthat-e két havi gyerektartást az ismerősöm, azzal az indokkal, hogy a volt feleség tartozását ő fizeti? A tartozás a két havi gyerektartás összegével egyenértékű.

Köszönöm előre is segítségét.

Üdvözlettel:
Lalil

Immaculata # 2016.01.21. 08:23

Nem.

Lalil # 2016.01.21. 08:37

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm válaszát.

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ebből a helyzetből, hogyan lehet kimászni, mit tud tenni jogilag az ismerősöm, hogy a volt feleség tartozását ne ő rajta követelje a pénzintézet?
Van erre valami megoldás?

Köszönettel:
Lalil

Immaculata # 2016.01.21. 09:07

Házasság alatt a házasfelek egymás egymás tartozásaiért közösen felelnek, kivéve, ha házassági szerződésben erről másként állapodtak meg. A feleség felvett hitelének fele részében a férj is adós, még akkor is, ha ilyen kötelezettséget önként nem vállalt.
Jogszerűen a tartozás fele részét követelheti a feleségtől azután, miután már kifizette a tartozást.
Fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni közjegyzőtől, de mivel illetékköteles a kérelem, majd azután a végrehajtás is illetékköteles, meg kell gondolni, hogy érdemes-e jogi útra terelni.

ObudaFan # 2016.01.21. 09:21

Sot, kezessegvallalas eseten a hazassagi szerzodes sem segit, meg ha kozjegyzoi nyilvantartasban iss lenne.

ObudaFan # 2016.01.21. 09:24

Es a bank fele nem csak a tartozas feleert, hanem az egeszert felel. Az mas kerdes, hogy utana a hazastarsaknak egymas kozott hogyan kell elszamolniuk - ez vita eseten a hazastarsak kozti perben dontheto el.

Lalil # 2016.01.21. 09:47

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm tanácsukat.

Üdvözlettel:

Lalil

Felhőtlen # 2016.01.21. 11:50

Kedves Fórumozók,

a következő ügyben szeretnék tanácsot kérni, érdemes e bíróságra mennem:
2001 őszén beköltöztem a volt élettársam (nem bejegyzett élettársként, nincs papírunk, de kis falu és az élettársi közösséget Ő is elismeri) tulajdonában álló ingatlanba. 2003 őszén született első gyermekünk, majd 2007-ben a második. 2007-ben a ház felújítására hitelt vettünk fel, én lettem az adós, a ffi élettárs az adóstárs (azért lett így, mert neki nem volt jövedelme). Adóbevallásaimmal tudom igazolni az én jövedelmemet, ő pedig, hogy néhány évig minimálbéres volt, kb. 2001-től 2007-őszig megszakításokkal, majd 2008 óta nem volt semmi jövedelme. A szerzési arány esetünkben nagyon nagy, háztartási munkát sosem végzett, gyerekek teljes egészében rám maradtak. Amig otthoni munkám volt, addig is bébiszittert kellett hivni, mert ő nem volt hajlandó a gyerekkel lenni, hiába nem dolgozott semmit.
A hitelszerződésünket a bank 2013 őszén felmondta, nem tudtam egyedül a 130e Ft-ot és a megélhetésünket is egyedül fizetni.
Kérdéseim:

  • az, hogy a bank felé közösen tartozunk, az számomra is nyilvánvaló, a logikus lépés az lenne, ha a házat eladná, kifizetnénk a bevételből a bankot vagy legalábbis megpróbálnánk megegyezni a bankkal és a fennmaradó összegből járhat -e nekem valami? Számít az ingatlan vételára, amennyiért Ő vette a házat (1 évvel a beköltözésem előtt vette)?
  • kérhetném e, hogy tartásdíj fejében (ugyanis a 0 jövedelméből amúgy sem tudna fizetni egy fillért sem) mondjon le az ingatlanról én viszont megegyezek a bankkal hogy milyen módon fizetek? Adósként mennyi beleszólásom lehet egyáltalán, úgy, hogy az ingatlan a jelzáloggal együtt az övé?

Köszönöm a hasznos válaszokat előre is.

