élettárs+vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.30. 19:07

Nincs ilyen szabály.
Ha a tulajdonosok megengedik, akkor, persze, lakhat ott továbbra is.

bogica3 # 2014.10.30. 14:07

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám élettársa elhunyt nemrégiben. 20 évig éltek élettársi közösségben, ő ápolta az utolsó hónapjaiban is.
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az édesanyám továbbra is élhet-e az elhunyt élettárs és a gyermekei tulajdonában lévő házban.
Hallottam, hogy amennyiben tanúkkal tudja igazolni, hogy 20 éve élettársként éltek együtt, akkor haszonélvezeti jog illetheti meg.
Természetesen az elhunyt élettárs gyermekei, testvére is igazolni tudja ezt a tényt, de a szomszédok is. Az élettárs családjával jó kapcsolatban voltak/vannak jelenleg is.
Kérem ne értsenek félre, nem örökölni akarunk, nem tulajdonjogot, csak arra lennénk kiváncsiak, hogy az édesanyánk maradhat-e élete végéig az ingatlanban vagy el kell költöznie.

Előre is köszönöm válaszukat!

correct # 2014.10.29. 09:25

Köszönöm a választ! :) szép napot!

ObudaFan # 2014.10.22. 10:54

Beatriii

Ha ő volt a szerződésben eltartóként megnevezve, akkor szerintem ő folytathatja azt a bérleti jogot. Más kérdés, hogy ha a tartásban részt vettél, akkor esetkeg elszámolási kötelezettsége lehet.

ObudaFan # 2014.10.22. 10:46

correct # 2014.10.19. 11:26

ebben elmaradása is van és sajnos jelentős adósságot is sikerült felhalmoznia, amit évekig fogunk nyögni mire remélhetőleg vége lesz.
ha összeházasodunk engem és a közös gyerekünket milyen mértékben érint az Ő adóssága

Az a kötelezettség, ami az együttélés előtt keletkezett, téged nem érint, őt legfeljebb annyiban, hogy a közös vagyon ráeső részével felel érte.

miután a jövőben évekig fizet a másik gyerek után és a múltbéli adósságokat is a velem való közösségben fogjuk rendezni (akár együttélésben akár házastársként), mi lehet a módja annak, hogy a jövőben a szerzett javak a mi hármunk (Ő+közös gyerek+én)birtokában maradjon és a nem közös gyermeke erre ne tarthasson igényt? Illetve mire tarthat jogos igényt?

A férjed életében semmire. Halála után örökrészére, amiből végrendelettel kizárható, ebben az esetben pedig a kötelesrészére.

Beatriii # 2014.10.22. 09:57

Eltartási szerződést is írtak, mert évekig exem gondozta a mamát.. az biztos..
Mi a helyzet ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 09:48

Nem örökölte.

Beatriii # 2014.10.22. 09:43

Üdvözlöm.

Az életközösség 2 éve szakadt meg.. Az exem a nagymamája halálát követően örökölte ezt az önk. főbérleti jogot. Úgy tudom, hogy egyedül a 13. kerületben (sem) tarthatja meg valaki az újépítésű lakások főbérleti jogát, hiába örökölte. Mivel én is ott laktam, és nem sokra rá megszületett a kisfiunk, így én (Vele együtt költöző közeli hozzátartozónak) voltam feltüntetve a bérleti szerződésben. 500 e Ft-omból rendeztük be. Ő a hátam mögött jórészt 1.2 mFt személyi kölcsönöket halmozott fel (Jobbára a tetoválásaira illetve testépítésre..).. A ruháinkon kívül és a kiságyon kívül semmit nem hozhattam el.. Kérdezem én, hogy járna -e az önk. főbérleti jog nekem, illetve a kisfiamnak? Mert ha visszaadja az önkormányzatnak az értéke 40 %-át durván 8 mFt-ot kapna érte...... köszönöm a választ!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 09:31

Kicsit zavaros ez. Most akkor örökölte azt a lakást, vagy csak bérli? Mikor ért véget az életközösség?

Beatriii # 2014.10.22. 09:23

Üdvözlet!

A hozzáértők válaszát várom!

Nem bejegyzett élettársi kapcsolatról, (4 év) lenne szól.
Exem örökölt a nagymamájától egy vadi új társasházi lakást. (Együttélésünk alatt.) Másfél szobás, egyedül a nagymama halála után meg sem tarthatta volna. Szültem neki egy gyermeket. Majd mikor a sokadik nővel megcsalt, elköltöztem a kisfiammal és a ruháinkon kívül csak a kiságyat engedte elvinni...
Jogot formálhatok-e az önk. lakás főbérleti jogára, vagy annak egy részére???????

correct # 2014.10.19. 09:26

Kedves Fórumozók!

