Válás, vagyonmegosztás


cuca13 # 2017.01.06. 12:12

Tisztelt Jogászok!
Válókereset beadása előtt állok.A válás közös megegyezéssel gyorsan meglesz de a vagyon megosztás problémás.Van egy házunk ami közös tulajdonban van.Annak idején szocpolt is vettünk fel rá.Három gyerekre de ma már csak egy kiskorú aki most velem él albérletben.A házra még közösen vettünk fel jelzálog kölcsönt.Én addig fizettem vagyis a férjemmel közösen ameddig a házban laktam .Azóta Ő fizeti a szülei segítségével.Ők azt mondják mivel én elköltöztem a gyerekekkel és nem fizettem tovább a hitel nincs semmi követelésem a ház tulajdonából.Arra hivatkoznak hogy nem a férjem fizeti a hitelt hanem a szülei .Ne is próbáljak Kérni a házból semmit?Létezik hogy nem jár semmi nekem?
Válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.06. 12:47

Meg kellene bíznod egy ügyvédet.

ObudaFan # 2017.01.06. 12:52

cuca13

Az, hogy elköltöztél önként, azzal jár, hogy valószínáleg lakáshasználati jog ellenértékét és többlethasználati díjat nem követelhetsz. Hogy tulajdonjogot követelhetsz-e, azt ez nem igazán érinti, de a leírásodból erre nem lehet válaszolni, mert ehhez részletesen végig kell venni, hogy az együttélés kezdetéhez képest mikor, milyen pénzből vettétek az ingatlant, voltak-e rajta nagyobb munkálatok, ha igen, milyen pénzből.
Egyébként valamit biztosan követelhetsz, vagy tulajdoni hányadot, vagy az együtt fizetett törlesztőrészletek miatt megtérítést.

drbjozsef # 2017.01.06. 12:52

Mindenképp kérhetsz a lakásból, és sok minden másból is, ráadásul jó eséllyel, szinte biztos, hogy járni fog belőle valamekkora rész, de ez sok részlettől és körülménytől függ, amelyek meghaladják ennek a fórumnak a kereteit, úgyhogy egyetértenék az előttem szólóval, keress egy családjogi ügyvédet, és beszéld át vele.

cuca13 # 2017.01.06. 13:28

Köszönöm szépen a válaszokat!
Csak annyit írnék még hogy a ház amit építettünk a férjem nagymamájáé volt és mi ennek a tetejére építettünk egy emeletet .Külön bejárattal külön mérőórákkal.A tulajdonos a férjem és én vagyunk egyenlő arányban.Az alsó szint maradt a férjem családjának a tulajdonában.A ház vagyis lakás szocpolból és önerőből épült akkor már több mint 5 éve voltunk házasok.Csak annyit kérdeznék még hogy mit kell nekem bizonyítani vagy is milyen papírokra lesz szükségem a bíroságon ahhoz hogy ne semmizzenek ki a férjemék?
Köszönöm szépen a válaszukat

ObudaFan # 2017.01.06. 22:24

Azt írod, hogy már van bejegyzett tulajdonjogod. Ebben az esetben már leginkább csak a közös tulajdon megszüntetését lehet kérni a bíróságtól. Ha nem akarsz ott maradni, akkor azt, hogy váltsák meg a részed, vagy árverezzék az ingatlant. (Persze, azért adott esetben a másik fél vitathatja is a bejegyzett tulajdoni arányokat.

drbjozsef # 2017.01.07. 09:43

cuca13,

valószínűleg így sem pontos, amit írsz. Ha tetőteret építettetek, akár külön mérőórákkal is, attól az még minden bizonnyal osztatlan közös tulajdon, hacsak nem albetétesítettétek külön a két lakást. Általában ilyenkor ha pl. 30M a ház értéke amire építettetek egy 15M értékű tetőtéri lakást, akkor a párod nagymamája 2/3 részben tulajdonos, Te meg a párod pedig 1/6-1/6 arányban, de az EGÉSZ ingatlanban.
Ez be van jegyezve? A földhivatali nyilvántartás szerint is tulajdonos vagy?

Hogy ez hogyan oszlik el, még mindig csak azt lehet mondani, hogy sokmindentől függ. Miből épült, esetleges különvagyonból, és a szocpol is hitel is bekavarja, de a lényeget ObudaFan leírta.

Ennél többet látatlanban nem nagyon lehet mondani.

ObudaFan # 2017.01.07. 09:59

A szocpolból és a hitelből vásárolt rész közös vagyon.

Dr.Attika # 2017.01.07. 10:18

Annak pozitívummaival és negatívummaival együtt.

Tib17 # 2017.01.09. 21:09

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Válni fogok. Van egy 6 éves kisfiúnk. Van egy családi házunk amiben élünk. Fele/fele arányban vagyunk tulajdonosok. Hitel is van a házon, amit felesben fizetünk. Én pár hónapja nem lakom otthon, visszajöttem a szülői házba. A rezsit, mivel nem lakom otthon, nem fizetem. A gyermek ellátásáról gondoskodom. Sokat van nálam, jóformán csak aludni jár haza. Van más ingatlanunk is, de ezek értéke kb. a fele a családi háznak.

A gond a vagyonmegosztással lesz, a nejem hozzáállását nézve. Nem akar fele/fele arányban osztozni, igényt tart a házra, de kifizetni nem tud, és nem is akar. Eladni nem akarja.