Encsi81 # 2016.01.21. 12:45

Kedves Fórumozók!
Bár olvastam régebbi fórumokon erre vonatkozó dolgokat, de nem vagyok biztos benne, hogy mi a helyzet a következő esetben:
Közös megegyezéssel válunk, a keresetlevelet, melyben minden járulékos kérdésben megegyeztünk a férjemmel én is, mint felperes és ő is, mint alperes 2 tanú előtt aláírtuk, így adtuk be.
Most lesz a tárgyalás jövő héten, a férjem (alperes) nem óhajt megjelenni. A bírósági idézésben szerepelt, hogy amennyiben alperes nem jelenik meg, felperes kérésére ennek ellenére is lefolytatja a bíróság a tárgyalást.
Mi az igazság? Elválhatok "egyedül"? Ki fogják mondani a válást? Van 2 közös kiskorú gyermekünk, velük kapcsolatban is mindenben megállapodtunk, azt is írásba foglaltuk.
Nagyon-nagyon szeretném már, ha végre elvált lennék. Biztos akarok lenni benne, hogy ezt nem akadályozza az a tény, ha alperes nem jelenik meg. Tudna valaki erre biztos választ adni, aki mondjuk került már kapcsolatba konkrét ilyen esettel? A találgatásokkal sajnos nem vagyok előrébb. A polgári perrendtartás szabályai között sem találtam semmit arról, hogy "hogyan tovább", ha bontóperben az alperes nem jelenik meg. A felperes esete tiszta sor. Köszönöm a segítséget előre is!

Immaculata # 2016.01.21. 12:47

az, hogy a bank felé közösen tartozunk, az számomra is nyilvánvaló,

Ebben az ügyben Neked kell döntened, hogy pontosan mit szeretnél, és hogyan érné meg neked a legjobban.

  1. Ha lemondasz az ingatlanról, akkor kérheted, hogy az általad megfizetett hiteltörlesztést megkapd.
  2. Ha valamennyi tulajdoni igényed van az ingatlanra a beruházás miatt, akkor a törlesztéssel annak arányában tartozol.
  3. Egyezségben lehet olyan megállapodást kötni, hogy a gyermektartást betudod az ingatlanba, ilyet bíróságtól nem kérhetsz.
Immaculata # 2016.01.21. 12:50

Encsi

ennek ellenére is lefolytatja a bíróság a tárgyalást.

Encsi, szó szerint kell a szavakat értelmezni. Ezt a tárgyalást fogja alperes nélkül lefolytatni és nem a teljes válási eljárást.

Encsi81 # 2016.01.21. 13:02

Immaculata köszönöm. Ennek mi értelme van? Mármint ez most költői kérdés volt... Tehát ha egyedül elmegyek, akkor közlik, hogy jónapot, Ön egyedül jött, ezzel nem ér semmit, de mondja, mi a gondja aztán jól nem történik semmi?
Tökjó. :(

Immaculata # 2016.01.21. 13:20

:) Meghallgatnak, és mivel egyedül leszel, senki sem szól közbe, előadhatod anyait, apait.

Felhőtlen # 2016.01.21. 13:28

Immaculata

Ebben az ügyben Neked kell döntened, hogy pontosan mit szeretnél, és hogyan érné meg neked a legjobban.
1.
"Ha lemondasz az ingatlanról, akkor kérheted, hogy az általad megfizetett hiteltörlesztést megkapd."

Erre úgy, hogy 8 éve nincs semmi jövedelme és nyugdíjazás előtt áll (minimumnyugdíjra lesz csak esélyes), csak tartozások tartozás hátán, kevés az esély sajnos :-( Max. ha a bíróság kényszeríti az eladásra, de akkor is először a hitelt kell visszafizetni.

2."Ha valamennyi tulajdoni igényed van az ingatlanra a beruházás miatt, akkor a törlesztéssel annak arányában tartozol."

Ez lenne a járhatóbb út talán, bár ha a hitel nem kerül visszafizetésre akkor ugye viszik a házat és semmire sem mentem a tulajdoni igénnyel.

3."Egyezségben lehet olyan megállapodást kötni, hogy a gyermektartást betudod az ingatlanba, ilyet bíróságtól nem kérhetsz."

Ha megegyezés, akkor ez már kilőve, inkább hagyja veszni, minthogy ilyenbe belemenjen.