Ezekben a kérdésekben kérnék tanácsot:

  • Párommal élettársként élünk egy háztartásban egy éve,nemsoká születik közös gyermekünk.Neki van egy gyereke előző házasságából, gyerektartást fizet, ebben elmaradása is van és sajnos jelentős adósságot is sikerült felhalmoznia, amit évekig fogunk nyögni mire remélhetőleg vége lesz.
  • ha összeházasodunk engem és a közös gyerekünket milyen mértékben érint az Ő adóssága
  • az együttélés első percétől közösen teremtünk mindent elő, a közösen szerzett javak milyen arányban oszlanak és ezt mi módon lehet korrekt módon dokumentálni
  • miután a jövőben évekig fizet a másik gyerek után és a múltbéli adósságokat is a velem való közösségben fogjuk rendezni (akár együttélésben akár házastársként), mi lehet a módja annak, hogy a jövőben a szerzett javak a mi hármunk (Ő+közös gyerek+én)birtokában maradjon és a nem közös gyermeke erre ne tarthasson igényt? Illetve mire tarthat jogos igényt?

Köszönöm a segítséget előre is!

ObudaFan # 2014.10.15. 17:54

Ha csak abból vetted, ami támogatást kaptál, de a vételárhoz ő nem adott hozzá, akkor a vásárlással még biztosan nem keletkezett közös tulajdon, ha együtt éltetek, ha nem. A felújítás más kérdés, ott pontosan kellene tudni, hogy vajon milyen jellegű munkák lettek elvégezve, mert attól függ, hogy keletkezhetett-e közös tulajdon. Természetesen meg lehet osztani a közös tulajdon természetben is, tehát hogy egyes vagyontárgyak (pl. az ingatlan) hozzád kerül, más vagyon tárgyak hozzá, ah ez így értékarányos.

szabina0729 # 2014.10.14. 20:40

Szép napot.Nekem olyan gondom van hogy államigondozott voltam és kaptam 2006 nyarán egy összeget amit ingatlan vásárlására kellett forditanom.1/1 tulajdonjogom van amire 5 év elidegenitési tilalmat raktak.Közben lett egy élettársam akivel együtt ujitgattuk lett auto stb.ingoságok gyerekek.Szétmentünk és az lenne a kérdésem hogy valóban jár neki a fele az ingatlanból mégha nem is az ö pénzéböl lett véve?Illetve ha ö annyi értékben el vitt ingóságot(autot ,megtakaritást ,müszakicikket, butort) akkor itélhetnek még hogy én fizessek neki?Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.26. 17:43

Tényleg lehetséges, hogy kötelezzenek tulajdonom átadására neki?
Tényleg. De nem feltétlenül azon az áron, amit ős szeretne.

Katka71 # 2014.06.25. 17:16

Igen, pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt, kérheted, hogy a bíróság hatalmazzon fel arra, hogy magadhoz válthasd az ingatlant és kérheted, hogy a bíróság az érték megállapítására szakértőt rendeljen ki.
Ügyvéd - Bp.
obudafan@freemail.hu
http://members.chello.hu/tarczay
http://nonprofit.hu/…-megszerzese
danyboy#e-mail 2013.09.03. 18:23
Tisztelt fórumozók!
A volt élettársammal 5 évig éltünk együtt a közös (1/2-1/2) tulajdonú lakásunkban.
Ö két hónapja elköltözött és kezdeményezte a élettársi vagyonközösség megszüntetését is.
Az általam felajánlott megváltási összeget azonban nem fogadja el. Azzal zsarol, hogy a reális értéknél jóval magasabb pénzért hajlandó csak lemondani a részéről vagy visszaköltözik.
Kérdezem, hogy rákényszeríthető-e, hogy (akár a bíróság által megállapított) reális összeg fejében megváltsam a részét ill. meggátolhatom-e abban, hogy visszaköltözzön?
Üdv.

Fenti kérdést és választ találtam korábbról.Nagyon megijeszt,mert hasonló cipőben járok,én vagyok az elköltöző fél.Nálunk is az van, hogy iszonyúan alacsony áron akar kifizetni ottmaradt élettársam,én viszont úgy döntöttem, hogy akkor inkább használni szeretném jogosan megszerzett tulajdonrészemet műszaki megosztással.Tényleg lehetséges, hogy kötelezzenek tulajdonom átadására neki?Semmi rosszat nem tettem, elköltöztem,mert csalt engem,és verekedett,de azóta sem kezdtem új életet,meg sem csaltam,nem volt és jelenleg sincs senkim,és ő is együtt akar lenni velem,de ettől függetlenül azért a vagyonrészemet meg akarja szerezni...