Olvasgatva a fórumot jobb lenne mielőbb visszaköltöznöm, még mielőtt a válás elkezdődik, mert így elég nagy hátrányból indulok. De van egy kis bökkenő. A nejem időközben odaköltöztette az új párját. Mondtam neki, hogy vissza akarok menni, de nem hajlandó elküldeni a "jövevényt", mert az ő vendége, joga van ott lenni. Elmondása szerint költözzek nyugodtan haza, vihetek én is valakit, és élünk 5-en, míg majd csak lesz valami. A fiam szempontjából ezt nem tartom szerencsésnek. Nem lenne jó vége. Nem szeretném, ha még jobban sérülne a lelke. A kérdésem az, hogy ki tudom-e rakni vhogy a jelenleg még nem oda illő elemet a házamból, vagy ez ok lehet-e az elköltözésemre. Tarthatok-e igényt többlethasználati díjra?

ObudaFan # 2017.01.09. 22:06

Véleményem szerint nem tudod kirakni és nem tarthatsz igényt.

Tib17 # 2017.01.10. 11:54

Köszönöm a választ!
Akkor vhogy meg kell egyeznünk.

gabor4170 # 2017.01.26. 05:17

Tisztelt Ügyvédek!

Válni fogunk. A közös családi házban fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok a feleségemmel. Én már elköltöztem, a feleségem és a két gyermekünk ottmaradt a házban. Válás során kötelező az ingatlanvagyon felosztása? A feleségem nem tudja kifizetni a részem, nekem jelen pillanatban erre nincs is szükségem. Maradhat a közös ingatlan a válás után is közös tulajdon?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.26. 07:03

Persze.

gabor4170 # 2017.01.30. 15:39

Köszönöm!

Atiska08 # 2017.02.02. 15:24

Tiszteletem!

Kérdésem a következő lenne:

  • Mennyi a közös tulajdonú lakásból a válás után a részesedés annak a félnek, aki a gyerekkel együtt költözik el - a másik fél egyedül marad tulajdonos - egy olyan lakásból, ami úgy lett vásárolva, hogy az az előző lakás árából lett véve, ami viszont a maradó fél teljes tulajdonában volt?

Az előző lakásban is már házasságban éltek, a gyerek is oda született. Azt eladták és vették ezt, de már 50/50% tulajdonnal.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 17:38

Főszabályként annyi, amennyi a telekkönyvben be van jegyezve. Egyébként meg a fele annak, amit a közös vagyon terhére szereztek.

Atiska08 # 2017.02.03. 19:28

Magyarul akkor a lakásból semmi, csak az ingóságokból van része.

Hát, köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 19:31

Na, álljon meg a menet! Magad mondtad, hogy közös tulajdonú az a lakás.

yamini # 2017.02.03. 19:48

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék elválni a férjemtől, mert sajnos, alkoholista. Másfél éve vagyunk házasok, van egy egy éves kislányunk, akivel gyeden vagyok jelenleg. Kapcsolatunk elején több pénzintézetnél volt adóssága a férjemnek, amit nekem köszönhetően szépen sikerült letörleszteni.
Az a kérdésem, hogy, ha beadom a válókeresetet, onnantól fogva, amîg kimondják a válást, ha a férjem valahol hitelt vagy kölcsönt vesz fel ez alatt az idő alatt, azt rám háríthatja e a bank, ha ő nem fizeti vissza. Illetve ez ellen én mit tehetek? Nem gondolom, hogy bosszúból tenné, inkább, mert nem gondolkozik. (Közös vagyonnal nem rendelkezünk.)

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 19:58

Nem. (De nem árt, ha tudod bizonyítani, mikor szakadt meg az életközösség.)

ObudaFan # 2017.02.03. 22:12

Atiska08

Ha a lakásban maradó fél különvagyona a lakás, a távozó fél akkor is követelheti a lakáshasználati joga ellenértékét.
Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.
Nem tarthat igényt térítésre az a házastárs,

  • aki szerződésben a lakás elhagyását elhelyezési és térítési igény nélkül vállalta; vagy
  • akitől a bíróság a lakáshasználati jogot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig vonta meg.

A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.

MajorDomus # 2017.02.03. 22:13

Nem árt dokumentálni és időben ügyvédet keresni!

ObudaFan # 2017.02.03. 22:13

De nem árt, ha tudod bizonyítani, mikor szakadt meg az életközösség

A bontóperi kereset benyújtásának időpontjától azért emellett szól a vélelem.

Juliet Juliet # 2017.02.03. 23:22

Ebben az esetben okos dolog felkeresni az ügyvédet?
A fenti kérdés kapcsán nem szeretném a családtagjaimat megkérdezni. Párom (akivel közös gyerekünk is van, és évek óta együtt vagyunk) nemrég tett pontot a válása végére nagy nehezen. Sajnos nagyon későn adta be a válópert. Az életközösségük kb. 10 éve megszűnt. A volt felesége mindent megkapott már, a közös ingatlant megtarthatta, a gyerekükre a gyerektartás mértéke miatt nincs anyagi gondja, magát viszont el kell tartania. Azonban még mindig trükközik. Vagyonmegosztási per nem volt, mivel a vagyon nála van, de azt hiszi, hogy páromnak mindenféle vagyona, megtakarítása van, párom rokonainak lakásából pl. nem hajlandó kiköltözni,azt hiszi, az is közös vagyontárgy. Még mindig azzal fenyegetőzik, hogy vagyonmegosztási pert is indít. Ezzel csak ő járna rosszul, de ezt nem érti meg. Párom viszont lelkileg már teljesen elfáradt az egésztől. Én is szeretnék már ettől a légkörtől szabadulni. Beszélni normálisan nem lehet a volt feleséggel, eddig csak tajtékzott, vagy mindenen trükközött. Arra gondoltam, hogy felkeresném a volt feleség ügyvédjét, és a tények alapján megkérném rá, hogy legyen már benne emberi ézés, és világosítsa fel az ügyfelét, hátha rá hallgat. Hagyjon már minket békén. Ez vajon ésszerű? Mennyiben érinti ez az ügyvédi titoktartást?