Katka71 # 2014.06.25. 16:44

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot kérek. Élettársam kizárt 1/2-1/2 tul.arányú házunkból,miután veszekedések,verekedések után elköltöztem 1,5 éve. Az elköltözés nem volt végleges szándékú részemről,mert elköltözésem napjától 1,5 évig együtt maradtunk,hetente több alkalommal nálam aludt,én viszont nem mentem haza azóta,mert munkája miatt,és mivel nekem nem volt autóm,nem tudtam volna menni,és amúgy is az volt közöttünk a téma,hogy megbocsájtok és visszamegyek-e,ki akartam várni,hogy megbánja „bűneit” ( folyamatos megcsalás,verekedés,lelki terror) és bocsánatot kérjen,ne csak azt akarja,hogy visszamenjek. Így telt el 1,5 év, de nem történt megbánás,viszont megtudtam,hogy van valakije,aki időnként napokig már ott is lakik. Ekkor úgy döntöttem,hogy mivel sajnos szeretem,visszamegyek,mert nem akarom elveszíteni őt,akármilyen. Mikor közöltem vele,hogy visszamegyek,nem várok tovább,nagyon drága az 50/hó albérletet is fizetni feleslegesen,ha úgy is együtt vagyunk,de közölte,hogy már nem akarja. Mondtam,hogy akkor csináljunk használati megosztást,és éljünk külön,nem erőltetem,hogy szeressen. Nemet mondott,ráadásul kiderült,hogy közben valamikor lecserélte a zárakat is,nem tudok bejutni saját ingatlanomba. Levélben megküldtem neki a házmegosztási rajzokat, kértem,hogy írja alá,ha neki is megfelel,de nem válaszolt. Ezután birtokvédelmet kértem, amelyet mai napon utasítottak el arra való hivatkozással, hogy ő úgy nyilatkozott,hogy végleges szándékkal költöztem el. Az én bizonyítékaimat figyelmen kívül hagyta a jegyző,nevezetesen rengeteg sms-t,arra bizonyítékul,hogy együtt voltunk azóta is,és még azt is figyelmen kívül hagyta, hogy élettársam maga nyilatkozta, hogy a zárakat elköltözésem után cserélte le vagyonvédelmi szempontból. A felállás jelenleg az, hogy elhatározta, hogy kifizet jó olcsón a házból ( amelyben neki csak hitele van, amely törlesztéséhez a fizetését az együttélésünk alatt konkrét munkámmal segítettem megkeresni neki,nekem meg a saját ház eladásomból származó tőkém).Én már többször nyilatkoztam, hogy nem kívánom eladni a részemet, használni szeretném műszaki megosztással. Anyagi iénye is van irántam,mivel van közös hitelünk is a házon, amelyet elköltözésem óta ő fizet( 30e),nekem bőven sok a havi 5 albérlet fizetése is, és arra gondoltam, hogy mivel az ő hibájából kellett elköltöznöm,és rossz körülmények között laknom, jár a lakáshasználati díj, és a többlethasználati díj is, hiszen használja az egész ingatlant, kizárt onnan, nem enged visszaköltözni,ráadásul nincs másik ingatlanom,más rokonhoz sem tudtam költözni,kénytelen vagyok albérletet is fizetni. Ezek bőven fedeznék az ő általa követelt hitelrészem befizetése+rezsialapdíj fele igénye összegét. Hozzá kell tenni,nem tudom,ez számít -e , de még a visszaköltözésem kéréséig sexuális kapcsolatban voltunk,és még a mai nap is azon kuncsorgott,hogy kíván, persze,amióta megtiltotta,hogy visszaköltözzem a saját házamba,és megtudtam, hogy lecserélte a zárat,azóta nem vagyok hajlandó ez ügyben szóba állni vele....Kérdéseim: 1.jár -e a lakáshasználati díj és a többlethasználati díj nekem?és mióta?elköltözésemtől vagy attól az időponttól,amikor közölte,hogy nem enged vissza?2.előfordulhat-e, hogy egy vagyonmegosztási perben nem ítélik meg a műszaki megosztást,hanem köteleznek engem,hogy adjam el neki a részemet,akkor is,ha nem akarom? ( műszakilag tökéletesen megosztható a ház) 3.valóban igaz -e,hogy a tulajdonomból való kizárás szabálysértés?kinek a hatásköre? Tehetek lépéseket? 4. helyesen utasították el a birtokvédelmi kérelmemet? Nem lehet ilyenkor jegyző döntését megtámadni bíróságon,és kártérítési igénnyel élni,mert jelenleg már nem tudom fizetni az albérletet,ő úgy döntött, hogy nem mehetek vissza,ráadásul nagy kárral jár számomra az időveszteség is amelyet a döntése okozott,mert a birt.eljárás pár ht,3 nap alatt kell végrehajtani,bíróságra menni pedig 1 év is lehet,most pl.rögtön egy nyári szünettel kezdenénk...ráadásul az illeték is drága ( 6,5 m házrész érték 6% - 390.000.-Ft ),nem tudom kifizetni. Tudom lehet kérni mentességet,vagy feljegyzést,de biztos,hogy megkapom? 5. van rá esély, hogy visszaköltözésemet lehetővé tegye bíróság, mielőbb, ha azt kérem, és majd a vagyonmegosztási kérdésekről ráérünk pereskedni külön eljárásban, vagy mivel neki követelése van felém a hiteltörlesztés miatt , ezt muszáj egyszerre tárgyalni? 6. amennyiben műszaki megosztás lesz,annak kb 600.000.- Ft lesz a költsége,pár ajtó befalazás,egy új fürdőszoba,udvarban elválasztó kerítés,közmű almérők ) , kérdésem, hogy tényleg ez közös érdekünk és költségünk,és amennyiben én megcsinálom egyedül az átalakítást,annak a fele összegét követelhetem rajta?Köszönöm,elnézést,hogy tán feleslegesen részletes voltam,de nem tudom,mi a lényeges.

ObudaFan # 2014.06.10. 08:28

Fizetési meghagyás, per. A perben tanúkkal lehet igazolni a ráfordítást, ha máshogy nem megy.

Noreszito # 2014.06.10. 07:31

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségéért fordulok önhöz azzal, hogy van egy ismerősöm aki 3-4 évet élt együtt barátnőjével, akivel nem volt házastársi viszonyban, és semmilyen okmány nem áll rendelkezésre arról, hogy együtt éltek! Viszont közel fél millió forintot fizetett ki lakásfelújításra, és miután elkészült a ház, a barátnője kidobta! Sajnos erről az összegről nincs számla, hogy a barátom vissza igényelhesse tőle, viszont abban reménykedünk van valamilyen megoldás az ilyen esetekre.
Többen tudják igazolni, hogy nála lakott, mivel onnan járt munkába is. Milyen mód van arra, hogy a kár valamilyen úton visszatérüljön? mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, és hogy időt szán rám! Üdvözlettel, Norbert

ObudaFan # 2014.04.22. 11:50

Ha az együttélés alatt szerezték az ingatlant, és nem a különvagyonából, akkor a szerzések arányában szereztek tulajdonjogot.

hevi96 # 2014.04.21. 10:13

Kb. 8 elév együttélés és két gyermek után a rokonomat kidobta az élettársa, persze a ház a nő nevén van, ilyenkor a vagyonmegosztás hogyan történik?
Köszönöm a választ!

sohatöbbet # 2014.04.02. 07:50

A visszaköltözés kizárva. Bántott, lelkileg terrorizált. A gyerke nyugalma mindennél fontosabb.

ObudaFan # 2014.04.01. 17:56

Miért nem költözöl inkább be?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.01. 14:16

Az e legegyszerűbb: ajándékozd oda valakinek. De attól még tartozni fogsz.

sohatöbbet # 2014.04.01. 13:06

Együtt élés alatt volt párom vett egy nagy értékű házat nagy hitelre, én szerepelek csak tulajdonosként, a hitelben ő adóstársként szerepel. Nincs bejelentve sem az ingatlanba. Mindent ő fizet, de az én nevemen van, ő birtokolja a házat. Szeretnék megszabadulni a háztól,így nem tudok saját lakást venni hitere, egyedül vagyok gyermekemmel egy kis albérletben. Bar listára is kerültem, mert alig tudja fizetni a hitelt. De nem érdekli, hiteget, hogy eladja. Ez megy már 2 éve.
Gyermektartást nem fizet, végrehajtóhoz fordultam, de semmi nincs a nevén, nem tudják behajtani.
Mit tudok tenni, hogy lekerüljön a nevemről a ház?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.03.28. 10:38

Ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott élettársi vagyonjogi szerződéssel.